Συναισθηματική απιστία: 4 σημάδια που πρέπει να σας ανησυχούν

5 Δεκεμβρίου 2018
Τι σκέφτεστε όταν ακούτε πως κάποιος είναι συναισθηματικά άπιστος; Γνωρίζατε ότι αυτός ο τύπος απιστίας δεν έχει καμία σχέση με τη σεξουαλική επαφή;

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «απιστία» σε μια ερωτική σχέση; Η πλειονότητα των ανθρώπων έχει συνδεδεμένη αυτή την έννοια με το σεξ. Όταν κάνουμε, όμως, λόγο για συναισθηματική απιστία αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Σε έναν συναισθηματικά άπιστο σύντροφο σημαίνει πως υπάρχουν συναισθήματα για κάποιο άλλο άτομο, χωρίς αναγκαστικά να συνευρίσκεται ερωτικά μαζί του.

Το πώς εκλαμβάνει και ορίζει κάποιος τη συναισθηματική απιστία είναι μια υποκειμενική υπόθεση. Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να αποδοθεί ένας δίκαιος και αντιπροσωπευτικός ορισμός. Στο πώς εκλαμβάνουμε εμείς αυτή την υπόθεση παίζουν μεγάλο ρόλο οι αντιλήψεις που έχουμε για τον τρόπο με τον οποίο κάποιος πρέπει να συμπεριφέρεται μέσα σε μια ερωτική σχέση.

Ο τύπος της συναισθηματικής απιστίας δεν είναι λιγότερο σημαντικός από τους άλλους. Με άλλα λόγια, η συναισθηματική απιστία μπορεί επίσης να επιφέρει σημαντικούς κλυδωνισμούς και ρήξη σε μια σχέση. Αν και συνήθως, ο άπιστος σύντροφος είναι σε θέση να πείσει το σύντροφό του πως πρόκειται για κάτι ακίνδυνο, μιας και επί της ουσίας δεν έχει σωματική επαφή με κάποιον έξω από τη σχέση.

Γιατί η συναισθηματική απιστία είναι τόσο σοβαρή;

Ο συναισθηματικός κόσμος αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική έκφανση της προσωπικότητας των ανθρώπων. Μέσω αυτού κατανοούμε τις εμπειρίες, τα συναισθήματα, τις αισθήσεις και τις ιδέες που έχουμε σε κάθε στιγμή. Επιπλέον, καταλαβαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τα πράγματα και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Όταν ο σύντροφός σας δεν μοιράζεται τα συναισθήματά του μαζί σας, υπάρχει προφανώς κάποιο πρόβλημα ή κάτι λείπει από τη σχέση σας. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί σε επικοινωνιακό έλλειμμα ή ακόμα και να οφείλεται σε έλλειψη εμπιστοσύνης ή κακής χημείας μεταξύ των συντρόφων.

Με το πέρασμα του χρόνου, αν δεν δώσετε προσοχή στη συναισθηματική απιστία, κινδυνεύουν να επηρεαστούν και οι άλλες πτυχές της σχέσης σας. Ο κίνδυνος έρχεται όταν η χαμηλή αυτοεκτίμησή σας συναντήσει την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του συντρόφου σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε το δέσιμο που έχουμε με το ταίρι μας και να βελτιώσουμε τα σημεία που κρίνονται απαραίτητα.

Ποια είναι τα «καμπανάκια» που προειδοποιούν πως ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά άπιστος

1. Λίγη ή καθόλου επικοινωνία

ζευγάρι που συζητά, συναισθηματική απιστία
Το πρώτο σημάδι ότι ο σύντροφός σας διαπράττει συναισθηματική απιστία είναι όταν υπάρχει αλλαγή στη μεταξύ σας επικοινωνία. Εάν μέχρι πρότινος μιλούσατε συνέχεια και σας άρεσε να επικοινωνείτε ο ένας με τον άλλον, ενώ τώρα ίσα πού μιλάτε ή το μόνο που κάνετε είναι να καβγαδίζετε, προσπαθήστε να ανακαλύψετε αν οι αιτίες βρίσκονται αλλού.

Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να δώσετε προσοχή σε όλα όσα αφορούν στο σύντροφό σας. Η πλειονότητα φαίνεται να πιστεύει πως ο σύντροφός τους θα σταματήσει αυτόματα να τους μιλάει όταν βρεθεί το «τρίτο πρόσωπο«. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια.

Συνήθως αυτό γίνεται σταδιακά, καθώς εντείνεται το συναισθηματικό δέσιμο και εκείνος ερωτεύεται όλο και πολύ το άλλο πρόσωπο. Συνήθως όταν ο απατημένος σύζυγος το συνειδητοποιήσει, η κατάσταση μετρά ήδη κάποιον εύλογο χρόνο διάρκειας που τώρα αρχίζει να φαίνεται. Είναι σημαντικό να σταματήσετε μια στιγμή και να αναρωτηθείτε: περνάτε όλο και λιγότερο χρόνο μαζί; Μήπως ο σύντροφός σας σταμάτησε να σας λέει σημαντικά πράγματα που ανέκαθεν μοιραζόταν μαζί σας;

Για να μειώσετε τα προβλήματα στη μεταξύ σας επικοινωνία, πρώτα προσπαθήστε να αναθερμάνετε αγαπημένα θέματα συζήτησης. Μερικές φορές η έλλειψη επικοινωνίας ξεκινά από τους εαυτούς μας και το παρατηρούμε μόνο όταν θέλουμε να μιλήσουμε και δεν βρίσκουμε θετική ανταπόκριση. Αποκλείστε, όμως, την πιθανότητα ότι ο σύντροφός σας σάς δίνει το χρόνο και χώρο που ζητάτε, μονάχα γιατί θέλει να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα ή να σας κάνει πιο νευρικούς.

