Καθαριστικό για τα πιάτα από φλούδες πατάτας

Ένα καθαριστικό για τα πιάτα από φλούδες πατάτας μπορεί να σας βοηθήσει πολύ στο καθάρισμα. Επίσης, είναι φιλικό προς το περιβάλλον!
Καθαριστικό για τα πιάτα από φλούδες πατάτας

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι ένα καθαριστικό για τα πιάτα από φλούδες πατάτας μπορεί να χρησιμεύσει και σε άλλες δουλειές του σπιτιού;

Ακριβώς, αυτό το φυσικό καθαριστικό μπορεί να αντικαταστήσει πολλά εμπορικά προϊόντα που περιέχουν φωσφορικό άλας. Αυτό δε βλάπτει την υγεία σας μονάχα, αλλά μολύνει και το νερό.

Πολλοί άνθρωποι δε το γνωρίζουν αλλά οι πατάτες λειτουργούν ως απολιπαντικά. Έτσι, αποτελούν εξαιρετική βάση για μείγματα ώστε να καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες. Διαβάστε πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό παρακάτω!

Καθαριστικό για τα πιάτα από φλούδες πατάτας

Σε αντίθεση με τα εμπορικά προϊόντα, ένα καθαριστικό από βιολογική πατάτα δεν περιέχει χημικά. Έτσι, χρησιμοποιώντας το βοηθάτε το περιβάλλον και αποφεύγετε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούν τα σκληρά χημικά.

Να θυμάστε όμως ότι αυτό το καθαριστικό για τα πιάτα έχει μικρή διάρκεια ζωής και θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το φτιάχνετε κάθε φορά που θέλετε να καθαρίσετε.

Πώς λειτουργεί όμως;

Καθαριστικό για τα πιάτα από φλούδες πατάτας για τη βρομιά

Πατάτες σε κατσαρόλα και σε πετσέτα
Οι φλούδες πατάτας χρησιμεύουν στην αφαίρεση του λίπους και της βρομιάς. Έτσι, μπορείτε να καθαρίσετε όλες τις επιφάνειες με αυτές.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η σύνθεση της φλούδας της πατάτας είναι καταπληκτική για την αφαίρεση του λίπους και της βρομιάς που κολλούν σε διάφορες επιφάνειες, κυρίως της κουζίνας. Έτσι, μπορείτε να φτιάξετε αυτό το καθαριστικό για να αφαιρέσετε το λίπος από τα πιάτα, τους πάγκους, ακόμη και από τα ρούχα.

Παραδείγματος χάρη, μόλις ανακαλύψατε έναν λιπαρό λεκέ στο αγαπημένο σας μπλουζάκι. Μην ανησυχείτε! Τρίψτε απλώς με μια φλούδα πατάτας και θα δείτε πόσο γρήγορα θα εξαφανιστεί. Ωστόσο, δε θα πρέπει ποτέ να τη χρησιμοποιήσετε σε ευαίσθητα υφάσματα τα οποία απαιτούν ειδική φροντίδα, να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες στην ετικέτα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη φλούδα για να καθαρίσετε βρόμικα σκεύη κουζίνας.

 • Τρίψτε με δύναμη μια φλούδα πατάτας στις θαμπές επιφάνειες.
 • Αφήστε τη να κάνει τα “μαγικά” της για δύο με τρία λεπτά και έπειτα ξεβγάλετε.

Καθαριστικό για πιάτα

Οι φλούδες πατάτας είναι εξαίσια εναλλακτική επιλογή σε σύγκριση με τα συνηθισμένα καθαριστικά και έχουν πολλά πλεονεκτήματα. Αρχικά, πρόκειται για προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον καθώς δεν έχει φωσφορικά άλατα και άλλα σκληρά χημικά. Ομοίως, είναι αρκετά αποτελεσματικές καθώς απομακρύνουν το λίπος και άλλα ίχνη φαγητού.

Πώς το χρησιμοποιώ;

Άτομο καθαρίζει τηγάνι με αλάτι
Μπορείτε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τα μαγειρικά σκεύη χρησιμοποιώντας φλούδες πατάτας και αλάτι.

Το νερό στο οποίο μαγειρέψατε τις πατάτες θα μαλακώσει το λίπος από τα πιάτα, τα τηγάνια, τις κατσαρόλες, και άλλα μαγειρικά σκεύη.

 • Ξεκινήστε ρίχνοντάς το στο νεροχύτη όσο είναι ζεστό.
 • Έπειτα, μουλιάστε τα βρόμικα πιάτα και αφήστε τα εκεί για 15 με 20 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, σκουπίστε τα με ένα σφουγγάρι και ξεβγάλετε.

Μια δεύτερη εναλλακτική λύση είναι να αναμείξετε τις φλούδες από μια φρέσκια πατάτα σε βραστό νερό.

 • Αφήστε τις να μουλιάσουν για 30 με 40 λεπτά και έπειτα ανακατέψτε πολύ καλά. Θα δείτε ότι το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει.
 • Τέλος, τοποθετήστε το στο ψυγείο μόλις κρυώσει και αφήστε το εκεί όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα θα είναι έτοιμο.

Φλούδες πατάτας με αλάτι

Αν το καθαριστικό δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρό για τα γούστα σας, μπορείτε να το βελτιώσετε προσθέτοντας λίγο αλάτι. Αυτή η λύση είναι χρήσιμη για τις επιφάνειες που καθαρίζονται δύσκολα όπως τα καμένα, λιπαρά τηγάνια.

Μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε για το φούρνο, τα πλακάκια και τις σανίδες κοπής.

Συστατικά

Παρασκευή

 • Θερμάνετε για λίγα λεπτά το σκεύος που χρειάζεται καθάρισμα.
 • Έπειτα, πασπαλίστε την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε με μια γενναιόδωρη ποσότητα άλατος. Κάντε το προσεκτικά για να μην καείτε.
 • Στη συνέχεια, τρίψτε τις φλούδες πατάτας στο αντικείμενο με κυκλικές κινήσεις για λίγα λεπτά.
 • Όταν καθαρίσει η επιφάνεια ξεβγάλετε και στεγνώστε τη.

Μην περιμένετε αυτό το καθαριστικό να είναι όσο ισχυρό είναι τα εμπορικά καθαριστικά. Όμως, αυτή η μέθοδος είναι αρκετά αποτελεσματική.

Φιλική προς το περιβάλλον

Μια “πράσινη” λύση χρησιμοποιεί συστατικά φιλικά προς το περιβάλλον και διαδικασίες που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν την ανθρώπινη υγεία και την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Επιλέγοντας “πράσινες” λύσεις όταν καθαρίζετε θα αποφύγετε τα τοξικά καθαριστικά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις που οδηγούν σε αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, μεταξύ άλλων. Αυτές οι λύσεις είναι φιλικές προς το περιβάλλον καθώς είναι 100% βιοδιασπώμενες.

Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι το παραπάνω. Το περιβάλλον δε μπορεί να αντέξει άλλη κακοποίηση και πρέπει όλοι μας να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί για να θεραπεύσουμε τον πλανήτη.

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.