Στεγνωτήρες νυχιών: Τύποι, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το μανικιούρ έχει γίνει μια επαγγελματική αλλά και καλλιτεχνική δραστηριότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε πολύ πρωτότυπα και δημιουργικά σχέδια που εφαρμόζονται με βερνίκι νυχιών.
Στεγνωτήρες νυχιών: Τύποι, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Έχει γραφτεί από Maria Jimena Freytes

Τελευταία ενημέρωση: 04 Φεβρουαρίου, 2023

Το μανικιούρ έχει γίνει μια επαγγελματική αλλά και καλλιτεχνική δραστηριότητα σε ορισμένες περιπτώσεις. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε πολύ πρωτότυπα και δημιουργικά σχέδια που εφαρμόζονται με βερνίκι νυχιών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι στεγνωτήρες νυχιών έχουν γίνει απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη ενός επαγγελματικού φινιρίσματος.

Είτε σκέφτεστε να φτιάξετε μόνες σας τα νύχια σας είτε προτιμάτε να πάτε σε κάποια επαγγελματία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους διάφορους στεγνωτήρες που υπάρχουν. Υπάρχουν πολλές γυναίκες που επιλέγουν να φτιάχνουν τα νύχια τους στο σπίτι και, ίσως είναι καλή ιδέα να σκεφτείτε να αγοράσετε κάποια από τα μοντέλα που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.

Τι είναι οι στεγνωτήρες νυχιών;

Όταν αποφασίζετε να φτιάξετε τα νύχια σας στο σπίτι, χρησιμοποιείτε κοινά βερνίκια νυχιών που, αν και το τελικό φινίρισμα είναι καλό, απέχει πολύ από αυτό που επιτυγχάνεται όταν τα νύχια σας γίνονται από επαγγελματίας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν βερνίκια τζελ ή ακρυλικά, των οποίων το φινίρισμα είναι πολύ πιο λαμπερό και ανθεκτικό.

Τα επαγγελματικά βερνίκια δεν στεγνώνουν στον αέρα, αλλά απαιτούν ειδικούς στεγνωτήρες νυχιών.

Αν και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι στεγνωτήρων, σε γενικές γραμμές, πρόκειται για συσκευές που λειτουργούν με υπεριώδες φως που σκληραίνει το UV gel του επαγγελματικού βερνικιού. Υπό αυτή την έννοια, το εργαλείο αυτό στεγνώνει τα νύχια εκπληκτικά γρήγορα.

Αν έχετε ήδη φτιάξει τα νύχια σας, ξέρετε για τι μιλάμε. Αντίθετα, αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ αυτούς τους στεγνωτήρες, θα εκπλαγείτε όταν μετά από λίγα δευτερόλεπτα παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας είναι εντελώς στεγνά.

Μιλάμε για 120 δευτερόλεπτα το πολύ για να στεγνώσετε τα νύχια σας και να συνεχίσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αν και είναι αλήθεια ότι υπάρχουν μοντέλα με χαμηλότερη ισχύ, κανένα από αυτά δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 5 λεπτά για να στεγνώσει το βερνίκι.

Having nails done.
Το επαγγελματικό μανικιούρ περιλαμβάνει κάποια εργαλεία που επιτυγχάνουν ένα τακτοποιημένο και εντυπωσιακό φινίρισμα.

Τύποι

Υπάρχουν διάφοροι τύποι για στεγνωτήρες νυχιών. Η επιλογή ποικίλλει ανάλογα με το τι χρειαζόμαστε.

Μπορούμε να βρούμε αυτούς για οικιακή χρήση αλλά και για επαγγελματική χρήση. Ας δούμε λοιπόν εν συντομία τη χρήση τους.

Φορητοί στεγνωτήρες νυχιών

Είναι μικροί και μπορείτε να τους παίρνετε μαζί σας όπου θέλετε. Σε γενικές γραμμές, τείνουν να λειτουργούν με μπαταρία και είναι εξαιρετικά εύχρηστοι.

Στεγνωτήρες LED

Αυτό το μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι ή από επαγγελματίες. Είναι κάπως ακριβό, αλλά αξίζει τον κόπο για την αποτελεσματικότητά του. Χρησιμοποιεί λαμπτήρες που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Στεγνωτήρες με λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV)

Αυτοί χρησιμοπιούνται στα ινστιτούτα ομορφιάς λόγω του κόστους και της ταχύτητας στεγνώματος. Προσφέρουν επίσης διάφορα επίπεδα ισχύος για κάθε τύπο βερνίκι.

Ποιοι στεγνωτήρες νυχιών είναι οι καλύτεροι;

Αν αφήσουμε στην άκρη το κόστος τους, αφού σε αυτή την περίπτωση, οι στεγνωτήρες LED θα ήταν πάντα αυτοί που πρέπει να επιλέξουμε, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας άλλες μεταβλητές. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Στέγνωμα

Όσον αφορά το χρόνο στεγνώματος, γνωρίζουμε ότι οποιοδήποτε από αυτά τα μοντέλα θα στεγνώσει τα νύχια μας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αν τα αφήναμε να στεγνώσουν στον καθαρό αέρα (εφόσον το επιτρέπει το βερνίκι νυχιών ). Τώρα, οι στεγνωτήρες LED είναι αυτοί που θα μας κάνουν να περιμένουμε λιγότερο, ενώ οι στεγνωτήρες UV μπορεί να χρειαστούν μερικά δευτερόλεπτα περισσότερο.

Λαμπτήρες

Οι λαμπτήρες LED καταλαμβάνουν την πρώτη θέση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαρκούν περίπου 50.000 ώρες (5 χρόνια χωρίς να τους απενεργοποιούμε).

