Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας;

Δυσκολεύεστε να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας; Είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Οι σημερινές συμβουλές μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν.
Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας;
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Αισθάνεστε ανίκανοι να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας;

Μερικές φορές, μπορεί να αισθάνεστε ζήλια για τις σχέσεις που είχε στο παρελθόν και οι οποίες δεν αποτελούν μέρος του παρόντος. Επίσης, αν ο σύντροφός σας έχει πάρει ναρκωτικά ή έχει υπάρξει άπιστος, αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κάποιο βαθμό δυσπιστίας. Είναι κάτι περίπλοκο στη διαχείριση και αρκετά δυσάρεστο όταν το βιώνετε, αλλά είναι δυνατόν να επιλυθεί.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι όλα όσα αναδεύονται μέσα σας δεν αποτελούν μέρος του παρόντος αλλά ανήκουν στο παρελθόν. Είναι αλήθεια ότι ο/η σύντροφός σας μπορεί να έχει κάνει λάθη ή μπορεί να είχε υιοθετήσει ορισμένες συμπεριφορές από τις οποίες έχει μάθει πλέον και τις αποφεύγει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι έχετε κι εσείς ένα παρελθόν. Όλοι έχουμε!

Μην μένετε στο παρελθόν

A free woman
Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσετε μπροστά είναι να αφήσετε το παρελθόν.

Γίνεται απλά να ξεχάσετε το παρελθόν του συντρόφου σας;

Όχι ακριβώς. Στην πραγματικότητα, αξίζει να έχετε μια ρεαλιστική προοπτική σε αυτό το θέμα. Ο σύλλογος Educate το εξηγεί με μεγάλη σαφήνεια. Το να ζείτε εντελώς στο παρόν, χωρίς να δίνετε σημασία στο παρελθόν, δεν είναι δυνατόν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε.

Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι όλοι κάνουν λάθη, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σας. Αν ο σύντροφός σας έχει υπάρξει άπιστος σε άλλους ανθρώπους, έχει απατήσει, έχει πει ψέματα ή έχει πάρει ναρκωτικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξανασυμβεί.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το διαπιστώσετε και είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το άλλο άτομο, ώστε να νιώσετε άνετα.

Ας δούμε αναλυτικότερα μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε πράγματα σχετικά με το παρελθόν του συντρόφου σας, τα οποία δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε ή να κατανοήσετε.

Συμβουλές για να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας

Όταν δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας, μπορεί να σας κυριεύσει φόβος, να αρχίσετε να νιώθετε ανασφάλεια στη σχέση ή να γίνετε ανυπόφοροι σε πιθανά ελαττώματα που μπορεί να έχει. Στο τέλος, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βυθιστείτε σε ένα εντελώς επιζήμιο είδος σχέσης όπου κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος.

Ευτυχώς, αυτό έχει λύση.

Να θυμάστε ότι το παρελθόν δεν καθορίζει τον σύντροφό σας

Ένας από τους τρόπους για να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας είναι να ξεκαθαρίσετε ότι το παρελθόν του δεν τον καθορίζει. Επιπλέον, αν δείτε με προοπτική το παρελθόν του, θα συνειδητοποιήσετε ότι αν το άτομο που έχετε ερωτευτεί δεν είχε περάσει κάποια πράγματα, ίσως να μην ήσασταν καν μαζί του. Θα είχε διαφορετική προσωπικότητα ή διαφορετικό τρόπο σκέψης που δεν θα ταίριαζε μαζί σας.

Για να καταλάβετε τον σύντροφό σας, σκεφτείτε μια στιγμή στη ζωή σας που ήταν δύσκολη. Σας απασχολεί και σας βαραίνει ακόμα; Σίγουρα όχι! Μπορεί να μάθατε από εκείνο το λάθος ή την περίσταση που έπρεπε να περάσετε, γεγονός που σας εμπλούτισε ως άνθρωπο.

Επομένως, μπείτε στη θέση του συντρόφου σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να δείτε τα πάντα πιο καθαρά.

Μάθετε γιατί το παρελθόν του συντρόφου σας σάς επηρεάζει

Overcoming your partner's past
Ορισμένα πράγματα από το παρελθόν του συντρόφου σας μπορεί να σας επηρεάζουν με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε σχέση με τον δικό σας τρόπο ύπαρξης.

Δεν είναι ασυνήθιστο ορισμένες πτυχές του παρελθόντος του συντρόφου σας να σας επηρεάζουν πολύ περισσότερο από άλλες. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τις πληγές σας, ένα θέμα αυτοεκτίμησης ή την ανασφάλειά σας.

Για παράδειγμα, αν το άλλο άτομο ομολογεί ότι ήταν άπιστος σε έναν πρώην σύντροφο, μπορεί να δυσκολευτείτε να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας, αν έχετε χαμηλή αυτοαντίληψη.

Επίσης, μερικές φορές αυτό μπορεί να έχει να κάνει με την ανάγκη σας να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο ή την απογοήτευση που δεν σας είπε για τη συγκεκριμένη πτυχή του παρελθόντος του στα πρώτα ραντεβού.

Το να ανακαλύψετε γιατί σας επηρεάζουν αυτά που σας είπε ο σύντροφός σας θα σας επιτρέψει να το σκεφτείτε. Να θυμάστε ότι αν δεν είστε σε θέση να καταλήξετε σε ένα λογικό συμπέρασμα μόνοι σας, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι απευθύνονται σε ψυχολόγο. Ευτυχώς, φαίνεται ότι έχουμε επιτέλους ξεπεράσει τις προκαταλήψεις μας όταν πρόκειται να ζητήσουμε βοήθεια. Γι’ αυτό, όταν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε δυσκολία, όπως το ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το παρελθόν του συντρόφου σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν καλό επαγγελματία.

Αυτός θα μπορέσει να σας βοηθήσει να ρίξετε φως σε όλους τους λόγους που κάνουν το παρελθόν του άλλου να σας επηρεάζει τόσο πολύ. Άλλωστε, αυτό δεν είναι υγιές για εσάς και μπορεί να φέρει ακόμα και το τέλος της σχέσης σας. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια νωρίτερα παρά αργότερα. Θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε ως άτομο, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τον δεσμό σας με τον σύντροφό σας.

Το να ξεπεράσετε το παρελθόν δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχουν πεποιθήσεις που μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα χωρίς να γνωρίζετε πραγματικά το γιατί. Μερικές φορές, το να μιλάτε για ορισμένα θέματα, μπορεί να λύσει πολλά πράγματα. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, βρείτε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mendoza, J. A. G. (2019). La Comunicación Patológica En La Experiencia De Celos: Un Estudio Cualitativo. Huella de la Palabra, (13).
  • Pérez Cisneros, E. (2019). La necesidad de superar el pasado con apego ansioso en la relación actual de pareja.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.