Εφτά ερωτήσεις για το γυναικείο προφυλακτικό

Το γυναικείο προφυλακτικό είναι μια εναλλακτική λύση για το ανδρικό προφυλακτικό. Δεδομένου ότι έχει τα ίδια επίπεδα αποτελεσματικότητας, επιτρέπει στις γυναίκες να μην εξαρτώνται από τον σύντροφό τους για να προστατευθούν από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Εφτά ερωτήσεις για το γυναικείο προφυλακτικό
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιουλίου, 2020

Το γυναικείο προφυλακτικό είναι μια μέθοδος αντισύλληψης που, εκτός από το ότι λειτουργεί ως συσκευή αντισύλληψης, προστατεύει επίσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν το δοκιμάσετε.

Ερωτήσεις σχετικά με το γυναικείο προφυλακτικό

1. Πώς μπαίνει;

γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα
Το γυναικείο προφυλακτικό δημιουργεί ένα προστατευτικό φράγμα από τον κόλπο στον τράχηλο.

Αποτελείται από δύο δακτυλίους, έναν στο κλειστό άκρο και έναν στο ανοιχτό άκρο. Για να το εισαγάγετε σωστά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:

 • Ο εσωτερικός δακτύλιος πρέπει να τοποθετηθεί πάνω από τον τράχηλο. Για να το κάνετε αυτό, εισάγετε το κλειστό άκρο μέσα στον κόλπο σας και το πιέζετε μέχρι να φτάσει στον τράχηλο.
 • Ο εξωτερικός δακτύλιος καλύπτει το αιδοίο, γι ‘αυτό δεν πρέπει να τον εισάγετε στον κόλπο σας. Βεβαιωθείτε ότι προεξέχει περίπου 2.5 εκατοστά.

2. Πώς να αφαιρέσετε το γυναικείο προφυλακτικό;

Για να το αφαιρέσετε, πρέπει να εντοπίσετε τον εξωτερικό δακτύλιο, να τον πιέσετε, να τον λυγίσετε και να τον τραβήξετε απαλά. Είναι σημαντικό να μην επαναχρησιμοποιείτε τα γυναικεία προφυλακτικά. Πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα νέο κάθε φορά που κάνετε σεξ. Επίσης, να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να τα πετάξετε στην τουαλέτα. Αντ ‘αυτού, ρίξτε τα στα σκουπίδια.

3. Πλεονεκτήματα του γυναικείου προφυλακτικού

 • Προστατεύει από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
 • Προστατεύει από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
 • Δεν απαιτείται συνταγή από γιατρό.
 • Είναι προσιτό και εύχρηστο.
 • Δεδομένου ότι είναι μια μη ορμονική αντισυλληπτική μέθοδος, έχει πολύ λίγες παρενέργειες.
 • Επιτρέπει στις γυναίκες να αποκτήσουν τον έλεγχο της σεξουαλικής τους υγείας, καθώς δεν χρειάζεται να βασίζονται σε ανδρικά προφυλακτικά.
 • Το πέος δεν χρειάζεται να είναι σε στύση και μπορείτε να τοποθετήσετε ένα γυναικείο προφυλακτικό έως οκτώ ώρες πριν κάνετε σεξ.
 • Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και όταν είστε έγκυος.
 • Είναι εύκολο να το εισαγάγετε και να το αφαιρέσετε.

4. Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης του γυναικείου προφυλακτικού;

λιπαντικό και προφυλακτικό
Για να αποφύγετε την ξηρότητα του κόλπου κατά τη διάρκεια της διείσδυσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικό για να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας εμπειρία.
 • Αν και δεν είναι συνηθισμένο, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις (όπως φαγούρα και πρήξιμο).
 • Δεν υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ του πέους και του κόλπου, κι αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διέγερση. Επίσης, η τριβή μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη λίπανσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητικό σεξ. Η χρήση λιπαντικών συχνά βοηθά στην εξουδετέρωση αυτών των μειονεκτημάτων.
 • Το προφυλακτικό μπορεί να σπάσει.
 • Ο εξωτερικός δακτύλιος μπορεί να γλιστρήσει στον κόλπο κατά τη συνουσία.
 • Το γυναικείο προφυλακτικό μπορεί να γλιστρήσει από τον κόλπο.

5. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ανδρικών και γυναικείων προφυλακτικών;

Σε αντίθεση με τα ανδρικά προφυλακτικά, τα οποία συνήθως κατασκευάζονται από λατέξ, τα γυναικεία προφυλακτικά είναι κατασκευασμένα από πολυουρεθάνη ή νιτρίλιο. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες που είναι αλλεργικές στα συστατικά των ανδρικών προφυλακτικών μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Επίσης, δεν επηρεάζονται από αλλαγές υγρασίας ή θερμοκρασίας, όπως στην περίπτωση των ανδρικών προφυλακτικών. Επιπλέον, αντί να τοποθετείται πάνω από το πέος, το γυναικείο προφυλακτικό εισάγεται στον κόλπο.

6. Είναι η κατάλληλη αντισυλληπτική μέθοδος το γυναικείο προφυλακτικό για μένα;

Είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν την κατάστασή σας και να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο αντισύλληψης για την περίπτωσή σας.

Χάρη στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί τύποι διαθέσιμων μεθόδων, μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη ανάλογα με τις ανάγκες σας και να την αλλάξετε ανάλογα με την κατάστασή σας. Ωστόσο, πιθανότατα θα πρέπει να αξιολογήσετε άλλες μεθόδους αντισύλληψης εάν:

 • Έχετε μόνο έναν σεξουαλικό σύντροφο και κάνετε συχνά σεξ. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να εξετάσετε μια μέθοδο αντισύλληψης που δεν απαιτεί τοποθέτηση κάθε φορά (αντισυλληπτικά χάπια) επειδή το γυναικείο προφυλακτικό είναι πιο κατάλληλο για σποραδικό σεξ.
 • Είστε ευαίσθητες ή αλλεργικές στο νιτρίλιο ή την πολυουρεθάνη.
 • Δυσκολεύεστε στο να τοποθετήσετε σωστά το προφυλακτικό.
 • Έχετε ανατομικές ανωμαλίες που επηρεάζουν τη θέση του γυναικείου προφυλακτικού.

7. Είναι το γυναικείο προφυλακτικό μια αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης;

πράσινο προφυλακτικό
Εάν χρησιμοποιούνται σωστά, τα γυναικεία προφυλακτικά είναι 95% αποτελεσματικά.

Η αποτελεσματικότητα των γυναικείων προφυλακτικών εξαρτάται από τη σωστή χρήση. Εάν τα χρησιμοποιείτε κάθε φορά που κάνετε σεξ και τα τοποθετείτε σωστά, είναι 95% αποτελεσματικά. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι συνθήκες που οδηγούν στη σωστή χρήση δεν πληρούνται πάντα, η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται στο 79%.

Εάν χρειάζεστε περισσότερη προστασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυναικεία προφυλακτικά μαζί με αντισυλληπτικά χάπια, ενδομήτριες συσκευές (IUD) ή αντισυλληπτικά εμφυτεύματα. Δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε μαζί με ένα ανδρικό προφυλακτικό επειδή η τριβή μεταξύ των διαφορετικών υλικών θα μπορούσε να προκαλέσει πόνο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Lameiras-Fernández, M., Núñez-Mangana, A. M., Rodríguez-Castro, Y., & Bretón-López, J. (2007). Conocimiento y viabilidad de uso del preservativo femenino en jóvenes universitarios españoles. International Journal of Clinical and Health Psychology (Vol. 7). Retrieved from http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33770114
 • Navarrete, M. A., Salas, A., Palacios, L., Marín, J. F., Quiralte, J., & Florido, J. F. (2006). Alergia al látex. Farmacia Hospitalaria, 30(3), 177–186. https://doi.org/10.1016/S1130-6343(06)73969-1

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.