Επαναχρησιμοποιήστε τις παλιές μπλούζες σας για χειροτεχνίες

Αν σας αρέσουν οι χειροτεχνίες και ν' ανακυκλώνετε τα ρούχα και τα υφάσματά σας, μη χάσετε αυτό το άρθρο. Έχετε σκεφτεί ποτέ τι να κάνετε με τις παλιές μπλούζες σας;
Επαναχρησιμοποιήστε τις παλιές μπλούζες σας για χειροτεχνίες

Τελευταία ενημέρωση: 01 Μαΐου, 2019

Επαναχρησιμοποιήστε τις παλιές μπλούζες σας και φτιάξτε χρήσιμες χειροτεχνίες με τις συμβουλές που ακολουθούν. Οι δημιουργικές γυναίκες βρίσκουν νέες χρήσεις για όλα τα αναλώσιμα πράγματα που βλέπουν στο σπίτι. Τα ρούχα, σ’ αυτή την περίπτωση, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική.

Πόσες φορές έχουμε νευριάσει που δεν μας κάνουν πλέον οι μπλούζες μας ή έχουν φθαρεί; Δυστυχώς, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τις πετάξετε. Ή μήπως όχι;

Σ’ αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε ορισμένες νέες χρήσεις για τις μπλούζες που δεν φοράτε πλέον. Μην ανησυχείτε, είναι απλές και μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε καθημερινά

Επαναχρησιμοποιήστε τις παλιές μπλούζες σας για τις ακόλουθες χειροτεχνίες

1. Μαξιλαροθήκες

διάφορα μαξιλάρια σε καναπέ Επαναχρησιμοποιήστε τις παλιές μπλούζες

Αυτός είναι ένας εξαίσιος τρόπος να δώσετε νέα ζωή στα παλιά σας πράγματα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα μαξιλάρι, κατά προτίμηση λευκό και να το βάλετε πάνω από τη μπλούζα.

Έπειτα, κόψτε ένα κομμάτι ύφασμα στο σχήμα του μαξιλαριού, αφήνοντας 8 ή 10 εκατοστά σε κάθε πλευρά. Μετά, κόψτε τις άκρες σε ορθογώνιες λωρίδες. Αυτό επιτρέπει και στις δύο πλευρές να ενωθούν εύκολα με απλούς κόμπους.

Επαναχρησιμοποιήστε τις παλιές μπλούζες σας για να φτιάξετε όμορφες μαξιλαροθήκες οι οποίες ταιριάζουν με τα καλύμματα του κρεβατιού σας, τους καναπέδες ή τις κουρτίνες σας. Το καλύτερο είναι ότι μπορείτε να τις φτιάξετε εύκολα: χωρίς ράψιμο!

2. Σακούλες για τα ψώνια

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να φτιάξετε σακούλες για τα ψώνια από τις μπλούζες που δεν χρησιμοποιείτε; Είναι πολύ απλό και το αποτέλεσμα πολύ όμορφο.

Αρχικά, κόψτε το κάτω μέρος μιας μπλούζας και φυλάξτε το κομμάτι του υφάσματος. Έπειτα, κόψτε τη γραμμή του λαιμού και τα μανίκια.

Στη συνέχεια, με το κομμάτια υφάσματος που αποθηκεύσατε, δέστε το κάτω μέρος της μπλούζας. Αν γνωρίζετε τις σωστές τεχνικές, μπορείτε να τη ράψετε για να γίνει πιο δυνατή. Όμως, αν τη δέσετε καλά, δεν θα πρέπει να έχετε πρόβλημα στη μεταφορά ελαφρών αντικειμένων.

3. Βραχιόλια

Επαναχρησιμοποιήστε τις παλιές μπλούζες βραχιόλια σε γυναικείο χέρι

Με αυτό το εύκολο κόλπο, οι μπλούζες σας μπορούν να μετατραπούν από ένα ύφασμα που καλύπτει το σώμα σας, σε ένα αξεσουάρ για τον καρπό σας. Πώς γίνεται; Αρχικά, κόψτε λωρίδες την μπλούζα σας. Είναι καλύτερα αν έχετε παραπάνω από ένα χρώμα ή αν χρησιμοποιήσετε παραπάνω από μια μπλούζα για να φτιάξετε πολύχρωμα βραχιόλια.

