9 συμβουλές για να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις

Είναι σημαντικό να καθαρίζετε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις για να τις αποτρέψετε από το να επηρεάσουν την υγεία και τη διάθεσή σας. Μάθετε περισσότερα εδώ.
9 συμβουλές για να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις αρνητικές σκέψεις

Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπτεμβρίου, 2022

Όλοι έχουμε αρνητικές σκέψεις. Ανάλογα με την κατάστασή μας, τείνουμε να ανησυχούμε περισσότερο ή λιγότερο για ορισμένα ζητήματα. Ωστόσο, το να εγκλωβιστούμε σε αυτές έχει συνέπειες για την υγεία. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές για να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις κακές σκέψεις.

Η ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου, οι δυσκολίες στις σπουδές, μια κακή σχέση στη δουλειά… Το φάσμα των καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν κακές σκέψεις είναι τόσο ποικίλο όσο και καθημερινό. Το να έχουμε αρνητικές σκέψεις που προέρχονται από αυτές τις καταστάσεις δεν μας κάνει καλύτερους ή χειρότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην ευημερία μας.

Εφαρμόστε αυτές τις 9 συμβουλές για να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις κακές σκέψεις και να αλλάξετε τη διάθεσή σας. Ας ξεκινήσουμε!

1. Εντοπίστε τις σκέψεις που σας προκαλούν δυσφορία

Δεν μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που δεν γνωρίζουμε, δεν αποδεχόμαστε ή υποβαθμίζουμε. Αναγνωρίζοντας αυτές τις σκέψεις, μπορούμε στη συνέχεια να τις αναλύσουμε και να εντοπίσουμε αν έχουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό ή παρονομαστή.

Για παράδειγμα, σκέφτεστε με μαύρους και άσπρους όρους όπως ναι/όχι ή πάντα/ποτέ; Έχετε την τάση να εξετάζετε μόνο την αρνητική πλευρά των καταστάσεων;

Όταν αρχίσουμε να αναζητούμε τη βάση των σκέψεών μας, μπορούμε να ανακαλύψουμε ότι πολλές από αυτές είναι προκατειλημμένες και ότι αποτελούν μόνο μια περικοπή μιας ευρύτερης πραγματικότητας. Από εκεί και πέρα, είναι δυνατόν να σκεφτούμε να τις κάνουμε πιο ευέλικτες και να προτείνουμε πολλαπλές πιθανές εκδοχές.

Στην ψυχοθεραπεία, αυτό είναι γνωστό ως τεχνική γνωστικής αναδιάρθρωσης. Μπορείτε να την ξεκινήσετε με δική σας ενέργεια ή να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.

clear your mind of bad thoughts
Οι αρνητικές σκέψεις επηρεάζουν την ευημερία μας.Έχουμε χειρότερη διάθεση όταν τους δίνουμε πολύ χώρο.

2. Κάντε έναν βαθύ καθαρισμό των σκέψεών σας

Αναλογιστείτε την κατάσταση που σας ταλαιπωρεί. Πόσα από αυτά που σκέφτεστε είναι η πραγματικότητα και πόσα είναι φαντασία και υποθέσεις;

Στο τέλος, ίσως καταφέρετε να δείτε ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις και φόβοι που είναι προϊόν της φαντασίας σας και ανήκουν στο πεδίο της αβεβαιότητας. Δεν βασίζονται πραγματικά σε κάτι που πρόκειται να συμβεί στην πραγματικότητα.

Συχνά, ακόμη και όταν συμβεί η φοβισμένη κατάσταση ή το γεγονός που μας ανησυχεί, συνειδητοποιούμε ότι ήταν λιγότερο σοβαρό από ό,τι φαινόταν.

3. Μάθετε να θέτετε τα δικά σας όρια

Όσες φορές κι αν σκεφτείτε ένα πρόβλημα, μπορεί να μην έχετε τη λύση στα χέρια σας σήμερα. Ακόμα και αν αφήσετε το μυαλό σας να ηρεμήσει και να το αφήσετε να ξεκουραστεί, θα δείτε ότι θα μπορέσετε να αποκτήσετε προοπτική και να βρείτε έναν άλλο τρόπο να προσεγγίσετε το θέμα.

Μερικές φορές, είναι απλώς θέμα αποδοχής ότι πρέπει να σταματήσετε. Το να ξέρετε πώς να απομακρυνθείτε από το πρόβλημα είναι ένας τρόπος για να βρείτε τη λύση.

4. Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης

Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις αναπνοής. Επίσης, μπορείτε να το κάνετε με διατάσεις και προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.

Οι περίπατοι και το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή. Όλα αυτά βοηθούν στο να ηρεμήσει το μυαλό μας, να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στο εδώ και τώρα και να αποφύγουμε να αναλωθούμε στα θέματα του παρελθόντος ή στα προβλήματα του μέλλοντος.

5. Κάντε να σας συμβαίνουν ευχάριστα και ωραία πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Είναι σημαντικό να έρχεστε σε επαφή με ευχάριστες στιγμές σε καθημερινή βάση: ένας ζεστός καφές στην αρχή της ημέρας, ένα κομμάτι σοκολάτα, μια βόλτα. Το να διαθέτετε χρόνο για αναψυχή και ψυχαγωγία μειώνει το άγχος και βοηθά το σώμα σας να παράγει τις ορμόνες της ευχαρίστησης και της ευτυχίας.

6. Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με ανθρώπους που προσθέτουν στη θετικότητά σας και δεν την αφαιρούν

Σε όλους μας έχει συμβεί, αφού περάσουμε λίγο χρόνο με κάποιον, να νιώθουμε ότι έχουμε ξεμείνει από ενέργεια. Πολλοί άνθρωποι τείνουν να ζουν με έναν αρνητικό και ανθυγιεινό τρόπο, παραπονιούνται πάντα και είναι μέρος του προβλήματος και αποφεύγουν τις πιθανές λύσεις.

Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που μερικές φορές το δικαιολογούν αυτό, αλλά η συμπεριφορά κάνει μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να περνάμε χρόνο με ανθρώπους που έχουν καλές και κακές στιγμές, αλλά που δεν κάνουν το κακό το μοναδικό και απόλυτο πράγμα στο οποίο εστιάζουν στη ζωή τους.

7. Ετοιμάστε μια λίστα με κάρτες ή οπτικά στοιχεία

Ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις κακές σκέψεις είναι να χρησιμοποιήσετε οπτικές πηγές που θα σας βοηθήσουν να βάλετε ένα τέλος στην πλημμύρα των σκέψεων. Για παράδειγμα, αφού εντοπίσετε τις ενοχλητικές σκέψεις, μπορείτε να γράψετε εναλλακτικές εκδοχές τους.

Με αυτόν τον τρόπο, αποσπάτε τον εγκέφαλό σας από το να εστιάζει στη γνωστή κακή σκέψη. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα παράδειγμα. Για παράδειγμα, κάποιος που φοβάται ότι θα τον ληστέψουν όταν βγαίνει από το σπίτι μπορεί να γράψει “θα υπάρχουν άνθρωποι στο δρόμο που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια” ή “έχω βγει πολλές φορές έξω και στις περισσότερες από αυτές δεν μου συνέβη τίποτα κακό.”

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Οι κυριότερες ψυχολογικές επιπτώσεις του multitasking και πώς να τις αποφύγετε

8. Ενισχύστε τις θετικές σας σκέψεις και εμπειρίες

Αν φοβάστε τη δημόσια ομιλία και καταφέρατε κάποια στιγμή να μιλήσετε με επιτυχία σε δημόσιο χώρο, αναγνωρίστε στον εαυτό σας το επίτευγμα. Σκεφτείτε και τα θετικά συναισθήματα που νιώσατε. Συνδεθείτε με αυτή την εμπειρία της υπέρβασης του φόβου σας.

Με αυτόν τον τρόπο, εξοικειώνετε τις νευρικές σας συνδέσεις με μια ευχάριστη εμπειρία. Εκεί που πριν υπήρχε φόβος, ανησυχία και παράλυση, τώρα υπάρχει θάρρος και ευτυχία.

9. Επιστρέψτε σε κάποιες “μπαλαντέρ” αναμνήσεις

Όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να μπαίνετε σε έναν αρνητικό βρόγχο, μια ευχάριστη ανάμνηση μπορεί να λειτουργήσει για να απελευθερώσει το μυαλό σας από τις κακές σκέψεις. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τις οικογενειακές διακοπές στην παραλία, την πρώτη φορά που το κατοικίδιό σας ήρθε στο σπίτι κ.λπ.

Συνδεθείτε με τις αισθήσεις σας γύρω από αυτή την εμπειρία και όλα τα συναισθήματα που αναδύθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε αποσπάσει με επιτυχία την προσοχή του εγκεφάλου σας.

Με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να εστιάζετε στις πιθανές αναμνήσεις, ώστε να μη χάσουν τη δύναμή τους.

happy memories to clear your mind
Στραφείτε στις καλές αναμνήσεις για να εκτοπίσετε τις αρνητικές σκέψεις και να μην τους δώσετε χώρο στο μυαλό σας.

Το να καθαρίσετε το μυαλό σας από τις κακές σκέψεις έχει να κάνει με τη φροντίδα της υγείας σας

Μεγάλο μέρος της δυσφορίας μας και πολλές ασθένειες προέρχονται από το να δίνουμε τόση δύναμη στις κακές σκέψεις: το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες είναι μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα, μεταξύ άλλων. Δεν πρόκειται για την προώθηση της ψεύτικης αισιοδοξίας, αλλά για το να μην μένουμε υπερβολικά στις κακοτυχίες μας. Πολύ λιγότερο σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια και αρνούμαστε τις σκέψεις μας αφήνοντάς τες να συσσωρεύονται και στη συνέχεια να εκρήγνυνται. Αντίθετα, σημαίνει ότι τις αντιμετωπίζουμε, κάνουμε έναν υγιή διάλογο μαζί τους και δίνουμε χώρο στην κατανόηση ότι είναι ακριβώς αυτό: σκέψεις. Δεν είμαστε οι σκέψεις μας, ούτε οι σκέψεις μας είναι η πραγματικότητά μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • MELIPILLÁN, R., Rincón, P., & SOLAR, F. C. (2007). Rumiación y presencia de sintomatología ansiosa y depresiva en adolescentes. Revista Mexicana de Psicología24(2), 175-183.
  • Cova, F., Rincón, P., & Melipillán, R. (2009). Reflexión, rumiación negativa y desarrollo de sintomatología depresiva en adolescentes de sexo femenino. Terapia psicológica27(2), 155-160.
  • Bados López, A., & García Grau, E. (2010). La Técnica de la reestructuración cognitiva.
  • Estévez, A. M., & Calvete, E. (2009). Mediación a través de pensamientos automáticos de la relación entre esquemas y síntomas de depresión. Anales de Psicología/Annals of Psychology25(1), 27-35.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.