Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια

Αν και τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύ γνωστά, εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με αυτά. Ποιες είναι οι παρενέργειες; Πότε πρέπει να σταματήσετε να τα παίρνετε;
Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα αντισυλληπτικά χάπια

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι φάρμακα που περιέχουν ορμόνες. Τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα χάπια είναι γνωστά ως χάπια συνδυασμού. Περιέχουν τόσο οιστρογόνα όσο και προγεστίνη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι.

Αυτές οι δύο ορμόνες εμποδίζουν τις ωοθήκες να απελευθερώνουν ένα ωάριο κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αυτή η διαδικασία είναι η ωορρηξία. Για να γίνει αυτό, τα επίπεδα φυσικών ορμονών συνδυάζονται με ορμόνες από το χάπι.

Επίσης, η προγεστίνη είναι υπεύθυνη για την πάχυνση της βλέννας από τον τράχηλο. Επομένως, είναι πιο δύσκολο για το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα.

Παρόλο που η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών είναι αρκετά συνηθισμένη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτά. Σήμερα, θέλουμε να μοιραστούμε μερικές από τις πιο κοινές.

Ποιες είναι οι παρενέργειες από τα αντισυλληπτικά χάπια;

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι πολύ ασφαλή και δεν υπάρχουν πολλές παρενέργειες. Ωστόσο, όπως με όλα τα φάρμακα, μπορεί να έχουν κάποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, μερικά από τα πιο συνηθισμένα είναι:

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί η πιθανότητα θρόμβων αίματος και καρδιακών προσβολών. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης και καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, αυτά είναι πολύ σπάνια και συμβαίνουν μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Μην παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο: Σύνδρομο Τοξικού Σοκ λόγω ταμπόν: προσοχή!

αντισυλληπτικά σε συσκευασίες

Σε ποια ηλικία πρέπει να σταματήσω να παίρνω το χάπι;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ξεκινώντας από την ηλικία των 35 ετών, δεν είναι ασφαλές να παίρνετε το χάπι. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο ζωής σας.

Υπό αυτήν την έννοια, οι γυναίκες άνω των 35 που είναι ενεργές, δεν καπνίζουν και ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή μπορούν να συνεχίσουν να παίρνουν αυτά τα χάπια χωρίς να ανησυχούν.

Ωστόσο, οι γυναίκες που καπνίζουν και δεν ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής πρέπει να σταματήσουν να τα παίρνουν σε αυτήν την ηλικία. Στην πραγματικότητα, αυτές οι συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, εκτός από την επιδείνωσή τους.

Τι πρέπει να κάνω εάν θέλω να μείνω έγκυος;

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για μια γυναίκα για να έχει ωορρηξία μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών είναι περίπου δύο εβδομάδες. Επομένως, μόλις σταματήσετε να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια και επαναλάβετε την ωορρηξία, μπορείτε να προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος.

Εάν αυτό συμβεί κατά τον πρώτο κύκλο μετά τη διακοπή της θεραπείας, είναι φυσιολογικό να μην έχετε περίοδο.

Πώς λειτουργούν τα αντισυλληπτικά χάπια για την πρόληψη της εγκυμοσύνης;

Όπως αναφέραμε, αυτά τα χάπια εμποδίζουν τη διαδικασία γονιμοποίησης. Δηλαδή, εμποδίζουν το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Για να γίνει αυτό, μπλοκάρουν την απελευθέρωση του αυγού από την ωοθήκη στη μήτρα. Με αυτόν τον τρόπο, το σπέρμα δεν θα μπορεί να βρει ένα ωάριο για γονιμοποίηση και δεν μπορεί να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: 6 περιπτώσεις στις οποίες δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή.

αντισυλληπτικά και νερό

Μπορώ να αποτρέψω σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες με το χάπι;

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα που πρέπει να διευκρινιστεί. Το χάπι δεν προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Είναι αποτελεσματικό μόνο στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, αλλά δεν αποτρέπει οτιδήποτε άλλο.

Επομένως, είναι ακόμη σημαντικό να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό για να αποτρέψετε τη διάδοση αυτών των ασθενειών. Επίσης, εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και αντισυλληπτικά χάπια, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι χαμηλότερες.

Είναι λάθος να παίρνετε αντισυλληπτικά χάπια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι καλύτερο να σταματήσετε να παίρνετε το χάπι όταν γνωρίζετε ότι είστε έγκυος. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παίρνουν το χάπι χωρίς να γνωρίζουν ότι έχουν μείνει έγκυος μέχρι να χάσουν μια περίοδο και να κάνουν ένα τεστ.

Παρόλο που δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η έκθεση σε ορμόνες προκαλεί προβλήματα στο μωρό, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το χάπι μόλις γνωρίζετε ότι είστε έγκυος.

Συμπέρασμα

Σας ενθαρρύνουμε να μιλήσετε με τον φαρμακοποιό, τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας για τυχόν αμφιβολίες που έχετε. Τέλος, να θυμάστε ότι είναι πάντα καλύτερο να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, καθώς τα αντισυλληπτικά χάπια δεν αποτρέπουν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dhont, M., & Verhaeghe, V. (2013). Hormonal anticonception anno 2013: a clinician’s view. Facts, Views & Vision in ObGyn.
  • østergaard, E. (1969). Oral Anticonception: Side Effects and Risks. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.3109/00016346909156678
  • Herrera, S. T., Garza, E. A. G., Reyes, C. H., & Alvarado, D. A. (1992). GnRH-agonists in gynecology I. Ginecologia y Obstetricia de Mexico.
  • Hee, L., Kettner, L. O., & Vejtorp, M. (2013, February). Continuous use of oral contraceptives: An overview of effects and side-effects. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica. https://doi.org/10.1111/aogs.12036
  • Oesterheld, J. R., Cozza, K., & Sandson, N. B. (2008). Oral contraceptives. Psychosomatics49(2), 168–175. https://doi.org/10.1176/appi.psy.49.2.168

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.