Γιατί αρρωσταίνω τόσο συχνά; Ποιες είναι οι αιτίες;

Νιώθεις ότι αρρωσταίνεις συχνά; Οι πιθανότητες είναι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο...ή μπορεί να υπάρχει άλλη υποκείμενη πάθηση. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε γιατί!
Γιατί αρρωσταίνω τόσο συχνά; Ποιες είναι οι αιτίες;
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Yamila Papa Pintor

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις στους γιατρούς είναι, “Γιατί αρρωσταίνω τόσο συχνά;” Πολλοί άνθρωποι θέλουν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση, καθώς υποφέρουν συνεχώς από γρίπη, κρυολόγημα, πόνους, πεπτικά προβλήματα, παρατεταμένη κούραση και πολλά άλλα συμπτώματα που τους κάνουν να νιώθουν άρρωστοι.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται πιο άρρωστοι από άλλους. Οι διαταραχές του νευρικού συστήματος, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οι ορμονικές αλλαγές έχουν να κάνουν με αυτό. Για να μάθετε περισσότερα, εδώ είναι μερικές πιθανές αιτίες.

Γιατί αρρωσταίνω τόσο συχνά; Οι πιθανές αιτίες

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιούν ότι πολλές χρόνιες ασθένειες συνδέονται με κακές συνήθειες τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.

Επομένως, για να απαντήσετε στην ερώτηση “Γιατί αρρωσταίνω τόσο συχνά” , είναι πρώτα σημαντικό να αναθεωρήσετε τις συνήθειες του τρόπου ζωής σας. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να είναι το έναυσμα πολλών ασθενειών. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποκλειστούν άλλες αιτίες.

Ας ρίξουμε μια ματιά.

Ανησυχία

Όταν τα επίπεδα άγχους αυξάνονται, οι κλινικές εκδηλώσεις του ξεπερνούν τις συναισθηματικές. Πολλοί ασθενείς εμφανίζουν πεπτικές ενοχλήσεις, όπως ναυτία, πόνο στο στομάχι ή έμετο.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scandinavian Journal of Gastroenterology βρήκε μια σχέση μεταξύ των γαστρεντερικών συμπτωμάτων και των αγχωδών διαταραχών και της κατάθλιψης.

Άλλα συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος περιλαμβάνουν:

Ανσιεδάδ
Το άγχος είναι μια από τις απαντήσεις στο ερώτημα γιατί μπορεί να αρρωσταίνετε τόσο συχνά. Γενικά, μπορεί να προκαλέσει πολλά σωματικά συμπτώματα.

Γιατί αρρωσταίνω τόσο συχνά; Πότε να δείτε γιατρό

Το να νιώθετε συχνά άρρωστοι με αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να είναι αρκετός λόγος για να δείτε έναν γιατρό. Μόλις διαπιστωθεί ότι οφείλεται σε άγχος, μπορεί να προτείνουν μια διαβούλευση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Ευτυχώς, τόσο οι περιστασιακές περιπτώσεις άγχους όσο και οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλούς τρόπους. Η ψυχοθεραπεία, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να είναι επαρκής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Χρόνιο στρες

Το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού σε ορισμένες απειλές. Ωστόσο, όταν εμφανίζεται χρόνια, ο αντίκτυπός του στην υγεία και την ευημερία δεν είναι καλός. Το να αρρωσταίνετε πολύ συχνά μπορεί να είναι σημάδι ότι υποβάλλεστε σε υπερβολικό άγχος που δεν ελέγχεται.

Όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Future Science OA , το άγχος επηρεάζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλάζει το νευρικό σύστημα και θέτει σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς. Ακόμη και όταν ξεφεύγει από τον έλεγχο, συνδέεται με άλλες παθήσεις όπως πονοκεφάλους και πόνους στη μέση.

