Μέλι λεβάντας: Οφέλη και χρήσεις

Το μέλι λεβάντας είναι γνωστό για τις ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές του ιδιότητες. Σας λέμε λεπτομερώς ποιες είναι οι κύριες εφαρμογές του.
Μέλι λεβάντας: Οφέλη και χρήσεις
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Οκτωβρίου, 2023

Το μέλι λεβάντας είναι ένα προϊόν από το νέκταρ που παίρνουν οι μέλισσες από τα άνθη της άγριας λεβάντας (Lavandula stoechas) και άλλων ειδών αυτού του φυτού. Σύμφωνα με μελέτη στο περιοδικό Molecules, αυτός ο τύπος μονοφυλλώδους μελιού περιέχει πτητικές ενώσεις που συνδέονται με οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, η συμβολή του σε λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και υδατάνθρακες συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας και στην καταπράυνση διαφόρων παθήσεων. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Μέλι λεβάντας: Χαρακτηριστικά

Από όλες τις ποικιλίες μελιού, το μέλι λεβάντας ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο άρωμα και την ήπια γεύση του. Καθώς παρασκευάζεται από τις μέλισσες από το νέκταρ ειδών λεβάντας, όπως τα εξής: Lavandula angustifolia, Lavandula latifolia και Lavandula stoechas και έχει ιδιαίτερη γεύση, υφή και ιδιότητες.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, έχει ανοιχτό κεχριμπαρένιο ή λευκό χρώμα, μέτρια κρυστάλλωση και ρευστή σύσταση. Η γεύση του είναι γλυκιά, αλλά έχει ελαφρώς όξινες και λουλουδένιες νότες.

Γενικά δεν υποβάλλεται σε θερμικές διεργασίες, γεγονός που του επιτρέπει να διατηρεί τις ιδιότητές του. Μπορεί ακόμη και να περιέχει σωματίδια γύρης και πρόπολης.

Μέλι λεβάντας: Οφέλη και χρήσεις

Η παραδοσιακή ιατρική εκτιμά το μέλι λεβάντας για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Προερχόμενο από το νέκταρ της λεβάντας, πιστεύεται ότι παρέχει “επιπλέον” θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ενώσεις σε σύγκριση με το παραδοσιακό μέλι.

Σε σχέση με αυτό, μια ανασκόπηση στο Integrative Medicine Insights τόνισε ότι αυτός ο τύπος μελιού παρουσιάζει μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη ικανότητα από εκείνα που προέρχονται από τα εσπεριδοειδή. Επιπλέον, είχε θετική επίδραση στη μείωση των οξειδωτικών δεικτών. Ποια άλλα οφέλη παρέχει;

Campo de lavanda para la miel.
Προερχόμενο από τη λεβάντα, αυτό το μέλι διαθέτει διαφορετικές ενώσεις από άλλα μέλια.

Το μέλι λεβάντας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα από τα κύρια οφέλη του μελιού λεβάντας έχει να κάνει με την ικανότητά του να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη στο Plos One αναφέρει λεπτομερώς ότι το προϊόν αυτό συγκεντρώνει ένζυμα, αμινοξέα, φλαβονοειδή και φαινόλες.

Μαζί, οι ενώσεις αυτές βοηθούν στη βελτίωση των αντιδράσεων του οργανισμού σε μολυσματικούς παράγοντες, όπως οι ιοί, τα βακτήρια και οι μύκητες. Στην πραγματικότητα, έρευνα στο Journal of Food Science and Technology διαπίστωσε ότι αυτή η ποικιλία μελιού βοηθά στην καταπολέμηση μυκητιασικών λοιμώξεων, όπως η καντιντίαση.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης διερευνήσει την ανοσοτροποποιητική ικανότητα του μελιού. Έτσι, έχει διαπιστωθεί ότι έχει τη δυνατότητα να καταπολεμά τη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και τις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια.

