Qtrilmet: Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Το Qtrilmet είναι μια νέα θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες που δυσκολεύονται να τον θέσουν υπό έλεγχο με τα παραδοσιακά φάρμακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων συμπέρανε ότι τα οφέλη του ξεπερνούν τους κινδύνους.
Qtrilmet: Ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το Qtrilmet είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του διαβήτη και περιέχει τρία ενεργά συστατικά: μετφορμίνη, σαξαγλιπτίνη, και δαπαγλιφλοζίνη. Αυτό το φάρμακο δίνεται συχνά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 οι οποίοι δε μπορούν να θέσουν υπό έλεγχο το σάκχαρό τους μόνο με μετφορμίνη ή με τον συνδυασμό της με σαξαγλιπτίνη ή δαπαγλιφλοζίνη.

Η χρήση του Qtrilmet περιλαμβάνει και ασθενείς με διαβήτη οι οποίοι λαμβάνουν σουλφονυλουρίες και δε μπορούν να ρυθμίσουν τη γλυκόζη τους.

Χρήσεις του Qtrilmet

Το Qtrilmet είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο και έρχεται σε δύο διαφορετικές δόσεις:

  • Μετφορμίνη 850 mg/Σαξαγλιπτίνη 2,5 mg/Δαπαγλιφλοζίνη 5 mg
  • Μετφορμίνη 1000 mg/Σαξαγλιπτίνη 2,5 mg/Δαπαγλιφλοζίνη 5 mg

Όταν ένας γιατρός υπολογίζει τη δόση Qtrilmet που χρειάζεστε, θα λάβει υπόψιν του τη δόση μετφορμίνης που λαμβάνατε μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσετε θεραπεία με το νέο φάρμακο. Γενικά, μόλις αξιολογηθεί η σωστή συγκέντρωση για κάθε περίπτωση, η γενική οδηγία είναι 2 δισκία, μία φορά την ημέρα, με ή μετά το γεύμα.

Μηχανισμός δράσης του Qtrilmet

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που οφείλεται στην ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας. Ορισμένες φορές το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη αποτελεσματικά, δηλαδή, δε μπορεί να μετατρέψει τη γλυκόζη σε ενέργεια.

Όταν έχετε διαβήτη αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε ν’ αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με το Qtrilmet. Όπως είπαμε παραπάνω, αυτό το φάρμακο περιέχει τρία ενεργά συστατικά και κάθε ένα από αυτά έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο:

  • Μετφορμίνη: Αυτό το συστατικό μειώνει την παραγωγή και την απορρόφηση της γλυκόζης.
  • Σαξαγλιπτίνη: Μπλοκάρει τη δράση των ορμονών που απελευθερώνονται μετά από ένα γεύμα προκειμένου να ξεκινήσει την παραγωγή ινσουλίνης το πάγκρεας. Όταν συμβαίνει αυτή η απόφραξη, η σαξαγλιπτίνη προκαλεί το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη όταν αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης. Επιπλέον, αυτό συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας γλυκόζης που παράγεται στο ήπαρ.
  • Δαπαγλιφλοζίνη: Αυτή η ενεργή ουσία κλειδώνει μια πρωτεΐνη των νεφρών που ονομάζεται συμμεταφορέας νατρίου/γλυκόζης 2 (SGLT2). Αυτή η πρωτεΐνη συγκρατεί τη γλυκόζη από το να περάσει στα ούρα και να εξουδετερωθεί. Όταν δρα η δαπαγλιφλοζίνη, διευκολύνει τη δίοδο της γλυκόζης στα ούρα ώστε να εξουδετερωθεί και έτσι να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Σύνθεση της μετφορμίνης
Η δόση της μετφορμίνης καθορίζει τη χρήση του Qtrilmet.

Οφέλη

Ο συνδυασμός μετφορμίνης, σαξαγλιπτίνης, και δαπαγλιφλοζίνης είναι χρήσιμος επειδή μειώνονται αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Αξία εδώ έχει η διαφορά που προκαλείται στα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) μετά από έξι μήνες θεραπείας. Αυτή η αιμοσφαιρίνη είναι μία αξιόπιστη ένδειξη των επιπέδων σακχάρου.

Οι τιμές της HbA1c σε άτομα με διαβήτη είναι συνήθως πάνω από 8%. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο στόχος των μελετών ήταν να τις κατεβάσουν τουλάχιστον στο 7%. Γενικά, το Qtrilmet πετυχαίνει μια μείωση αυτών των τιμών κατά 0,51%.

Ωστόσο, σε άλλες μελέτες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το Qtrilmet μείωσε την HbA1c κατά 0,82% σε σχέση με τους ασθενείς που δεν λάμβαναν αυτό το φάρμακο και στους οποίους παρατηρήθηκε μείωση 0,10%.

Άτομο κρατά σωλήνα με δείγμα αίματος
Η γλυκοποιημένη αιμοσφαιρίνη είναι μια εξέταση αίματος που μετρά την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τον διαβήτη.

Παρενέργειες

Όπως με όλα τα φάρμακα, έτσι και το Qtrilmet μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Αυτές είναι οι πιο συχνές:

  • Λοιμώξεις στη μύτη και τον λαιμό
  • Υπογλυκαιμία, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια σουλφονυλουρία

Δε θα πρέπει να παίρνετε το Qtrilmet αν έχετε υπερευαισθησία σε κάποιο από τα τρία ενεργά συστατικά του. Επίσης, άτομα με προβλήματα στα νεφρά ή το ήπαρ δε θα πρέπει να το λαμβάνουν.

Συμπέρασμα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων καθόρισε ότι τα οφέλη του Qtrilmet ξεπερνούν τους κινδύνους και έτσι συστήνει τη χρήση του. Ωστόσο, παρακολουθούν συνεχώς τα δεδομένα που λαμβάνουν αναφορικά με τη χρήση του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • (2019). Summary of opinion: Qtrilmet,metformin hydrochloride / saxagliptin / dapagliflozin. Case Medical Research. https://doi.org/10.31525/cmr-1d401a8

  • (2019). Human medicines European public assessment report (EPAR): Qtrilmet, metformin hydrochloride / saxagliptin / dapagliflozin, Diabetes Mellitus, Type 2, Date of authorisation: 11/11/2019, Status: Authorised. Case Medical Research. https://doi.org/10.31525/cmr-23ef88d

  • Reyes, B. (1982). Diabetes mellitus tipo II. Acta Méd. Colomb.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.