Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλός σας λατρεύει τον καφέ;

Ξέρετε πόσα φλιτζάνια καφέ πρέπει να πιείτε για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο και να αποτρέψετε νευροεκφυλιστικές ασθένειες; Θα σας πούμε εδώ!
Γνωρίζατε ότι ο εγκέφαλός σας λατρεύει τον καφέ;

Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαρτίου, 2022

Ξέρουμε ότι αγαπάτε τον καφέ. Είναι το «μαγικό ποτό» που χωρίς αυτό δεν μπορείτε να ξυπνήσετε. Ωστόσο, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές αν κάνει καλό στην υγεία σας.

Ο καφές είναι ένα φυσικό διεγερτικό, επομένως μπορεί να ανησυχείτε αν πρόκειται να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση ή να σας προκαλέσει πονοκέφαλο. Είναι καλύτερα να αγοράζετε καφέ χωρίς καφεΐνη;

Το πραγματικό μυστικό είναι να τον πίνετε με μέτρο. Δύο φλιτζάνια την ημέρα (περίπου 200 ml) είναι αρκετά. Με αυτόν τον τρόπο, προάγετε την υγεία του συκωτιού σας, παίρνετε ενέργεια και μπορείτε ακόμη και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

Αυτή η μελέτη παρέχει μια σύντομη περίληψη του πώς ο καφές θα μπορούσε να ωφελήσει την απόδοση, να καταπολεμήσει την παχυσαρκία και να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης. Σίγουρα, αυτό το ποτό μπορεί να προσφέρει πολλά ενδιαφέροντα οφέλη.

Ωστόσο, αν υπάρχει ένα όργανο του σώματός μας που ωφελείται από αυτή την ουσία, αυτό είναι ο εγκέφαλός μας. Θα εξηγήσουμε γιατί παρακάτω!

Έναν καφέ για τον εγκέφαλο, παρακαλώ…

Un café para el cerebro, για χάρη

Όσοι αγαπάτε τον καφέ, θα χαρείτε να μάθετε τα ακόλουθα στοιχεία:

Η καφεΐνη είναι στην πραγματικότητα μια χημική ένωση γνωστή ως “1,3,7-τριμεθυλξανθίνη (C8H10N4O2).” Υπάρχουν περισσότερα από 60 είδη καφέ στον κόσμο και αυτό το είδος ένωσης μπορεί επίσης να βρεθεί στο τσάι ή στο yerba mate.

Η ενεργοποιητική δράση αυτής της ουσίας διαρκεί από 1 ώρα έως 3 ώρες. Αυτό το διάστημα είναι αρκετό για να μας επιτρέψει να ξεκινήσουμε τη μέρα με ενέργεια.

Τώρα που γνωρίζουμε τον μηχανισμό με τον οποίο η καφεΐνη καταφέρνει να μας ενεργοποιήσει, ας δούμε πώς μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης: Ο καφές με φίλους κάνει καλό στα συναισθήματα

1. Ο εγκέφαλός σας αγαπά τον καφέ γιατί αποτρέπει τη γνωστική εξασθένηση λόγω άγχους και ηλικίας

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, ο καφές μπορεί να καθυστερήσει τη γνωστική εξασθένηση. Επίσης, καθυστερεί ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στα πανεπιστήμια της Φλόριντα και του Μαϊάμι (Ηνωμένες Πολιτείες). Το συμπέρασμα ήταν ότι η τακτική κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα αποτρέπει την εμφάνιση της άνοιας σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ουσιαστικά, ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη δρα ως προστατευτικός παράγοντας ώστε οι εγκεφαλικές μας συνδέσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.  Με αυτό τον τρόπο, αποτρέπει την επιδείνωση και την εμφάνιση πλακών μυελίνης που ευνοούν την εμφάνιση του Αλτσχάιμερ.

Τι γίνεται όμως με το άγχος;

Είναι σκόπιμο να πίνουμε καφέ όταν έχουμε άγχος και στρες;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Social Psychology, η μέτρια κατανάλωση καφέ (όχι περισσότερο από 2 φλιτζάνια την ημέρα) είναι κατάλληλη μόνο για γυναίκες σε στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά όχι για άνδρες.

Αυτή η μελέτη ανακάλυψε ότι τα επίπεδα ντοπαμίνης των γυναικών αυξάνονται με τον καφέ. Έτσι είναι πιο αποτελεσματικές και συγκεντρωμένες στην εργασία. Ωστόσο, στους άνδρες αυξάνει τη νευρικότητα, ακόμη και την επιθετικότητά τους.

2. Ο εγκέφαλός σας αγαπά τον καφέ γιατί βελτιώνει τη μνήμη και την προσοχή

Memoria (2)

Ο καφές βελτιώνει τη μνήμη μας, αλλά μόνο τη «βραχυπρόθεσμη μνήμη». Επομένως, η καφεΐνη είναι σε θέση να βελτιώσει τις βασικές γνωστικές μας διεργασίες όπως η μνήμη και η προσοχή, αρκεί να μην το παρακάνουμε.

Θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε την ικανότητα συγκράτησης πληροφοριών και θα είμαστε σε θέση να εστιάζουμε καλύτερα σε πράγματα όσο διαρκεί η επίδραση της καφεΐνης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτά τα οφέλη μειώνονται όταν αναμειγνύουμε τον καφέ με γάλα ή  άλλα συστατικά.

3. Η καφεΐνη μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον και να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εμφάνισής της

Όπως εξηγείται στο περιοδικό Neurology, οι άνθρωποι που έχουν ήδη νόσο του Πάρκινσον μπορούν να καταφέρουν να ανακουφίσουν την υπνηλία τους μετά από ένα φλιτζάνι καφέ.

Επιπλέον, είναι πιο κοινωνικοί, δραστήριοι και βελτιώνουν ακόμη και τις κινητικές τους δεξιότητες, εφόσον η κατανάλωση καφέ τους είναι τακτική.

Η νευροεκφυλιστική διαδικασία αυτής της ασθένειας μπορεί να βελτιωθεί χάρη στην καφεΐνη. Ως εκ τούτου, μελέτες και πειράματα διεξάγονται σε όλο τον κόσμο γι’ αυτό το θέμα.

Συμπερασματικά, ο εγκέφαλός μας αγαπά τον καφέ γιατί όχι μόνο τον διεγείρει, αλλά και βελτιώνει πολλές από τις νευρωνικές του διεργασίες. Έτσι, εφόσον καταναλώνουμε τακτικά αυτά τα δύο φλιτζάνια την ημέρα, βελτιώνουμε όχι μόνο την υγεία του συκωτιού μας, αλλά μπορούμε επίσης να αποτρέψουμε και να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών ασθενειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arendash GW, Cao C. Caffeine and coffee as therapeutics against Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis. 2010;20 Suppl 1:S117-26. doi: 10.3233/JAD-2010-091249. PMID: 20182037.
  • St. Claire, Lindsay, Robert C. Hayward, and Peter J. Rogers. “Interactive effects of caffeine consumption and stressful circumstances on components of stress: Caffeine makes men less, but women more effective as partners under stress.” Journal of Applied Social Psychology 40.12 (2010): 3106-3129.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.