Πρωινό ρόφημα για να καταπολεμήσετε την υπέρταση

Αυτό το ρόφημα μπορεί να μας βοηθήσει να καταπολεμήσουμε την υπέρταση. Ωστόσο είναι κρίσιμο το να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να υιοθετήσουμε και άλλες υγιεινές συνήθειες.
Πρωινό ρόφημα για να καταπολεμήσετε την υπέρταση
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πρωινό ρόφημα για να καταπολεμήσετε την υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση είναι μια διαταραχή του καρδιαγγειακού συστήματος που εμφανίζεται όταν η πίεση του αίματος αυξάνεται λόγω πάχυνσης των αρτηριών.

Αυτό υπερφορτώνει την καρδιά και την κάνει να δουλεύει περισσότερο για να στείλει το αίμα στα διάφορα μέρη του σώματος.

Κατά συνέπεια αποδυναμώνονται και άλλα όργανα εκτός από την καρδιά, όπως τα νεφρά, ο εγκέφαλος και το πάγκρεας.

Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο για εμφράγματα, εγκεφαλικά και άλλες σοβαρές ασθένειες οι οποίες, στη χειρότερη περίπτωση, οδηγούν σε θάνατο.

Ευτυχώς τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να καταπολεμήσετε την υπέρταση υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες, ειδικά όσον αφορά στη διατροφή σας.

Για το λόγο αυτό σήμερα θέλουμε να σας μιλήσουμε για ένα γευστικό πρωινό ρόφημα του οποίου οι ιδιότητες συμβάλλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας των αρτηριών, προκειμένου αυτές να μη φράσσονται.

Θέλετε να μάθετε πώς φτιάχνεται; Διαβάστε παρακάτω.

Πρωινό ρόφημα για να καταπολεμήσετε την υπέρταση

ανανάς καταπολεμήσετε την υπέρταση

Αυτό το φυσικό ρόφημα, το οποίο συνιστούμε να πίνετε το πρωί, είναι ένας συνδυασμός υγιεινών συστατικών που εξασφαλίζουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών ουσιών.

Δυστυχώς δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία που καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς. Ωστόσο πρόκειται για ένα καλό συμπλήρωμα της διατροφής, το οποίο σταθεροποιεί τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης στους υπερτασικούς ασθενείς και μειώνει τους κινδύνους που συνδέονται με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Επιπλέον το ρόφημα αυτό εξασφαλίζει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, μιας θρεπτικής ουσίας που έχει αποδειχτεί αποτελεσματική στη μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Σε μια μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο John Hopkins των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, διαπιστώθηκε ότι η πρόσληψη 500 mg βιταμίνης C κάθε μέρα μειώνει την αρτηριακή πίεση σε 3,84 mm βραχυπρόθεσμα.

καταπολεμήσετε την υπέρταση

Το συγκεκριμένο ρόφημα περιέχει επίσης κάλιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών και των μεταλλικών αλάτων στο σώμα.

Επιπλέον το κάλιο καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, ανακουφίζει τους ιστούς του σώματος και βελτιώνει την κυκλοφορία μειώνοντας τον κίνδυνο για υπέρταση.

Επίσης το ρόφημα αυτό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσων της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, μια αντιοξειδωτική ουσία που εξασφαλίζουν τα σταφύλια στη συνταγή.

Η ρεσβερατρόλη προστατεύει τα τοιχώματα των αρτηριών και προλαμβάνει την οξείδωση της κακής χοληστερίνης και το σχηματισμό θρόμβων αίματος.

Τα παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά συστατικά σε αυτή τη συνταγή:

 • Βιταμίνες (Α, Β9, Ε, Κ).
 • Μεταλλικά στοιχεία (σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο).
 • Ίνες.

Πώς θα φτιάξετε αυτό το πρωινό ρόφημα

ροφηματα για να καταπολεμήσετε την υπέρταση

Χρειάζεστε ένα μείγμα από φρούτα με λίγες θερμίδες και σημαντική ενεργειακή αξία για να φτιάξετε αυτό το υγιεινό ρόφημα.

Αυτό σημαίνει ότι προσθέτοντάς το στη διατροφή σας θα ωφεληθείτε και από τις αδυνατιστικές του ιδιότητες. Επιπλέον ίσως μπορέσετε να βελτιώσετε τη σωματική και τη διανοητική σας επίδοση.

Επιπλέον, το ρόφημα αυτό λειτουργεί ως συμπλήρωμα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και των πεπτικών προβλημάτων καθώς είναι πλούσιο σε ίνες.

Επίσης η διουρητική δράση του διεγείρει την παραγωγή ούρων στα νεφρά και συμβάλλει στην αποβολή των υγρών που προκαλούν φούσκωμα στο σώμα.

Τέλος το ρόφημα αυτό περιέχει καθαριστικές ουσίες που προάγουν την απομάκρυνση των τοξικών άχρηστων ουσιών από το σώμα, κάτι που συνεισφέρει στην καταπολέμηση της υπέρτασης.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: 8 ωφέλιμα φρούτα για το σώμα σας.

Υλικά

 • 2 φέτες ανανά
 • 8 ρώγες σταφύλι
 • 1 μήλο
 • 1 μπανάνα
 • το χυμό από 1 πορτοκάλι
 • 1 ποτήρι νερό (200 ml)

Οδηγίες για να καταπολεμήσετε την υπέρταση

 • Πάρτε δύο φέτες ανανά, καθαρίστε τες και κόψτε τες σε μικρά κομμάτια.
 • Πλύντε καλά τις ρώγες του σταφυλιού και βάλτε τες μαζί με τα κομμάτια του ανανά σε ένα μπλέντερ.
 • Έπειτα προσθέστε το μήλο, αφού το τεμαχίσετε, και τη μπανάνα.
 • Στύψτε το πορτοκάλι και προσθέστε το χυμό του στο μπλέντερ μαζί με τα άλλα υλικά.
 • Προσθέστε ένα ποτήρι νερό για να χτυπήσετε ευκολότερα τα υλικά και ανακατέψτε τα όλα για ένα-δυο λεπτά.
 • Αν θέλετε να κάνετε το ρόφημα πιο δροσιστικό, μπορείτε να προσθέσετε σε αυτό μερικά παγάκια.
 • Όταν έχετε ένα ομοιογενές μείγμα, σερβίρετε το ρόφημα και πιείτε το όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
 • Προσπαθείτε να το πίνετε με άδειο στομάχι ή αργά το πρωί.

Αν συμπεριλάβετε αυτό το ρόφημα στην κανονική διατροφή σας, μπορείτε να καταπολεμήσετε την υπέρταση και να μειώσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε καρδιαγγειακή νόσο.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το συγκεκριμένο ρόφημα δεν είναι τόσο ισχυρό όσο τα φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός σας. Επιπλέον η δράση του εξαρτάται από τις συνήθειές σας.

Θα ήταν δύσκολο για κάποιον να αντιμετωπίσει αυτή την πάθηση χωρίς ταυτόχρονα να περιορίσει την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, αλατιού και επεξεργασμένων τροφών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Juraschek, S. P., Guallar, E., Appel, L. J., & Miller III, E. R. (2012). Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials–. The American journal of clinical nutrition, 95(5), 1079-1088.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.