Μεταξύ άλλων, άλλα σημάδια ασθένειας που σχετίζεται με το άγχος είναι:

 • Έλλειψη ενέργειας ή κόπωση
 • Πεπτικά προβλήματα, όπως διάρροια, ναυτία και κράμπες
 • Αϋπνία και δυσκολία στον ύπνο
 • Συχνές λοιμώξεις, όπως γρίπη, κρυολογήματα και ουροποιητικά προβλήματα

Πότε να δείτε γιατρό

Τόσο οι γιατροί όσο και οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων του στρες. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε μια διαβούλευση εάν τα συμπτώματα επηρεάζουν την ποιότητα ζωής.

Η θεραπεία μπορεί να επικεντρωθεί στην υποκείμενη αιτία του στρες και στην ίδια την ασθένεια που προκύπτει. Ως εκ τούτου, μπορεί να περιλαμβάνει:

 • Ψυχολογική θεραπεία
 • Φάρμακα
 • Αλλαγές τρόπου ζωής

Ανοσολογικά προβλήματα

Τα προβλήματα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξηγήσουν γιατί πολλοί άνθρωποι αρρωσταίνουν συνεχώς με γρίπη, κρυολόγημα και λοιμώξεις. Όταν οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν καλά έναντι των παθογόνων, μπορεί να εμφανιστούν αυτές οι ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Immunology Research, οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος εμπλέκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και μεταβολικών ασθενειών.

Τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εμφανίσουν:

 • Συχνά κρυολογήματα και γρίπη (πυρετός, συμφόρηση, δυσκολία στην αναπνοή, γενική κακουχία κ.λπ.)
 • Βρογχίτιδα και άσθμα
 • Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια
 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Διατροφικές δυσανεξίες
 • Ερεθισμός του δέρματος, κνησμός και εξανθήματα
Προβλήματα άμυνας
Οι συνεχείς κρίσεις γρίπης, κρυολογήματος ή αλλεργιών μπορεί να είναι σημάδι αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος.

Πότε να δείτε γιατρό

Θα πρέπει πάντα να επισκέπτεστε το γιατρό σας κάθε φορά που έχετε σημάδια αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος. Ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει εάν εμφανίζονται συχνά συμπτώματα ασθένειας για να ξεκινήσει η διάγνωση.

Ανάλογα με τις κλινικές εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν διαφορετικές διαγνωστικές εξετάσεις. Αυτό θα καθορίσει και τη θεραπεία.

Αναιμία

Η αναιμία είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη χαμηλή παραγωγή αιμοσφαιρίνης, ένα μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων του οποίου η λειτουργία είναι να διευκολύνουν τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Η κατανάλωση ορισμένων φαρμάκων, η ανεπάρκεια σιδήρου και βιταμίνης Β12, η εγκυμοσύνη και ορισμένες χρόνιες ασθένειες μπορεί να είναι πίσω από την αναιμία.

Όταν αναπτύσσεται, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε άρρωστοι πιο συχνά, καθώς το αίσθημα κόπωσης, η δυσκολία στην αναπνοή, τα προβλήματα συγκέντρωσης και η ζάλη αυξάνονται. Ακόμη και το δέρμα αρχίζει να φαίνεται πιο χλωμό και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια είναι πιο αισθητοί.

Πότε να δείτε γιατρό

Στην αρχή, πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν τα συμπτώματα της αναιμίας επειδή συχνά πιστεύουν ότι είναι κάτι παροδικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό με τα πρώτα σημάδια αναιμίας.

Ανάλογα με την αιτία, ο γιατρός μπορεί να προτείνει διατροφικές προσαρμογές, συμπληρώματα ή φάρμακα.

Γιατί αρρωσταίνω τόσο συχνά: Υπάρχουν πολλοί λόγοι

Σε αυτό το σημείο, έχουμε ήδη αρκετές πιθανές αιτίες για το γιατί αρρωσταίνεις συχνά. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να το εξηγήσουν. Η αφυδάτωση, η φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ασθένειες.

Είναι επίσης σύνηθες να αρρωσταίνει κανείς από την εργασία σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης (κλινικές, νοσοκομεία, κ.λπ.), αν δεν πλένει σωστά τα χέρια ή αν μοιράζεται το ίδιο περιβάλλον με άτομα με μολυσματικές ασθένειες. Υπό το πρίσμα αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η καλή υγιεινή και να ληφθούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.