Συμβάλλει στην ανακούφιση από το βήχα

Το μέλι λεβάντας συμβάλλει στην ανακούφιση από το βήχα. Δρα ως αντιφλεγμονώδες, γεγονός που μειώνει τον ερεθισμό του λαιμού. Επιπλέον, έχει αποχρεμπτικές και ενυδατικές ιδιότητες, βασικές για την ελαχιστοποίηση αυτού του συμπτώματος.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση στο BMJ Evidence-Based Medicine, το μέλι βρέθηκε να είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (κοινή αιτία του βήχα). Ομοίως, μέσω του Cochrane Database of Systematic Reviews αναφέρθηκε ότι το μέλι ανακουφίζει από το βήχα με καλύτερα αποτελέσματα από το εικονικό φάρμακο και φάρμακα όπως η σαλβουταμόλη.

Μειώνει τη διάρκεια αυτού του συμπτώματος στα παιδιά.

Επίσης, μια δημοσίευση στο περιοδικό Plants μιλά για τη δυνατότητα της λεβάντας να συμβάλει στην ανακούφιση του βήχα. Συγκεκριμένα, της αποδίδεται μια αποχρεμπτική δράση που βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Το μέλι λεβάντας βοηθά στην περιποίηση του δέρματος

Το μέλι λεβάντας έχει επίσης καλλυντικές εφαρμογές. Η τοπική χρήση του σχετίζεται με τη μείωση των ουλών, των ρυτίδων και των ατελειών. Αυτό συνδέεται με την άφθονη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, οργανικών οξέων, μετάλλων και αμινοξέων.

Σε μια συγκριτική μελέτη στο Phytotherapy Research, το μέλι λεβάντας ήταν πιο ευεργετικό στην επούλωση πληγών από ό,τι το αιθέριο έλαιο του φυτού. Αυτό υποστηρίζεται επίσης από έρευνα στο Journal of Functional Biomaterials, η οποία εξετάζει τη δυνατότητα του μελιού να διεγείρει την αναγέννηση του δέρματος.

Άλλα πιθανά οφέλη

Όπως κάθε άλλη ποικιλία μελιού, το μέλι λεβάντας έχει και άλλα οφέλη για την υγεία λόγω της άφθονης περιεκτικότητάς του σε βιοδραστικές ενώσεις. Τα πιο γνωστά είναι τα εξής:

 • Μείωση του στρες και του άγχους: ένα από τα αμινοξέα αυτού του συστατικού, η τυροσίνη, δρα ως πρόδρομος πολλών νευροδιαβιβαστών που σχετίζονται με την ευεξία, όπως η ντοπαμίνη. Έτσι, ευνοεί την ανακούφιση από καταστάσεις έντασης και άγχους.
 • Μείωση της αϋπνίας: πιστεύεται ότι το μέλι λεβάντας δρα στο νευρικό σύστημα και ευνοεί τη μείωση των προβλημάτων ύπνου. Από μόνο του, είναι ένα φυσικό χαλαρωτικό.
 • Διουρητική δράση: η λαϊκή βιβλιογραφία αναφέρει ότι το μέλι αυτό διεγείρει την αποβολή των υγρών και την ανακούφιση από το πρήξιμο που σχετίζεται με την κατακράτησή τους. Ωστόσο, δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να το αποδεικνύουν.
 • Ανακούφιση από τη διάρροια: λόγω των αντιβακτηριακών και στυπτικών ιδιοτήτων του, το μέλι λεβάντας βοηθά στη διακοπή της διάρροιας σε περίπτωση βακτηριακής γαστρεντερίτιδας.

