Γιατί είναι καλό να τρώτε αβγά πολλές φορές την εβδομάδα

Είναι άραγε τα αβγά τόσο ωφέλιμα για την υγεία σας; Η απάντηση είναι ΝΑΙ! Μάθετε γιατί, καθώς και τους καλύτερους τρόπους για να τα καταναλώσετε, σε αυτό το άρθρο.
Γιατί είναι καλό να τρώτε αβγά πολλές φορές την εβδομάδα

Έχει γραφτεί από Elena Martínez Blasco

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Είναι ωφέλιμο ή βλαβερό για την υγεία σας να τρώτε αβγά; Πόσα θα πρέπει να καταναλώνετε; Είναι όλα ίδια μεταξύ τους;

Όταν πρόκειται περί διατροφής, πάντα θα ανακαλύπτετε διαφορετικές θεωρίες σχετικά με αυτήν. Μερικές από αυτές μάλιστα αλλάζουν με τον καιρό.

Σήμερα, θα σας πούμε γιατί συνιστάται να τρώτε αβγά πολλές φορές την εβδομάδα, χάριν μιας ισορροπημένης διατροφής αλλά και για την συνολική σας υγεία.

Δεν είναι όλα τα αβγά ίδια μεταξύ τους

Γιατί είναι καλό να τρώτε αβγά πολλές φορές την εβδομάδα

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τονιστεί είναι η σημασία του να προμηθεύεστε με οργανικά αβγά. Οι κότες είναι ελευθέρας βοσκής και τρέφονται με αγνά προϊόντα, όπως σπόρους, φυτά, έντομα κ.ά.

Από την άλλη, τα συμβατικά αβγά προέρχονται από κότες που μεγαλώνουν μαζικά και σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Συνήθως κρατούνται σε κλουβιά, τρέφονται με σόγια και γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, καθώς και με κάθε είδους πρόσθετα τροφίμων και αντιβιοτικά.

Εκτός από την προέλευση και τη γεύση τους, τα βιολογικά αβγά υπερέχουν και σε θρεπτική αξία, χάρη στην ποικιλία των τροφών που καταναλώνουν οι κότες.

Τα αβγά και η υγεία σας

Τα τελευταία χρόνια, τα αβγά έχουν κατηγορηθεί ότι σχετίζονται με υψηλά ποσοστά χοληστερόλης και με καρδιαγγειακές παθήσεις.

Παρ’όλο που αληθεύει ότι όλα τα ζωικά λίπη περιέχουν χοληστερόλη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι βλαβερά για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, το σώμα σας τα χρειάζεται.

Η κατανάλωση οργανικών αβγών βοηθά στην πρόληψη ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς σας.

Όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν την τακτική κατανάλωση αβγών ως μέρος μιας υγιούς διατροφής. Περισσότερα στοιχεία για τα αβγά και τα προϊόντα με βάση το αβγό  μπορείτε να βρείτε στη μελέτη των Bamelis, F., Mertens, K., & De Baerdemaeker, J.

Περισσότερα αβγά, λιγότερο κρέας

Εάν θέλετε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να απολαμβάνετε την γεύση και την θρεπτική αξία των αβγών, συνιστάται η αύξηση της κατανάλωσής τους και η μείωση κατανάλωσης κρέατος, ειδικά του κόκκινου κρέατος.

Αυτό θα σας βοηθήσει να προσλάβετε υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη, χωρίς να ρισκάρετε την υγεία σας.

Επιπλέον, το οργανικό κρέας είναι ακριβό, κάτι που καθιστά την αγορά αβγών μια πολύ πιο οικονομική επιλογή.

Πως ωφελείστε όταν τρώτε αβγά;

Πως ωφελείστε όταν τρώτε αβγά;

 

Η κατανάλωση αβγών παρέχει στον οργανισμό σας έναν εξαιρετικό συνδυασμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και εύπεπτα καλά λιπαρά.

Είναι μια τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας, πλούσια σε βιταμίνη Α, Β, D, E, βήτα-καροτένη, βασικά λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι τα αβγά δεν περιέχουν φυτικές ίνες ή υδατάνθρακες.

