Αρτηριακή υπέρταση: Πότε πρέπει να την ελέγξετε;

Η αρτηριακή υπέρταση είναι μια σιωπηλή ασθένεια που συνήθως δεν παρουσιάζει συμπτώματα στα αρχικά της στάδια. Επομένως, είναι σημαντικό να το παρακολουθείτε και να γνωρίζετε πώς να τη διαχειριστείτε.
Αρτηριακή υπέρταση: Πότε πρέπει να την ελέγξετε;

Τελευταία ενημέρωση: 01 Νοεμβρίου, 2021

Η αρτηριακή υπέρταση είναι πολύ σημαντική, ειδικά με την αύξηση της ηλικίας, καθώς είναι μια σιωπηλή ασθένεια που επηρεάζει σημαντικά το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Η αρτηριακή υπέρταση (AHT) είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες και μία από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτιμάται ότι «παγκοσμίως, υπάρχουν 1130 εκατομμύρια άνθρωποι με υπέρταση και οι περισσότεροι από αυτούς (περίπου τα δύο τρίτα) ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».

Στην Ισπανία, για παράδειγμα, η μελέτη [email protected] που πραγματοποιήθηκε το 2016, διαπίστωσε ότι το 42,6% του ενήλικου ισπανικού πληθυσμού άνω των 18 ετών είναι υπερτασικός. Ως εκ τούτου, είναι μια από τις πρώτες αιτίες επισκέψεων στο γιατρό στην πρωτοβάθμια ιατρική.

Με τον σημερινό καθιστικό τρόπο ζωής, μαζί με μια ανθυγιεινή διατροφή, οι γιατροί εντοπίζουν υπέρταση σε νεότερη ηλικία. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πότε και πώς να διαχειριστείτε την υπέρταση.

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Η αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που οφείλεται στην κυκλοφορία του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών, τα οποία είναι μεγάλα αγγεία μέσω των οποίων κυκλοφορεί αίμα στο σώμα. Όταν είναι πολύ υψηλή, θεωρείται αρτηριακή υπέρταση.

Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς:

  • Συστολική αρτηριακή πίεση: Αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκεί το αίμα στα αγγεία όταν η καρδιά συστέλλεται ή χτυπά. Η κανονική τιμή είναι μικρότερη από 120 mmHg.
  • Διαστολική πίεση: Αντιπροσωπεύει την πίεση που ασκείται στα αγγεία όταν η καρδιά χαλαρώνει μεταξύ των παλμών. Η κανονική τιμή είναι μικρότερη από 80 mmHg.
Νοσοκόμα που ελέγχει την αρτηριακή υπέρταση

Για να γίνει η διάγνωση της υπέρτασης, χρειαζόμαστε δύο ή περισσότερες μετρήσεις σε δύο ή περισσότερες ιατρικές επισκέψεις. Και στις δύο μετρήσεις, η συστολική πίεση πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή ίση με 140 mmHg και η διαστολική πίεση μεγαλύτερη ή ίση με 90 mmHg.

Ωστόσο, είναι πάντα πιο αξιόπιστο να μετράτε την αρτηριακή πίεση στο σπίτι σε 24ωρη παρακολούθηση για να αποτρέψετε το “φαινόμενο της λευκής στολής”. Αυτό συνίσταται στο γεγονός ότι το περιβάλλον του ιατρείου ή η παρουσία του γιατρού μπορεί να κάνει κάποιους ασθενείς νευρικούς και να δώσει υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν είναι η πραγματική τους πίεση.

Στην περίπτωση της μέτρησης στο σπίτι, η αρτηριακή υπέρταση υπάρχει όταν οι τιμές είναι πάνω από 135/85. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η «φυσιολογική» αρτηριακή πίεση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς.

Τι σημαίνει υπέρταση για την υγεία μας;

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρδιακή βλάβη, όπως στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, που μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική πίεση μπορεί να σκληρύνει τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στην καρδιά.

