Κρέμα προγεστερόνης: Πότε συνιστάται;

Οι κρέμες προγεστερόνης έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, αλλά πότε συνιστάται η χρήση τους; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε.
Κρέμα προγεστερόνης: Πότε συνιστάται;
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιουλίου, 2022

Η προγεστερόνη είναι μια γυναικεία σεξουαλική ορμόνη που έχει διάφορες λειτουργίες μέσα στο σώμα. Τα επίπεδά της στο αίμα μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση διαφόρων αλλοιώσεων. Ευτυχώς, η κρέμα προγεστερόνης βοηθά στη διατήρηση επαρκών επιπέδων ορμονών και στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων.

Οι λειτουργίες της προγεστερόνης σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Υπό αυτή την έννοια, η ουσία είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία του ενδομητρίου για την εμφύτευση και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης μέχρι τον τοκετό. Συμμετέχει επίσης σε άλλες διαδικασίες, όπως η απορρόφηση των οστών.

Η κρέμα προγεστερόνης χρησιμοποιεί μια φυσική ουσία που ονομάζεται διοσγενίνη, η οποία εξάγεται από φυτά όπως το Dioscorea villosa. Η διοσγενίνη μπορεί να συνδεθεί με τους υποδοχείς της προγεστερόνης και να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται η κρέμα προγεστερόνης;

Τα ευρήματα σχετικά με τη χρήση της κρέμας προγεστερόνης είναι αντικρουόμενα και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Ωστόσο, πολλές γυναίκες αναφέρουν κάποια ανακούφιση από τη χρήση της, οπότε αξίζει να τη χρησιμοποιήσετε στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών

Μία από τις κύριες χρήσεις της κρέμας προγεστερόνης είναι η ρύθμιση των επιπέδων των ορμονών για την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Στο τέλος του αναπαραγωγικού κύκλου μιας γυναίκας, υπάρχει μια ξαφνική μείωση των ορμονών του φύλου- αυτή η ανισορροπία προκαλεί τις χαρακτηριστικές αλλοιώσεις αυτού του σταδίου, όπως οι εξάψεις.

Η ορμονική θεραπεία από το στόμα χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Η τοπική ορμονοθεραπεία, ωστόσο, είναι σε θέση να μειώσει τις εκδηλώσεις σε πολλές περιπτώσεις με χαμηλότερο κίνδυνο.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Pharmacotherapy έδειξε ότι η κρέμα προγεστερόνης ανακουφίζει τα αγγειοκινητικά συμπτώματα. Ωστόσο, άλλες δημοσιεύσεις αναφέρουν ότι δεν είναι καλύτερη από το εικονικό φάρμακο, οπότε η επίδραση μπορεί να ποικίλλει σε μεμονωμένες γυναίκες.

A woman with hot flashes.
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι ποικίλα και ανταποκρίνονται στην πτώση της συγκέντρωσης των ορμονών.

Μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση

Η προγεστερόνη συμμετέχει επίσης στη διαδικασία της οστικής απορρόφησης και αναδιαμόρφωσης, αυξάνοντας έτσι την οστική πυκνότητα. Ως εκ τούτου, η μείωση αυτής της ορμόνης κατά την εμμηνόπαυση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Από αυτή την άποψη, μια άλλη εφαρμογή της ένωσης είναι η αύξηση της οστικής πυκνότητας και η πρόληψη της οστεοπόρωσης. Ωστόσο, μια μελέτη στο περιοδικό Obstet Gynecol έδειξε ότι η χρήση της κρέμας για 1 έτος αυξάνει την οστική πυκνότητα μόνο κατά 1,2%.

Άλλες εφαρμογές

Εκτός από τις εφαρμογές που έχουν ήδη περιγραφεί, πολλές γυναίκες έχουν δηλώσει ότι η κρέμα προγεστερόνης μπορεί να ανακουφίσει και άλλες παθήσεις. Παρόλο που δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν τέτοιες επιδράσεις, το φάρμακο θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο, σύμφωνα με ανεπίσημες καταγραφές, για τα ακόλουθα:

Πώς χορηγείται η κρέμα προγεστερόνης;

Η κρέμα προγεστερόνης διατίθεται σε διάφορες περιεκτικότητες. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι 10 mg ανά γραμμάριο γέλης.

Η ένωση πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα κάθε μέρα – το πολύ δύο φορές την ημέρα – για να επιτευχθούν τα οφέλη. Οι γυναίκες μπορούν να εφαρμόζουν την κρέμα στο στήθος, τα πόδια, το λαιμό, τα γόνατα, τα πόδια ή τα χέρια.

Η περιοχή εφαρμογής πρέπει να αλλάζει καθημερινά για να αποφεύγεται η εμφάνιση τοπικών ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να περιμένετε να στεγνώσει η κρέμα πριν από το ντύσιμο, ώστε να διασφαλιστεί η απορρόφηση της ορμόνης.

