7 ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα κουζίνας

Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε τις πιο έξυπνες ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσετε κάποια από τα υπολείμματα της κουζίνας σας στο σπίτι.
7 ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα κουζίνας
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Πολλά υπολείμματα της κουζίνας μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν πριν οδηγηθούν στα σκουπίδια. Αυτό θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα και να βοηθήσετε το περιβάλλον. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι φλούδες των φρούτων και των λαχανικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς, αλλά η χρησιμότητα άλλων πραγμάτων, όπως τα φακελάκια τσαγιού ή η σκόνη καφέ που έχει μείνει στην καφετιέρα, είναι ακόμη σχετικά άγνωστη.

Η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση είναι οι πυλώνες στους οποίους βασίζεται η χρήση των πόρων για τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων μας και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον.

Ωστόσο, λόγω συνήθειας ή έλλειψης πληροφοριών, οι πρακτικές αυτές δεν χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, είναι πολύ πιο απλό να επαναχρησιμοποιήσετε και να ανακυκλώσετε από ό,τι φαίνεται, ειδικά όταν πρόκειται για τα υπολείμματα της κουζίνας.

Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα υπολείμματα της κουζίνας

Συνολικά, τα υπολείμματα της κουζίνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στους ακόλουθους τομείς:

 1. Καλλυντικά
 2. Υγεία και ευεξία
 3. Το νοικοκυριό (καθαρισμός, βελτιώσεις, φροντίδα αντικειμένων, κηπουρική κ.λπ.)

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για την επαναχρησιμοποίηση των υπολειμμάτων κουζίνας που ίσως δεν γνωρίζετε.

Υπολείμματα της κουζίνας: Πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν

1. Τσάι από φλούδα λεμονιού για την πέψη

Τόσο ο πολτός λεμονιού όσο και η φλούδα λεμονιού έχουν πολλαπλές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Παρέχουν βιταμίνες Β, C και Ε και μέταλλα όπως χαλκό, φώσφορο, μαγνήσιο και ασβέστιο.

7 ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα κουζίνας
Οι φλούδες λεμονιού έχουν πολλές εναλλακτικές χρήσεις και μπορούν ακόμη και να παρασκευαστούν σε τσάι.

Όταν πρόκειται για τη βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας, το τσάι από φλούδες λεμονιού είναι πολύ αποτελεσματικό. Μπορείτε να το πίνετε μετά από κάθε γεύμα ή κάποια στιγμή το απόγευμα για την προώθηση της εντερικής διέλευσης και την καταπολέμηση των υπερβολικών εντερικών αερίων.

Αυτό το ρόφημα μπορείτε να το απολαμβάνετε είτε ζεστό είτε κρύο και δίνει στο λεμόνι μια τελευταία χρήση πριν το πετάξετε. Θέλετε να μάθετε το καλύτερο; Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, θα μπορούσε ακόμη και να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.

Συστατικά

 • Φλούδες λεμονιού
 • 2 φλιτζάνια νερό (300 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (21 γρ.)

Προετοιμασία

 • Βράστε το νερό μαζί με τις φλούδες λεμονιού.
 • Αφού το νερό φτάσει σε σημείο βρασμού, αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 15 λεπτά ακόμη.
 • Περάστε το υγρό από ένα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε τις φλούδες.
 • Σερβίρετε και γλυκάνετε με μια κουταλιά της σούπας μέλι ανάλογα με τη γεύση.

2. Φλούδες πορτοκαλιού για να απαλλαγείτε από τα έντομα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα έντομα είναι η μυρωδιά των πορτοκαλιών. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις φλούδες πορτοκαλιού, αφού η όξινη μυρωδιά τους τρομάζει τα έντομα.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα έγχυμα με τα απόβλητα ενός πορτοκαλιού. Μόλις είναι έτοιμο, ρίξτε το σε έναν ψεκαστήρα και ψεκάστε το κοντά σε παράθυρα, πόρτες και όλα εκείνα τα σημεία όπου μπορεί να υπάρχουν κουνούπια ή μυρμήγκια. Η μυρωδιά του θα είναι πολύ πιο ευχάριστη από αυτή οποιουδήποτε χημικού παρασιτοκτόνου.

