Τα κοινά παθογόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Υπάρχουν ορισμένα παθογόνα που καταφέρνουν να πολλαπλασιάζονται καλύτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των ζεστών και υγρών συνθηκών στο περιβάλλον. Λοιπόν, ποια είναι τα πιο κοινά παθογόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;
Τα κοινά παθογόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Τελευταία ενημέρωση: 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η άφιξη του καλοκαιριού συμβαδίζει με μια ξαφνική αύξηση των θερμοκρασιών στο περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, οι πιθανότητες ανάπτυξης ορισμένων λοιμώξεων επίσης αυξάνονται επειδή ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι σε θέση να πολλαπλασιαστούν υπό αυτές τις συνθήκες. Ποια είναι, λοιπόν, τα κοινά παθογόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Η έκθεση σε ιούς, βακτήρια και μύκητες μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους. Ωστόσο, δεδομένων των ειδικών χαρακτηριστικών του καλοκαιριού, ορισμένα από αυτά καταφέρνουν να εξαπλωθούν πιο εύκολα τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρακάτω, θα σας πούμε σχετικά με αυτά που είναι πιο συχνά, καθώς και πώς μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας.

Τι είναι το παθογόνο;

Ο όρος παθογόνο αναφέρεται σε οποιονδήποτε μικροοργανισμό που έχει την ικανότητα να προκαλεί δυσφορία ή ασθένεια στον ξενιστή που κατοικεί. Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνει κάθε τύπο μικροβίου, συμπεριλαμβανομένων ιών, βακτηρίων, μυκήτων, πρωτόζωων και άλλων πιο πολύπλοκων μικροοργανισμών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις ασθένειες που θα αναφέρουμε παρακάτω έχουν διαφορετική προέλευση λόγω των κλινικών συμπτωμάτων τους. Με άλλα λόγια, μπορεί να προκληθούν από παθογόνα διαφορετικών γενών, ακόμη και με διαφορετική σειρά. Ομοίως, αυτές οι ομαδοποιήσεις βοηθούν στην απλοποίηση των θεραπειών.

Ποια είναι τα κοινά παθογόνα του καλοκαιριού;

μωβ παθογόνα
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες παρέχουν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων.

Ιοί και βακτήρια που προκαλούν φλεγμονή

Η επιπεφυκίτιδα και οι λοιμώξεις του αυτιού είναι φλεγμονώδεις ασθένειες που κυριαρχούν στις δημόσιες πισίνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η επιπεφυκίτιδα συνδυάζεται με τη φλεγμονή του επιπεφυκότος στρώματος – της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό του ματιού. Η συμπτωματολογία της περιλαμβάνει τα εξής:

 • Οίδημα του ματιού
 • Κοκκίνισμα του ματιού
 • Δάκρυα στα μάτια
 • Κίτρινα υγρά

Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να έχει είτε ιική είτε βακτηριακή προέλευση. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις επιπεφυκίτιδας, ευθύνεται ο αδενοϊός. Αυτός ο ιός εξαπλώνεται μέσω άμεσης επαφής καθώς και μέσω σωματιδίων σε μολυσμένο νερό.

Οι λοιμώξεις του αυτιού, από την άλλη πλευρά, είναι συνήθως βακτηριακής φύσης εάν μιλάμε για λοιμώξεις του εξωτερικού τμήματος του αυτιού. Ανάλογα με το μέρος του αυτιού που συμβαίνουν, οι λοιμώξεις ταξινομούνται ως εσωτερικές (μόλυνση εσωτερικού αυτιού) ή εξωτερικές (μόλυνση εξωτερικού αυτιού). Οι κλινικές εκδηλώσεις τους περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Και οι δύο ασθένειες έχουν κάτι κοινό: Τα παθογόνα που τις προκαλούν, είτε ιογενή είτε βακτηριακά, ζουν σε νερό και σε θερμές θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου, οι ζεστές πισίνες είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για αυτούς τους τύπους επιφανειακών φλεγμονών.

Έχοντας αυτό κατά νου, η υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων υγιεινής και η μεταφορά των προσωπικών σας αντικειμένων είναι σημαντική. Θυμηθείτε, αυτοί οι μικροοργανισμοί επιβιώνουν επίσης σε επιφάνειες.

Κοινά παθογόνα που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση

τροφική δηλητηρίαση
Η τροφική δηλητηρίαση είναι πιο συχνή λόγω του κακού χειρισμού των τροφίμων.

