Βιταμίνη Β6: Ποια είναι τα οφέλη της και πώς χρησιμοποιείται;

Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αναιμία και δερματικές διαταραχές. Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η βιταμίνη; Ποια είναι τα οφέλη της;
Βιταμίνη Β6: Ποια είναι τα οφέλη της και πώς χρησιμοποιείται;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η βιταμίνη Β6 ανήκει στην ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών. Επομένως, είναι μια βιταμίνη που διαλύεται στο νερό και δεν μπορεί να αποθηκευτεί στο σώμα. Το σώμα εκκρίνει την περίσσεια Β6 μέσω των ούρων και γι αυτό πρέπει να την καταναλώνετε τακτικά μέσω της διατροφής σας.

Μπορείτε να την βρείτε φυσικά στο κρέας και στο ψάρι. Επιπλέον, τα αμυλώδη τρόφιμα, όπως οι πατάτες και ορισμένα φρούτα, την περιέχουν επίσης. Ωστόσο, είναι μια βιταμίνη που περιλαμβάνεται στα συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή πυριδοξίνης.

Η ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης προκαλεί αναιμία, κνησμό, εξανθήματα, φολιδωτά χείλη, ρωγμές στις γωνίες του στόματος και πρήξιμο της γλώσσας. Επιπλέον, η ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζεται με κατάθλιψη, σύγχυση και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι σωματικές λειτουργίες για τη βιταμίνη Β6

χάπια βιταμίνησ β6
Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών. Επίσης, είναι ζωτικής σημασίας η προστασία της γνωστικής υγείας.

Αρκετά στοιχεία υποστηρίζουν το γεγονός ότι η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης, εντός των συνιστώμενων δόσεων, προκαλεί θετικά αποτελέσματα στο σώμα. Παρακάτω, θα μιλήσουμε για τα πιο σημαντικά οφέλη:

 • Οι βιταμίνες Β μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα ομοκυστεΐνης. Ωστόσο, η συμπλήρωση με αυτήν τη βιταμίνη δεν μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας εάν η διατροφική πρόσληψη είναι σωστή, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες.
 • Από την άλλη πλευρά, τα άτομα με χαμηλά επίπεδα Β6 μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ορισμένων καρκίνων που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα. Ένα παράδειγμα είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, όπως αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Gastroenterology.
 • Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υγιή επίπεδα Β6 στο αίμα έχουν καλύτερες αναμνήσεις. Ωστόσο, η συμπλήρωση δεν φαίνεται αποτελεσματική για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ασθενείς με άνοια.
 • Επίσης, οι ειδικοί εικάζουν ότι υπάρχει πιθανή επίδραση της βιταμίνης Β6 στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ορισμένα άρθρα προτείνουν ότι η συμπλήρωση με αυτήν τη βιταμίνη μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, μειώνοντας έτσι τις αλλαγές στη διάθεση, την ευερεθιστότητα και την έλλειψη συγκέντρωσης.
 • Συνιστάται η κατανάλωση αυτής της βιταμίνης υπό ιατρική παρακολούθηση για τη μείωση της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης.

Υπερδοσολογία από την βιταμίνη Β6

Συνολικά, είναι πολύ απίθανο η υπερβολική δόση βιταμίνης Β6 να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. Δεδομένου ότι είναι υδατοδιαλυτό και απεκκρίνεται στα ούρα, είναι δύσκολο να επιτύχει υψηλές συγκεντρώσεις στο σώμα με την απουσία συμπληρωμάτων διατροφής. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη κατανάλωση θα μπορούσε πράγματι να οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση.

Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα υγείας, το οποίο μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος. Επιπλέον, μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικές αντιδράσεις, υπερευαισθησία στο ηλιακό φως, ναυτία και καούρα. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνετε αυτό το συμπλήρωμα μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα

Τα συμπληρώματα που περιέχουν αυτήν τη βιταμίνη μπορεί να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα:

 • Μερικά αντιβιοτικά, όπως η κυκλοσερίνη, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της φυματίωσης. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να επιδεινώσει τις επιληπτικές κρίσεις και να βλάψει τα νευρικά κύτταρα.
 • Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία της επιληψίας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα αυτής της βιταμίνης.
 • Η κατάποση της θεοφυλλίνης για τη θεραπεία του άσθματος μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα Β6 και να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις.

Ανάγκη του σώματος για βιταμίνη Β6

τρόφιμα με βιταμίνη β6
Μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη Β6 που χρειάζεται το σώμα σας με μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται να καταφύγετε σε συμπληρώματα.

Αφήνοντας κατά μέρος τις συστάσεις του ΠΟΥ για την πρόσληψη βιταμίνης Β6 σε κανονικές καταστάσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί υπερβολική ζήτηση. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να συμβεί σε άτομα που ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθώς αυτή η βιταμίνη παίζει ρόλο στην κατανομή των πρωτεϊνών. Επιπλέον, μπορεί να είναι σημαντικό να την καταναλώνετε περισσότερο σε καταστάσεις όπου πάσχετε από μια ανεξέλεγκτη καμπύλη γλυκόζης. Τέλος, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την πρόσληψη αυτού του μικροθρεπτικού συστατικού σε περίπτωση αναιμίας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατες μελέτες σχετικά με αυτήν τη βιταμίνη αμφισβητούν τον αντιοξειδωτικό ρόλο και τη σχέση της με σύνθετες ασθένειες. Επί του παρόντος, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τόσο η ανεπάρκεια όσο και η περίσσεια αυτής της βιταμίνης μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες. Όμως, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Συμπέρασμα

Η βιταμίνη Β6 έχει διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Υπό κανονικές συνθήκες, μπορείτε να πάρετε το ποσό που χρειάζεστε μέσω της διατροφής σας. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου το συμπλήρωμα είναι απαραίτητο για τη διόρθωση ενός ελλείμματος ή την πρόληψη μιας ασθένειας.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην κάνετε κατάχρηση πολυβιταμινών. Επομένως, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας προτού τα καταναλώσετε. Σε περίπτωση που εμφανίσετε παρενέργειες, όπως ναυτία, οι ειδικοί συνιστούν την αναστολή της πρόσληψης του προϊόντος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Stover PJ, Field MS. Vitamin B-6. Adv Nutr. 2015;6(1):132–133. Published 2015 Jan 15. doi:10.3945/an.113.005207
 • Sato K., Why is vitamin B6 effective in alleviating the symptoms of autism? Med Hypotheses, 2018. 115: 103-106.
 • Bird RP., The emerging role of vitamin B6 in inflammation and carcinogénesis. Adv Food Nutr Res, 2018. 83: 151-194.
 • Zhang XH, Ma J, Smith-Warner SA, Lee JE, Giovannucci E. Vitamin B6 and colorectal cancer: current evidence and future directions. World J Gastroenterol. 2013;19(7):1005–1010. doi:10.3748/wjg.v19.i7.1005

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.