Εμμηνόπαυση και διαταραχές ύπνου: Ποια είναι η σχέση;

Ο καλός ύπνος επηρεάζει την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Ως εκ τούτου, οι διαταραχές του ύπνου είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Εμμηνόπαυση και διαταραχές ύπνου: Ποια είναι η σχέση;
Maryel Alvarado Nieto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maryel Alvarado Nieto.

Τελευταία ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου, 2023

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας, που αποτελεί την παύση των εμμηνορροϊκών κύκλων και το τέλος της γονιμότητας. Κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται ορισμένα κοινά συμπτώματα, όπως οι διαταραχές του ύπνου. Ως εκ τούτου, αυτό το άρθρο θα καλύψει τις πιθανές αιτίες της και τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου.

Είναι σημαντικό να οριστεί η εμμηνόπαυση, καθώς υπάρχουν ορισμένες συγχύσεις στην έννοια. Ο όρος αναφέρεται στην οριστική παύση της εμμήνου ρύσεως και είναι δυνατόν να αναγνωριστεί μόνο 12 μήνες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση.

Εμφανίζεται φυσιολογικά γύρω στην ηλικία των 50 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης στη ζωή μιας γυναίκας, συχνά εμφανίζονται προβλήματα ύπνου.

Τι είναι ο ύπνος και γιατί είναι τόσο σημαντικός;

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική κατάσταση κατά την οποία τόσο οι αντιλήψεις όσο και οι αντιδράσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα μειώνονται. Ωστόσο, αν και μπορεί να φαίνεται σαν αδράνεια, η αλήθεια είναι ότι αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Η ενεργοποίηση διαφόρων νευρωνικών ομάδων κατά τη διάρκεια του ύπνου καθιστά δυνατή την εδραίωση της μνήμης, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της ανοσίας, καθώς και τον έλεγχο της απελευθέρωσης ορισμένων νευροδιαβιβαστών.

Φάσεις του φυσιολογικού ύπνου

Σε γενικές γραμμές, ο ύπνος χωρίζεται σε δύο διακριτές φάσεις: REM και NREM. Αυτή η ονοματολογία ανταποκρίνεται στις ταχείες οφθαλμικές κινήσεις (rapid eye movement ) ή στην απουσία τους, οπότε προστίθεται ένα Ν για την άρνηση.

Με τη σειρά της, η φάση ΝREM χωρίζεται σε τέσσερα στάδια. Μεταξύ αυτών είναι ο βαθύς ύπνος, ο οποίος θεωρείται το αναζωογονητικό στοιχείο του ύπνου.

Ένας κύκλος ύπνου αρχίζει με μια περίοδο υπνηλίας (στάδιο Ι της φάσης NREM). Τα κύματα που παρατηρούνται σε ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ ) αλλάζουν σταδιακά καθώς περνούν τα διάφορα στάδια.

Μετά από αυτό, το άτομο εισέρχεται στην περίοδο των ταχέων κινήσεων των ματιών, ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο ύπνου, ο οποίος επαναλαμβάνεται ξανά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στάδια έχουν διαφορετική διάρκεια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τροποποιήσεις στο πρότυπο ύπνου στις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση

Το πρότυπο ύπνου που θεωρείται φυσιολογικό περιλαμβάνει 8 ώρες νυχτερινής ανάπαυσης, οι οποίες χωρίζονται σε 4 ή 5 κύκλους ύπνου. Επομένως, οι υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας αποτελούν την περίοδο εγρήγορσης. Αυτή η εναλλαγή μεταξύ ύπνου και αφύπνισης είναι γνωστή ως κιρκάδιος ρυθμός ύπνου-αφύπνισης.

Στα ηλικιωμένα άτομα είναι σύνηθες να παρατηρούνται μικρότερες περίοδοι βαθύ ύπνου και μειωμένες φάσεις REM, με παρατεταμένες λανθάνουσες περιόδους. Αυτό οδηγεί σε μείωση της συνολικής διάρκειας του ύπνου, εκτός από τις συχνές αφυπνίσεις.

Για το λόγο αυτό, ορισμένοι θεωρούν ότι στην εμμηνόπαυση οι διαταραχές του ύπνου αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των γυναικών
Ondas cerebrales en el sueño.
Τα εγκεφαλικά κύματα αλλάζουν καθώς εξελίσσεται ο ύπνος.

Εμμηνοπαυσιακές αλλαγές που σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου

Το τέλος της αναπαραγωγικής ζωής συνεπάγεται την εμφάνιση διαφόρων αλλαγών σταδιακά, έως ότου εξαφανιστεί εντελώς η ωορρηξία. Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν διάφορες λειτουργίες του σώματος, δημιουργώντας τα χαρακτηριστικά συμπτώματα αυτής της περιόδου.

