Πώς επηρεάζει ο έμμηνος κύκλος το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στο επαγγελματικό γυναικείο ποδόσφαιρο. Οι νέες γνώσεις σχετικά με τον εμμηνορροϊκό κύκλο βοηθούν στη βελτίωση της απόδοσης των γυναικών παικτριών.
Πώς επηρεάζει ο έμμηνος κύκλος το γυναικείο ποδόσφαιρο;

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιουλίου, 2022

Ο έμμηνος κύκλος είναι ικανός να αλλάξει πολλές πτυχές της ζωής μιας γυναίκας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Δηλαδή, οι παίκτριες που προπονούνται συχνά στο άθλημα μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν έχουν την ίδια απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα.

Αν και η καλύτερη ή χειρότερη απόδοση μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Η περίοδος τροποποιεί τα επίπεδα των ορμονών και, μαζί με αυτά, το σώμα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητο στην προσπάθεια.

Όλο και περισσότερες επαγγελματικές ομάδες γυναικείου ποδοσφαίρου ενσωματώνουν τη γνώση σχετικά με τον εμμηνορροϊκό κύκλο για να προσαρμόσουν τις ρουτίνες των παικτριών τους. Τι λαμβάνουν υπόψη τους;

Ορμόνες και απόδοση στο γυναικείο ποδόσφαιρο

Ο φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος μπορεί να καθοριστεί ως μέσος όρος 28 ημερών. Η πρώτη ημέρα μετράται όταν αρχίζει η έμμηνος ρύση ή η αιμορραγία.

Σχεδόν μετά από 1 μήνα, θα υπάρξει νέα έμμηνος ρύση, εάν δεν υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις και εάν η γυναίκα δεν μείνει έγκυος. Επομένως, μπορούμε επίσης να καθορίσουμε το μέσο του κύκλου στην 14η ημέρα, η οποία συνήθως συμπίπτει με την ώρα της ωορρηξίας (όταν η γυναίκα είναι πιο γόνιμη, επειδή ένα ωάριο βγαίνει από την ωοθήκη).

Στο πλαίσιο αυτό, που είναι ένας μέσος όρος και ισχύει για τις περισσότερες γυναίκες, έχουμε δύο μισά του κύκλου:

  1. Μέχρι την ωορρηξία, τα οιστρογόνα κυριαρχούν ως κυκλοφορούσα ορμόνη. Είναι μια ουσία με αναβολική (βοηθά στη δημιουργία ιστών) και εργογόνο (δίνει περισσότερη δύναμη) ικανότητα.
  2. Από την ωορρηξία και μετά, επικρατεί η προγεστερόνη. Πρόκειται για μια ουσία που έχει τη λειτουργία της προετοιμασίας του οργανισμού για μια πιθανή εγκυμοσύνη.
Ciclo menstrual y calendario.
Οι ημέρες κάθε φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου είναι συγκεκριμένες. Η περίοδος των 28 ημερών είναι ένας μέσος όρος που ισχύει για τις περισσότερες, αλλά όχι για όλες τις γυναίκες.

Στο γυναικείο ποδόσφαιρο, προτιμάται η διαίρεση του εμμηνορροϊκού κύκλου σε 5 φάσεις

Ωστόσο, αν και η παραπάνω ταξινόμηση του κύκλου είναι η πιο γνωστή και αποδεκτή, οι επαγγελματικοί σύλλογοι γυναικείου ποδοσφαίρου θέλουν να είναι πιο συγκεκριμένοι. Για το σκοπό αυτό, έχουν αναπτύξει ένα διαχωρισμό της περιόδου σε 5 στάδια. Και για καθένα από αυτά έχουν ορίσει τι είναι καλύτερο από πλευράς προπόνησης:

