Είναι σωστό να βάλετε προϊόντα χωρίς γλουτένη στη διατροφή σας;

Αν δεν έχετε κάποια δυσανεξία στη γλουτένη, ο αποκλεισμός αυτής της πρωτεΐνης από τη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει ζημιά, καθώς τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και πιο πολλά τρανς λιπαρά.
Είναι σωστό να βάλετε προϊόντα χωρίς γλουτένη στη διατροφή σας;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, έχουν αποφασίσει να βάλουν προϊόντα χωρίς γλουτένη στη διατροφή τους. Αρχικά βγάζουν το ψωμί, το σιτάρι, και το αλεύρι από τη διατροφή τους μέχρις ότου σταματήσουν να τρώνε οτιδήποτε περιέχει γλουτένη. Είναι όμως σωστό αυτό;

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει δημοφιλή από τότε που ξεκίνησαν να μιλούν οι άνθρωποι ανοιχτά για την κοιλιοκάκη, μια δια βίου πεπτική διαταραχή, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα Μ.Μ.Ε.. Όμως, πολλοί οι οποίοι δεν έχουν αυτή την ασθένεια επιλέγουν προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Η μόδα οδήγησε πολλά άτομα στο να ξεκινήσουν μια νέα διατροφή. Αυτή μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στην υγεία τους. Είστε ένα από αυτά τα άτομα;

Μην ανησυχείτε, σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε ορισμένες πληροφορίες που ίσως σας βοηθήσουν.

Δυσκολεύεται στην επεξεργασία της γλουτένης το σώμα σας;

Γυναίκα λέει όχι στο ψωμί

Καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τους όρους ώστε να μην υπάρξουν λανθασμένες αντιλήψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Γι’ αυτόν τον σκοπό, σας δίνουμε κάποιους συνηθισμένους και σημαντικούς όρους παρακάτω:

  • Κοιλιοκάκη: Μια μόνιμη δυσανεξία στη γλουτένη.
  • Γλουτένη: Μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε σπόρους όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και σε όλα τα παράγωγά τους. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει και σε επεξεργασμένα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, καθώς κάνει απαλές και ελαστικές τις ζύμες.

Σύμφωνα με την Αργεντίνικη Ένωση για την Κοιλιοκάκη1 στους 100 ανθρώπους στην Αργεντινή υποφέρει από αυτή τη διαταραχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη βλεννογόνο του εντέρου. Αυτό αποτρέπει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών όπως είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά, τα μέταλλα και οι βιταμίνες.

Ορισμένα στοιχεία

Βάσει του BBC Παγκόσμια Νέα, το 2015, 70 εκατομμύρια Αμερικανοί αφαίρεσαν τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Από την άλλη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 7% των ενηλίκων την αποφεύγει εξαιτίας δυσανεξίας και αλλεργιών. Όμως, το 8% του πληθυσμού επιλέγει προϊόντα χωρίς γλουτένη μόνο και μόνο για πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Σημειώνεται πως το 60% των ενηλίκων έχει αγοράσει προϊόντα χωρίς γλουτένη, ενώ το 10% των οικογενειών σε αυτή τη χώρα θεωρεί “εχθρό” αυτήν την πρωτεΐνη.

Διατροφή με προϊόντα χωρίς γλουτένη: Μια επικίνδυνη μόδα

Γυναίκα με κοιλιοκάκη

Το να ακολουθήσετε αυτή τη μόδα για προϊόντα χωρίς γλουτένη, ώστε να χάσετε βάρος, είναι τεράστιο λάθος. Ειδικά αν δεν κάνατε κάποια έρευνα ή δεν συμβουλευτήκατε κάποιον ειδικό προηγουμένως.

Για την ακρίβεια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έδειξε ότι οι 6 στους 100 καταναλωτές προϊόντων χωρίς γλουτένη στην Ισπανία έχουν προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την εφημερίδα ABC.

Παρότι τα νούμερα είναι χαμηλά, ο Π.Ο.Υ. αναφέρει ότι το 83% των πολιτών συνεχίζει να αγοράζει προϊόντα χωρίς γλουτένη, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ωστόσο, πολλά υποκατάστατα σιταριού και κριθαριού περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και παραπάνω τρανς λιπαρά. Η υπερβολική τους κατανάλωση μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας.

Επίσης, είναι πιθανό να πάρετε βάρος κόβοντας τη γλουτένη χωρίς επαρκή προετοιμασία. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία ο οποίος θα σας οδηγήσει στον στόχο σας, σε περίπτωση που η αποφυγή της γλουτένης είναι ιδανική για εσάς.

Δεν υπάρχει λόγος να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Επιστημονικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Πονπέου Φάβρα (UPF), Γκονζάλο Κασίνο (Gonzalo Casino), είπε στην εφημερίδα La Vanguardia ότι δεν υπάρχουν επιστημονικοί λόγοι ώστε ένα υγιές άτομο να επιλέξει μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Ο Κασίνο διεξήγαγε μια μελέτη η οποία έδειξε πως δεν υπάρχει επιστημονική βάση που να υποστηρίζει ότι ένα άτομο χωρίς κοιλιοκάκη, θα πρέπει να επιλέξει μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

Εξήγησε ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία επειδή ταυτόχρονα σταματά και η πρόσληψη ινών που περιέχονται στα σιτηρά και τα δημητριακά.

Θεωρεί πως αυτή η θρεπτική ουσία είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών παθήσεων, και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων ειδών καρκίνου και του διαβήτη τύπου 2.

Επιπροσθέτως, αποκλείοντάς τη από τη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στο έντερό σας, η οποία θα οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και σε παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Προϊόντα χωρίς γλουτένη – Προσοχή στις μόδες

Δε μπορούμε να αρνηθούμε ότι η γλουτένη βρίσκεται στα περισσότερα γρήγορα φαγητά. Επίσης, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο αποκλεισμός αυτών των φαγητών είναι μια υγιής επιλογή, επειδή περιέχουν επεξεργασμένα άλευρα, ζάχαρη, και κακά λιπαρά.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Κασίνο, η αγορά για προϊόντα χωρίς γλουτένη έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στο να πιστεύουν ότι αυτή η πρωτεΐνη βλάπτει την υγεία.

Η αγορά αυτή αποτελεί μια επιχείρηση δισεκατομμυρίων. Αν θέλετε να χάσετε βάρος και δεν υποφέρετε από δυσανεξία στη γλουτένη, σας διαβεβαιώνουμε πως υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές οι οποίες θα σας βοηθήσουν να φτάσετε τον στόχο σας.

Όμως, θα πρέπει πάντα να ξεκινάτε ένα πλάνο απώλειας βάρους υπό τις οδηγίες και την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Μια φτωχά σχεδιασμένη διατροφή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Islam MA., Amin MN., Siddiqui SA., Hossain MP., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adults. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.