Μετατραυματικό στρες: Πώς επηρεάζει το σώμα σας;

Σήμερα, θα σας πούμε για την επίδραση του μετατραυματικού στρες στο σώμα σας. Ένα αγχωμένο μυαλό θα έχει πάντα σημαντικές συνέπειες στην υγεία.
Μετατραυματικό στρες: Πώς επηρεάζει το σώμα σας;
Sergio Alonso Castrillejo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2020

Το μετατραυματικό στρες είναι μια ψυχική διαταραχή που προκύπτει από την έκθεση σε τραυματικά γεγονότα. Η έκθεση σε ατύχημα, πόλεμο, ανθρωποκτονία, φυσική καταστροφή, σωματική ή συναισθηματική κακοποίηση είναι όλα πράγματα που μπορεί να το προκαλέσουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα επικεντρωθούμε στις επιπτώσεις που έχει το μετατραυματικό στρες στο σώμα σας. Γενικά, ξεπερνά πολύ την ψυχολογική βλάβη. Επηρεάζει ολόκληρο το σώμα και μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την διαταραχή και να ανακτήσουμε την υγεία και τη ζωή μας, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πολλά πράγματα.

Μετατραυματικό στρες

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα του μετατραυματικού στρες. Μεταξύ αυτών είναι η βαθιά αγωνία, οι επίμονες αναμνήσεις, οι εφιάλτες και άλλες επαναλαμβανόμενες τρομακτικές σκέψεις. Όλα σχετίζονται με την εμπειρία ενός τραυματικού συμβάντος ή την παρατεταμένη έκθεση σε τραύμα.

Αυτός ο τύπος άγχους μπορεί να είναι βραχύβιος και να ξεπεραστεί με το χρόνο. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να το ξεπεράσουν και τα συμπτώματά τους θα είναι χειρότερα. Αυτά μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και το σώμα τους και μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία τους.

Τα αποτελέσματα από το μετατραυματικό στρες

Μετατραυματικό στρες
Το σώμα ενός ατόμου με μετατραυματικό στρες παραμένει σε κατάσταση συνεχούς συναγερμού και οδηγεί σε ανισορροπίες στη σωματική και ψυχική τους κατάσταση.

Το να ζείτε σε κατάσταση στρες σημαίνει να είναι το σώμα σας σε μόνιμη επιφυλακή. Η φυσική σας προδιάθεση για μάχη ή φυγή είναι επιβλαβής για το σώμα σας. Είναι μια φυσική απάντηση που πρέπει να συμβεί μόνο σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Έτσι, όταν είστε μόνιμα σε άγχος, το σώμα σας δεν μπορεί να χαλαρώσει.

Το σώμα σας αντιδρά όταν αντιμετωπίζετε μετατραυματικό στρες. Η αναπνευστική και καρδιακή συχνότητα αυξάνεται. Στη συνέχεια, στρεσάρονται οι μυς σας και οι κόρες σας διαστέλλονται. Όλα ενεργοποιούν το σώμα σας για δράση ενάντια σε κάτι εχθρικό. Έτσι, αυτό το άγχος θα βλάψει το σώμα σας εάν παραμείνετε κάτω από την επιβολή του.

Η επίδραση του μετατραυματικού στρες στο σώμα

Το σώμα των ανθρώπων που βρίσκονται υπό πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα θα υποστεί αρνητικές συνέπειες. Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν.

Φυσικά, διαφέρουν ανάλογα με το άτομο:

 • Αναπνευστικές διαταραχές. Ο υπεραερισμός είναι χαρακτηριστικός του στρες και μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, λιποθυμία, κόπωση και τρόμο.
 • Αυξημένη εφίδρωση λόγω υψηλότερης κυκλοφορίας.
 • Επίδραση του καρδιαγγειακού συστήματος που προκαλείται από στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων.
 • Μακροχρόνια αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Η πεπτική δυσφορία οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης που εκδηλώνονται ως δυσκοιλιότητα, διάρροια, δυσπεψία, αέρια, καούρες κλπ. Επιπλέον, η υπερβολική γαστρική οξύτητα προάγει τα έλκη.
 • Εξάντληση λόγω έλλειψης νυχτερινής ανάπαυσης. Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια της αϋπνίας και / ή των εφιαλτών.
 • Συσπάσεις και μυϊκός πόνος σε διάφορα μέρη του σώματος, αλλά κυρίως στην περιοχή του κεφαλιού κοντά στη γνάθο.
 • Ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να επηρεάσουν την εμμηνόρροια και τη γονιμότητα. Μπορεί επίσης να εκδηλωθούν με τη μορφή ακμής, θυρεοειδούς λειτουργίας, μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας κ.λπ.

Επίσης, όλες αυτές οι διαταραχές δημιουργούν φαύλους κύκλους που μπορούν να έχουν άλλες επιπτώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ξαφνικές αλλαγές στο βάρος και τη λίμπιντο, απώλεια μαλλιών και δερματικά προβλήματα.

Τεχνικές χαλάρωσης για το μυαλό και το σώμα

Γυναίκα σε διαλογισμό
Οι τεχνικές χαλάρωσης οδηγούν σε σημαντική βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας ενός ατόμου.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε τη σχέση μεταξύ του σώματος και του μυαλού σας, ακόμη και πριν καταλάβετε το μετατραυματικό στρες. Οποιαδήποτε θεραπεία επιλέγετε θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτήν τη σχέση. Μόνο τότε θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε από αυτό το είδος άγχους. Λάβετε υπόψη ότι ο στόχος εδώ είναι να εστιάσετε σε μια θεραπεία που θα ενθαρρύνει το μυαλό σας να επηρεάσει θετικά το σώμα σας, βελτιώνοντας έτσι την υγεία σας.

Για να το κάνετε αυτό, αναζητήστε δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε. Για παράδειγμα, ο διαλογισμός και οι τεχνικές βαθιάς αναπνοής είναι πολύ χρήσιμες. Θα μπορούσατε επίσης να δοκιμάσετε γιόγκα, τάι τσι ή τσιγκόνγκ.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα αθλήματα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του θυμού. Ταυτόχρονα, βελτιώνουν την ανοχή στον πόνο. Επίσης, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή σας και στα επίπεδα ενέργειας. Θα είστε σε θέση να χαλαρώσετε και να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τυχόν αγχωτικές καταστάσεις.

Τώρα γνωρίζετε λίγα παραπάνω για τις αρνητικές επιπτώσεις του μετατραυματικού στρες στο σώμα σας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η θεραπεία για να το ξεπεράσετε πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εργασία τόσο σε σωματικό όσο και σε διανοητικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, και θα βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bryant, R. A. (2017). Posttraumatic stress disorder. In The Science of Cognitive Behavioral Therapy. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803457-6.00013-1
 • Kim, S. H., Schneider, S. M., Kravitz, L., Mermier, C., & Burge, M. R. (2016). Mind-Body Practices for Posttraumatic Stress Disorder. Journal of Investigative Medicine. https://doi.org/10.2310/jim.0b013e3182906862
 • McEwen, B. S. (2008). Central effects of stress hormones in health and disease: Understanding the protective and damaging effects of stress and stress mediators. European Journal of Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2007.11.071
 • McEwen, B. S. (2006). Protective and damaging effects of stress mediators: Central role of the brain. Dialogues in Clinical Neuroscience.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.