Στην εμμηνόπαυση, οι διαταραχές του ύπνου φαίνεται να έχουν νευροενδοκρινική προέλευση. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους μηχανισμούς που εμπλέκονται.

Ορμονικές αλλαγές στην εμμηνόπαυση

Η πιο γνωστή αλλαγή στην εμμηνόπαυση είναι η ανεπάρκεια των ωοθηκών, δηλαδή η αδυναμία του οργάνου να παράγει ορμόνες του φύλου (οιστρογόνα και προγεστερόνη). Μεταξύ των φυσιολογικών επιδράσεων των ωοθηκικών ορμονών του φύλου είναι η ρύθμιση της απελευθέρωσης γοναδοτροφινών (FSH και LH) από την υπόφυση.

Τα μόρια αυτά είναι, με τη σειρά τους, υπεύθυνα για τη διέγερση των ωοθηκών να παράγουν ορμόνες του φύλου. Ωστόσο, εφόσον μειώνονται, δεν επέρχεται η κατασταλτική επίδραση στην υπόφυση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι FSH και LH.

Ορισμένοι συγγραφείς αναφέρουν ότι η FSH μπορεί να αυξηθεί 10 έως 20 φορές και η LH περίπου 3 φορές. Από την άλλη πλευρά, η αναστολίνη (μια άλλη ουσία που παράγεται από την ωοθήκη) αναγνωρίζεται πλέον ως ορμόνη που καταστέλλει την παραγωγή αυτών των γοναδοτροφινών. Επειδή οι ωοθήκες είναι ατροφικές κατά την εμμηνόπαυση, η αναστομίνη επίσης δεν εμποδίζει την απελευθέρωση της υπόφυσης.

Νευροδιαβιβαστές και εμμηνόπαυση

Οι ουσίες που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος είναι γνωστές ως νευροδιαβιβαστές. Με την εμμηνόπαυση επηρεάζονται και αυτά τα μόρια.

Πρώτα απ’ όλα, η νοραδρεναλίνη συμμετέχει στην απελευθέρωση της GnRH (μια υποθαλαμική ουσία που είναι υπεύθυνη για τη διέγερση της παραγωγής γοναδοτροφινών από την υπόφυση). Η έκκριση της νοραδρεναλίνης αυξάνεται στην εμμηνόπαυση, προκαλώντας αυξημένη απελευθέρωση της GnRH. Και, επομένως, και των γοναδοτροφινών.

Αυτό φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην τροποποίηση του κύκλου του ύπνου στην εμμηνόπαυση, δεδομένου ότι η φάση REM συνδέεται με παλμούς απελευθέρωσης GnRH. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε αυτή την περίοδο σε αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης.

Από την άλλη πλευρά, ο βαθύς ύπνος (φάση NREM) σχετίζεται με την απελευθέρωση σεροτονίνης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής μειώνεται στην εμμηνόπαυση, γεγονός που οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα επίτευξης βαθύ και ξεκούραστου ύπνου.

Αίτια για τις διαταραχές ύπνου στην εμμηνόπαυση

Αν και πάνω από το 40% των γυναικών εμφανίζουν διαταραχές του ύπνου μετά την εμμηνόπαυση, η βιβλιογραφία για το θέμα είναι λιγοστή. Μάλιστα, ορισμένοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι δυσκολίες στην επίτευξη ενός καλού νυχτερινού ύπνου σε αυτές τις γυναίκες είναι δευτερεύουσες σε σχέση με άλλες διαταραχές. Ως εκ τούτου, προτείνουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη αιτία για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Αγγειοκινητικά συμπτώματα

Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν μια μετάβαση στην εμμηνόπαυση που εκτείνεται αρκετά χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση. Και μπορεί να συνεχιστεί για μερικά ακόμη χρόνια.

Η περίοδος αυτή ονομάζεται κλιμακτήριος και είναι γνωστή για τα συμπτώματα που προκαλεί, ιδίως τις δημοφιλείς εξάψεις. Οι γυναίκες αναφέρουν μια αίσθηση ζέστης που έρχεται με τη μορφή ξαφνικών κυμάτων, επηρεάζει το πρόσωπο και τον κορμό, προκαλώντας εφίδρωση.

Οι εξάψεις διαρκούν συνήθως λίγα λεπτά. Επειδή μπορεί να εμφανιστούν τη νύχτα, θεωρούνται συχνή αιτία διαταραχών του ύπνου.