  1. Φάση εμμήνου ρύσεως: αυτή θα ήταν οι πρώτες 4-5 ημέρες ενός φυσιολογικού κύκλου, όταν υπάρχει αιμορραγία. Θεωρείται ότι η παίκτρια θα είναι κουρασμένη, ότι θα είναι πιο εξαντλημένη και ότι δεν θα έχει την καλύτερη διάθεση για προπόνηση. Κυκλοφορούν προσταγλανδίνες, οπότε μπορεί να υπάρξει κάποια επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και περισσότερη γλυκόζη στο αίμα. Υπάρχει επίσης απώλεια αίματος  και ταυτόχρονη μειωμένη μεταφορά οξυγόνου. Η σύσταση είναι να μειωθεί το φορτίο φυσικής δύναμης στο 60% του συνηθισμένου και να γίνει δουλειά συντήρησης, ειδικά σε αερόβια λειτουργία.
  2. Μεταεμμηνορροϊκή φάση: Το τμήμα αυτό είναι από την 5η έως τη 12η ημέρα του φυσιολογικού εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα οιστρογόνα διατάζουν τη δράση και η ενέργεια της γυναίκας αυξάνεται. Υπάρχει σταθερή αναβολική ικανότητα και οι παίκτριες είναι πιο δεκτικές σε υψηλά προπονητικά φορτία, τόσο στη δύναμη όσο και στην αερόβια άσκηση. Ως εκ τούτου, η ένταση αυξάνεται πάνω από το 75%. Η καλύτερη προσαρμοστική ανταπόκριση βρίσκεται σε αυτό το σημείο.
  3. Ωοθυλακιορρηκτική φάση: μεταξύ της 13ης και 16ης ημέρας του φυσιολογικού εμμηνορρυσιακού κύκλου στις ποδοσφαιρίστριες, τα οιστρογόνα σταματούν την ανάπτυξή τους και σταθεροποιούν τη συγκέντρωσή τους στο αίμα. Υπάρχει μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και ορισμένες γυναίκες έχουν πόνο που σχετίζεται με την ωορρηξία. Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί και δυσφορία. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να μειωθεί ο προπονητικός φόρτος πίσω στο 60%.
  4. Μεταωορρηκτική φάση: Μετά την ωορρηξία υπάρχει μια περίοδος επικράτησης της προγεστερόνης, μεταξύ των ημερών 17 και 24 του φυσιολογικού εμμηνορροϊκού κύκλου. Η γενική ευεξία επανέρχεται με αυξημένη ανταπόκριση σε υψηλά προπονητικά φορτία. Οι πνεύμονες είναι σε θέση να διαχειριστούν σημαντικό όγκο οξυγόνου, οπότε η ένταση μπορεί να επανέλθει σε ποσοστό άνω του 75%.
  5. Προεμμηνορροϊκή φάση: Οι 3-5 ημέρες πριν από τη νέα έμμηνο ρύση αποτελούν το τέλος του συνεχούς κύκλου και η προπόνηση γίνεται δύσκολη. Οι παίκτριες έχουν χαμηλή ανταπόκριση στις επιβαρύνσεις και η αύξηση της κορτιζόλης φέρνει μαζί της κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, όπως πόνο, άγχος και ερεθισμό. Η προγεστερόνη βρίσκεται σε υψηλό σημείο συγκέντρωσης, γεγονός που προάγει τον καταβολισμό, δηλαδή την καταστροφή ορισμένων ιστών. Καθώς η κόπωση μπορεί να εμφανιστεί άμεσα, ο όγκος της προπόνησης μειώνεται σε λιγότερο από 60%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Φυσικές θεραπείες για τις κράμπες της περιόδου

Ορμόνες και τραυματισμοί

Η εξέταση του εμμηνορροϊκού κύκλου στο γυναικείο ποδόσφαιρο σημαίνει επίσης να γνωρίζουμε αν οι παίκτριες είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς σε ορισμένες περιόδους. Για τους επίλεκτους συλλόγους αυτό είναι το κλειδί. Η απώλεια μιας αθλήτριας αποτελεί τεράστιο κίνδυνο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Sports and Active Living εξέτασε 156 τραυματισμούς σε επαγγελματίες παίκτριες του γυναικείου ποδοσφαίρου σε διάστημα 4 ετών. Συσχέτισε το χρόνο των τραυματισμών με τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου των αθλητριών.

Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά: οι γυναίκες παίκτριες έχουν διπλάσιο κίνδυνο τραυματισμού στους τένοντες όταν βρίσκονται τις ημέρες αμέσως μετά την ωορρηξία. Αυτό θα μπορούσε να διαπιστωθεί, περίπου, μεταξύ των ημερών 11 έως 14.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η προεμμηνορροϊκή φάση διατρέχει κίνδυνο (ημέρες 25 έως 28). Αν και σε μικρότερο βαθμό.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πριν από την ωορρηξία αποδίδεται στη δράση των οιστρογόνων. Αυτές οι ορμόνες ενισχύουν την απόδοση των γυναικών παικτών, αλλά και αυξάνουν την ελαστικότητα των τενόντων και συμβάλλουν στην υπερφόρτωση που μπορούν να εκτελέσουν οι γυναίκες, νιώθοντας ικανές να προπονηθούν περισσότερο.

Fútbol femenino.
Οι ποδοσφαιρίστριες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γνώση του εμμηνορροϊκού τους κύκλου για να βελτιώσουν την απόδοσή τους στο γήπεδο.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον και αυτό: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

Η γνώση του εμμηνορροϊκού κύκλου έχει πρακτική εφαρμογή στο γυναικείο ποδόσφαιρο;

Οι γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου εφαρμόζουν ήδη αυτά που γνωρίζουμε για τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την αθλητική απόδοση. Το ίδιο κάνουν και οι κορυφαίοι επαγγελματικοί σύλλογοι του κόσμου.

Ο αλγόριθμος FitrWoman ®, για παράδειγμα, που έγινε δημοφιλής από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ, έχει αγοραστεί από άλλες ομάδες για να προσαρμόζουν την προπόνηση σε κάθε παίκτρια. Αυτό το πρόγραμμα στον υπολογιστή προτείνει ειδικές ρουτίνες για κάθε στιγμή του κύκλου και οι γυμναστές μπορούν να έχουν αρχείο ολόκληρης της ομάδας τους για να δίνουν διαφοροποιημένες συνεδρίες.

Αναμφίβολα, αυτή η γνώση της αθλητιατρικής φέρνει επανάσταση στις πρακτικές του γυναικείου ποδοσφαίρου. Δεν αρκεί πλέον η αθλήτρια να ξεκουράζεται κατά τη διάρκεια της περιόδου της ή να κάνει λιγότερη άσκηση αν πονάει.

Σήμερα, ο στόχος είναι να ενισχυθεί η απόδοση των γυναικών στον αθλητισμό, ώστε οι ορμονικές μεταβολές να χρησιμοποιούνται υπέρ τους και όχι εις βάρος τους. Σπάει ένα ταμπού και ανοίγει την πόρτα στις γυναίκες αθλήτριες να έχουν έναν ολόκληρο μήνα σωματικής βελτίωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Anderson, A. J., & Babcock, M. A. (2007). Efectos del ciclo menstrual sobre la resistencia espiratoria durante la realización de ejercicios corporales totales en mujeres.
  • Bossi, J., Kostelis, K., Walsh, S., & Sawyer, J. (2013). Effects of Menstrual Cycle on Exercise in Collegiate Female Athletes. Research Quarterly for Exercise and Sport84(S1), AXXII.
  • Martin, D., Timmins, K., Cowie, C., Alty, J., Mehta, R., Tang, A., & Varley, I. (2021). Injury incidence across the menstrual cycle in international footballers. Frontiers in sports and active living3, 616999.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.