Γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα; Τι λέει μια νέα μελέτη

Μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πρόσφατα τους βιολογικούς λόγους για τους οποίους αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα απ' ό,τι τις άλλες εποχές. Μάθετε τα πάντα γι' αυτούς εδώ!
Γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα; Τι λέει μια νέα μελέτη
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 08 Ιανουαρίου, 2023

Είναι γεγονός ότι αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα απ’ ό,τι τις άλλες εποχές. Και μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει αδημοσίευτες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Πάντα πιστεύαμε ότι όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες, οι ιοί όπως η γρίπη έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο επειδή μαζευόμαστε σε κλειστούς χώρους. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος έχει ήδη αποκτήσει την ασθένεια, μεταδίδεται πιο εύκολα στους άλλους.

Ωστόσο, αυτό που υποστηρίζουν οι ερευνητές της ομάδας του νοσοκομείου Massachusetts Eye and Ear Hospital και του Πανεπιστημίου Northeastern είναι ότι υπάρχουν βιολογικοί λόγοι πίσω από το φαινόμενο. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Οι κρύες εποχές επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση της μύτης

Τα ευρήματα της μελέτης που παραθέτουμε δείχνουν ότι αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα, επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν σημαντικά την ανοσολογική απόκριση της μύτης. Όταν υπάρχει ένας ιός, όπως ο ιός της γρίπης, στο περιβάλλον, τα σωματίδιά του μπορούν να εισέλθουν μέσω αυτού του οργάνου με δύο διαφορετικούς τρόπους:

 1. Με εισπνοή.
 2. Με άμεση επαφή.

Η μύτη είναι ένα από τα πρώτα σημεία επαφής μεταξύ του εξωτερικού κόσμου και του εσωτερικού του σώματος.

~ Dr. Benjamin Bleier, συν-συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology ~

Πίσω στο 2018, ο ίδιος ο Dr. Bleier και μια ομάδα επιστημόνων είχαν ανακαλύψει ότι, όταν τα κύτταρα στο μπροστινό μέρος της μύτης ανιχνεύουν βακτήρια, απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς σάκους που περιέχουν υγρό. Γνωστά ως εξωκυτταρικά κυστίδια (EVs), κινούνται γρήγορα μέσα στη βλέννα για να περιβάλλουν και να επιτεθούν στα βακτήρια πριν προλάβουν να μολύνουν.

Πρακτικά, η λειτουργία τους είναι να σκοτώνουν τα βακτήρια πριν προλάβουν να σας μολύνουν και να σας αρρωστήσουν. Αυτή η ανακάλυψη ήταν που οδήγησε την ομάδα των επιστημόνων να ερευνήσει περαιτέρω.

Αυτό οδήγησε την ομάδα μας να αναλύσει αν η ίδια αντίδραση συμβαίνει με κάποιους από τους ιούς που προκαλούν κοινές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα.

~ Dr. Bleier ~
Γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα; Τι λέει μια νέα μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη, αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα επειδή το κρύο επηρεάζει την ανοσολογική αντίδραση της μύτης.

Γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα;

Υποθέτοντας ότι η ρινική ανοσολογική απόκριση διακυβεύεται με το κρύο, ο Bleier και η ομάδα του ξεκίνησαν νέα έρευνα.

Για να δοκιμάσουν την προσέγγισή τους, εξέθεσαν ρινικούς ιστούς σε θερμοκρασίες 4,4 βαθμών Κελσίου. Διαπίστωσαν ότι αυτό οδήγησε σε μείωση της θερμοκρασίας των ιστών κατά περίπου 5 βαθμούς Κελσίου, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Η πτώση αυτή μείωσε σημαντικά την έμφυτη ανοσολογική τους απόκριση.