3. Καφές για την εξάλειψη των άσχημων οσμών

Το άρωμα του καφέ είναι ιδανικό για την εξάλειψη των άσχημων οσμών. Η σκόνη καφέ που παραμένει στην καφετιέρα διατηρεί τη νόστιμη και αλάνθαστη μυρωδιά αυτού του ροφήματος. Για να το εκμεταλλευτείτε, πάρτε τη σκόνη και αφήστε την να στεγνώσει, στη συνέχεια τοποθετήστε την σε υφασμάτινες σακούλες και τοποθετήστε τις σε μέρη όπως οι ντουλάπες, το συρτάρι των παπουτσιών, κοντά στην άμμο της γάτας ή σε έναν κάδο απορριμμάτων.

7 ιδέες για να επαναχρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα κουζίνας
Οι κόκκοι καφέ μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη των οσμών στο σπίτι.

Ένας άλλος τρόπος για να εκμεταλλευτείτε τα υπολείμματα καφέ είναι να τα αναμείξετε με λίγο υγρό σαπούνι για να τα εφαρμόσετε ως μάσκα προσώπου. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ο καφές έχει αντιφλεγμονώδεις, απολυμαντικές και απολεπιστικές ιδιότητες. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται επίσης στα καλλυντικά, όπως υποστηρίζεται από την ακόλουθη ισπανόφωνη εργασία από το Universidad del Valle.

4. Κομποστοποίηση ή σπιτικό λίπασμα, μια από τις καλύτερες ιδέες για να εκμεταλλευτείτε τα υπολείμματα της κουζίνας

Υπάρχουν πολλοί τύποι οργανικών αποβλήτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κομπόστ για τα φυτά. Η κομποστοποίηση είναι η συσσώρευση οργανικών αποβλήτων για τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Τα απόβλητα από φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα εμπλουτίζουν την ποιότητα του εδάφους και παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα φυτά.

Για να γίνει κομπόστ, συλλέγονται και αλέθονται οργανικά απόβλητα της κουζίνας, όπως φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αυγών, χαρτοπετσέτες, λάδι, φύλλα δέντρων, λουλούδια και κατακάθια καφέ. Σε αυτό το μείγμα θα πρέπει να προστεθούν ξηρά υλικά, όπως ξερά φύλλα και κλαδιά, έτσι ώστε να είναι καλά καλυμμένο.

Το μείγμα που προκύπτει θα πρέπει να τοποθετηθεί σε μέρος που δεν είναι εκτεθειμένο στη βροχή ή τον ήλιο. Θα πρέπει να αναδεύεται μία φορά την εβδομάδα, αλλά και κάθε φορά που προστίθενται νέα οργανικά απόβλητα στο μείγμα. Μετά από τρεις μήνες, θα έχετε τέλειο μαύρο, υγρό, άοσμο κομπόστ.

5. Φακελάκια μαύρου τσαγιού για γυάλισμα ξύλου

Τα φακελάκια μαύρου τσαγιού είναι πολύ χρήσιμα για τον καθαρισμό και το γυάλισμα του ξύλου.

Kitchen Scraps tea bags
Τα σακουλάκια μαύρου τσαγιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το γυάλισμα του ξύλου.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να τα αφήσετε να μουλιάσουν σε ½ φλιτζάνι ζεστό νερό. Και αφού αφήσετε το τσάι να μουλιάσει, προχωρήστε στο να βρέξετε ένα πανί με το τσάι και να το σκουπίσετε πάνω στο ξύλο.

