Υδροθεραπεία Vichy: Τι είναι και ποιες οι εφαρμογές της

Ανακαλύψτε μια θεραπεία που προάγει την κυκλοφορία, τη χαλάρωση και την ενυδάτωση του δέρματος.
Υδροθεραπεία Vichy: Τι είναι και ποιες οι εφαρμογές της
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2023

Έχετε ακούσει ποτέ για την υδροθεραπεία Vichy; Αυτή η θεραπεία γαλλικής προέλευσης προσφέρεται ως εναλλακτική μέθοδος υδροθεραπείας. Διαρκεί περίπου 45 λεπτά και δέχεστε στο σώμα σας 5 κανάλια νερού. Ταυτόχρονα, ένας ειδικός κάνει μασάζ σε ολόκληρο το σώμα σας, προκειμένου να μειωθούν οι συσπάσεις και να χαλαρώσουν οι μύες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο North American Journal of Medicine and Science, η χρήση του νερού σε διάφορες θεραπευτικές μεθόδους μπορεί να προκαλέσει ορισμένες επιδράσεις σε διάφορα συστήματα του σώματος. Στην προκειμένη περίπτωση, χρησιμεύει ως βοηθητικό τόσο για τον μετριασμό των επιπτώσεων του στρες όσο και για την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος και του δέρματος. Διαβάστε παρακάτω!

Τι είναι η υδροθεραπεία Vichy;

Η υδροθεραπεία Vichy είναι μια θεραπεία, που σε αντίθεση με τις συνήθεις μεθόδους αυτής της κατηγορίας, λαμβάνει χώρα εκτός νερού. Το άτομο ξαπλώνει μπρούμυτα σε ένα αδιάβροχο φορείο, με ένα σύστημα από 5 έως 7 κεφαλές ντους εγκατεστημένες σε μια μπάρα.

Η αλυσίδα των πιδάκων βρίσκεται 1 μέτρο πάνω από το άτομο. Μια λεπτή, σταθερή και άφθονη ποσότητα νερού εφαρμόζεται κάθετα σε όλο το δέρμα. Από μόνη της είναι μια τεχνική θερμικής προέλευσης, στην οποία χρησιμοποιείται νερό σε διαφορετικές πιέσεις και θερμοκρασίες.

Επιπλέον, συνήθως συνδυάζεται με άλλες τεχνικές που προσφέρουν οφέλη στο δέρμα, τους μυς και την κυκλοφορία, όπως μάσκες, χρήση απολέπισης, μασάζ και αρωματοθεραπεία.

Υδροθεραπεία Vichy: Προέλευση

Αυτή η θεραπεία, που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε πολλές χώρες, πήρε το όνομά της από τα ιαματικά νερά της πόλης Vichy, που βρίσκεται στην κεντροανατολική Γαλλία. Στην πραγματικότητα, το μέρος αυτό είναι διάσημο για τα ιαματικά λουτρά του και τις θεραπείες που εφαρμόζονται σε αυτά.

Υπάρχουν καταγραφές θεραπειών σε ιαματικά νερά σε συνδυασμό με μασάζ από τις αρχές του 19ου αιώνα. Και παρόλο που οι απαρχές της πρακτικής αυτής προέρχονται από την πόλη Vichy, σήμερα αποτελούν μια πολύ δημοφιλή επιλογή στα ιαματικά λουτρά σε όλη την Ευρώπη.

Ο μεταλλικός πλούτος των νερών της πόλης είναι τόσο γνωστός που οι ταμπλέτες Vichy (κοινώς γνωστές ως παστίλιες) παράγονται από το 1825. Ήταν μια εφεύρεση του γιατρού Joseph d’Arcet για να μεταφέρει τα οφέλη του στο πεπτικό σύστημα.

Υδροθεραπεία Vichy: εφαρμογές και παραλλαγές

Καθώς η υδροθεραπεία Vichy διαφέρει από την παραδοσιακή υδροθεραπεία στο ότι δεν βυθίζει ολόκληρο το σώμα, μπορεί να συνδυαστεί με άλλες τεχνικές. Πολλοί ειδικοί επιλέγουν να συνδυάσουν τις χαλαρωτικές επιδράσεις του νερού με μασάζ, μάσκες και απολέπιση.

Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το τι αναζητά το κάθε άτομο, καθώς και από τις συστάσεις του θεραπευτή. Ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες είναι οι ακόλουθες:

  • Μάσκες με άργιλο. Ένα φυσικό απολεπιστικό που βοηθά στην αναγέννηση και τον καθαρισμό του δέρματος.
  • Αλγοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της  υδροθεραπείας Vichy, το σώμα καλύπτεται με φύκια, όπως fucus ή laminaria, προκειμένου να επωφεληθεί από τις ενυδατικές και θρεπτικές ιδιότητές τους.
  • Φυσικά απολεπιστικά. Άλλες εναλλακτικές λύσεις που εφαρμόζονται για να θρέψουν το χόριο είναι τα απολεπιστικά από καρύδα ή στραγγιστό ανανά.
  • Περιτυλίξεις με λάσπη. Αυτό ευνοεί την καθαριστική επίδραση στο δέρμα και τη μυϊκή χαλάρωση.
  • Αρωματοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της υποδοχής των πολυάριθμων πιδάκων νερού, συνηθίζεται να δημιουργείται ατμόσφαιρα αρωματοθεραπείας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται αιθέρια και άλλα αρωματικά έλαια.

