Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας με την κινέζικη πορτοκαλιά (κουμκουάτ)

Αν ψάχνετε για ένα υπέροχο διακοσμητικό φυτό με δενδροειδή σχηματισμό, φρέσκο άρωμα και βρώσιμους καρπούς, η κινέζικη πορτοκαλιά ή κουμκουάτ είναι ιδανική υποψήφια.
Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας με την κινέζικη πορτοκαλιά (κουμκουάτ)

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτωβρίου, 2023

Αν ψάχνετε για ένα υπέροχο διακοσμητικό φυτό με δενδροειδή σχηματισμό, φρέσκο άρωμα και βρώσιμους καρπούς, η κινέζικη πορτοκαλιά ή αλλιώς κουμκουάτ είναι ιδανική υποψήφια. Πρόκειται για ένα είδος που είναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε εξωτερικούς χώρους, αλλά αυτό εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Η φροντίδα που απαιτεί το φυτό είναι απλή, αν και θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε ορισμένες λεπτομέρειες.

Αν το φροντίσετε σωστά, είναι δυνατόν να έχετε ένα ανθισμένο, αρωματικό και γεμάτο φρούτα δέντρο όλο το χρόνο. Οι μικροί καρποί της κινέζικης πορτοκαλιάς χρησιμοποιούνται για διάφορες γαστρονομικές συνταγές λόγω των μεταλλικών αλάτων, των αιθέριων ελαίων και των βιταμινών C και E. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε πώς να φροντίζετε αυτό το μικρό και κομψό δέντρο που είναι ιδανικό για να διακοσμήσετε μια γωνιά του σπιτιού σας.

Τι είναι η κινέζικη πορτοκαλιά και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

Όταν χρησιμοποιείται συνήθως το όνομα κινέζικη πορτοκαλιά, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα παρατσούκλι, ένα από τα πολλά που φέρει το φυτό Fortunella. Είναι επίσης γνωστό ως “πορτοκαλιά νάνος”, “κουμκουάτ”, “καλαμοδίνη” ή “naranjito de San José” στα ισπανικά. Πρόκειται για ένα είδος που κατάγεται από την Κίνα και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη από τον βοτανολόγο Robert Fortune κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Σήμερα, καλλιεργείται σε πολλές χώρες, όπως το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Παραγουάη και η Αργεντινή. Στην τελευταία, συχνά συγχέεται με το quinoto λόγω της ομοιότητας των καρπών του. Διαθέτει ένα στιβαρό στέλεχος που παρέχει σταθερή κάθετη ανάπτυξη χωρίς την ανάγκη εξαρτημάτων για την ανάπτυξή του.

Το φυτό αυτό χαρακτηρίζεται από την υψηλή πυκνότητα μικρών, σκουροπράσινων φύλλων. Παράγει επίσης λευκά άνθη με πολύ ευχάριστο άρωμα. Όσον αφορά τους καρπούς, είναι γνωστοί ως κουμκουάτ και έχουν μήκος περίπου 5 εκατοστά. Ανήκουν στη μορφή hesperidium – δηλαδή ένα σαρκώδες μούρο με συνθήκες εσπεριδοειδών. Ως εκ τούτου, αυτός ο καρπός είναι βρώσιμος, αν και αρκετά ξινός. Για την κατανάλωσή του, ο πολτός συνήθως διαχωρίζεται.

Κινέζικες ποικιλίες πορτοκαλιάς

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας με την κινέζικη πορτοκαλιά (κουμκουάτ)
Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες κινέζικων πορτοκαλιών, αλλά όλες είναι υπέροχες για το σπίτι σας.

Οι διάφορες ποικιλίες αυτού του είδους είναι κατάλληλες για φύτευση σε γλάστρες, οι οποίες ελέγχουν την ανάπτυξή τους ανάλογα με το μέγεθός τους. Με αυτόν τον τρόπο, αποτελούν ιδανική επιλογή για διακοσμητική χρήση σε εσωτερικούς χώρους χάρη στην αισθητική και τη μεγάλη αντοχή τους.

