Ούλα που αιμορραγούν: όσα πρέπει να ξέρετε

Για να μην αντιμετωπίσετε και εσείς πρόβλημα με ούλα που αιμορραγούν, είναι σημαντικό να φροντίζετε για τη στοματική σας υγιεινή και να πάτε συχνά στον/ην οδοντίατρο. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα!
Ούλα που αιμορραγούν: όσα πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου, 2020

Σχεδόν όλοι αντιμετώπισαν πρόβλημα με ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα των δοντιών, έστω και μία φορά στη ζωή τους. Όλοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο βούρτσισμα ή ότι είναι κάτι προσωρινό. Όμως, δεν είναι φυσιολογικό. Τα ούλα που αιμορραγούν είναι ένα σύμπτωμα που θα πρέπει να ελέγξετε, καθώς μπορεί να δείχνει κάποια ασθένεια των ούλων.

Γι’ αυτό, ακόμη και αν συμβαίνει περιοδικά, δε θα πρέπει να το αγνοήσετε. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τι είναι τα ούλα που αιμορραγούν και ποιες είναι οι αιτίες και τα συμπτώματα.

Ούλα που αιμορραγούν

Τα ούλα που αιμορραγούν είναι ένα σημάδι φλεγμονής των ούλων. Συνοδεύεται συχνά από κοκκινίλα, και ακόμη αν συμβαίνει μόνο κατά το βούρτσισμα των δοντιών, ίσως είναι σημάδι κάποιας ασθένειας των ούλων. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να το προκαλούν η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Ουλίτιδα

Πρόκειται για μία πολύ συχνή ασθένεια των ούλων. Παρότι δεν είναι σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα. Αυτή η πάθηση ερεθίζει τα ούλα και προκαλεί φλεγμονή, δημιουργώντας κοκκινίλα και πρήξιμο. Συγκεκριμένα επηρεάζει τη βάση των δοντιών.

Η ουλίτιδα αναπτύσσεται συνήθως λόγω φτωχής στοματικής υγιεινής. Είναι λοιπόν απαραίτητο να υιοθετήσετε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής για να την αποφύγετε. Οι οδοντίατροι προτείνουν να βουρτσίζετε τα δόντια δύο φορές την ημέρα και να χρησιμοποιείτε καθημερινά οδοντικό νήμα. Επίσης, θα πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον/ην οδοντίατρό σας.

Γυναίκα με πρησμένα ούλα

Περιοδοντίτιδα

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή μόλυνση των ούλων η οποία καταστρέφει σταδιακά το οστό που υποστηρίζει τα δόντια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει και την απώλεια δοντιών, ενώ αποτελεί μια αρκετά συχνή ασθένεια.

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται επίσης με τη φτωχή στοματική υγιεινή. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει και άλλους παράγοντες επικινδυνότητας. Για την ακρίβεια, πολλές μελέτες συνδέουν τον καπνό με τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης περιοδοντίτιδας.

Άλλες αιτίες

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα ούλα που αιμορραγούν πιθανόν να οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Το δυνατό βούρτσισμα των δοντιών, μια καινούρια οδοντόβουρτσα, το ξεκίνημα χρήσης οδοντικού νήματος, και ορισμένα φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό το πρόβλημα.

Ποια τα αίτια για τα ούλα που αιμορραγούν;

Το στόμα αποικείται από πολλά βακτήρια τα οποία σχηματίζουν συνεχώς ένα κολλώδες “βιοφίλμ” που κάθεται πάνω στα δόντια. Αυτό το βιοφίλμ προκαλείται από βλέννες και υπολείμματα φαγητού.

Μπορείτε να καταστρέψετε αυτό το βιοφίλμ με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος. Αν δε το κάνετε σωστά, σκληραίνει και τελικά σχηματίζει την πλάκα που χτίζεται γύρω και ανάμεσα από τα δόντια. Έτσι, προκαλείται ερεθισμός, φλεγμονή, και αιμορραγία στα ούλα.

Γυναίκα βουρτσίζει τα δόντια της

Το καθημερινό βούρτσισμα βοηθά στην αποτροπή του σχηματισμού βακτηριακής πλάκας η οποία προκαλεί πέτρα και άλλα στοματικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: 6 εύκολες σπιτικές θεραπείες για την πλάκα στα δόντια σας

Πώς να αποτρέψετε τα ούλα που αιμορραγούν

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στον/ην οδοντίατρό σας για έλεγχο. Επίσης, εκείνος/η θα καθαρίσει σωστά τα δόντια σας, αφαιρώντας την πλάκα ενώ θα σας προτείνει την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Ανεξάρτητα από την αιτία πρόκλησης του προβλήματος, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε ή να μειώσετε αυτή την ασθένεια. Θα πρέπει να ακολουθείτε αυτές τις συμβουλές καθημερινά, ακόμη και αν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με τα ούλα σας:

  • Βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας. Προσπαθήστε να τα βουρτσίζετε δύο με τρεις φορές την ημέρα. Ιδανικά, θα πρέπει να το κάνετε προσεκτικά, τουλάχιστον για δύο λεπτά. Επικεντρωθείτε στις περιοχές που φτάνει δύσκολα η οδοντόβουρτσα.
  • Ορισμένοι ειδικοί συνιστούν τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Είναι προτιμότερο να είναι μαλακή η οδοντόβουρτσα, με στρογγυλεμένες τρίχες. Προσέξτε ιδιαίτερα όταν βουρτσίζετε τη γραμμή των ούλων.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να προλάβετε τον σχηματισμό πλάκας ανάμεσα στα δόντια. Ομοίως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα.
  • Όπως προαναφέραμε, πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον/ην οδοντίατρό σας. Θα ήταν πολύ καλό να το κάνετε κάθε έξι μήνες.
  • Σταματήστε το κάπνισμα και αποφύγετε το αλκοόλ.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας. Θα πρέπει να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς προμηθεύουν τα ούλα και τα δόντια σας με όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή. Επίσης, αποφύγετε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, καθώς αυτές τραυματίζουν τα δόντια.

Συμπέρασμα

Τα ούλα που αιμορραγούν μπορεί να είναι σημάδι κάποιας ασθένειας των ούλων. Γι’ αυτό, αν υποφέρετε από αυτή την πάθηση, θα πρέπει να πάτε το συντομότερο δυνατό στον/ην οδοντίατρό σας. Επίσης, προσπαθήστε να διατηρείτε μια καλή στοματική υγιεινή για ν’ αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.