Οφέλη της θεραπείας

Η πίεση του νερού, τα μασάζ και οι απολέπισεις που συνδυάζονται σε μια συνεδρία 45 λεπτών έχουν ορισμένα εξαιρετικά οφέλη. Το πιο περιζήτητο σε αυτές τις θεραπείες είναι συνήθως η μυϊκή χαλάρωση και η αντιμετώπιση του στρες. Ωστόσο, έχει επίσης επιπτώσεις στο κυκλοφορικό σύστημα και στο δέρμα.

Ορυκτά-φαρμακευτικά νερά

Τα ορυκτά-φαρμακευτικά νερά παρέχουν διαφορετικά οφέλη ανάλογα με τη χημική τους σύνθεση. Υπάρχουν πολυάριθμοι τύποι νερού, από χλωριωμένα, μέχρι ανθρακούχα και διττανθρακικά.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της La Rioja, τα θειωμένα νερά βελτιώνουν τη συχνότητα και την ένταση της αναπνοής, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια αντιόξινη δράση στο πεπτικό σύστημα.

Θερμοκρασία νερού

Πέρα από τα οφέλη για την υγεία που μπορούν να προσφέρουν τα ιαματικά νερά, οι θεραπείες με υδροθεραπεία Vichy έχουν οφέλη και σε άλλες πτυχές. Υπό αυτή την έννοια, λαμβάνονται υπόψη οι θερμοκρασίες.

  • Το ντους που κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35 βαθμών θεωρείται κρύο. Με αυτό, επιδιώκουμε το αποτέλεσμα της τόνωσης και της αναζωογόνησης.
  • Από την άλλη πλευρά, για να χαλαρώσουμε το νευρικό σύστημα, χρησιμοποιείται ένα ντους 35 έως 38 βαθμών, καθώς αυτό θεωρείται ζεστό.
Η τεχνική έχει μεταφερθεί και εξειδικευτεί σε πολυάριθμα κέντρα σε όλο τον κόσμο.

Κυκλοφορία

Η επαφή με ζεστό και κρύο νερό προάγει την κυκλοφορία και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μικτή τεχνική της κρυοθεραπείας και της θερμοθεραπείας που προσφέρει η υδροθεραπεία Vichy παράγει ένα χαλαρωτικό αποτέλεσμα σε όλο το σώμα.

Λεμφική αποχέτευση

Η μέθοδος απομάκρυνσης των συσσωρευμένων υγρών και αποβλήτων επιδιώκεται με διάφορους τύπους μασάζ. Κατά τη διάρκεια της υδροθεραπείας Vichy εφαρμόζονται κινήσεις που προάγουν τη βέλτιστη λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Οι υποστηρικτές της αναφέρουν μάλιστα ότι ωφελεί και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Χαλάρωση και ανακούφιση από το άγχος

Τα μασάζ, η θερμοκρασία του νερού και οι μικτές τεχνικές που εφαρμόζονται συμβάλλουν στη μυϊκή χαλάρωση, έναν από τους κύριους στόχους της θεραπείας. Συνιστάται επίσης για την ανακούφιση από το άγχος και τις συσπάσεις.

Απολέπιση

Αυτή η ολοκληρωμένη θεραπεία απολεπίζει επίσης το δέρμα μέσω εξειδικευμένων τεχνικών: από την εφαρμογή φυσικών ελαίων μέχρι περιτυλίξεις με λάσπη. Κατά τη διαδικασία του μασάζ και του ντους, λειτουργεί για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών από την επιφάνεια του δέρματος.

Ενυδάτωση

Ένα άλλο από τα κύρια οφέλη αυτής της θεραπείας είναι η ενυδάτωση του δέρματος. Αυτό εξηγείται στην ικανότητά της να αυξάνει τη ροή του αίματος. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι αναζητούν συνεδρίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το χόριο ξηραίνεται.

Η υδροθεραπεία Vichy είναι μια ιδανική θεραπεία για χαλάρωση

Είτε σε τοπικά ιαματικά νερά είτε σε εξειδικευμένα κέντρα, η θεραπεία αυτή αποτελεί αναπόσπαστο παράδειγμα χαλάρωσης, καθαρισμού και απολέπισης του δέρματος. Δεν είναι απαραίτητο να έχετε κάποια συγκεκριμένη ενόχληση για να πάτε εκεί.

Συνιστάται ιδιαίτερα μετά από μια αγχωτική μέρα, καθώς βοηθά την κυκλοφορία και τις συσπάσεις, μέχρι τον καθαρισμό από τις ακαθαρσίες του δέρματος και το γενικότερο στρες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.