Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πώς να την προλάβετε

Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια εκφυλιστική ασθένεια των ματιών που θέτει σε κίνδυνο τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Αν και δεν υπάρχει 100% αποτελεσματική μέθοδος για την πρόληψή της, ορισμένες υγιεινές συνήθειες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να πάθετε κάτι τέτοιο.
Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: Πώς να την προλάβετε
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαΐου, 2023

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία 100% αποτελεσματική μέθοδος για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Στην πραγματικότητα, οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα τι προκαλεί αυτή τη νόσο. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Ως εκ τούτου, είναι καλή ιδέα να κάνετε ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο ζωής σας, αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.

Η αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, η διατήρηση μιας καλής διατροφής, η χρήση γυαλιών ηλίου και οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις είναι μερικά από τα μέτρα που μπορούν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε την υγεία της όρασής σας και να προλάβετε αυτή τη νόσο. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD);

Όπως εξηγεί η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια ασθένεια που προκαλείται από την επιδείνωση ενός τμήματος του αμφιβληστροειδούς που είναι γνωστό ως ωχρά κηλίδα.

Συγκεκριμένα, η ασθένεια αυτή προκαλεί την απώλεια της κεντρικής όρασης, πράγμα που σημαίνει ότι χάνεται η ικανότητα να βλέπετε λεπτές λεπτομέρειες τόσο κοντά όσο και μακριά. Ωστόσο, η περιφερειακή όραση συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Μπορεί να εκδηλωθεί με δύο μορφές: την ξηρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας θεωρείται “ξηρή” όταν ορισμένα τμήματα της ωχράς κηλίδας λεπταίνουν και παράγουν μια μάζα πρωτεϊνών γνωστή ως drusen (ντρούζεν). Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου και εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 80% των περιπτώσεων.

Η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, από την άλλη πλευρά, προκαλείται από την ανάπτυξη μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Πρόκειται για μια πιο σοβαρή μορφή αυτής της πάθησης, καθώς αυτά τα αιμοφόρα αγγεία προκαλούν ουλές στην ωχρά κηλίδα.

macular degeneration exam
Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας δεν έχει αναγνωρισμένη αιτία. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου να την αναπτύξει.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Γιατί είναι καλό να τρώτε αβγά πολλές φορές την εβδομάδα

Παράγοντες κινδύνου

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει ηλικιακό εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες, όπως η γενετική, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό, δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Ωστόσο, άλλοι μπορούν να παρέμβουν με τη βελτίωση των συνηθειών σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της νόσου.

 • Ηλικία: Έως και το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 75 ετών μπορεί να εμφανίσει αυτή την πάθηση.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Πιθανότερο είναι να την έχετε εάν κάποιος στενός συγγενής σας την έχει ήδη.
 • Φύλο: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να την εμφανίσουν από τους άνδρες. Ο παράγοντας αυτός σχετίζεται με τη μεγαλύτερη μακροζωία του γυναικείου φύλου σε σχέση με το ανδρικό.
 • Γενετική: Γενικά, οι Καυκάσιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτή την πάθηση. Ομοίως, οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμους οφθαλμοούς έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν την ξηρή μορφή της νόσου.
 • Κάπνισμα. Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας έως και 5 φορές και επιδεινώνει την εξέλιξη της νόσου.
 • Έκθεση στον ήλιο: Αν και τα στοιχεία δεν είναι απολύτως πειστικά, η επίδραση των υπεριωδών ακτίνων θεωρείται ότι επιταχύνει τη βλάβη του αμφιβληστροειδούς.
 • Διατροφή: Οι ασθενείς που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη, λίπος και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτή τη νόσο.
 • Καθιστικός τρόπος ζωής και παχυσαρκία: Στα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, η οξυγόνωση του αμφιβληστροειδούς παρεμποδίζεται και η πιθανότητα βλάβης αυξάνεται. Επιπλέον, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο έως και 2,5 φορές περισσότερο.
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση: Τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης οδηγούν στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων που τρέφουν τον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή και αυξάνει τον κίνδυνο αυτής της πάθησης.

8 συστάσεις για την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD)

macular degeneration and healthy eating
Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα πράσινα λαχανικά, βοηθά στη φροντίδα της υγείας της όρασης και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της νόσου.

Η βελτίωση του τρόπου ζωής σας μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Εξάλλου, πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου προέρχονται από κακές συνήθειες που μπορούν να διορθωθούν. Ως εκ τούτου, ακολουθώντας τις συστάσεις του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, είναι συνετό να προσέξετε τα εξής:

 1. Σταματήστε το κάπνισμα και αποφύγετε κάθε έκθεση στον καπνό.
 2. Γνωρίστε το οικογενειακό σας ιστορικό για να διαπιστώσετε αν υπάρχει ιστορικό της νόσου. Εάν ναι, καλό είναι να αυξήσετε τις ιατρικές εξετάσεις με τον γιατρό ή τον οφθαλμίατρό σας.
 3. Βελτιώστε τη διατροφή σας και αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων με αντιοξειδωτικά, όπως τα πράσινα λαχανικά. Επιπλέον, καλό είναι να τρώτε πορτοκαλί και κίτρινα φρούτα που είναι πλούσια σε β-καροτένιο, καθώς και ωμέγα-3, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρέσκα ψάρια.
 4. Ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, 3 έως 5 φορές την εβδομάδα.
 5. Να φοράτε γυαλιά ηλίου, σκουφάκια ή καπέλα όταν βρίσκεστε στον ήλιο.
 6. Παρακολουθήστε και ελέγξτε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.
 7. Ελέγχετε το σωματικό σας βάρος και, εάν είναι απαραίτητο, χάστε βάρος.
 8. Δοκιμάστε ένα πλέγμα Amsler. Πρόκειται για ένα εργαλείο με κάθετες και οριζόντιες γραμμές που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την παρακολούθηση ή τον έλεγχο του οπτικού πεδίου των ανθρώπων.

Συνολικά, ακολουθώντας όλες αυτές τις συστάσεις μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, αν και όχι εντελώς. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ρωτήσετε τον οφθαλμίατρό σας για άλλα προληπτικά μέτρα, ειδικά αν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.