Διαβάστε ακόμη: Σημάδια που δείχνουν ότι δεν είναι ο άντρας που σας ταιριάζει

2. Η σεξουαλική σας ζωή έχει μειωθεί δραματικά ή είναι ανύπαρκτη

Σε ό,τι αφορά στο σεξ, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν όταν ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά άπιστος:

  • Ο σύντροφός σας προσπαθεί να διατηρήσει ερωτική επαφή μαζί σας, αλλά η σεξουαλική σας ρουτίνα περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές που δεν ξέρετε τι τις υποκίνησε…
  • Η δεύτερη περίπτωση περιλαμβάνει την πιθανότητα ο σύντροφός σας να μην βλέπει πια μέλλον μαζί σας. Εάν συμβαίνει αυτό, υπαίτια κατάσταση μπορεί να είναι πως ο σύντροφός σας έχει ήδη ή ετοιμάζεται να προχωρήσει τη νέα σχέση του από την απλή συναισθηματική εξάρτηση στη σεξουαλική εμπραγμάτωση. Ως συνέπεια, είναι φυσικό να μην ενδιαφέρεται πλέον να είναι μαζί σας και να αποφεύγει τη φυσική επαφή.

Πριν ενεργοποιήσετε τους μηχανισμούς άμυνάς σας, μιλήστε με το σύντροφό σας. Αποφύγετε ότι σας απατούν συναισθηματικά, αν δεν έχετε αποδείξεις. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν οργανικά και συναισθηματικά προβλήματα που μπορούν να μειώσουν τη σεξουαλική επιθυμία κάποιου, γεγονός που, σε αυτή την περίπτωση, θα σας έβαζε στη διαδικασία να κάνετε μια ανούσια συζήτηση.

3. Ο σύντροφός σας έχει αλλάξει τη στάση του απέναντί ​​σας

γυναίκα που απομακρύνει το φίλο της, συναισθηματική απιστία
Ένα άλλο σημάδι ότι ο σύντροφός σας είναι συναισθηματικά άπιστος είναι ότι κρατά απέναντί σας διαφορετική στάση. Όταν κάποιος βρίσκεται σε μια νέα σχέση, ασυνείδητα θα επιδιώξει να σας κρατά σε απόσταση.

Στην καλύτερη περίπτωση, θα αποστασιοποιηθείτε ο ένας από τον άλλον, κόβοντας κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Στη χειρότερη περίπτωση, θα περνάτε ώρες συζητώντας και κατηγορώντας ο ένας τον άλλον σχεδόν για τα πάντα.

Πριν σκεφτείτε ότι πρόκειται για ένα μικρό πρόβλημα, αναλογιστείτε εάν αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν με όλους τους άλλους στη ζωή του συντρόφου σας ή μονάχα μαζί σας. Όποια και αν είναι η απάντηση, είναι σημαντικό να μιλάτε ανοιχτά και ειλικρινά με το σύντροφό σας.

Δείτε και αυτό: Συμβουλές για μια ολοκληρωμένη και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή

4. Δεν έχετε πλέον πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυά του ή σας ζητά περισσότερο χώρο

ζευγάρι στο κρεβάτι ενώ ο άνδρας ελέγχει το κινητό του, συναισθηματική απιστία
Είναι φυσιολογικό σε μια σταθερή σχέση να θέλετε να περνάτε χρόνο μαζί και να μιλάτε, για να κατανοήσετε την οπτική γωνία του άλλου και να απολαύσετε την ανταλλαγή ιδεών. Είτε αυτό γίνεται αυτοπροσώπως είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων, είναι κάτι που συνηθίζουν πολλά ζευγάρια στις μέρες μας.

Οι συναισθηματικά άπιστοι σύντροφοι συνήθως περιορίζουν τις συνομιλίες τους και μειώνουν τα κοινά θέματα. Παρόλο που είναι φυσιολογικό καθένας να έχει τις δικές του δραστηριότητες και, σαφώς, είναι ατομικό δικαίωμα να μην αποφασίζει να μοιράζεται τα πάντα, σταματά να είναι φυσιολογικό όταν πράγματα που παλιά μοιραζόταν μαζί σας, τώρα είναι μυστικά.

McDaniel, B. T., Drouin, M., & Cravens, J. D. (2017). Do you have anything to hide? Infidelity-related behaviors on social media sites and marital satisfaction. Computers in Human Behavior. https://www.mendeley.com/catalogue/anything-hide-infidelityrelated-behaviors-social-media-sites-marital-satisfaction/