Συναισθηματικές διαταραχές

Καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης φαίνεται επίσης να σχετίζονται με προβλήματα ύπνου στην εμμηνόπαυση. Για το λόγο αυτό οι συναισθηματικές διαταραχές θεωρούνται παράγοντας κινδύνου.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι με τη διαδικασία της γήρανσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος διακυμάνσεων της διάθεσης, γεγονός που καθιστά τη σχέση μεταξύ συναισθημάτων και ύπνου πιο περίπλοκη. Ως εκ τούτου, απαιτούνται πολλές έρευνες στο θέμα αυτό.

Estrés en la menopausia.
Η κλιμακτήριος βιώνεται με κάποια ανησυχία και αυξημένο άγχος. Οι αλλαγές στη διάθεση επηρεάζουν την ανάπαυση.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με διαταραχές του ύπνου στην εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες στην κλιμακτήριο μπορεί να έχουν άλλες υποκείμενες παθολογίες που μεταβάλλουν τον ύπνο, όπως οι ακόλουθες:

Η εμφάνιση επώδυνων χρόνιων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, δεν πρέπει επίσης να υποτιμάται. Ή οι υποκείμενες διαταραχές του ύπνου, όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και η αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Η νυκτουρία είναι συχνή στην εμμηνόπαυση. Πρόκειται για την ανάγκη να ξυπνά κανείς τη νύχτα για να ουρήσει.

Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθούν οι διαταραχές ύπνου στην εμμηνόπαυση;

Αν και η εμμηνόπαυση συνδέεται με διαταραχές του ύπνου, μπορούν να γίνουν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειωθούν οι επιπτώσεις τους. Ομοίως, υπάρχουν μελέτες που προτείνουν τη χρήση εναλλακτικών θεραπειών έναντι της ορμονικής υποκατάστασης για την αντιμετώπιση των κλιμακτηριακών συμπτωμάτων.

Ωστόσο, εάν οι μεταβολές επιμένουν, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στο γιατρό για μια σωστή αξιολόγηση. Μεταξύ των γενικών συστάσεων είναι οι ακόλουθες:

 • Μειώστε την κατανάλωση καφεΐνης.
 • Διατηρήστε το δωμάτιο δροσερό και σκοτεινό.
 • Να τρώτε δείπνο τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο.
 • Εξαλείψτε τις τοξικές συνήθειες, όπως το αλκοόλ και ο καπνός.
 • Κάντε ένα ζεστό ή καυτό ντους πριν πάτε για ύπνο.
 • Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα.
 • Κάντε τακτική σωματική άσκηση, αλλά όχι πριν την ώρα του ύπνου.

Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητο να δώσετε στις διαταραχές του ύπνου τη σημασία που τους αξίζει, καθώς η ξεκούραστη ανάπαυση είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Αυτό ισχύει τόσο για την εμμηνόπαυση όσο και για κάθε άλλη ηλικία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Hoffman, B.; Schorge, J.; Schaffer, J.; Halvorson, L.; Bradshaw, K.; Cunningham, G.; Williams. Ginecología; Segunda Edición; Mc Graw Hill Education; 2014.
 • González-Merlo, J.; González, E.; González, J.; Ginecología, Novena Edición; Elsevier Masson; 2014.
 • Acosta, G.; Trastornos del Sueño Durante la Menopausia; Sociedad Iberoamericana de Información Científica; 13 (2): 27 – 29; 2005.
 • Escobar, F.; Chica, H.; Cuevas, F.; Trastornos del Sueño Relacionados con el Climaterio Femenino y su Tratamiento; Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología; 59 (2): 131 -139; 2008.
 • Peralta, L.; Perturbación del Sueño y Climaterio; Revista Científica Dominio de las Ciencias; 3 (4): 662 – 671; 2017.
 • Martín, L.; Algunos Síntomas de la Menopausia y su Manejo; Trabajo de Fin de Grado; Universidad Complutense. Facultad de Farmacia; 2019.
 • Lampio, L.; Polo, P.; Polo, O.; Kauko, T.; Aittokallio, J.; Saaresaranta, T.; Efectos de la Menopausia y Síntomas Depresivos en el Sueño Mantenimiento de Insomnio por Sudores Nocturnos y Fogajes Parece Ser el Mayor Tipo de Insomnio en las Mujeres Posmenopáusicas; Revista Colombiana de Menopausia; 21 (1): 35 – 36; 2015.
 • Navarrete, R.; Bases Anatómicas y Fisiológicas del Sueño; Revista Ecuatoriana de Neurología; 15 (2 – 3); 2007.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.