Η υπέρταση μπορεί επίσης να προκαλέσει απόφραξη ή ρήξη των αρτηριών που μεταφέρουν αίμα και οξυγόνο στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί επίσης να προκαλέσει νεφρική βλάβη οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια.

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινήσετε τη διαχείριση της αρτηριακής υπέρτασης;

Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να είναι παρούσα σε όλα τα στάδια της ζωής. Αλλά, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι πιο συχνό και διαγιγνώσκεται περισσότερο από την ηλικία των 40-50 ετών. Ωστόσο, λόγω της καθιστικής ζωής και της διατροφής μας, η υπέρταση εμφανίζεται ολοένα και περισσότερο στους νεότερους.

Διαφορά φύλου

Οι ειδικοί διαπίστωσαν υψηλότερο ποσοστό υπέρτασης στους άνδρες κάτω των 45 ετών από ό, τι στις γυναίκες. Μεταξύ των ηλικιών 45-65 ετών, οι εντάσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι συνήθως παρόμοιες. Ωστόσο, μετά την ηλικία των 65 ετών, οι γυναίκες με υπέρταση είναι λιγότερες από τους άνδρες με αυτήν την ασθένεια.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες έχουν ήδη περάσει την εμμηνόπαυση, η οποία συνεπάγεται δραστική μείωση των γυναικείων ορμονών και των οιστρογόνων. Αυτές διαστέλλουν τις αρτηρίες, μειώνοντας την ένταση σε αυτές και, ως εκ τούτου, προστατεύουν από το AHT.

Πώς να διαχειριστείτε την αρτηριακή υπέρταση

Η υπέρταση συνήθως δεν δίνει συμπτώματα. Είναι μια σιωπηλή ασθένεια και πολλοί άνθρωποι συνήθως δεν συνειδητοποιούν ότι την έχουν. Γι ‘αυτό πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον γιατρό για ελέγχους. Όπως είπαμε, μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να υιοθετήσετε υγιείς συνήθειες από μικρή ηλικία για να την αποτρέψετε. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι πολύ εύκολος, σε οποιοδήποτε φαρμακείο ή ιατρείο. Εάν εντοπίσετε μη φυσιολογικές τιμές σε περισσότερες από δύο μετρήσεις, πηγαίνετε στο γιατρό.

Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Πρέπει να πάρετε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και να ακολουθήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό θα σας βοηθήσει να απολαύσετε καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
  • Menéndez, E., Delgado, E., Fernández-Vega, F., Prieto, M. A., Bordiú, E., Calle, A., … Soriguer, F. (2016). Prevalencia, diagnóstico, tratamiento y control de la hipertensión arterial en España. Resultados del estudio [email protected]. Revista Espanola de Cardiologia, 69(6), 572–578. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2015.11.036
  • Lombera, F., Alonso, V. B., Arcos, F. S., Peralta, L. P., José, M., Fernández, C., … González, J. R. (n.d.). Guías de práctica clínica de la Sociedad Española de Cardiología en hipertensión arterial.
  • Población, E. N., Edad, D. E. A. A. D. E., La, E. N., Valenciana, C., Lauzurica, L. Z., Izquierdo, J. Q., … Region, V. (2016). Prevalence of Hypertensión and Associated Factors in Population Aged 16 to 90 Years. Revista Española de Salud Publica, 90, 1–11.
  • Banegas Banegas, J. R. (2005). Epidemiología de la hipertensión arterial en España. Situación actual y perspectivas. Hipertensión, 22(9), 353–362. https://doi.org/10.1016/s0212-8241(05)71587-5
  • Gijón-Conde, T., Gorostidi, M., Banegas, J. R., de la Sierra, A., Segura, J., Vinyoles, E., … Ruilope, L. M. (2019). Documento de la Sociedad Española de Hipertensión-Liga Española para la Lucha contra la Hipertensión Arterial (SEH-LELHA) sobre monitorización ambulatoria de la presión arterial (MAPA) 2019. Hipertensión y Riesgo Vascular, 36(4), 199–212. https://doi.org/10.1016/j.hipert.2019.05.002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.