Τα καταπληκτικά οφέλη της μπανάνας για τους αθλητές

Οι μπανάνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Θα θέλατε να μάθετε ποια άλλα οφέλη μπορεί να προσφέρει αυτό το φρούτο στους αθλητές; Θα σας τα πούμε όλα σε αυτό το άρθρο!
Τα καταπληκτικά οφέλη της μπανάνας για τους αθλητές
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα οφέλη της μπανάνας για τους αθλητές είναι αμέτρητα. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το φρούτο είναι δημοφιλές σε όσους ασκούνται καθημερινά ή κάνουν κάποιο είδος αθλήματος. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, καθώς αποτελούν πηγή υδατανθράκων, φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.

Αλλά τι ακριβώς τις κάνει τόσο υπέροχες;

Πρώτα απ ‘όλα, οι μπανάνες είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστες, καθώς μπορείτε να τις καταναλώσετε ως έχουν ή να τις προσθέσετε σε ροφήματα ή στα δημητριακά. Επίσης, λόγω της σύνθεσής του, αυτός ο καρπός είναι ιδανικός για τη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής σας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

 Τα οφέλη της μπανάνας: Οι μπανάνες είναι πηγή υδατανθράκων

Η ζάχαρη είναι ένα φυσικό μέρος της σύνθεσης αυτού του φρούτου. Έτσι, είναι μια καλή πηγή ενέργειας για τους αθλητές. Ανάλογα με τον δείκτη ωριμότητάς τους, αυτά τα σάκχαρα μπορεί να έχουν υψηλότερο ή χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Επομένως, μπορείτε να φάτε μια ώριμη μπανάνα πριν από την προπόνηση, ή ακόμη και στη μέση της προπόνησής σας.

Οι υδατάνθρακες που περιέχει αυτό το φρούτο επιτρέπουν την αναπλήρωση των αποθέσεων γλυκογόνου μόλις ξεκινήσει η άσκηση, όπως εξηγείται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Nutrients. Η επαναφόρτιση του μυϊκού γλυκογόνου κατά τη διάρκεια της άσκησης καθυστερεί την έναρξη της κόπωσης, μεταξύ άλλων. Επίσης, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού των μυών.

μπανάνα και γάλα
Οι μπανάνες είναι ένα ευέλικτο φαγητό που μπορείτε να φάτε μόνοι σας ή σε μιλκ σέικ. Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθούν στην αναπλήρωση των αποθέσεων του γλυκογόνου σας.

Τα οφέλη της μπανάνας: Περιέχουν κάλιο

Οι αθλητές χρειάζονται μια δίαιτα πλούσια σε νάτριο. Η έλλειψή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπονατριαιμία και αυτό θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο. Όπως μπορείτε να δείτε, πρέπει να ανανεώνουν συνεχώς τα επίπεδα νατρίου τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προπονήσεις τους. Το μειονέκτημά του είναι ότι μεγάλη ποσότητα νατρίου στη διατροφή σας θα μπορούσε να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση.

Για να μετριάσετε αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα καλίου, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Οι μπανάνες είναι υπέροχες για αυτό. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά αυτό το φρούτο είναι γνωστό για τα υψηλά επίπεδα αυτού του ορυκτού. Εκτός από την εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης, το κάλιο που υπάρχει στις μπανάνες συμβάλλει στην πρόληψη μιας ανισορροπίας ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης, αυτό το φρούτο βοηθά στη μείωση του κινδύνου μυϊκών κραμπών.

Τα οφέλη της μπανάνας για τους αθλητές πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης

Για να αποκτήσουν οι αθλητές τα οφέλη από τις μπανάνες, πρέπει να τις τρώνε πριν και κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος στη μέση της προπόνησής τους.

Γιατί;

Αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να γεμίσουν την παροχή γλυκογόνου και να διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά πριν από κάθε συνεδρία. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η κατανάλωση μπανάνας επιτυγχάνει και τους δύο αυτούς στόχους.

Πρέπει να δίνετε στο σώμα σας περιοδική παροχή υδατανθράκων κατά την έναρξη της ρουτίνας άσκησής σας, ειδικά εάν είναι μακροχρόνια. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείτε ένα αποθεματικό γλυκογόνου μυών για να καθυστερήσετε την έναρξη της κόπωσης. Όπως μπορείτε να δείτε, οι μπανάνες είναι ένας ισχυρός σύμμαχος σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Στην ιδανική περίπτωση, τα φρούτα που τρώτε, πριν αρχίσετε την άσκηση, δεν πρέπει να είναι πολύ ώριμα. Ωστόσο, αν τρώτε μια μπανάνα κατά τη διάρκεια της προπόνησης αυτή θα πρέπει να μην είναι ώριμη. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική πρόσληψη ινών αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να καθυστερήσει τη γαστρική εκκένωση και να οδηγήσει σε δυσφορία στο στομάχι.

αθλήτρια πριν το τρέξιμο
Αν θέλετε να καταναλώσετε μπανάνα πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας, δεν θα πρέπει να είναι πολύ ώριμη.

Οι μπανάνες είναι ιδανικές για αθλητές

Συνοπτικά, πολλοί άνθρωποι τρώτε τις μπανάνες λόγω της γλυκιάς γεύσης και της υφής τους. Έτσι, τα θρεπτικά τους οφέλη για τους αθλητές είναι ένα πλεονέκτημα. Είναι σύνηθες να βλέπουμε να καταναλώνουν αυτό το φρούτο πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις προπονήσεις.

Επίσης, οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στις μπανάνες βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ομοίως, αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν επίσης στη διατήρηση των αποθεμάτων γλυκογόνου των μυών και του ήπατος. Έτσι, η κατανάλωση αυτού του φρούτου κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να αυξήσει την απόδοση ενός αθλητή.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι μπανάνες περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου στη σύνθεσή τους. Αυτό το ορυκτό εξασφαλίζει την ισορροπία ηλεκτρολυτών ενός αθλητή. Επίσης, τους επιτρέπει να ρυθμίζουν την αρτηριακή τους πίεση, ώστε να μην αυξάνεται ως συνέπεια της υψηλής πρόσληψης νατρίου.

Τέλος, οι μπανάνες έχουν επίσης οργανοληπτικές ιδιότητες και, όπως είπαμε παραπάνω, μπορείτε να τις καταναλώσετε σε υγρή μορφή ως ρόφημα και ακόμη και να τις απλώσετε σε τοστ. Υπάρχουν πολλές συνταγές εκεί έξω για λιχουδιές στις οποίες αυτό το φρούτο είναι το κύριο συστατικό.

Λοιπόν, τι περιμένετε; Ξεκινήστε να τρώτε περισσότερες μπανάνες!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Hearris MA., Hammond KM., Fell JM., Morton JP., Regulation of muscle glycogen metabolism during exercise: implications for endurance performance and training adaptations. Nutrients, 2018.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.