Κίνδυνοι και αντενδείξεις από το μέλι λεβάντας

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους, το μέλι λεβάντας είναι ασφαλές ως φυσικό γλυκαντικό, φάρμακο για το βήχα και τοπικό προϊόν (σε επιφανειακές πληγές). Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα:

 • Σε άτομα αλλεργικά στη γύρη ή σε άλλα συστατικά του μελιού, το προϊόν αυτό μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων αναπνευστικές δυσκολίες, ζάλη, εμετό, μεταβολή του καρδιακού ρυθμού. Είναι απαραίτητο να αναστείλετε τη χρήση του και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σε αυτή την περίπτωση.
 • Μην το δίνετε σε παιδιά κάτω του ενός έτους λόγω του κινδύνου βρεφικής αλλαντίασης.
 • Καταναλώστε το με μέτρο, καθώς σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη.
 • Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του.
 • Οι ειδικοί δεν συνιστούν την τοπική εφαρμογή του σε ανοιχτές πληγές ή σοβαρά εγκαύματα, καθώς σε αυτές τις συνθήκες ευνοεί τις λοιμώξεις.
Persona con diabetes que no puede tomar miel de lavanda.
Το προϊόν δεν είναι κατάλληλο για όσους πάσχουν από διαβήτη. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε σάκχαρα μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Συστάσεις για την αγορά και τη διατήρηση του μελιού λεβάντας

Κατά την αγορά μελιού λεβάντας είναι απαραίτητο να ελέγχετε την ετικέτα. Λεπτομέρειες όπως τα στοιχεία του παραγωγού, ο γεωγραφικός και βοτανικός προσδιορισμός και οι πληροφορίες του συσκευαστή μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της ποιότητάς του.

Πρέπει να διατηρείται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία μεταξύ 15 και 20 °C. Δεν είναι σκόπιμο να το βάζετε στο ψυγείο, καθώς σε πολύ ψυχρό περιβάλλον τείνει να κρυσταλλώνεται, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η μετέπειτα κατανάλωσή του.

Είναι δυνατόν να φτιάξω σπιτικό μέλι λεβάντας;

Στο διαδίκτυο υπάρχουν κάποιες συνταγές για την παρασκευή “σπιτικού μελιού λεβάντας”. Ωστόσο, αυτά τα παρασκευάσματα διαφέρουν πολύ από το πραγματικό μέλι λεβάντας με μέλισσες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια μορφή εμποτισμένου μελιού.

Αν και μπορεί να αποκτήσει οσμή και ελαφρά γεύση λεβάντας, οι ιδιότητές του είναι διαφορετικές. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να το φτιάξετε με άλλα βότανα, μπαχαρικά, φλούδες, φρούτα και λουλούδια. Θα θέλατε να το προετοιμάσετε;

Χρειάζεστε τα ακόλουθα συστατικά

 • 500 γραμμάρια μέλι
 • 100 γραμμάρια αποξηραμένης λεβάντας.
 • Ένα ξύλινο κουτάλι.
 • Ένα αποστειρωμένο βάζο.

Οδηγίες

 1. Βάλτε το μέλι σε ένα ανθεκτικό στη θερμότητα δοχείο και ζεστάνετέ το σε μπεν μαρί.
 2. Όταν ζεσταθεί, προσθέστε την αποξηραμένη λεβάντα και αποσύρετε από τη φωτιά.
 3. Τώρα σκεπάστε το προϊόν και αφήστε το να σταθεί για 24 ώρες.
 4. Μετά από αυτό το διάστημα, θερμάνετέ το ξανά σε μπεν μαρί, σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 5 λεπτά.
 5. Μετά από αυτό, φιλτράρετε το προϊόν με ένα σουρωτήρι για να διαχωρίσετε τα υπολείμματα λεβάντας.
 6. Αποθηκεύστε σε αποστειρωμένο βάζο σε θερμοκρασία δωματίου.

Τι να θυμάστε για το μέλι λεβάντας;

Το μέλι λεβάντας είναι ένα βιολογικό προϊόν από το νέκταρ που εξάγουν οι μέλισσες από διάφορα είδη λεβάντας.

