10 βασικά εργαλεία για ένα πλήρες μανικιούρ και πεντικιούρ

Τα βασικά εργαλεία για το μανικιούρ και το πεντικιούρ επιτρέπουν τη σωστή εφαρμογή των τεχνικών. Ακολουθούν τα πιο σημαντικά από αυτά που θα χρειαστείτε.
10 βασικά εργαλεία για ένα πλήρες μανικιούρ και πεντικιούρ

Τελευταία ενημέρωση: 04 Οκτωβρίου, 2023

Το μανικιούρ και το πεντικιούρ δεν είναι πολύπλοκες διαδικασίες, αλλά είναι σχολαστικές. Απαιτούν γνώση, εξάσκηση και υπομονή. Επιπλέον, απαιτούν μια σειρά από βασικά εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά.

Δεν πρόκειται μόνο για την επίτευξη μιας όμορφης εμφάνισης των χεριών και των ποδιών, αλλά και για τη διατήρηση της υγείας των νυχιών και του δέρματος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητη η εφαρμογή καλών τεχνικών και κατάλληλων εργαλείων. Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα σήμερα με περισσότερες λεπτομέρειες. Διαβάστε παρακάτω!

Η σημασία των εργαλείων μανικιούρ και πεντικιούρ για μια ολοκληρωμένη θεραπεία

Τα εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ είναι τα μέσα που εξασφαλίζουν ότι αυτές οι διαδικασίες πραγματοποιούνται χωρίς κινδύνους και με τη σωστή τεχνική. Όσο πιο πλήρες είναι το σετ, τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα.

Όταν τα εργαλεία χρησιμοποιούνται σωστά, επιτρέπουν τον καλλωπισμό των νυχιών. Επιπλέον, το μανικιούρ αναζωογονεί, διεγείρει την κυκλοφορία, εξαλείφει μικρές σκληρύνσεις ή ατέλειες του δέρματος και προλαμβάνει τις ασθένειες των νυχιών.

Φυσικά, δεν αρκεί μόνο να έχετε τα κατάλληλα εργαλεία αλλά πρέπει επίσης να ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιείτε, να τα απολυμαίνετε και να τα συντηρείτε. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντικό να τα προσαρμόζετε σε κάθε τεχνική που χρησιμοποιείτε. Και ποια είναι αυτά τα βασικά εργαλεία; Ας τα δούμε.

1. Νυχοκόπτες για μανικιούρ και πεντικιούρ

Οι νυχοκόπτες είναι τα πιο βασικά εργαλεία. Τα ίδια τα νύχια είναι μια περιοχή που συσσωρεύει βρωμιά και βακτήρια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα κόβετε τακτικά. Δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής, αλλά και υγείας.

Αυτό το εργαλείο πρέπει να είναι καθαρό και απολυμασμένο. Το νύχι πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα στις δύο λεπίδες του νυχοκόπτη, όχι πολύ κοντά στο δέρμα. Μην κόβετε πάρα πολύ, ώστε το νύχι – ή το δέρμα κάτω από το νύχι – να είναι εκτεθειμένο σε πιθανή μόλυνση.

Το προσωπικό της Mayo Clinic συνιστά να κόβετε τα νύχια σε ευθεία γραμμή και στη συνέχεια να στρογγυλεύετε τις άκρες σε μια απαλή καμπύλη.

2. Εργαλείο για να αφαιρείτε τα πετσάκια νυχιών

Το δέρμα των νυχιών πρέπει να σπρώχνεται προς τα έξω και προς τα πίσω. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο για να αφαιρέσετε τα πετσάκια των νυχιών. Τα ατσάλινα ενδείκνυνται όταν το δέρμα είναι σκληρό, ενώ τα ξύλινα συνιστώνται για μαλακό δέρμα.