Αν η κινέζικη πορτοκαλιά καλλιεργηθεί σε κήπους ή εξωτερικούς χώρους, είναι δυνατόν να φτάσει σε ύψος έως και 5 μέτρα. Η Fortunella έχει ορισμένα υποείδη:

  • Μαργαρίτα: Αυτό είναι ίσως το πιο συχνό φυτό. Χαρακτηρίζεται από τον οβάλ καρπό του που αποκτά έντονο πορτοκαλί χρώμα.
  • Japonica: Οι καρποί της, σε αυτή την περίπτωση, τείνουν στον έντονο κίτρινο τόνο. Είναι ιδιαίτερα γνωστή για τον φυλλώδη θάμνο της.
  • Obovata: Αυτή η παραλλαγή έχει καρπούς με πιο γλυκιά φλούδα.

Πώς να φροντίσετε την κινέζικη πορτοκαλιά για να διακοσμήσετε το σπίτι σας

Το να έχετε ένα δείγμα στο σπίτι είναι δυνατό τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε κήπους, μπαλκόνια και βεράντες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κινεζική πορτοκαλιά έχει μεγάλη αντοχή στις καιρικές συνθήκες, αν και προτιμά τα εύκρατα κλίματα και δεν ανέχεται τον παγετό.

Προκειμένου να καρποφορεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, είναι σημαντικό να διατηρείται σε δροσερό περιβάλλον και με υγρό υπόστρωμα. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να έχετε υπόψη σας μια σειρά από συμβουλές που βελτιστοποιούν την κατάστασή του.

Θερμοκρασία

Παρόλο που αυτό το φυτό αντέχει σε ποικίλες κλιματικές συνθήκες δεν παράγει καρπούς όταν κατά την περίοδο παγετών. Ως εκ τούτου, το ιδανικό κλίμα για την κινεζική πορτοκαλιά είναι μεταξύ 15 και 20 βαθμών Κελσίου. Όταν η ζέστη είναι πιο έντονη, καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή με το άμεσο ηλιακό φως. Η γλάστρα μπορεί να μεταφερθεί σε σκιερούς εξωτερικούς χώρους.

Πότισμα

Το φυτό αυτό χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου, καλό είναι να ραντίζετε με λίγο νερό κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Ωστόσο, η συχνότητα θα πρέπει να μειωθεί σε εβδομαδιαίο πότισμα το χειμώνα.

Μια άλλη σημαντική πτυχή είναι η δημιουργία καλής αποστράγγισης στη γλάστρα, ώστε να αποφεύγονται οι λακκούβες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του φυτού. Για να ελέγξετε την ανάγκη για νερό, ελέγξτε αν το χώμα είναι ξηρό.

Λίπασμα για την κινέζικη πορτοκαλιά

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη ανάπτυξη των λουλουδιών και των καρπών της είναι η εφαρμογή λιπάσματος. Συνιστάται η λίπανσή της δύο φορές το μήνα, με συστατικά πλούσια σε σίδηρο, ψευδάργυρο και, κατά τους θερμούς μήνες, άζωτο. Επιπλέον, το ιδανικό υπόστρωμα για αυτό το είδος περιέχει ένα επίπεδο pH μεταξύ 5 και 6.

Κλάδεμα

Κατά τους ανοιξιάτικους μήνες, είναι σημαντικό να κλαδεύετε την κινέζικη πορτοκαλιά, ειδικά αν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, καθώς πρέπει να ελέγχεται η κάθετη ανάπτυξη. Είναι απαραίτητο να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κλαδεύετε αυτό το φυτό: αρκεί να αφαιρέσετε μερικά φύλλα και άνθη. Ο κύριος στόχος είναι να του δώσετε ένα διακοσμητικό σχήμα, χωρίς υπερβολικό κλάδεμα που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάπτυξή του.

Ηλιακό φως

Αν και πρόκειται για ένα είδος που απαιτεί αρκετές ώρες φωτός, δεν είναι απαραίτητο να είναι συνέχεια υπό άμεση έκθεση στον ήλιο. Είναι σημαντικό να έρχεται σε επαφή με το άμεσο φως μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων στιγμών της ημέρας, ενώ ο έμμεσος φωτισμός είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος του φυτού αυτού.

