Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη βιοτίνης

Πολλοί μύθοι έχουν χτιστεί γύρω από τη λήψη βιοτίνης, κυρίως επειδή προωθήθηκε ως συστατικό με σημαντικά καλλυντικά αποτελέσματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι παράγει όλα τα οφέλη που λέγεται ότι προσφέρει.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη βιοτίνης

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η βιοτίνη είναι ένας τύπος βιταμίνης Β που μετατρέπει τους υδατάνθρακες, τα λίπη και τις πρωτεΐνες που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Αρχικά ονομαζόταν βιταμίνη Η, αλλά τώρα ονομάζεται Β7 και έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα για την καλλυντική δράση στα νύχια και τα μαλλιά. Τι πρέπει να ξέρετε για τη λήψη βιοτίνης;

Η βιταμίνη Β7 υπάρχει σε μεγάλο αριθμό τροφίμων, σε αντίθεση με άλλες βιταμίνες. Υπάρχει επίσης στα συμπληρώματα διατροφής. Τα ανθρώπινα όντα χρειάζονται μόνο μικρές δόσεις της ουσίας για να λειτουργήσουν σωστά. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά χρειάζονται μόνο 200 μικρογραμμάρια αυτής της βιταμίνης την ημέρα και οι ενήλικες μόνο 300.

Σήμερα, θα σας πούμε περισσότερα για αυτή τη βιταμίνη και τι πρέπει να γνωρίζετε για τη λήψη βιοτίνης.

Η αποτελεσματικότητα από τη λήψη βιοτίνης

Η βιοτίνη καταναλώνεται συχνά ως συμπλήρωμα διατροφής, καθώς λέγεται ότι έχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι η λήψη βιοτίνης είναι πιθανώς αποτελεσματική μόνο για την αντιστάθμιση της οργανικής ανεπάρκειας βιοτίνης.

Είναι πολύ σπάνιο να υπάρχουν χαμηλά επίπεδα βιοτίνης στο σώμα, καθώς αυτή η βιταμίνη υπάρχει σε πολλά τρόφιμα. Επίσης, η ποσότητα που απαιτείται από τους ανθρώπους είναι χαμηλή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας που οδηγούν σε μείωση αυτής της βιταμίνης. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται κυρίως σε:

 • Έγκυες γυναίκες: Όταν η διατροφή τους δεν είναι ιδανική
 • Άτομα που τρέφονται από σωλήνες για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Αυτοί που υποφέρουν από υποσιτισμό
 • Τοξικομανείς ή καπνιστές
Πηγές βιταμίνης Β7.
Η καθημερινή απαίτηση βιοτίνης είναι πολύ μικρή για τον άνθρωπο.

Μη αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της τεχνητής βιοτίνης

Αν και αυτή η βιταμίνη προωθείται στην αγορά ως απάντηση σε μεγάλο αριθμό ελλείψεων και προβλημάτων, η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη δεν έχει βρει επαρκή στοιχεία για πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη.

Υπάρχει μια προκαταρκτική, ακατανόητη έρευνα που ισχυρίζεται ότι η λήψη βιοτίνης μπορεί να είναι χρήσιμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Διακοπή ή μετριασμός της τριχόπτωσης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Skin Appendage Disorders
 • Πύκνωση και βελτίωση των νυχιών των χεριών και των ποδιών, όταν είναι φολιδωτά
 • Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και συμβάλλει στη μείωση του πόνου των περιφερικών νεύρων στους διαβητικούς, σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς
 • Μείωση των μυϊκών κράμπων σε όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση
 • Βελτίωση της όρασης και αύξηση της κινητικότητας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας

Παρόλο που όλες αυτές οι ιδιότητες αποδίδονται σε αυτήν, δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά επιστημονικά στοιχεία ότι έχει αυτά τα αποτελέσματα. Αυτό που έχει αποκλειστεί πρακτικά είναι ότι αυτή η βιταμίνη είναι χρήσιμη για τη μείωση του εξανθήματος που προκαλείται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στα μωρά.

Είναι ασφαλής στη χρήση;

Το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Consumer Reports επισήμανε σε μία από τις δημοσιεύσεις του ότι η συμπλήρωση βιοτίνης παρέχει έως και 15 φορές την ποσότητα που απαιτείται από έναν φυσιολογικό οργανισμό. Αυτό δημιουργεί περίσσεια βιοτίνης πλάσματος, αλλά η επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία είναι ακόμα άγνωστη.

Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ότι το σώμα μας είναι απόλυτα ικανό να αποβάλει την περίσσεια βιταμίνης Β7, χωρίς αυτό να προκαλεί κανένα πρόβλημα στο ανθρώπινο σώμα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι πρότειναν ότι αυτή η βιταμίνη θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα, αλλά δεν υπάρχει καμία μελέτη που να υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

Επιπλέον, ορισμένοι υποψιάζονται ότι η βιοτίνη μπορεί να είναι επιβλαβής για τις έγκυες γυναίκες και το έμβρυο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα για αυτήν την ουσία είναι σε εξέλιξη και προς το παρόν, υπάρχουν πολλά άλυτα ερωτήματα.

Μια βιταμίνη βιοτίνης.
Αν και η βιοτίνη υποστηρίζεται ως αποτελεσματική σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για αυτήν.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε: 5 συμβουλές για την πνευματική κόπωση

Λήψη βιοτίνης: Πηγές και κατανάλωση

Συνολικά, οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν βιταμίνη Β7 από την κανονική διατροφή τους. Υπάρχει σε κοινά τρόφιμα όπως κρέας, ψάρι, αυγά, εντόσθια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μερικά λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, μπρόκολο και σπανάκι.

Οι κύριες εκδηλώσεις ανεπάρκειας αυτής της βιταμίνης είναι ένα εξάνθημα γύρω από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα και η αραίωση των μαλλιών. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μια κατάσταση συστηματικής φλεγμονής, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Physiology.

Επίσης, μπορεί να υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις οξέων στο αίμα και τα ούρα, λοιμώξεις του δέρματος, συχνές δυσκοιλιότητες, εύθραυστα νύχια και προβλήματα στο νευρικό σύστημα.

Διατηρήστε επαρκή τα επίπεδα βιοτίνης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιοτίνης. Η χρήση της έγινε δημοφιλής επειδή προωθήθηκε ως καλλυντικό προϊόν. Είναι καλύτερο να λαμβάνετε αυτήν τη βιταμίνη από τα τρόφιμα απευθείας και όχι από τα συμπληρώματα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να εγγυηθείτε τη σωστή λειτουργία των φυσιολογικών αντιδράσεων του ανθρώπινου σώματος. Θα βοηθήσετε επίσης να κρατήσετε τη φλεγμονή υπό έλεγχο, η οποία είναι η αιτία ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων παθολογιών.

Τέλος, θυμηθείτε να ακολουθήσετε μια ποικίλη διατροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Patel DP., Swink SM., Castelo Soccio L., A review of the use of biotin for hair loss. Skin Appendage Disord, 2017. 3 (3): 166-169.
 • Turgut M., Cinar V., Pala R., Tuzcu M., et al., Biotin and chromium histidianate improve glucose metabolism and proteins expression levels of IRS-1, PPAR y, and NF-kB in exercise-trained rats. J Int Soc Sports Nutr, 2018.
 • Agrawal S., Agrawal A., Said HM., Biotin deficiency enhances the inflammatory response of human dendritic cells. Am J Physiol Cell Physiol, 2016.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.