Τέλος, η χρήση της πρέπει να εναλλάσσεται στις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, οπότε συνιστάται να τη χρησιμοποιείτε 2 εβδομάδες στη σειρά και να περιμένετε άλλες 2 εβδομάδες πριν από την επόμενη δόση. Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν την κρέμα μόνο κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων εβδομάδων του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Ποιοι δεν πρέπει να τη χρησιμοποιούν;

Η χρήση της κρέμας προγεστερόνης αντενδείκνυται σε όσες είναι αλλεργικές στη δραστική ουσία ή σε κάποιο από τα συστατικά της. Ως εκ τούτου, είναι πάντα σημαντικό να ελέγχετε την ετικέτα και να αναγνωρίζετε όλα τα συστατικά της σύνθεσης.

Η κρέμα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε υγιές δέρμα, επομένως αν έχετε οποιεσδήποτε δερματικές παθήσεις, δεν πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε. Επιπλέον, το σκεύασμα δεν πρέπει να τοποθετείται σε βλεννογόνους, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ξηρότητα και ερεθισμό.

Ευτυχώς, δεν έχει καμία επίδραση στην εγκυμοσύνη ή στο θηλασμό. Επιπλέον, δεν διασχίζει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, οπότε δεν επηρεάζει τη συγκέντρωση της ορμόνης στο νευρικό σύστημα. Ωστόσο, συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία αυτού του τύπου.

Παρενέργειες της κρέμας προγεστερόνης

Όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες στους ανθρώπους. Η κρέμα προγεστερόνης είναι ένα ασφαλές φάρμακο που δεν προκαλεί αξιοσημείωτες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Οι περισσότερες είναι δερματικές και εμφανίζονται στην περιοχή εφαρμογής. Τα κύρια συμπτώματα που αναφέρονται είναι ο ερεθισμός του δέρματος, η ερυθρότητα και η ξηρότητα.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν συστηματικά συμπτώματα λόγω της απορρόφησης του φαρμάκου. Αν και η συχνότητά τους είναι μικρή, μπορεί να εμφανιστούν τα ακόλουθα:

 • Αύξηση βάρους
 • Πονοκέφαλος
 • Μεταβολή του καρδιακού ρυθμού
 • Έντονη ναυτία
 • Ευαισθησία στο στήθος
 • Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
 • Υπνηλία και κούραση

Τέλος, υπάρχουν μελέτες που διαπιστώνουν ότι τα επίπεδα προγεστερόνης στο αίμα μετά από 12 ημέρες χρήσης κρέμας ήταν παρόμοια με εκείνα που έχουν οι γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή από το στόμα. Υπό αυτή την έννοια, η παρατεταμένη χρήση θα μπορούσε επίσης να ευνοήσει την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

A woman with sensitive breasts.
Υπερευαισθησία του μαστού εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες που έκαναν παρατεταμένη χρήση της κρέμας, αν και δεν αποτελεί συχνή επίδραση.

Πώς να αποθηκεύετε και να πετάξετε την κρέμα προγεστερόνης;

Οι κρέμες προγεστερόνης πρέπει να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία κάτω των 25°C για να διασφαλίζεται ότι διατηρούν τις ιδιότητές τους. Καλό είναι να τοποθετείται στο ψυγείο κατά τους πιο ζεστούς μήνες του έτους.

Καλό είναι επίσης να διατηρείτε το δοχείο κλειστό μετά από κάθε εφαρμογή για να αποφύγετε την ξήρανση και την αλλοίωση της σύστασής της. Επιπλέον, θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τα παιδιά, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά ατυχήματα.

Τέλος, ποτέ μην πετάτε το φάρμακο στην τουαλέτα ή στα σκουπίδια, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά. Το ιδανικό είναι να το τοποθετήσετε στο πλησιέστερο σημείο συλλογής στη χώρα σας. Εάν δεν είστε σίγουροι πού θα βρείτε ένα τέτοιο σημείο, συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο απόρριψης της κρέμας.

Ένα σκεύασμα με πολλαπλές εφαρμογές

Η χρήση της κρέμας προγεστερόνης συνιστάται για πολλές διαφορετικές παθήσεις. Επιπλέον, είναι ένα πολύ ασφαλές φάρμακο με λίγες παρενέργειες. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να ακολουθείται η συνιστώμενη δοσολογία και η χρήση της θα πρέπει να διακόπτεται σε περίπτωση ανεπιθύμητων παρενεργειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Whelan AM, Jurgens TM, Trinacty M. Bioidentical progesterone cream for menopause-related vasomotor symptoms: is it effective? Ann Pharmacother. 2013 Jan;47(1):112-6.
 • Leonetti HB, Longo S, Anasti JN. Transdermal progesterone cream for vasomotor symptoms and postmenopausal bone loss. Obstet Gynecol. 1999 Aug;94(2):225-8.
 • Wardhana, Surachmanto EE, Datau EA, Ongkowijaya J, Karema-Kaparang AM. Transdermal bio-identical progesterone cream as hormonal treatment for osteoarthritis. Acta Med Indones. 2013 Jul;45(3):224-32.
 • Hermann AC, Nafziger AN, Victory J, Kulawy R et al. Over-the-counter progesterone cream produces significant drug exposure compared to a food and drug administration-approved oral progesterone product. J Clin Pharmacol. 2005 Jun;45(6):614-9.
 • Elshafie MA, Ewies AA. Transdermal natural progesterone cream for postmenopausal women: inconsistent data and complex pharmacokinetics. J Obstet Gynaecol. 2007 Oct;27(7):655-9.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.