Πώς να χρησιμοποιήσετε αλεσμένο καφέ στα φυτά σας

Οι αλεσμένοι κόκκοι καφέ είναι κατάλληλοι για την προετοιμασία του εδάφους, τη διατροφή της βλάστησης, ακόμη και την καταπολέμηση των παρασίτων, για παράδειγμα.
Πώς να χρησιμοποιήσετε αλεσμένο καφέ στα φυτά σας

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαρτίου, 2023

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αλεσμένο καφέ στην κηπουρική. Ωστόσο, χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά, επειδή είναι ένα φυσικό και βιώσιμο συστατικό.

Οι αλεσμένοι κόκκοι καφέ είναι κατάλληλοι για την προετοιμασία του εδάφους, τη διατροφή της βλάστησης, ακόμη και την καταπολέμηση των παρασίτων, για παράδειγμα. Ο τρόπος χρήσης του καθορίζεται από τον στόχο του κηπουρού. Θα μιλήσουμε για όλα τα πιθανά πλεονεκτήματα και χρήσεις σε αυτό το άρθρο.

Τα οφέλη από τον αλεσμένο καφέ για τα φυτά

Λίγα έχουν ειπωθεί για τα οφέλη που προσφέρει ο καφές σε άλλους τομείς εκτός από τον μαγειρική. Είναι γνωστό ότι είναι διουρητικό χάρη στα χλωρογενικά του οξέα και τα άλατα καλίου και ξεχωρίζει επίσης στη φροντίδα του δέρματος, μέσω της ενσωμάτωσής του σε σαμπουάν, ορούς, κρέμες και άλλα προϊόντα ομορφιάς. Ο καφές χρησιμοποιείται επίσης λόγω της ικανότητάς του να απορροφά τις οσμές.

Σε όλες αυτές τις χρήσεις προσθέστε την ενσωμάτωση της αλεσμένης ουσίας στα αγροτεμάχια του κήπου. Η σκόνη λειτουργεί ως οργανική ύλη για το έδαφος και βοηθά τα φυτά να ευδοκιμήσουν. Περιέχει επίσης άζωτο, φώσφορο και μαγνήσιο, μικροθρεπτικά συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όξινα εδάφη.

Αν και χρειάζεται ακόμη περαιτέρω έρευνα για να υποστηρίξουμε την αποτελεσματικότητα του καφέ στα φυτά, πιστεύεται ότι απωθεί τα παράσιτα και θεραπεύει τους μύκητες σε καλλωπιστικά είδη και σε καλλιέργειες αγγουριού, σπανακιού και ντομάτας, για παράδειγμα.

Ωστόσο, ορισμένα άρθρα στις εφημερίδες Servicultura Urbana και Ecologización Urbana προειδοποιούν για τις αντιπαραγωγικές επιδράσεις της ουσίας αυτής σε συγκεκριμένα κηπευτικά φυτά που είχαν κακή ανταπόκριση στη λίπανση με κατακάθι καφέ.

  • Βιολέτες
  • Πράσα
  • Ραπανάκια
  • Ηλιοτρόπια
  • Μπρόκολο
Planta de rábano.
Το ραπανάκι μπορεί να μην ωφεληθεί από τον καφέ, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί με αυτό το είδος καθώς και με αρκετά άλλα που αναφέρονται παραπάνω.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό: Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη για τα φυτά

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον αλεσμένο καφέ στα φυτά σας

Ο αλεσμένος καφές είναι χρήσιμος ως λίπασμα, ειδικά όταν συνδυάζεται με αποξηραμένα φύλλα και φλούδες λαχανικών, φρούτων ή αυγών. Απλά αναμείξτε τα συστατικά και προσθέστε τα στη γλάστρα ή απευθείας στο χώμα.

Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε φυτώριο αν το συγκεκριμένο είδος ανέχεται την ουσία. Ωστόσο, σχεδόν κάθε λαχανικό είναι συμβατό με τον καφέ.

Απωθητικό παρασίτων και ζιζανίων

Τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες αποφεύγουν τον καφέ, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να πλησιάσουν τα φυτά σας. Ομοίως, οι ιδιότητες της καφεΐνης εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων ζιζανίων.

Διατηρήστε το χώμα φρέσκο και με ένα φράγμα από αλεσμένο καφέ στις περιοχές που είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ζιζανίων.

Λίπασμα από αλεσμένο καφέ

Αν και λίγο ακριβό, ο φρεσκοαλεσμένος καφές είναι ένα εξαιρετικό λίπασμα. Η μέθοδος συνίσταται στο να απλώσετε ένα λεπτό στρώμα από τον αλεσμένο καφέ και να τον αφήσετε να κάνει τη δουλειά του.

