Δυσανεξία στη γλουτένη και σπυράκια στα μπράτσα

Αν και πολλές φορές η δυσανεξία στη γλουτένη συγχέεται με την κοιλιοκάκη, δεν έχει καμία αυτοάνοση βάση και πολλοί άνθρωποι την αντιμετωπίζουν για χρόνια χωρίς να το γνωρίζουν
Δυσανεξία στη γλουτένη και σπυράκια στα μπράτσα

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου, 2019

Σίγουρα ακούτε όλο και περισσότερα για τη δυσανεξία στη γλουτένη, μια διαταραχή που μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο η κοιλιοκάκη αλλά επηρεάζει διάφορα μέρη του σώματος όταν καταναλώνονται τροφές που περιέχουν αυτό το είδος πρωτεΐνης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας μιλήσουμε για ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη: σπυράκια στα μπράτσα που εμφανίζονται χωρίς προφανή λόγο.

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει ολόκληρο το σώμα

Δυσανεξία στη γλουτένη και σπυράκια στα μπράτσα

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τη μόνιμη δυσανεξία σε όλες τις τροφές που περιέχουν γλουτένη.

Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Αναφέρεται επίσης και ως TACC (στις ετικέτες των τροφίμων) και βρίσκεται σε όλες τις επεξεργασμένες τροφές που αποτελούνται από αυτά τα σιτηρά.

Η κοιλιοκάκη είναι μια γενετικά κληρονομική πάθηση και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Μετά την κατανάλωση γλουτένης, το άτομο με κοιλιοκάκη αντιμετωπίζει μια ανοσολογική απόκριση που απελευθερώνει αντισώματα τα οποία δεν επηρεάζουν μόνο το πεπτικό σύστημα αλλά ολόκληρο το σώμα.

Δείτε επίσης: Αντιφλεγμονώδες smoothie για ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ίδια με την κοιλιοκάκη;

σπυράκια στα μπράτσα - κοιλιοκάκη

Τα τελευταία χρόνια διάφορες διαταραχές έχουν κάνει την εμφάνισή τους και συνδέονται με ποικίλους βαθμούς μη-κοιλιακής ευαισθησίας στη γλουτένη.

Σε αυτές τς περιπτώσεις, η δυσανεξία στη γλουτένη δεν έχει κάποια αυτοάνοση βάση αλλά μπορεί να συνδέεται με άλλους, προσωρινά άγνωστους, παράγοντες.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η διαταραχή είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται σταδιακά και συνήθως συγχέονται με άλλα προβλήματα υγείας.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη, ένα εκ των οποίων είναι τα σπυράκια στα μπράτσα.

Σπυράκια στα μπράτσα

Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν μικρά σπυράκια στα χέρια τους. Αυτό το σύμπτωμα που αναφέρεται και ως queratosis pilaris, είναι μια περίσσεια κερατίνης που εμφανίζεται στα μπράτσα ως αποτέλεσμα της έλλειψης στη βιταμίνη Α και σε βασικά λιπαρά οξέα.

Αυτή η έλλειψη δεν οφείλεται στην κακή διατροφή. Η δυσανεξία στη γλουτένη, φθείρει σταδιακά το έντερο και εμποδίζει την απορρόφηση των λιπαρών.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αυτά τα σπυράκια για χρόνια χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορεί να συνδέονται άμεσα με τη δυσανεξία στη γλουτένη. Για να δούμε αν τα σπυράκια στα μπράτσα σας έχουν σχέση με αυτή την πρωτεΐνη, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά άλλα συμπτώματα.

Άλλα συμπτώματα

σπυράκια στα μπράτσα - γλουτένη

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πιο πιθανά συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη:

  • Χρόνια πεπτική δυσφορία, όπως φούσκωμα, αέρια ή γαστροοοισοφαγική παλινδρόμηση.
  • Εξάντληση ή κόπωση, ειδικά μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη (ζυμαρικά, μπισκότα, ψωμί, κτλ.). Η χρόνια κόπωση και ινομυαλγία θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
  • Ορμονικές διαταραχές. Είναι σχετικά εύκολο για τις γυναίκες να το προσδιορίσουν αν ο κύκλος τους είναι μη φυσιολογικός ή ιδιαίτερα επίπονος, αν δεν είναι γόνιμες ή έχουν αποβάλει.
  • Ημικρανίες. Οι ημικρανίες πάντα συνδέονται με τα πεπτικά προβλήματα αν και δεν οφείλονται πάντα στη γλουτένη.
  • Φλεγμονές ή πόνοι στις αρθρώσεις.
  • Άγχος, κατάθλιψη ή εναλλαγές της διάθεσης.

Αν έχετε κάποιο οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων διαταραχών τότε διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της δυσανεξίας. Τέτοιες διαταραχές είναι οι: θυρεοειδίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση, σκλήρυνση κατά πλάκας, σκληρόδερμα, κτλ. Οι διατροφικές αλλεργίες και η δυσανεξία στην γλουτένη παρουσιάζονται σε άρθρο στο American Academy of Allergy Asthma and Immunology

Διαβάστε: Τα καλύτερα ροφήματα για τη ρύθμιση των νεύρων και του άγχους

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη;

Αν αντιμετωπίζετε αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα τότε θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Αυτός θα σας εξετάσει και θα σας βοηθήσει να επιβεβαιώσετε ή να αποκλείσετε αυτή τη διαταραχή.

Ωστόσο, οι εξετάσεις δεν είναι πάντα 100% αξιόπιστες.  Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αποτελέσματα των εξετάσεων μπορεί να είναι αρνητικά παρά την εμφάνιση κάποιας ευαισθησίας στη γλουτένη.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη παρουσιάζεται σε μελέτη, δημοσιευμένη στο MedlinePlus.

Ένας άλλος τρόπος για να ανακαλύψετε αν έχετε δυσανεξία είναι να εξαλείψετε εντελώς τη γλουτένη από τη διατροφή σας για ένα μήνα.

Θα πρέπει να είστε αυστηροί καθώς το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να αποβάλει τις τοξίνες που αφήνει στο σώμα η γλουτένη που δεν έχει χωνευτεί. Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όσον αφορά τις ετικέτες των προϊόντων.

Θα ξαφνιαστείτε με τον αριθμό των τροφών που περιέχουν γλουτένη.

Αν τρώτε έξω, να ρωτάτε πάντα αν το φαγητό περιέχει αλεύρι. Αυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε σάλτσες, ζύμες, πηκτικά, ξηρούς καρπούς, γλυκά, μπύρες και σε άλλα αλκοολούχα ποτά.

Μετά από ένα μήνα, δοκιμάστε να εισάγετε ξανά τη γλουτένη στη διατροφή σας. Να είστε πάντα σε επιφυλακή για τυχόν συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.