Πώς να προλάβετε την ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών

Η καλή υγιεινή και τα κατάλληλα παπούτσια παίζουν θεμελιώδη ρόλο για να προλάβετε την ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών.
Πώς να προλάβετε την ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Μπορεί να μοιάζει προφανές, όμως η καλή υγιεινή και τα κατάλληλα παπούτσια παίζουν θεμελιώδη ρόλο για να προλάβετε την ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών. Επίσης τα πόδια θα πρέπει να παραμένουν στεγνά για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Η ονυχομυκητίαση είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση που προσβάλλει τα νύχια των ποδιών. Η ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών οφείλεται σε μικροσκοπικά παράσιτα που τείνουν να αναπτύσσονται σε ζεστά και υγρά σημεία.

Προλάβετε την ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών

Η ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών κάνει τα νύχια να αλλάζουν χρώμα, σχήμα και υφή. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να καταστρέψει εντελώς ολόκληρο το νύχι. Γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσετε να προλάβετε κάτι τέτοιο.

Να διατηρείτε τα πόδια καθαρά και στεγνά

Είναι απαραίτητο να διατηρείτε τα χέρια και τα πόδια καθαρά και στεγνά για να προλάβετε την εμφάνιση μυκήτων, που πολλαπλασιάζονται σε σκοτεινά και υγρά σημεία.

Πέλμα, ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα

Η σωστή υγιεινή είναι θεμελιώδης και κατά προτίμηση πρέπει να πλένεστε με τζελ ή σαπούνι με ουδέτερο pH, που δεν ερεθίζει τα πόδια ούτε μειώνει την άμυνα του οργανισμού.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντιβακτηριακό ταλκ και πάντα να αλλάζετε κάλτσες ή καλσόν μετά από σωματική άσκηση.

Έτσι θα αποφευχθεί επίσης η εμφάνιση μυκήτων που αναπτύσσονται ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό το είδος μύκητα είναι εξίσου ενοχλητικό με τον μύκητα που εμφανίζεται στα νύχια των ποδιών και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη οσμή και ερεθισμό.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να στεγνώνετε εντελώς τα χέρια και τα πόδια σας μετά το πλύσιμο ή μετά από κάθε σωματική δραστηριότητα.

Είναι φυσικό μετά την άσκηση να έχετε ιδρωμένα χέρια και πόδια. Φροντίστε να μην ξεχνάτε το πλύσιμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Πρόκειται για μια περιοχή που δεν στεγνώνουμε πάντα καλά και οι μύκητες μπορεί να εξαπλωθούν από αυτό το σημείο σε άλλα.

 

Θα σας ενδιαφέρει και αυτό: Φροντίστε τους τραυματισμούς και τις ασθένειες στα δάχτυλα των ποδιών

 

Να διατηρείτε τα νύχια σας κοντοκομμένα

Ένας εξαιρετικός τρόπος να προλάβετε την εμφάνιση ονυχομυκητίασης και άλλων μυκήτων είναι να διατηρείτε τα νύχια σας κοντοκομμένα. Θα πρέπει πάντα να κόβονται σε ίσια και καθαρή γραμμή χωρίς τραχιές άκρες.

Μην τα κόβετε ακανόνιστα και προσπαθείτε να κόβετε τις γωνίες τους. Έτσι θα αποτρέψετε την εισχώρηση του νυχιού μέσα στο δέρμα καθώς μεγαλώνει, κάτι που είναι γνωστό ως είσφρυση όνυχος και είναι ενοχλητικό και οδυνηρό.

Επίσης είναι καλό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε τα σύνεργα που χρησιμοποιείτε για πεντικιούρ ή μανικιούρ. Κάντε το αυτό εκ των προτέρων. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μοιράζεστε αυτά τα σύνεργα με άλλους.

Η ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών είναι μεταδοτική και, αν χρησιμοποιείτε σύνεργα που είναι μολυσμένα, μπορεί εύκολα να παρουσιάσετε το πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα πρέπει να καθαρίσετε τα νύχια των ποδιών με οινόπνευμα.

