15 συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος όταν έχετε διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για την πρόληψη διαφόρων επιπλοκών. Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές φροντίδας του δέρματος αν έχετε διαβήτη.
15 συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος όταν έχετε διαβήτη
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου, 2022

Αν έχετε διαβήτη απαιτείται καλή φροντίδα του δέρματος, καθώς ορισμένες δερματικές παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν μαζί με αυτή τη νόσο. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ξηρότητα, οι αλλαγές στον χρωματισμό, ακόμη και η εμφάνιση πληγών και ελκών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα άτομα με αυτή τη νόσο έχουν συγκεκριμένες ανάγκες, είναι σκόπιμο να εφαρμόζονται ορισμένα μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν, όπως θα δούμε αργότερα σε αυτό το άρθρο, το καλό στέγνωμα του δέρματος, την αποφυγή παρατεταμένων λουτρών και την αποφυγή ερεθιστικών προϊόντων.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη φροντίδα του δέρματος με διαβήτη.

Οι επιπτώσεις στο δέρμα όταν έχετε διαβήτη

Στον διαβήτη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι αυξημένα, γεγονός που μεταφράζεται σε αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων δερματικών παθήσεων. Αυτό οφείλεται στη δυσλειτουργία των αμυντικών συστημάτων, μειώνοντας την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά στις επιθέσεις των παθογόνων μικροοργανισμών.

Από την άλλη πλευρά, οι μύκητες και τα βακτήρια βρίσκουν περισσότερη τροφή για αναπαραγωγή όταν η γλυκόζη είναι περισσότερο διαθέσιμη. Και επειδή ο οργανισμός επιδιώκει να αποβάλει την περίσσεια σακχάρου μέσω των ούρων, αυτό προκαλεί απώλεια πολλών υγρών. Δεδομένου ότι το δέρμα αφυδατώνεται, στη συνέχεια δημιουργούνται ρωγμές στην επιφάνεια, οδηγώντας σε περισσότερες λοιμώξεις.

Συνήθη συμπτώματα

Τα συνήθη δερματικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον διαβήτη περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Η εμφάνιση κοκκινωπών κηλίδων.
 • Προβλήματα με την επούλωση των πληγών.
 • Ξηρό και σφιχτό δέρμα, συχνά ευαίσθητο και εύθραυστο.
 • Σχηματισμός πληγών, κρούστων και πιθανών ελκών.
 • Κιτρινωπό δέρμα, συχνότερα στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.
 • Ελλείψει υγιών δικτύων κολλαγόνου, το δέρμα τείνει να σκληραίνει, αποκτώντας κηρώδη όψη.
 • Λόγω της διαβητικής νευροπάθειας, μπορεί επίσης να υπάρξει απώλεια της αίσθησης. Και λόγω της έλλειψης αίσθησης, μπορεί να συμβούν τραυματισμοί χωρίς να το καταλάβετε.

Δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη

Ένα άτομο με διαβήτη διατρέχει αυξημένο κίνδυνο για δερματικές παθήσεις. Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στο ποιες μπορεί να είναι μερικές από αυτές τις παθήσεις.

Ακάνθωση nigricans

Μία από τις πιο συνηθισμένες ονομάζεται ακάνθωση nigricans. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από σκουρόχρωμη και παχύτερη επιδερμίδα. Εμφανίζεται ιδιαίτερα στις πτυχές, όπως στο πίσω μέρος του λαιμού, στις μασχάλες ή ακόμη και στη βουβωνική χώρα.

Σύμφωνα με μελέτες επί του θέματος, η ακάνθωση εμφανίζεται σε περίπου 3 στα 4 άτομα με διαβήτη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε άτομα με παχυσαρκία ή ορμονικά προβλήματα ή ακόμη και σε αντιδράσεις σε ορισμένα φάρμακα.

15 συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος όταν έχετε διαβήτη
Οι περιοχές των πτυχών του σώματος, όπως οι μασχάλες, επηρεάζονται περισσότερο από την ακάνθωση.

Ψωρίαση

Αντίστοιχα, σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ψωρίασης και μπορεί να παρουσιάσουν κόκκινες κηλίδες, κνησμό και απολέπιση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, επηρεάζεται το τριχωτό της κεφαλής, ακόμη και τα νύχια.

Σκληροδερμία Buschke

Πρόκειται για μια διαταραχή του συνδετικού ιστού που χαρακτηρίζεται από πάχυνση του δέρματος, ιδίως στο άνω μέρος του κορμού, είτε στην πλάτη είτε στον αυχένα. Σε αντίθεση με την ακάνθωση, δεν υπάρχει ή δεν είναι τόσο αισθητή η σκουρότητα.