Από την άλλη πλευρά, οι λαμπτήρες των στεγνωτήρων UV μπορούν να διαρκέσουν μέχρι περίπου 5000 ώρες. Ωστόσο, η λάμπα UV είναι αντικαταστάσιμη, ενώ η LED όχι.

Σκεφτείτε τη χρήση που θα κάνετε για να αποφασίσετε ποιος σας ταιριάζει καλύτερα.

Διαστάσεις

Και εδώ, επίσης, υπάρχουν ανάμεικτες απόψεις. Υπάρχουν εκείνοι που προτιμούν τους μεγάλους στεγνωτήρες για να στεγνώνουν και τα δύο χέρια ταυτόχρονα και υπάρχουν οι επαγγελματίες, που στεγνώνουν το ένα χέρι ενώ συνεχίζουν να εργάζονται με το άλλο. Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος στεγνώματος είναι πολύ μικρός, οπότε το στέγνωμα ενός χεριού κάθε φορά δεν αποτελεί πρόβλημα.

Άλλα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου

Τέλος, υπάρχουν λεπτομέρειες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή σας και είναι οι ακόλουθες:

 • Μοντέλα που διαθέτουν ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη για να απενεργοποιούνται στο τέλος του προγραμματισμένου χρόνου.
 • Στεγνωτήρες νυχιών με ενσωματωμένους αισθητήρες κίνησης που ενεργοποιούνται όταν τοποθετούνται τα χέρια.
 • Συσκευές που περιέχουν επιταχυντές στεγνώματος, όπως πρόσθετους ανεμιστήρες.

Τα πλεονεκτήματα των στεγνωτηρίων νυχιών

Τώρα, ας δούμε τα κύρια οφέλη που θα έχετε όταν χρησιμοποιείτε έναν στεγνωτήρα νυχιών:

 • Το στέγνωμα γίνεται σε λίγα μόλις λεπτά και δεν χρειάζεται να περιμένετε ακίνητη μέχρι να στεγνώσει το βερνίκι νυχιών που έχετε εφαρμόσει.
 • Το φινίρισμα που παίρνουμε είναι πιο γυαλιστερό και πολύ πιο ανθεκτικό. Με άλλα λόγια, είναι ακριβώς όπως στο σαλόνι ομορφιάς.
 • Σε περίπτωση που είστε επαγγελματίες, θα εξοικονομήσετε χρόνο και, ως εκ τούτου, θα είστε σε θέση να δεχτείτε περισσότερους πελάτες. Επιπλέον, διασφαλίζετε ότι η δουλειά σας είναι τέλεια.
Nail dryers.
Στα ινστιτούτα ομορφιάς, οι μανικιουρίστες τείνουν να επιλέγουν ένα μοντέλο που εξοικονομεί χρόνο για τους πελάτες και τους επιτρέπει να εξυπηρετούν περισσότερους ανθρώπους στον ίδιο χρόνο.

Τα μειονεκτήματα των στεγνωτηρίων νυχιών

Τέλος, ακολουθούν ορισμένες σκέψεις που πρέπει να έχετε υπόψη σας πριν επιλέξετε έναν στεγνωτήρα:

 • Τον τύπο του βερνικιού νυχιών: Υπάρχουν βερνίκια με βάση το τζελ που στεγνώνουν με λάμπες UV, αλλά όταν χρησιμοποιείτε στεγνωτήρα LED, το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο.
 • Και οι δύο στεγνωτήρες (UV και LED) εκπέμπουν ακτινοβολία UVA, η οποία έχει συνδεθεί με δερματικά προβλήματα όπως η πρόωρη γήρανση και ο καρκίνος. Ως εκ τούτου, η σύστασή μας είναι να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο αν έχετε αμφιβολίες.

Οι στεγνωτήρες νυχιών είναι μια επένδυση που αξίζει τον κόπο

Αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που τους αρέσει να διατηρούν τα νύχια τους πάντα ενημερωμένα, τότε πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα να αγοράσετε κάποιο από αυτά τα στεγνωτήρια για να εξοικονομήσετε χρόνο στο μανικιούρ σας.

Συνιστάται να εφαρμόζετε 3 ή 4 λεπτές στρώσεις βερνικιού για να κάνετε το στέγνωμα πιο αποτελεσματικό. Θυμηθείτε να δοκιμάζετε σιγά-σιγά την ταχύτητα του στεγνωτήρα. Έχετε λοιπόν ήδη επιλέξει το σχέδιο νυχιών που θα δοκιμάσετε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • OZUNA LEYVA, G. Y. (2016). Sustentabilidad en el cuidado y belleza de uñas (Master’s thesis, OZUNA LEYVA, GLORIA YAZMIN).
 • RIOS, M. S. A., PINEDA, M. D. C. E., NUÑEZ, F. A. C., GOMEZ, P. A. M., & ALVAREZ, R. A. V. ELABORACIÓN NATURAL Y FABRICACIÓN DE REMOVEDORES ECOLÓGICOS PARA QUITAR EL ESMALTE DE UÑAS, LIBRE DE ACETONA Y DISOLVENTES CONTAMINANTES.
 • Rivera, Z., & Rivera, I. Lámparas UV usadas por manicuristas: ¿significa un riesgo de cáncer de piel?
 • Wilson, J., & Maraka, J. (2016). Need for sun cream with your manicure? Dangers of UV nail dryers. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery69(6), 871.
 • Parker-Pope, T. (2014). Study sees skin cancer risk in nail salon lamps. Telegram & Gazette (Worcester, MA).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.