Ο αριθμός των εξωκυτταρικών κυστιδίων που απελευθερώθηκαν υπό αυτές τις συνθήκες μειώθηκε κατά περισσότερο από 40% και επηρεάστηκε η ποιότητά τους. Η μειωμένη απόκριση θα καθιστούσε τον ιό πιο ικανό να προσκολληθεί στα ρινικά κύτταρα.

Γιατί αρρωσταίνουμε περισσότερο το χειμώνα: Η πρώτη μελέτη που εξετάζει μια βιολογική πτυχή

Για πολλά χρόνια θεωρούσαμε δεδομένο ότι αρρωσταίνουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει βιολογικούς παράγοντες για να εξηγήσει το γιατί.

Ο Bleier και η ομάδα του θεωρούν τα ευρήματά τους πολύ σημαντικά. Εξ όσων γνωρίζουν, η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που προσφέρει μια βιολογική εξήγηση για το φαινόμενο και χρησιμεύει ως βάση για την κατανόηση και την πρόληψη των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και ο COVID-19.

Σημαντικό είναι ότι τα ρινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν δόθηκαν από εθελοντές και αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο.

Δηλαδή, οι άνθρωποι δεν χρειάστηκε να εκτεθούν άμεσα στους ιούς. Προσομοιώθηκαν οι φυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της μύτης. Επιπλέον, υπήρχαν μεταβολές της θερμοκρασίας για την καλύτερη παρατήρηση των αλλαγών στην ανοσολογική απόκριση.

Προς το παρόν, αναμένεται πρόοδος στα πειράματα σε εθελοντές για να επικυρωθεί ισχυρότερα η υπόθεση που διατυπώθηκε, αν η απόκριση αποδειχθεί ίδια με την προσομοιωμένη. Ωστόσο, πρόκειται ήδη για μια σημαντική ανακάλυψη στον έλεγχο των κοινών χειμερινών αναπνευστικών ασθενειών.

A group of scientists discovered the biological reasons why we get sicker in the winter than in other seasons.
Η μελέτη επιβεβαιώνει τον βιολογικό λόγο για τον οποίο αρρωσταίνουμε περισσότερο τον χειμώνα. Και η απάντηση φαίνεται να βρίσκεται στη θερμοκρασία.

Παρά τις προόδους, τα προληπτικά μέτρα κατά της γρίπης εξακολουθούν να ισχύουν

Σύμφωνα με την Κλινική Cleveland, η γρίπη είναι μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που προσβάλλει τη μύτη, το στόμα, το λαιμό και τους πνεύμονες. Τα συμπτώματα ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχουν ορισμένα που είναι επαναλαμβανόμενα:

 • Πυρετός
 • Φτέρνισμα
 • Υγρά μάτια
 • Ρινική καταρροή
 • Πονοκέφαλοι
 • Πόνοι στο σώμα
 • Κόπωση και εξάντληση
 • Βήχας και πονόλαιμος
 • Ανατριχίλα και εφίδρωση
 • Ναυτία και απώλεια όρεξης

Η γρίπη δεν έχει συγκεκριμένη θεραπεία, αλλά διατίθεται ένας αριθμός φαρμάκων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Υπάρχει ένα εμβόλιο που χορηγείται προληπτικά κατά της γρίπης, το οποίο χορηγείται σε μορφή ένεσης ή ρινικού σπρέι. Η μέθοδός του είναι να εκθέσει τον οργανισμό στον εξασθενημένο ιό, ώστε ο οργανισμός να αναπτύξει αντισώματα.

Εκτός από την εφαρμογή του εμβολίου και την τήρηση του προτεινόμενου ιατρικού σχήματος, είναι απαραίτητο να πλένετε συχνά τα χέρια σας για πρόληψη. Είναι επίσης σημαντικό να τρώτε υγιεινά, να ασκείστε και να ενυδατώνεστε σωστά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Benjamin S. Bleier; Di Huang; Maie S. Taha; Ángela L. Nocera; Anan D. Workman; Mansoor M. Amiji. Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2022.  DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2022.09.037

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.