Ωστόσο, όταν το σκληρόδερμα Buschke είναι σοβαρό, μπορεί να δυσχεράνει την κινητικότητα. Πιστεύεται ότι εμφανίζεται περισσότερο σε υπέρβαρα άτομα.

Μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα χωρίς διαβήτη που έχουν υποστεί στρεπτοκοκκική λοίμωξη.

Διαβητική δερματοπάθεια

Η δερματοπάθεια είναι επίσης αρκετά συχνή, καθώς εμφανίζεται στο 33 ή 40% των περιπτώσεων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, αντίστοιχα. Σε αυτή την κατάσταση, εμφανίζονται κυκλικές, κοκκινωπές ή καφέ, φολιδωτές κηλίδες στις γάμπες.

Διαβητικά έλκη ποδιών

Επειδή ο διαβήτης επηρεάζει την κυκλοφορία, μικρές πληγές μερικές φορές εξελίσσονται σε έλκη. Είναι κοινά σε αυτό που είναι γνωστό ως διαβητικό πόδι. Εάν μολυνθούν, αυξάνεται ο κίνδυνος νέκρωσης.

Ξανθέλασμα, από τις επιπτώσεις στο δέρμα αν έχετε διαβήτη

Το ξανθέλασμα είναι ένας τύπος βλάβης που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους. Η εμφάνιση είναι κιτρινωπή και φολιδωτή. Εμφανίζεται στα βλέφαρα ή κοντά σε αυτά, καθώς και στο λαιμό, στους ώμους, στις μασχάλες και σε άλλες περιοχές του κορμού.

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα υψηλού σακχάρου και λίπους στο αίμα, αν και εμφανίζεται και σε άτομα που δεν παρουσιάζουν αυτούς τους παράγοντες. Αν και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Ορισμένες μελέτες προτείνουν τη χρήση φαρμάκων που μειώνουν τα λιπίδια για τη θεραπεία της.

Ξανθώματα

Τα ξανθώματα προκαλούνται από την κακή διαχείριση της γλυκόζης. Είναι εξογκώματα ποικίλου τόνου, που κυμαίνονται από σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί έως καφέ ή κοκκινωπό χρώμα. Προκαλούν κνησμό.

Εμφανίζονται συχνότερα στους μηρούς, στους γλουτούς και σε περιοχές με πτυχώσεις (αγκώνες ή γόνατα). Συνδέονται επίσης με υποθυρεοειδισμό, κίρρωση ή παγκρεατίτιδα.

Ακροχορδώνες

Έτσι ονομάζονται ορισμένα θηλώματα που κρέμονται από το δέρμα και είναι μαλακά και στο χρώμα του δέρματος. Μπορούν να εμφανιστούν στα βλέφαρα και σε άλλες πτυχές (όπως η βουβωνική χώρα, οι μασχάλες, ο λαιμός ή το στήθος).

Αποτελούν ένδειξη υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε ασθενείς με διαβήτη. Εμφανίζονται επίσης σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Νεκροβίωση lipoidica

Νεκροβίωση lipoidica είναι μια σπάνια πάθηση. Είναι μια κοκκιωματώδης πάθηση με εκφυλιστικό συνδετικό ιστό. Περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους που την παρουσιάζουν είναι εξαρτώμενοι από την ινσουλίνη.

Αρχικά, εμφανίζονται ως μικρά, σταθερά, εξανθήματα. Στη συνέχεια εξελίσσονται σε μεγαλύτερες, σκληρότερες, κηρώδεις πλάκες του δέρματος που έχουν έντονο κίτρινο ή καφέ χρώμα. Αν και ανώδυνες, το δέρμα είναι πιο επιρρεπές στη μόλυνση και μπορεί να εμφανιστεί έλκος.

Granuloma annulare ή δακτυλιοειδές κοκκίωμα

Η κατάσταση αυτή μπορεί να αποτελεί επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα ή του διαβήτη. Εμφανίζεται στα χέρια. Παρουσιάζεται ως μικρά, κοκκινωπά εξογκώματα που σχηματίζουν δακτύλιο (εξ ου και η ονομασία).

Βακτηριακές λοιμώξεις και μυκητιάσεις

Οι βακτηριακές και μυκητιασικές λοιμώξεις μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 απ’ ό,τι στον μη διαβητικό πληθυσμό. Εδώ, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

 • Σπυράκια
 • Καντιντίαση
 • Πόδι του αθλητή
 • Λειχήνες
 • Ονυχομυκητίαση

Κορυφαίες συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος αν έχετε διαβήτη

Λόγω όλων αυτών των κινδύνων, είναι απαραίτητο να λαμβάνετε μέτρα για τη φροντίδα του δέρματος στον διαβήτη. Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές σχετικά με αυτό.