Ποιος δεν είχε την ατυχία να υποφέρει από έντονη διάρροια μετά από έναν καλοκαιρινό μπουφέ; Η τροφική δηλητηρίαση φαίνεται ότι είναι πολύ συνηθισμένη το καλοκαίρι.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αύξηση της θερμοκρασίας τείνει να ευνοεί τον πολλαπλασιασμό πολλών οργανισμών που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Και δεύτερον, συμβαίνει επειδή οι συνήθειές μας αλλάζουν ενώ είμαστε σε διακοπές. Το φαγητό στην παραλία ή δίπλα στην πισίνα, όπου τα μέτρα υγιεινής είναι χαμηλά, είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το φαγητό στην καθαρή κουζίνα σας.

Σύμφωνα με το MedlinePlus, μερικά από τα πιο κοινά παθογόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που προκαλούν αυτήν την κλινική κατάσταση είναι τα ακόλουθα:

 • Βακτήρια που ανήκουν στο γένος Campylobacter, οι Gram-αρνητικοί βακίλοι λόγω του ότι διαθέτουν μαστίγιο.
 • Τα βακτήρια E. Coli, τα οποία γενικά ζουν μεταξύ των μικροβίων του ανθρώπινου εντέρου χωρίς να προκαλούν προβλήματα. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη προκαλούν διάρροια όταν προσκολλώνται στην εντερική βλεννογόνο μεμβράνη.
 • Το Δονάκιο της χολέρας, ένα βακτήριο που περιλαμβάνει δύο ορότυπους που προκαλούν αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως χολέρα.
 • Τα βακτήρια που ανήκουν στο γένος Salmonella είναι σε θέση να αναπαραχθούν σε θερμότερες θερμοκρασίες.

Όπως μπορείτε να δείτε, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις διάρροιας το καλοκαίρι είναι βακτηριακής φύσης. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ευκολότερο για τα μικροβιότα ενός ζώου να αναμειχθούν με το κρέας του όταν δεν γίνεται σωστός χειρισμός. Ταυτόχρονα, είναι συνηθισμένο να μολυνθεί το νερό που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα και για τον καθαρισμό σκευών.

Άλλα κοινά παθογόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Τα προαναφερθέντα παθογόνα παίρνουν το βραβείο όταν πρόκειται για την επικράτησή τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτό το άρθρο χωρίς να σχολιάσουμε πολλά άλλα παθογόνα που τα συναντάμε επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν.

 • Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν 10 κοινές ασθένειες που μεταδίδονται από έντομα στον άνθρωπο. Ο αναπαραγωγικός κύκλος της πλειονότητας αυτών των ειδών ολοκληρώνεται με την ενηλικίωση κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι. Επομένως, ο επιπολασμός τους αυξάνεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για παράδειγμα, περιλαμβάνουν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία, η λεϊσμανίαση και ο κίτρινος πυρετός, που συχνά προκαλούνται από ιούς και πρωτόζωα.
 • Οι μύκητες που προκαλούν παθολογίες του δέρματος είναι επίσης πολύ συχνές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για άλλη μια φορά, εγκαταστάσεις όπως πισίνες και δημόσια μπάνια είναι οι τέλειοι χώροι αναπαραγωγής. Αυτό συμβαίνει επειδή οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των μυκήτων.

Όπως μπορείτε να δείτε, ο κατάλογος των παθογόνων που προκαλούν ασθένειες το καλοκαίρι είναι πρακτικά άπειρος. Τα βακτήρια έχουν το προβάδισμα, καθώς προκαλούν τόσο φλεγμονώδεις ασθένειες, όσο και περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας και διάρροιας.

Επομένως, είναι σημαντικό να προσέχετε ιδιαίτερα όταν επιλέγετε πού να φάτε, πού να κάνετε μπάνιο, πού να λουστείτε όταν βρίσκεστε σε διακοπές. Επιπλέον, εάν εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης, φροντίστε να επισκεφτείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Perencevich EN, McGregor JC, Shardell M, et al. Summer Peaks in the Incidences of Gram-Negative Bacterial Infection Among Hospitalized Patients. Infect Control Hosp Epidemiol. 2008;29(12):1124‐1131.
 • Fares A. Factors influencing the seasonal patterns of infectious diseases. Int J Prev Med. 2013;4(2):128‐132.
 • Durkin MJ, Dicks KV, Baker AW, et al. Seasonal Variation of Common Surgical Site Infections: Does Season Matter?. Infect Control Hosp Epidemiol. 2015;36(9):1011‐1016.
 • Eber MR, Shardell M, Schweizer ML, Laxminarayan R, Perencevich EN. Seasonal and temperature-associated increases in gram-negative bacterial bloodstream infections among hospitalized patients. PLoS One. 2011;6(9):e25298.
 • Azcona L. Dermatomicosis comunes en verano. Identificación y tratamiento. Farmacia Profesional. 2003; 17(6): 78-83.
 • Werner B. Infecciones por parásitos más frecuentes y su manejo. Revista Médica Clínica Las Condes. 2014; 25(3): 485-528.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.