Λόγω της θρεπτικής του σύνθεσης, οι ειδικοί το συνιστούν ως βοηθητικό για την άμυνα, την επούλωση πληγών, την ανακούφιση από το βήχα, τον έλεγχο του άγχους, μεταξύ άλλων. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωσή του θα πρέπει να είναι μέτρια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Machado AM, Antunes M, Miguel MG, Vilas-Boas M, Figueiredo AC. Volatile Profile of Portuguese Monofloral Honeys: Significance in Botanical Origin Determination. Molecules. 2021 Aug 17;26(16):4970. doi: 10.3390/molecules26164970. PMID: 34443558; PMCID: PMC8400914.
 • Denner SS. Lavandula angustifolia Miller: English lavender. Holist Nurs Pract. 2009 Jan-Feb;23(1):57-64. doi: 10.1097/01.HNP.0000343210.56710.fc. PMID: 19104276.
 • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Taxonomy Summary for Taxonomy 39331, Lavandula latifolia. Retrieved September 29, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/taxonomy/Lavandula latifolia.
 • Ez zoubi, Y., Bousta, D. & Farah, A. A Phytopharmacological review of a Mediterranean plant: Lavandula stoechas L. Clin Phytosci 6, 9 (2020). https://doi.org/10.1186/s40816-019-0142-y
 • Miguel MG, Antunes MD, Faleiro ML. Honey as a Complementary Medicine. Integr Med Insights. 2017 Apr 24;12:1178633717702869. doi: 10.1177/1178633717702869. PMID: 28469409; PMCID: PMC5406168.
 • Estevinho LM, Chambó ED, Pereira AP, Carvalho CA, Toledo Vde A. Characterization of Lavandula spp. Honey Using Multivariate Techniques. PLoS One. 2016 Sep 2;11(9):e0162206. doi: 10.1371/journal.pone.0162206. PMID: 27588420; PMCID: PMC5010229.
 • Ajibola A. Novel Insights into the Health Importance of Natural Honey. Malays J Med Sci. 2015 Sep;22(5):7-22. PMID: 28239264; PMCID: PMC5295738.
 • Estevinho, M.L., Afonso, S.E. & Feás, X. Antifungal effect of lavender honey against Candida albicans, Candida krusei and Cryptococcus neoformans . J Food Sci Technol 48, 640–643 (2011). https://doi.org/10.1007/s13197-011-0243-1
 • Abuelgasim, H., Albury, C., & Lee, J. (2020). Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. In BMJ Evidence-Based Medicine (Vol. 26, Issue 2, pp. 57–64). BMJ. https://doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111336
 • Mushtaq A, Anwar R, Gohar UF, Ahmad M, Marc Vlaic RA, Mureşan CC, Irimie M, Bobescu E. Biomolecular Evaluation of Lavandula stoechas L. for Nootropic Activity. Plants (Basel). 2021 Jun 21;10(6):1259. doi: 10.3390/plants10061259. PMID: 34205806; PMCID: PMC8234844.
 • Mărgăoan R, Topal E, Balkanska R, Yücel B, Oravecz T, Cornea-Cipcigan M, Vodnar DC. Monofloral Honeys as a Potential Source of Natural Antioxidants, Minerals and Medicine. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 25;10(7):1023. doi: 10.3390/antiox10071023. PMID: 34202118; PMCID: PMC8300703.
 • Lusby PE, Coombes AL, Wilkinson JM. A comparison of wound healing following treatment with Lavandula x allardii honey or essential oil. Phytother Res. 2006 Sep;20(9):755-7. doi: 10.1002/ptr.1949. PMID: 16807876.
 • Martinotti S, Ranzato E. Honey, Wound Repair and Regenerative Medicine. J Funct Biomater. 2018 May 8;9(2):34. doi: 10.3390/jfb9020034. PMID: 29738478; PMCID: PMC6023338.
 • Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.
 • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi: 10.1155/2013/681304. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23573142; PMCID: PMC3612440.
 • Honey: its antibacterial action in the treatment of gastroenteritis. Glimpse. 1985 Nov-Dec;7(6):1, 8. PMID: 12314387.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.