1. Αποφύγετε τα παρατεταμένα ντους ή μπάνια

Το υπερβολικό ή πολύωρο ντους ξηραίνει επίσης το δέρμα. Αυτό συνήθως δεν είναι πολύ καλό για τα άτομα με ευαισθησία στο δέρμα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών με διαβήτη, καθώς μπορεί να αφαιρέσει μέρος του λιπαρού στρώματος που προστατεύει το δέρμα από τους εξωτερικούς ρύπους.

skin care with diabetes
Η παρατεταμένη επαφή με το νερό δεν συνιστάται για τους ασθενείς που ζουν με διαβήτη, καθώς αυξάνει την ξηρότητα του δέρματος.

2. Να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά

Παρά τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να πλένετε τα πόδια σας καθημερινά για να διατηρείτε το δέρμα όσο το δυνατόν πιο καθαρό. Εφόσον πρόκειται για σύντομα μπάνια και τα στεγνώνετε καλά, είναι ωφέλιμο.

3. Χρησιμοποιήστε σαπούνια σε μορφή τζελ

Συνιστάται να αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιών σε μορφή μπάρας. Αντ’ αυτού, προτιμήστε τζελ μπάνιου.

Υπάρχουν μερικά ειδικά σχεδιασμένα για ευαίσθητο δέρμα που βασίζονται σε φυσικά συστατικά, όπως η φυτική γλυκερίνη. Βοηθούν επίσης στην καλύτερη ενυδάτωση.

4. Αποφύγετε τα ερεθιστικά προϊόντα

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει επίσης να προσπαθείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα προσωπικής υγιεινής που δεν ξηραίνουν ή δεν ερεθίζουν το δέρμα. Αυτό περιλαμβάνει ήπια σαμπουάν και κρέμες χωρίς άρωμα. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε τα αεροζόλ, καθώς και εκείνα που περιέχουν parabens.

5. Στεγνώστε καλά το δέρμα σας

Μόλις τελειώσει το μπάνιο, στεγνώστε πολύ καλά το δέρμα σας, ιδιαίτερα τις πτυχές (μασχάλες, βουβωνική χώρα, λαιμός). Και πάνω απ’ όλα, είναι απαραίτητο να το κάνετε ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών για να αποφύγετε πιθανές μυκητιάσεις.

Είναι επίσης καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια μαλακή πετσέτα, η οποία είναι στεγνή. Αν είναι δυνατόν, να έχετε ξεχωριστή πετσέτα για ορισμένες περιοχές.

6. Εφαρμόστε καθημερινά κρέμα αν έχετε διαβήτη

Όταν υπάρχει ξηρότητα, αυξάνεται η τάση για ερεθισμό ή σκασίματα, που οδηγούν σε κνησμό και πληγές. Για να τα προλάβετε, θα πρέπει να εφαρμόζονται ενυδατικές κρέμες για την περιποίηση του δέρματος με διαβήτη.

Στο πλαίσιο αυτό, συνιστώνται εκείνες με φυτικά εκχυλίσματα και εκείνες που περιέχουν βιταμίνη Ε, καθώς και ουσίες που ευνοούν τη διατήρηση της φυσικής υγρασίας. Από την άποψη αυτή, μια καλή λύση είναι το έλαιο jojoba.

7. Χρησιμοποιήστε ταλκ

Για να βοηθήσετε στη διατήρηση του ποδιού στεγνού και να αποφύγετε την υγρασία, η οποία θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, συνιστάται η χρήση ταλκ. Ιδανικά, θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στα παπούτσια και όχι στο πόδι, ώστε να μην παγιδεύεται η υγρασία.

8. Μην περπατάτε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους αν έχετε διαβήτη

Σε δημόσιους χώρους, όπως πισίνες ή τουαλέτες γυμναστηρίων, αυξάνεται η τάση να προσβληθείτε από λοιμώξεις, όπως το πόδι του αθλητή. Σαγιονάρες μπάνιου πρέπει να φοριούνται όταν περπατάτε σε αυτούς τους χώρους.

9. Κόβετε τα νύχια σας προσεκτικά

Πρέπει να λαμβάνονται ακραίες προφυλάξεις κατά την κοπή των νυχιών των ποδιών, χωρίς να το παρακάνετε, ώστε να μην προκληθούν πληγές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πύλη εισόδου για λοιμώξεις.

10. Προσέχετε τα πόδια σας αν έχετε διαβήτη

Οι άνθρωποι με διαβήτη πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα πόδια τους και να τα ελέγχουν καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι σε θέση να εντοπίσουν εγκαίρως οποιαδήποτε αλλοίωση.

