Φατνιακή πυόρροια: Μια ασθένεια προβληματικών ούλων

Η φατνιακή πυόρροια είναι μια ασθένεια των ούλων που σχετίζεται με την κακή στοματική υγιεινή. Η έγκαιρη επέμβαση είναι σημαντική καθώς μπορεί να προκληθούν επιπλοκές. Θα σας πούμε πώς να την αντιμετωπίσετε εδώ.
Φατνιακή πυόρροια: Μια ασθένεια προβληματικών ούλων
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι ασθένειες των ούλων είναι συχνές. Λόγω της συνεχούς έκθεσής τους σε βακτήρια, υποφέρουν από φλεγμονές. Ανάμεσα τους η φατνιακή πυόρροια έχει γίνει πολύ συχνή, ειδικά εξαιτίας των επιπλοκών που φέρνει μαζί της.

Από τι αποτελείται; Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η φατνιακή πυόρροια είναι μια επιπλοκή της χρόνιας περιοδοντίτιδας, γνωστής και ως ασθένειας των ούλων. Προκαλείται όταν τα οστά και οι σύνδεσμοι που υποστηρίζουν τα δόντια μολύνονται από τον πολλαπλασιασμό βακτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από τον Ισπανικό Σύνδεσμο Περιοδοντολογίας και Οστεοενσωμάτωσης, αυτή η πάθηση επηρεάζει το 25% των ενηλίκων μεταξύ 35 και 44 ετών. Επιπλέον, η παρουσία της αυξάνεται μετά το 65ο έτος.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο κοντινή ματιά σε αυτή την πάθηση.

Τι είναι η φατνιακή πυόρροια;

Πρόκειται για μια περιοδοντική νόσο των ούλων η οποία είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης οδοντικής πλάκας, που με τη σειρά της οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή. Εκδηλώνεται μέσα από τη φλεγμονή και την αιμορραγία των ούλων.

Ταυτόχρονα, επηρεάζει τους βοηθητικούς ιστούς των δοντιών, προκαλώντας υφίζηση των ούλων και εμφάνιση μεσοδόντιων κενών.

Χαρακτηρίζεται από τη σοβαρή λοίμωξη των συνδέσμων ή των ιστών κοντά στα δόντια και είναι επικίνδυνη. Ο λόγος είναι πως συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι να προκληθούν σοβαρές επιπλοκές για τη στοματική υγεία.

Γιατρός εξετάζει ασθενή με ούλα που αιμορραγούν
Η φατνιακή πυόρροια προκαλείται από τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας στα δόντια. Συχνά, συνδέεται με την κακή στοματική υγιεινή.

Τα αίτια της φατνιακής πυόρροιας

Η κύρια αιτία για τη φατνιακή πυόρροια είναι η υπερβολική ανάπτυξη βακτηρίων στους ιστούς του στόματος. Αυτό, με τη σειρά του, οφείλεται στην κακή στοματική υγιεινή, την κακή χρήση οδοντόβουρτσας, τη συνεχή έκθεση στο άγχος, και στο κάπνισμαΑκόμη και γενετικοί παράγοντες, αλλά και ανατομικές ανωμαλίες επηρεάζουν την εμφάνισή της.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η φατνιακή πυόρροια είναι επίπτωση της ουλίτιδας η οποία δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα. Αυτή η φλεγμονή των ούλων, παρότι είναι ανώδυνη αρχικά, είναι η κύρια αιτία αιμορραγίας των ούλων κατά το βούρτσισμα.

Άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή της είναι:

 • Η λήψη φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία ή αλλαγές στα ούλα
 • Ανεπάρκεια βιταμινών Β και C
 • Η χρήση ψυχαγωγικών ναρκωτικών, όπως το κάπνισμα ή το άτμισμα μαριχουάνας
 • Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση
 • Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος
 • Άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η οστεοπόρωση

Φατνιακή πυόρροια – Συμπτώματα

Ένα από τα πιο ανησυχητικά πράγματα σχετικά με τη φατνιακή πυόρροια είναι η απουσία συμπτωμάτων σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Παρότι οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται είχαν κάποια προηγούμενη εκδήλωση ουλίτιδας, αυτό δεν ισχύει πάντα.

Ορισμένοι δεν παρουσιάζουν καμία δυσφορία μέχρι να κάνει την εμφάνισή της μια σοβαρή επιπλοκή. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι συγχέουν την αιμορραγία με τους τραυματισμούς κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να βρίσκεστε σε εγρήγορση για κάποια χαρακτηριστικά σημάδια της πάθησης. Στα πιο συχνά περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Ούλα που αιμορραγούν
 • Φλεγμονή και ερυθρότητα των ούλων
 • Δυσκολίες ή δυσφορία στο μάσημα τροφής
 • Κακή αναπνοή (χαλίτωση)
 • Αίσθηση κίνησης των δοντιών
 • Εμφάνιση μεσοδόντιων κενών
 • Υφίζηση των ούλων
 • Ευαισθησία των δοντιών σε αλλαγές της θερμοκρασίας
 • Τα δόντια δεν ταιριάζουν εξίσου όταν μασάτε

Η ύπαρξη αυτής της συμπτωματολογίας δείχνει ότι οι ιστοί των ούλων φθείρονται. Στις σοβαρές περιπτώσεις, όταν δεν υπάρχει επαρκής παρέμβαση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για άμεση θεραπεία.

Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της πάθησης;

Ένας ειδικός είναι εκείνος που θα επιλέξει τη σωστή θεραπεία ενάντια στη φατνιακή πυόρροια αξιολογώντας τη σοβαρότητα. Γενικά, μπορεί να είναι ήπια, μέτρια, ή σοβαρή. Ο επαγγελματίας στοματικής υγείας θα πρέπει να προσδιορίσει τον βαθμό του προβλήματος και τις θεραπευτικές επιλογές.

Δεδομένων των επιπλοκών της, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που μπορούν ν’ ανακουφίσουν από αυτή την πάθηση. Η παύση της φθοράς των επηρεαζόμενων ιστών απαιτεί τη βελτίωση των συνηθειών υγιεινής και τη χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας.

Υγιεινή

Χωρίς αμφιβολία, το πρώτο μέτρο πρόληψης και θεραπείας για τη φατνιακή πυόρροια είναι η διασφάλιση της σωστής οδοντικής υγιεινής.

Αυτό περιλαμβάνει το σωστό βούρτσισμα των δοντιών αρκετές φορές την ημέρα, τη χρήση οδοντικού νήματος και άλλων προϊόντων συμπληρωματικού καθαρισμού. Επιλογές όπως η καθημερινή χρήση στοματικών διαλυμάτων ή ζελέ με υαλουρονικό οξύ για τα ούλα μπορούν να βοηθήσουν παρέχοντας επιπρόσθετη προστασία στο στόμα.

Και τα δύο προϊόντα έχουν στοιχεία που βοηθούν να σταματήσει η υπερβολική ανάπτυξη των βακτηρίων και ο σχηματισμός οδοντικής πλάκας. Επίσης, δυναμώνουν τους τραυματισμένους ιστούς και συμβάλλουν στην ανάρρωσή τους.

Άνδρας κάνει χρήση στοματικού διαλύματος
Η χρήση στοματικού διαλύματος ή ζελέ με υαλουρονικό οξύ για τα ούλα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της φατνιακής πυόρροιας.

Βασική αντιμετώπιση της περιοδοντίτιδας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με ασθένειες των ούλων βελτιώνουν την κατάσταση με τη βασική θεραπεία για την περιοδοντίτιδα. Αυτή θα πρέπει να συμπληρώνει τη στοματική υγιεινή καθώς περιλαμβάνει διαδικασίες οι οποίες βοηθούν στην εξουδετέρωση των βακτηρίων που συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών και των γειτονικών περιοχών.

Τι περιλαμβάνει;

 • Αρχικά, οι επηρεασμένες περιοχές υποβάλλονται σε αποτρύγωση και ριζική απόξεση.
 • Έπειτα, ο επαγγελματίας υγείας προτείνει τη λήψη αντιβιοτικών για τη συμπλήρωση της θεραπείας. Το ποια από τις δύο επιλογές είναι κατάλληλη για εσάς, εξαρτάται από τον τύπο των βακτηρίων στα δόντια σας.

Χειρουργική περιοδοντική θεραπεία

Όταν έχει προχωρήσει πολύ η φατνιακή πυόρροια, τότε η βασική θεραπεία δεν είναι αρκετή. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδοντίατρος θα προτείνει την επέμβαση που είναι γνωστή ως χειρουργική περιοδοντική θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει την πρόσβαση στις βαθιές περιοδοντικές εσοχές όπου εντοπίζονται οι παθογόνοι παράγοντες.

Αν η λοίμωξη έχει ήδη προκαλέσει σημαντική καταστροφή στους ιστούς και τα οστά, τότε είναι απαραίτητη η εφαρμογή άλλων τεχνικών, όπως η κατευθυνόμενη αναγέννηση ιστών.

Η φατνιακή πυόρροια έχει την τάση να επανεμφανίζεται

Μετά τη θεραπεία, ο ασθενής θα πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους με έναν επαγγελματία. Αν δεν υπάρχει σωστή φροντίδα, τότε η ασθένεια μπορεί να επανεμφανιστεί μετά από λίγο.

Γι’ αυτό, πέραν από τη διασφάλιση σωστής στοματικής υγιεινής με τη χρήση των προτεινόμενων προϊόντων, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε συχνά έναν οδοντίατρο. Ο ειδικός θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει αναφορικά με τις καλές συνήθειες για την υγιεινή και θα παρέμβει με τον καθαρισμό αν κριθεί απαραίτητο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Pihlstrom BL, Michalowicz BS, Johnson NW. Periodontal diseases. Lancet. 2005 Nov 19;366(9499):1809-20. doi: 10.1016/S0140-6736(05)67728-8. PMID: 16298220.
 • Saini R, Marawar PP, Shete S, Saini S. Periodontitis, a true infection. J Glob Infect Dis. 2009;1(2):149-150. doi:10.4103/0974-777X.56251
 • Mehrotra N, Singh S. Periodontitis. [Updated 2020 Jul 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541126/
 • Dahiya P, Kamal R. Hyaluronic Acid: a boon in periodontal therapy. N Am J Med Sci. 2013;5(5):309-315. doi:10.4103/1947-2714.112473
 • Casale M, Moffa A, Vella P, et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016;29(4):572-582. doi:10.1177/0394632016652906

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.