Πώς να απαλλαγείτε από τον καλοκαιρινό πονοκέφαλο

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τις αιτίες πρόκλησης του καλοκαιρινού πονοκεφάλου και πώς θα μπορέσετε να τον αποτρέψετε.
Πώς να απαλλαγείτε από τον καλοκαιρινό πονοκέφαλο

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουνίου, 2020

Αναμφίβολα, όλοι υποφέρουν από έναν καλοκαιρινό πονοκέφαλο κάποια στιγμή. Η καλοκαιρινή περίοδος συνοδεύεται από αυξημένο αριθμό πονοκεφάλων και παροξυσμό επεισοδίων ημικρανίας.

Έρευνες οι οποίες έγιναν σε διάφορες χώρες αποκάλυψαν ότι το 85-90% των ανθρώπων αναφέρουν πως υπέφεραν από πονοκέφαλο τουλάχιστον μία φορά το προηγούμενο έτος. Έτσι, οι συμβουλές για τους πονοκεφάλους ήταν το πιο συχνό παράπονο σε όλες, σχεδόν, τις ιατρικές υπηρεσίες.

Ωστόσο, αυτό το πρόβλημα δεν επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο τις γυναίκες. Το 80% των ανδρών βίωσε πονοκέφαλο τον προηγούμενο χρόνο, αλλά για τις γυναίκες ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 95%. Ομοίως, οι ημικρανίες επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες απ’ ότι τους άνδρες, σε ποσοστό 15% επί του γενικού πληθυσμού.

Τώρα, γιατί προκαλούνται πονοκέφαλοι το καλοκαίρι; Πρόκειται για μια περίοδο χαλάρωσης, εξωτερικών δραστηριοτήτων, και φυσικά καλύτερου καιρού, σωστά;

Όμως, αυτές οι συνθήκες και δραστηριότητες είναι που συμβάλλουν στην πρόκληση ενός πονοκεφάλου.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πολλαπλά κρυφά αίτια πίσω από έναν καλοκαιρινό πονοκέφαλο.

Τα αίτια πίσω από έναν καλοκαιρινό πονοκέφαλο

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν να σας κάνουν να υποφέρετε από πονοκέφαλο. Πέραν από κάποιες ασθένειες και παθήσεις με γνωστά αίτια, τις περισσότερες φορές οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από ένα μοναδικό παράγοντα.

Ο καλοκαιρινός πονοκέφαλος δεν αποτελεί εξαίρεση. Το κεφάλι σας δε πονά μόνο και μόνο επειδή είναι καλοκαίρι. Πονά εξαιτίας μιας σειράς καταστάσεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο του χρόνου.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων οδηγεί αρκετά συχνά σε έναν ενοχλητικό πονοκέφαλο. Ένας συχνός συνδυασμός είναι να πάτε διακοπές και να αλλάζουν οι συνήθειες ύπνου ενώ ταυτόχρονα έχετε υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Ζέστη

Φυσικά, η ζέστη είναι μία από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης πονοκεφάλου. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος διαστέλλονται εξαιτίας της αυξημένης εξωτερικής θερμοκρασίας.

Αυτό σημαίνει πως τα αιμοφόρα αγγεία μεγαλώνουν σε μέγεθος για να ανταλλάξουν θερμική ενέργεια με το εξωτερικό μέρος και έτσι αποτρέπουν τη θερμοπληξία. Δυστυχώς, μια παρενέργεια της διαστολής των αιμοφόρων αγγείων είναι οι ημικρανίες.

Κατανάλωση αλκοόλ και αφυδάτωση

Το καλοκαίρι, το σώμα σας απαιτεί περισσότερα υγρά απ’ ότι συνήθως λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Οι άνθρωποι όμως σβήνουν συχνά τη δίψα τους με αλκοόλ τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, το αλκοόλ δεν ενυδατώνει. Αντιθέτως, θα αφυδατωθείτε περισσότερο και θα προκληθεί πονοκέφαλος.

Αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου

Γυναίκα με αϋπνία

Η αϋπνία χειροτερεύει, συνήθως, το καλοκαίρι και έτσι μπορούν να προκληθούν ημικρανίες και πονοκέφαλοι.

Οι αλλαγές τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα μπορούν να επιδεινώσουν τις ημικρανίες σας. Όταν εκτίθεται σε περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρα το σώμα, υπάρχει πιθανότητα να αλλάξουν οι συνήθειες και το πρόγραμμα ύπνου.

Μια κλασική επίπτωση του παραπάνω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι να κοιμάστε λιγότερες ώρες ή να υποφέρετε ακόμη και από αϋπνία.

Όσοι άνθρωποι δεν υποφέρουν από αϋπνία συχνά, ίσως τη βιώσουν το καλοκαίρι. Πιθανόν να είναι πιο χαλαρή η δουλειά, τα παιδιά να μη χρειάζεται να σηκωθούν νωρίς για το σχολείο, το τηλέφωνο και η τηλεόραση παραμένουν ενεργοποιημένα για μεγαλύτερο διάστημα.