11. Αποφύγετε να ξύνετε το δέρμα σας

Αν και είναι αλήθεια ότι το ξηρό δέρμα προκαλεί φαγούρα, το ξύσιμο πρέπει να αποφεύγεται, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει πληγές που τελικά μολύνονται ή επιδεινώνονται, μετατρέποντάς τις σε πληγές. Αντ’ αυτού, μπορεί να εφαρμοστεί μια κρέμα με γλυκερίνη.

12. Μην ανοίγετε φουσκάλες

Όταν εμφανίζονται φουσκάλες, μην τις ανοίγετε, είτε χρησιμοποιώντας βελόνα είτε με τα νύχια σας. Το ίδιο ισχύει και για τις κηλίδες των τραυμάτων, τις οποίες δεν πρέπει να ξεριζώνετε.

13. Φροντίδα των πληγών όταν έχετε διαβήτη

Όταν εμφανιστεί μια πληγή, θα πρέπει να τη φροντίζετε, εφαρμόζοντας επιδέσμους, εάν είναι απαραίτητο. Τα κοψίματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως και θα πρέπει να δίνετε προσοχή όσον αφορά την πρόοδο της επούλωσης.

14. Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας πρέπει να παρακολουθούνται και να ρυθμίζονται. Αυτό είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας, όχι μόνο όσον αφορά τη φροντίδα του δέρματος για τον διαβήτη, αλλά και λόγω όλων των αρνητικών επιπτώσεων που έχει.

controlling your blood sugar levels
Ο αυτοέλεγχος είναι απαραίτητος σε ένα άτομο με διαβήτη. Το άτομο πρέπει να μάθει πώς να το κάνει σωστά.

15. Ακολουθήστε τη θεραπεία κατά γράμμα, αν έχετε διαβήτη

Τέλος, η διατροφή, καθώς και η φαρμακευτική αγωγή που συνιστάται από τον επαγγελματία υγείας, πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων, προλαμβάνοντας την εμφάνισή τους.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό, αν νομίζετε ότι έχετε διαβήτη

Αν και ορισμένα από τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω είναι ακίνδυνα, άλλα μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η νέκρωση που απαιτεί ακρωτηριασμό. Η εξέλιξη είναι ταχεία σε ασθενείς με υπεργλυκαιμία.

Για να διατηρήσετε την καλή φροντίδα του δέρματος όταν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε δερματολόγο εάν τα προβλήματα επιμένουν ή εάν παρατηρηθούν συμπτώματα όπως πόνος, πρήξιμο, ερυθρότητα ή πυρετός.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Crinnion W. Toxic effects of the easily avoidable phthalates and parabens. Altern Med Rev. 2010; 15(3): 190-196.
 • Didouche Y, Aksas H. An agrofood waste physicochemical characterization for its valorization. Algerian Journal of Environmental Science and Technology. 2021; 7(4): 2143-2150.
 • Duff M, Demidova O, Blackburn S, Shubrook J. Cutaneous manifestations of diabetes mellitus. Clin Diabetes. 2015; 33(1): 40–48.
 • Gad H, Roberts A, Hamzi, et al. Jojoba oil: an updated comprehensive review on chemistry. Pharmaceutical uses and toxicity. Polymers. 2021; 13: 1711. https://doi.org/10.3390/polym13111711
 • Gubelin W, de la Parra R, Giesen F. Micosis superficiales. Revista Médica Clínica Las Condes. 2011; 22(6): 804-812.
 • Laftah Z, Al-Niaimi F. Xanthelasma: An Update on Treatment Modalities. J Cutan Aesthet Surg. 2018; 11(1):1-6.
 • Pereira N, Suh Hyunsuk P, Hong Joon P. Úlceras del pie diabético: importancia del manejo multidisciplinario y salvataje microquirúrgico de la extremidad. Rev Chil Cir. 2018;  70(6): 535-543.
 • Peyrí J, Moreno A, Marcoval J. Necrobiosis lipoidica. Seminars in Cutaneous Medicine and Surgery. 2007; 26(2): 87-89.
 • Pitarch G, Torrijos A, Martínez-Aparicio A, Vilata J, Fortea J. Escleredema de Buschke asociado a diabetes mellitus. Estudio de cuatro casos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2005; 96 (1): 46-49.
 • Vera Estévez A. ¿Dermopatía diabética? Folia Dermatológica Cubana. 2021; 15(1): e259.
 • Wu L, Norman G, Dumville J, O’Meara S, Bell-Syer S. Dressings for treating foot ulcers in people with diabetes: an overview of systematic reviews. Cochrane Database Syst Rev. 2015; 7: doi 10.1002/14651858.CD010471.pub2.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.