Να φοράτε παπούτσια σε κοινόχρηστους χώρους

Μην ξεχνάτε να φοράτε παπούτσια σε χώρους όπως το γυμναστήριο, η παραλία, η πισίνα, τα δημόσια ντους και οι σάουνες. Το να περπατάτε ξυπόλητοι είναι ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να κολλήσετε κάποια μόλυνση στα νύχια των ποδιών.

Οι κοινόχρηστοι χώροι μπορεί να μην είναι τόσο καθαροί όσο νομίζετε. Γι’αυτό το να φοράτε ανοιχτά παπούτσια είναι προτιμότερο από το να περπατάτε ξυπόλητοι, όχι μόνο για λόγους υγιεινής αλλά και για να αποφύγετε να κοπείτε από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο στο έδαφος.

Μια καλή ιδέα είναι να έχετε ένα ζευγάρι παπούτσια για κάθε χώρο. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε παπούτσια για την παραλία και ένα διαφορετικό ζευγάρι για το γυμναστήριο.

Να φοράτε άνετα παπούτσια για την ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα

Οι μύκητες τείνουν να αναπτύσσονται σε σημεία στα οποία ασκείται πίεση.

Για να προλάβετε την ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα των ποδιών, είναι ουσιαστικό να φοράτε άνετα παπούτσια που επιτρέπουν στα πόδια να αναπνέουν.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να φοράτε κάλτσες ή καλσόν. Τη νύχτα να αφήνετε τα παπούτσια που φορούσατε όλη τη μέρα να αεριστούν και να αποφεύγετε να μοιράζεστε παπούτσια ή κάλτσες έτσι ώστε να αποφύγετε να κολλήσετε μύκητες.

Αν τα παπούτσια βραχούν, στεγνώστε τα πριν τα ξαναφορέσετε για να αποφύγετε τις μολύνσεις.

Να χρησιμοποιείτε ταλκ

Να χρησιμοποιείτε προϊόντα όπως το ταλκ για να βοηθήσετε τα πόδια να παραμένουν στεγνά.

Το ταλκ θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με κάποια ενυδατική λοσιόν για να προλάβετε τους ερεθισμούς λόγω τριβής ή τις φουσκάλες.

Έτσι προλαμβάνετε τους μύκητες και τις δυσάρεστες οσμές.

Είναι καλό να χρησιμοποιείτε ταλκ κάθε μέρα, αν φοράτε κλειστά παπούτσια, ενώ είναι επίσης απαραίτητο να το χρησιμοποιείτε για λόγους υγιεινής όταν φοράτε ανοιχτά παπούτσια.

 

Διαβάστε επίσης: 12 φοβερά κόλπα για να μη σας χτυπούν τα παπούτσια

 

Αντιμυκητιακές κρέμες για την ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα

Η χρήση αντιμυκητιακών κρεμών ή λοσιόν τοπικά αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο να προλάβετε την εμφάνιση ονυχομυκητίασης στα δάχτυλα των ποδιών. Σας επιτρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε κάθε είδους μόλυνση που έχει αρχίσει να εμφανίζεται.

Κρέμα ποδιών, ονυχομυκητίαση στα δάχτυλα

Έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για συστάσεις. Αυτό είναι το καλύτερο προκειμένου να ξέρετε ποια κρέμα είναι κατάλληλη για το είδος του προβλήματός σας.

Η ονυχομυκητίαση τείνει να αποτελεί εφιάλτη για άντρες και γυναίκες. Δεν αποτελεί μονάχα ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά και μια πάθηση που μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρά προβλήματα.

Μια μόλυνση που οφείλεται σε ονυχομυκητίαση είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε ανθρώπους με διαβήτη ή άλλες παρόμοιες ασθένειες.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Haneke, E. (1991). Fungal infections of the nail. Semin Dermatol.

  • Harvard Health letter. (2007). Toenail fungus: Drill to kill. Harvard Health Letter.

  • Eisele, S. A., & Eisele, S. A. (1994). Conditions of the toenails. Orthopedic Clinics of North America.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.