Επίσης, εκτινάσσεται η κοινωνική σας ζωή, καταναλώνετε περισσότερο αλκοόλ και καφεΐνη (αποτελούν διουρητικά), και το αποτέλεσμα είναι να έχετε περισσότερους πονοκεφάλους.

Πώς να αποτρέψετε έναν καλοκαιρινό πονοκέφαλο

Ας δούμε μερικά μέτρα προστασίας που μπορείτε να πάρετε ώστε να αποτρέψετε έναν καλοκαιρινό πονοκέφαλο. Όλα τα παρακάτω, απλά βήματα μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες βάσει των κύριων στόχων τους:

 • Αντιμετώπιση της ζέστης.
 • Αντιμετώπιση των ανθυγιεινών καλοκαιρινών συνηθειών.

Βήματα για να καταπολεμήσετε τη ζέστη και να αποτρέψετε τον καλοκαιρινό πονοκέφαλο

 • Να προσέχετε στον ήλιο: Ο καλοκαιρινός ήλιος είναι πιο σκληρός για το σώμα σας, έτσι, είναι σημαντικό να προστατεύεστε με καπέλα και λευκά ρούχα. Επίσης, τα γυαλιά ηλίου είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να κάνετε τις εξωτερικές δραστηριότητες λίγες ώρες πριν ή μετά το μεσημέρι, καθώς τότε είναι πιο δυνατός ο ήλιος.
 • Αποφύγετε δραματικές αλλαγές θερμοκρασίας: Το καλοκαίρι, συνηθίζουμε να βάζουμε το κλιματιστικό στην πιο κρύα λειτουργία. Ωστόσο, μπαινοβγαίνοντας σε περιοχές όπου η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή μπορεί να προκαλέσουμε πονοκέφαλο.
 • Διατηρείτε το σπίτι δροσερό και όχι κρύο: Μέσα στο σπίτι σας, προσπαθήστε να κρατήσετε τη θερμοκρασία δροσερή με το κλιματιστικό και όχι κρύα. Γι’ αυτό, οι ανεμιστήρες αποτελούν καλύτερη επιλογή αν θέλετε να νικήσετε τη ζέστη.
 • Μείνετε ενυδατωμένοι/ες: Το σώμα χρειάζεται περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, είναι σημαντικό να πίνετε υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να αποφύγετε τα ροφήματα εκείνα που θα σας αφυδατώσουν γρήγορα, όπως τα αλκοολούχα.
Γυναίκα πίνει νερό

Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη το καλοκαίρι και μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε τους πονοκεφάλους. Γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό!

Μέτρα κατά των καλοκαιρινών συνηθειών

 • Τρώτε υγιεινά: Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών καταναλώνοντας τροφές που σας παρέχουν νερό, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Για όσους ανθρώπους υποφέρουν από ημικρανίες, είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα φαγητά που περιέχουν ουσίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα λουκάνικα και η σοκολάτα.
 • Κρατήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου: Η αλλαγή της ρουτίνας σας είναι κάτι σύνηθες το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά, πολλοί ειδικοί υγείας συμφωνούν ότι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να διατηρήσετε το πρόγραμμα ύπνου σας το ίδιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, πέραν του να κοιμάστε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες, καλό θα ήταν να κοιμάστε και την ίδια διάρκεια κάθε βράδυ.
 • Αν δε μπορείτε να ξυπνήσετε ή να κοιμηθείτε στην ώρα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε έναν υπνάκο μέχρι 30 λεπτά τις ώρες που είναι έντονος ο ήλιος έξω. Επίσης, αυτό θα σας αποτρέψει να βγείτε τις ώρες που είναι δυνατός ο ήλιος.

Συμπέρασμα

Το καλοκαίρι, εκτιθέμεθα σε πολλούς παράγοντες οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αφυδάτωση και την αϋπνία ίσως είναι η απάντηση για όσους/ες υποφέρουν πιο συχνά από πονοκεφάλους αυτή την εποχή.

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να φροντίσετε καλύτερα τον εαυτό σας αλλάζοντας ορισμένες από τις συνήθειές σας. Υπάρχουν τρόποι τόσο για να αποτρέψετε τον καλοκαιρινό πονοκέφαλο, όσο και να τον καταπραΰνετε.

Σημειώστε τις παραπάνω συμβουλές!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cid, J. María Loreto. Cefaleas, evaluación y manejo inicial. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 651-657.
 • Auber, Gregory J. Cómo eliminar el calor: tratamiento de los trastornos causados por el calor. Nursing (Ed. española) 23.6 (2005): 28-30.
 • Visens, Laura S. Actualización en la prevención y tratamiento de la migraña. Medicina (Buenos Aires) 74.2 (2014).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.