Στη συνέχεια, τεντώστε 3 ή 6 λωρίδες, ανάλογα με τις ικανότητες σας στο πλέξιμο ή όσο πλατιά θέλετε και κάντε ένα ή δύο κόμπους τη φορά. Τοποθετήστε ένα βαρύ αντικείμενο για να τις κρατήσετε στη θέση τους, και πλέξτε τις λωρίδες για να δημιουργήσετε ένα βραχιόλι.

Για το τελείωμα, μπορείτε να προσθέσετε ένα μαγνήτη σε κάθε άκρη και να τον καλύψετε με λίγο ύφασμα. Αν προτιμάτε κάτι απλούστερο, μπορείτε να δέσετε τις άκρες σ’ ένα κόμπο για να μη φύγει από τον καρπό σας.

Πέραν από ένα βραχιόλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για να φτιάξετε “λαστιχάκια” για τα μαλλιά σας. Φυσικά, είναι για καθημερινό στυλ, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια casual, γεμάτη χρώμα, εμφάνιση.

4. Χαλάκια

Ναι, οι αγαπημένες σας μπλούζες του σήμερα μπορούν να γίνουν τα χαλάκια του αύριο. Αν και πονάει αυτή η σκέψη, αυτά είναι πολύ καλά νέα.

Πολλές μπλούζες έχουν όμορφα σχέδια, κάτι που μας δυσκολεύει να απαλλαγούμε απ’ αυτές. Για ν’ αποφύγετε αυτή την απώλεια, επαναχρησιμοποιήστε τις παλιές μπλούζες σας για να φτιάξετε πρωτότυπα χαλάκια. Τα βήματα είναι:

  1. Κόψτε το κάτω μέρος από μια ή παραπάνω μπλούζες.
  2. Χωρίς να κόψετε όλη την επιφάνεια, γυρίστε τη και συνεχίστε το κόψιμο, σαν να ξεφλουδίζατε ένα πορτοκάλι. Θα πρέπει ν’ απομείνει μια μεγάλη λωρίδα από την μπλούζα.
  3. Τεντώστε τες και ενώστε τις λωρίδες για να κάνετε κόμπους στη μία άκρη.
  4. Ξεχωριστά, πλέξτε τες λωρίδες μέχρι να ενωθούν όλες.
  5. Κάντε την πλεξούδα έναν κύκλο, σαν ένα κέλυφος.
  6. Τέλος, ράψτε τες από το κέντρο προς τα έξω, ενώνοντας τις πλεξούδες με τις διπλανές τους.

Όσο περισσότερες μπλούζες χρησιμοποιήσετε, τόσο περισσότερα σχέδια θα μπορέσετε να δημιουργήσετε. Να θυμάστε να χρησιμοποιείτε ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων, και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε πιο χοντρές μπλούζες για να έχετε καλύτερο, δυνατότερο χαλάκι.

Όπως σας δείξαμε, δεν υπάρχει λόγος να πετάξετε τα παλιά σας ρούχα. Με λίγη δημιουργικότητα, μπορούν να εξυπηρετήσουν άλλους διακοσμητικούς σκοπούς.

Τώρα γνωρίζετε ήδη: επαναχρησιμοποιήστε μπλούζες για να φτιάξετε νέα, χρήσιμα διακοσμητικά για το σπίτι. Αρχίστε το κόψιμο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Brown, Sass. Eco Fashion: Moda con conciencia ecológica y social. Blume, 2010.
  • Castro, M. “La moda ecológica y el reciclaje como alternativas de desarrollo de las MYPIMES.” Costa Rica. Cuadernos del Centro de Estudios en Diseño y Comunicación. Ensayos (2013): 81-99.
  • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.