Η λεπίδα χρησιμοποιείται και σπρώχνεται προς τα πίσω. Το πιο αιχμηρό άκρο χρησιμοποιείται για να δουλέψετε τις γωνίες. Η ενέργεια πρέπει να εκτελείται με προσοχή. Η επιδερμίδα δεν πρέπει ποτέ να κόβεται, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

3. Πενσάκι επωνυχίων

Το πενσάκι αυτό χρησιμοποιείται για να περιποιηθείτε τα πετσάκια που είναι πολύ σκληρά και το ξηρό δέρμα γύρω από τα νύχια. Παρέχει ακρίβεια και σας επιτρέπει να αφαιρέσετε τον ανεπιθύμητο ιστό χωρίς να προκαλέσετε ζημιά. Βοηθά επίσης στην κοπή των ενσφηνωμένων νυχιών.

Αυτό το εργαλείο χρησιμοποιείται αφού έχετε ήδη αφαιρέσει τα πετσάκια. Βοηθά στην αφαίρεση των κομματιών του δέρματος ή της επιδερμίδας γύρω τα νύχια. Τραβήξτε απαλά προς τα πάνω για να αφαιρέσετε αυτά τα κομμάτια και, στη συνέχεια, τραβήξτε τα μακριά από το νύχι.

4. Buffer νυχιών για μανικιούρ ή πεντικιούρ

Tο buffer νυχιών είναι ένα εργαλείο που βοηθά στην αφαίρεση της θαμπάδας των νυχιών και τους δίνει φυσική λάμψη. Τα νύχια, τη στιγμή της χρήσης του buffer, πρέπει να είναι στεγνά.

Το γυάλισμα πρέπει να γίνεται προς την ίδια κατεύθυνση. Δεν συνιστάται να το κάνετε με πολύ έντονο τρόπο, καθώς αυτό μπορεί να λεπταίνει τα νύχια περισσότερο από όσο χρειάζεται. Επίσης, δεν συνιστάται να το κάνετε περισσότερο από μία φορά το μήνα. Μετά τη χρήση αυτού του εργαλείου, είναι καλό να εφαρμόσετε κερί μέλισσας ή έλαιο κνήκου.

5. Λίμα νυχιών

Η λίμα νυχιών είναι άλλο ένα βασικό εργαλείο στο μανικιούρ και το πεντικιούρ. Χρησιμεύει για να διαμορφώνει τα νύχια, να γυαλίζει τις άκρες και να τα κάνει πιο λεία. Στην αγορά διατίθενται λίμες διαφόρων μεγεθών και υλικών.

Οι πιο μαλακές λίμες είναι καλύτερες από τις μεταλλικές λίμες, καθώς είναι λιγότερο επιθετικές. Τα νύχια πρέπει να είναι εντελώς στεγνά, γιατί αν είναι βρεγμένα γίνονται πιο εύθραυστα. Λιμάρετε προς μία μόνο κατεύθυνση για καλύτερα αποτελέσματα.

6. Λίθινη ελαφρόπετρα

Η παραδοσιακή ελαφρόπετρα βοηθά στην απομάκρυνση του εξωτερικού στρώματος των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Βοηθά επίσης στη μείωση των κάλων και αφαιρεί το σκασμένο δέρμα στα πόδια.

Πριν τη χρησιμοποιήσετε, μουλιάστε τα πόδια σας σε ζεστό σαπουνόνερο. Μόλις μαλακώσει το ξηρό δέρμα, τρίψτε απαλά την ελαφρόπετρα στην περιοχή που θέλετε να επεξεργαστείτε. Μην ασκείτε υπερβολική πίεση για να μην προκαλέσετε ζημιά.

7. Βούρτσα νυχιών

Η βούρτσα νυχιών χρησιμοποιείται στο μανικιούρ και το πεντικιούρ για να παρέχει πλήρη καθαρισμό των νυχιών. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην απομάκρυνση επίμονων λεκέδων ή βρωμιάς στην περιοχή. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά.

Είναι καλύτερο να μουλιάσετε τα νύχια σε ζεστό νερό και να εφαρμόσετε λίγο υγρό σαπούνι στη βούρτσα. Στη συνέχεια, μετακινήστε την μπρος-πίσω πάνω στην επιφάνεια των νυχιών. Για να τελειώσετε, απλά πλύνετε καλά τα χέρια σας και αυτό ήταν όλο.