6. Μάσκες προσώπου με φλούδα μπανάνας

Η φλούδα μπανάνας είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και είναι πολύ χρήσιμη για να φτιάξετε μια σπιτική μάσκα προσώπου πριν την πετάξετε ή την προσθέσετε στο κομπόστ. Για να το κάνετε αυτό, απλά πλύνετε το πρόσωπό σας με σαπούνι και νερό πριν τρίψετε τη φλούδα στο πρόσωπό σας.

Χρησιμοποιώντας σταθερές απαλές κυκλικές κινήσεις, εφαρμόστε την για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα (ιδανικά 30 λεπτά) και στη συνέχεια πλύνετε το πρόσωπό σας με ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα μπανάνας όταν έχετε καμένο ή ερεθισμένο δέρμα, καθώς θα ενυδατώσει την πληγείσα περιοχή.

Η περιβαλλοντική οργάνωση America Sustainable συνιστά τη φλούδα μπανάνας ως ένα εξαιρετικό θρεπτικό συστατικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου. Απλά αφήστε τη φλούδα μπανάνας να παραμείνει σε μια κανάτα με νερό για μερικές ώρες, ώστε το νερό να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και στη συνέχεια ποτίστε κανονικά τα φυτά.

Εκτός όμως από όλα αυτά, οι φλούδες μπανάνας μπορούν επίσης να καταναλωθούν και είναι πολύ θρεπτικές. Περιέχουν βιταμίνες Β6 και C, μαγνήσιο, κάλιο και βιοτίνη, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών. Μάλιστα, πολλοί γιατροί τις συνιστούν για να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρυνσης, της αναιμίας και της καούρας.

7. Οι φλούδες του ανανά ως φυσικό διουρητικό

Οι φλούδες του ανανά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν πριν τις πετάξετε.  Πρόκειται για ένα εξαιρετικό διουρητικό και βοηθά επίσης στην καύση του λίπους.

What are the benefits of eating pineapple at night?

Για να το παρασκευάσετε, τοποθετήστε τις φλούδες ανανά σε μια κατσαρόλα και βράστε τις σε ένα λίτρο νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, το υγρό πρέπει να κρυώσει. Στη συνέχεια, μπορείτε να το πιείτε είτε χλιαρό είτε κρύο. Μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη ή κανέλα για να το γλυκάνετε ή μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια κουταλιά μέλι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cuadros Miranda, A., & Vélez Mena, J. (2018). Propuesta de un plan de factibilidad para la creación de una empresa dedicada a la producción y comercialización de un jabón artesanal en el municipio de Cartago Valle. Universidad del Valle.
 • Fukushima, Y., Takahashi, Y., Hori, Y., Kishimoto, Y., Shiga, K., Tanaka, Y., Masunaga, E., Tani, M., Yokoyama, M., & Kondo, K. (2015). Skin photoprotection and consumption of coffee and polyphenols in healthy middle-aged Japanese females. International journal of dermatology54(4), 410–418. https://doi.org/10.1111/ijd.12399
 • Hakim, I. A., Harris, R. B., & Ritenbaugh, C. (2000). Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutrition and cancer37(2), 161–168. https://doi.org/10.1207/S15327914NC372_7
 • Niz, E. (n.d.). 10 things to do with banana peels. Sustainableamerica.org. Retrieved November 30, 2022, from https://sustainableamerica.org/blog/bananas/
 • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences17(4), 351–358. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006
 • Ramli, S., Alkarkhi, A. F., Shin Yong, Y., Min-Tze, L., & Easa, A. M. (2009). Effect of banana pulp and peel flour on physicochemical properties and in vitro starch digestibility of yellow alkaline noodles. International journal of food sciences and nutrition60 Suppl 4, 326–340.
 • Wang, L., Wang, J., Fang, L., Zheng, Z., Zhi, D., Wang, S., Li, S., Ho, C. T., & Zhao, H. (2014). Anticancer activities of citrus peel polymethoxyflavones related to angiogenesis and others. BioMed research international2014, 453972. https://doi.org/10.1155/2014/453972

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.