Ωστόσο, δεν είναι καλή ιδέα να λιπαίνετε με καφέ τα είδη που μόλις βλαστάνουν ή για νεοφυτεμένες περιοχές, καθώς αυξάνει την αλληλοπαθητική διαδικασία και η καφεΐνη μπορεί να βλάψει το φυτό.

Ένας άλλος τρόπος λίπανσης με αλεσμένο καφέ είναι να αναμίξετε 2 φλιτζάνια με 15 λίτρα νερό, να το αφήσετε να δράσει όλη τη νύχτα και να ψεκάσετε τα φυτά την επόμενη μέρα.

Ρύθμιση του pH του εδάφους

Το περιοδικό UNEMI αξιολόγησε σε ένα πείραμα τη χημική και φυσική ποιότητα ενός κομπόστ που παρασκευάστηκε από αλεσμένο καφέ. Το μείγμα έλαβε το υψηλότερο εύρος πορώδους αερισμού και ολικού πορώδους σε σύγκριση με άλλα κομπόστ των οποίων οι βάσεις ήταν απορρίμματα κήπου. Όσον αφορά το pH, την ηλεκτρική αγωγιμότητα και την αναλογία άνθρακα-αζώτου, ο καφές παρέμεινε εντός των ρυθμισμένων τιμών.

Τροφή σκουληκιών

Τα σκουλήκια δέχονται τον καφέ ως τροφή. Έτσι αναφέρει ένα κείμενο που δημοσιεύθηκε από την Ground to Ground, σύμφωνα με το οποίο αυτή η οργανική ύλη στο ανώτερο στρώμα ενός υγρού εδάφους “καλεί” τα σκουλήκια να φάνε άλλα υπολείμματα, μέχρι να φτάσουν εκεί που βρίσκεται ο καφές. Αυτή η μορφή κομποστοποίησης είναι πολύ ευεργετική για τα φυτά.

Lombrices que usan el café molido para crecer en jardinería.
Αν εφαρμόζετε τη κομποστοποίηση με γαιωσκώληκες, μπορείτε επίσης να προσθέσετε αλεσμένο καφέ στα σκευάσματά σας.

Κομπόστ με αλεσμένο καφέ

Το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα επισημαίνει σε δημοσίευσή του ότι η λεπτή υφή του καφέ συμπιέζεται με το έδαφος και είναι ιδανική για το σχηματισμό ενός κομπόστ, ευνοϊκού ενάντια στην υγρασία και την κίνηση του αέρα. Το στρώμα πρέπει να έχει πάχος 1-2 εκατοστά και να ενισχύεται με ένα άλλο στρώμα ξυλοτεμαχιδίων πάχους όχι μεγαλύτερου από 10 εκατοστά.

Μια αποδεκτή τεχνική κομπόστ είναι να απλώνετε τον αλεσμένο καφέ και στη συνέχεια να ανακατεύετε το έδαφος για να ενώσετε όλα τα συστατικά, ώστε το έδαφος να είναι επίπεδο. Έτσι, το έδαφος δέχεται ομαλά το νερό και η καφεΐνη καλύπτει όλο το χώρο χωρίς να συγκεντρώνεται σε κάποιο σημείο.

Προάγει τη ριζοβολία

Οι βέλτιστες συγκεντρώσεις καφεΐνης θα επιταχύνουν την ανάπτυξη των ριζών και την ποσότητά τους στα ριζωμένα μικροσκληρώματα. Αυτό επισημαίνεται από το BIO Web de Congresos, συμβουλεύοντας να αποθαρρύνεται η πυκνότητα πάνω από 0,1%, καθώς έχει αρνητική επίδραση στους φυτικούς ιστούς, επιβραδύνοντας το σχηματισμό ριζών, καθυστερώντας την ανάπτυξη των βλαστών και οδηγώντας σε νέκρωση των ιστών.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

Αν έχετε κατοικίδια ζώα, να είστε προσεκτικοί με τον αλεσμένο καφέ για φυτά

Ο αλεσμένος καφές είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία ορισμένων ειδών, λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές του ιδιότητες. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε πώς να δουλέψετε σωστά τον κήπο σας με αυτό το προϊόν, διότι αν έχετε κατοικίδια ζώα, μπορεί να τα επηρεάσει.

Μάλιστα, το Ίδρυμα Affinty υποστηρίζει ότι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν να δηλητηριάσουν τυχόν σκύλους ή γάτες που θα καταπιούν το επεξεργασμένο χώμα. Σύμφωνα με το GrowVeg, είναι επίσης δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος της δόσης που θα προκαλούσε δηλητηρίαση στα ζώα, επειδή η ποσότητα του καφέ ποικίλλει.

Δεδομένου του πόσο περίεργα μπορεί να είναι τα κατοικίδια ζώα, οι ειδικοί προτείνουν να θάψετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του καφέ και να το καμουφλάρετε και να το αναμείξετε καλά με το υπόλοιπο κομπόστ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.