8. Διαχωριστικό δαχτύλων

Το διαχωριστικό δακτύλων είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, χρησιμοποιείται για να διαχωρίσετε τα δάχτυλα κατά την εφαρμογή του βερνικιού νυχιών, αποφεύγοντας έτσι τους λεκέδες.

9. Σφουγγάρι για τρίψιμο με ξύλινη λαβή

Ένα τέτοιο εργαλείο έχει πολλές χρήσεις στο μανικιούρ και το πεντικιούρ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθαρίσει τους ρύπους, να σπρώξει προς τα πίσω την επιδερμίδα, ακόμα και για να διορθώσει τα λάθη μετά το βάψιμο των νυχιών. Είναι πρακτικό και ευέλικτο.

Το σφουγγάρι πρέπει να είναι απαλό. Βοηθά στην επίτευξη πιο μαλακής και λείας επιδερμίδας, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως χαλαρωτικό. Διευκολύνει την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και, ταυτόχρονα, διεγείρει την καλή κυκλοφορία του αίματος.

10. Άλλα χρήσιμα εργαλεία για ένα ολοκληρωμένο μανικιούρ και πεντικιούρ

Άλλα βασικά εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Δοχεία. Απαιτείται ένας κουβάς ή ένα μπολ για τα πόδια και ένας άλλος για τα χέρια. Αυτό διευκολύνει τις διαδικασίες.
  • Ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο. Βοηθά στην αφαίρεση της επιδερμίδας.
  • Κρέμα. Μία ενυδατική κρέμα για τα πόδια και μία για τα χέρια.
  • Βερνίκι νυχιών. Αυτό είναι προαιρετικό. Τα όμορφα νύχια δεν χρειάζονται βερνίκι. Εάν το χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να έχετε επίσης ένα αφαιρετικό βερνικιού νυχιών.
  • Καθαρές πετσέτες. Για να στεγνώνετε τα χέρια και τα πόδια κατά τη διάρκεια των διαδικασιών.
  • Αποστειρωτής ή αντισηπτικό. Απαιτείται για τον καθαρισμό των εργαλείων και τη διατήρηση της υγιεινής.
Τα βασικά εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ μπορούν να αγοραστούν σε πλήρες σετ ή μεμονωμένα. Όλα είναι σημαντικά γιατί βοηθούν σε μια συγκεκριμένη λειτουργία. Επομένως, είναι καλύτερο να τα έχετε όλα μαζί.

Η φροντίδα των εργαλείων

Ένα καλό μανικιούρ και πεντικιούρ είναι τέχνη. Ως εκ τούτου, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι πολύτιμα στοιχεία που απαιτούν φροντίδα και συντήρηση. Το πιο σημαντικό είναι να τα διατηρείτε σε καλή κατάσταση και καθαρά.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί πρέπει να τα καθαρίζουν αφού κανείς άλλος δεν τα χρησιμοποιεί. Η αλήθεια είναι ότι η βρωμιά, τα νεκρά κύτταρα και οι απορριπτόμενοι ιστοί συγκεντρώνονται σε αυτά τα εργαλεία. Χωρίς την κατάλληλη υγιεινή, μπορεί να γίνουν πηγή μόλυνσης.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας προειδοποιεί ότι μπορεί να φιλοξενήσουν μύκητες και βακτήρια.

Πρέπει να καθαρίζονται κάθε φορά που χρησιμοποιούνται, πριν τα βάλουμε στην άκρη. Μπορείτε να τα μουλιάσετε σε ζεστό νερό με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και αυτό θα τα διατηρήσει καθαρά. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε σε αυτά κάποιο αντισηπτικό.

Τι πρέπει να έχετε υπόψη σας

Τα βασικά εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ δεν είναι και τόσο πολλά. Τα περισσότερα είναι πολύ φθηνά, οπότε η απόκτησή τους δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα.

Είναι καλό να τα κρατάτε σε ξεχωριστό κουτί ή τσάντα. Ιδανικά, θα πρέπει να μεταφέρονται εύκολα από το ένα μέρος στο άλλο και να αντέχουν στο χρόνο. Όσα δεν είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι θα πρέπει να πετάγονται αμέσως μόλις παρουσιάσουν σημάδια φθοράς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.