Δοχεία και μεταφυτεύσεις

Σε εσωτερικούς χώρους, καλό είναι να τοποθετείτε το φυτό σε μεγάλες γλάστρες που συνοδεύουν τον διακοσμητικό χαρακτήρα του φυτού. Πρόκειται για ένα είδος που απαιτεί χώρο, αν και δεν πρέπει να είναι υπερβολικό.

Το ύψος υπό αυτές τις συνθήκες κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο μέτρων. Από την άλλη πλευρά, είναι καλή ιδέα να το μεταφυτεύετε κάθε ένα ή δύο χρόνια, πάντα την περίοδο της άνοιξης και ιδιαίτερα όταν το φυτό είναι νεαρό.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Τα καλύτερα δέντρα και θάμνοι για ιδιωτικότητα στον κήπο 

Κινέζικη πορτοκαλιά: Εχθροί και ασθένειες

Πώς να διακοσμήσετε το σπίτι σας με την κινέζικη πορτοκαλιά (κουμκουάτ)

Όπως όλα τα φυτά, το φυτό αυτό εκτίθεται συχνά σε ορισμένα παράσιτα. Εάν παρουσιαστεί αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να εντοπίσετε ποιο είναι, παρατηρώντας προσεκτικά τα συμπτώματα.

  • Λευκομύγες: Πρόκειται για μικρές και ενοχλητικές μύγες που αιωρούνται γύρω από το φυτό για να απορροφήσουν τους χυμούς του. Εφαρμόστε ένα κατάλληλο εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Μύκητες: Οι μύκητες προκαλούνται από την περίσσεια νερού. Επομένως, προσέξτε να μην δημιουργείται υφαλμύρωση. Εάν τα φύλλα του φυτού είναι σάπια, εφαρμόστε ένα μυκητοκτόνο.
  • Αλευρώδεις κοριοί: Πρόκειται για παράσιτα που συχνά εμφανίζονται όταν το φυτό βρίσκεται σε συνθήκες στρες. Για παράδειγμα, όταν πραγματοποιείται κακή μεταφύτευση ή κλάδεμα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την καταπολέμησή τους. Μεταξύ αυτών είναι ένα διάλυμα από ζεστό νερό, οινόπνευμα και σαπούνι πιάτων.
  • Ακάρεα αράχνης: Αυτά τα παράσιτα εμφανίζονται όταν τα φύλλα αρχίζουν να κιτρινίζουν. Για να τα προλάβετε, αποφύγετε το ξηρό περιβάλλον και εξασφαλίστε κάποιο αερισμό.

Άνθη και καρποί από την κινέζικη πορτοκαλιά

Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυτό το φυτό είναι ιδανικό για καλλωπιστική χρήση έχει να κάνει με τα αισθητικά, πολυάριθμα και αρωματικά άνθη του. Εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά είναι πολύ πιθανό να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον, μαζί με τους καρπούς του, διαθέτουν συστατικά που χρησιμοποιούνται στη φυσική ιατρική και τη γαστρονομία, όπως βιταμίνες C και Ε, άλατα και αιθέρια έλαια. Είναι σύνηθες να παρασκευάζονται λικέρ και γλυκά με αυτά τα συστατικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hyang-Sook Choi. Characteristic Odor Components of Kumquat (Fortunella japonica Swingle) Peel Oil. J. Agric. Food Chem. 2005, 53, 5, 1642–1647. Publication Date:February 12, 2005. Disponible en: https://doi.org/10.1021/jf040324x
  • Mercedes Pérez-Macias, Rommel Igor León-Pacheco, Gustavo Adolfo Rodríguez, Yzquierdo y Edwin Andrés Villagrán-Munar. Injertos de naranja (Citrus sinensis) y mandarina (Citrus reticulata) en fase de producción. Agronomía Mesoamericana, Universidad de Costa Rica, vol. 33, núm. 1, pp. 1-17, 2022. Disponible en: https://doi.org/10.15517/am.v33i1.45264
  • COSCOLLÁ. Incidencia de los factores climatológicos en la evolución de las plagas y enfermedades de las plantas. Bol. Serv. Plagas, 6: 123-139. 1980. Disponible en: https://www.miteco.gob.es/ministerio/pags/Biblioteca/Revistas/pdf_plagas%2FBSVP-06-02-123-139.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.