Τρώτε αβγά πολλές φορές την εβδομάδα

Άραγε πόσα αβγά μπορείτε και πόσα πρέπει να καταναλώνετε στη διάρκεια μίας εβδομάδας;

Ένας υγιής οργανισμός που ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καταναλώνει ένα αβγό καθημερινά, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του και με την επίγνωση ότι προσλαμβάνετε μια αξιοπρόσεκτη ποσότητα θρεπτικών στοιχείων.

Όσοι νιώθετε ανασφάλεια σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο. Παρ’όλα αυτά, η κατανάλωση 3 με 5 αβγών την εβδομάδα πιθανότατα δεν αποτελεί πρόβλημα.

Δείτε σχετικά: Πώς θα ξεχωρίσετε τα μπαγιάτικα αβγά από τα φρέσκα

Πώς να τα μαγειρέψω;

τρώτε αβγά κάνει καλό

 

Τα οργανικά αβγά είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι ο τρόπος που τα μαγειρεύετε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Για να αποφύγετε να οξειδωθεί το λίπος τους και για να διατηρήσουν την αντιοξειδωτική τους αξία, αποφύγετε να τα τηγανίσετε ή να τα βάλετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ο πιο υγιεινός τρόπος να καταναλώσετε τα αβγά είναι να τα φάτε ποσέ ή να τα βράσετε ελαφρά. Δεν είναι καλή ιδέα να τα βράσετε για πολλή ώρα σε υψηλή θερμοκρασία.

Εάν το κάνετε, μόλις τα ξεφλουδίσετε θα δείτε ότι το χρώμα του κρόκου θα έχει αλλάξει σε γκρι και θα μυρίζουν σαν θειάφι. Αυτά είναι σημάδια ότι δεν τα μαγειρέψατε σωστά.

Το ιδανικό είναι να τα βράσετε σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγη ώρα, όπως δηλαδή φτιάχνονται και τα αβγά ποσέ.

Ωστόσο, εάν καταναλώνετε αβγά που δεν έχουν μαγειρευτεί για πολλή ώρα, είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι τα αβγά αυτά θα πρέπει να είναι βιολογικά, αλλιώς θα μπορούσατε να διακινδυνεύσετε την υγεία σας.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα αβγά! Κρατήστε σημειώσεις!

Πού μπορώ να βρω οργανικά αβγά;

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς όσον αφορά την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων. Μερικές φορές αυτό εξασφαλίζεται με την τύπωση κωδικών στο εξωτερικό μέρος του αβγού ή με οικολογικές σφραγίδες πιστοποίησης. Μάθετε τι ισχύει στην χώρα μας ώστε να ανακαλύψετε τα καλύτερα οργανικά αβγά στην αγορά.

Μπορείτε επίσης να τα προμηθευτείτε από έναν αγρότη της εμπιστοσύνης σας, για τον οποίο γνωρίζετε ότι θρέφει κότες ελευθέρας βοσκής. Διαφορετικά θα μπορούσατε να μεγαλώσετε τις δικές σας κότες, αρκεί να έχετε στη διάθεσή σας λίγο ελεύθερο χρόνο και κάποιο μικρό κομμάτι γης!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Whole egg consumption improves lipoprotein profiles and insulin sensitivity to a greater extent than yolk-free egg substitute in individuals with metabolic syndrome.
    Blesso CN1, Andersen CJ, Barona J, Volek JS, Fernandez ML.Department of Nutritional Sciences, University of Connecticut, Storrs. (2012). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
  • Daily egg consumption in hyperlipidemic adults – Effects on endothelial function and cardiovascular risk. Valentine Njike, Zubaida Faridi,1 Suparna Dutta, Anjelica L Gonzalez-Simon,and David L Katzcorresponding. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2904713/
  • Decrease in blood triglycerides associated with the consumption of eggs of hens fed with food supplemented with fish oil. Bovet P1, Faeh D, Madeleine G, Viswanathan B, Paccaud F. (2007). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17134951

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.