Εποχιακή τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει το φθινόπωρο;

Η εποχιακή απώλεια μαλλιών συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλεί συναγερμό γιατί δεν οφείλεται σε πρόβλημα υγείας.
Εποχιακή τριχόπτωση: Γιατί συμβαίνει το φθινόπωρο;

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Γνωρίζατε ότι η εποχιακή τριχόπτωση είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου; Ωστόσο, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία. Είναι απολύτως φυσιολογικό να συμβεί. Όπως και με τα φύλλα των δέντρων, τα μαλλιά μας υποβάλλονται σε διαδικασία ανανέωσης το φθινόπωρο.

Το να χάνετε περισσότερα μαλλιά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, συμβαίνει επειδή είναι μέρος της κληρονομιάς που έχουμε από τους προγόνους μας τα θηλαστικά. Στην πραγματικότητα, όλα τα θηλαστικά χάνουν μέρος των μαλλιών μας κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν. Στη συνέχεια, όλα επανέρχονται στο φυσιολογικό μόλις τελειώσει η εποχή.

Η διαδικασία με την οποία χάνουμε περισσότερα μαλλιά κατά το φθινόπωρο ονομάζεται «εποχιακή τριχόπτωση». Επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, αλλά όσοι έχουν μακριά μαλλιά το παρατηρούν περισσότερο. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν όταν συμβαίνει και προσπαθούν να πάρουν περισσότερες βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε αποτελεσματικό.

Εποχιακή τριχόπτωση

τρίχες σε χέρια

Ανεξάρτητα από τη σεζόν, όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως φύλου χάνουν τα μαλλιά τους συνεχώς. Υπό κανονικές συνθήκες, μεταξύ 12 και 15% των μαλλιών μας ανανεώνεται κάθε μέρα. Έτσι, χάνουμε περίπου 80 έως 100 τρίχες την ημέρα.

Αυτό σημαίνει ότι ανανεώνουμε όλα τα μαλλιά μας σε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που η απώλεια είναι μεγαλύτερη. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αν και δεν είναι ασυνήθιστο να συμβαίνει επίσης κατά την άνοιξη.

Αυτή η διαδικασία ανανέωσης έχει μόνο μία εξαίρεση: τα νεογνά. Τα μωρά γεννιούνται με ένα είδος χνούδι που εξαφανίζεται εντελώς μετά τον τρίτο ή τέταρτο μήνα της ζωής τους. Τότε είναι που τα πραγματικά μαλλιά τους αρχίζουν να μεγαλώνουν.

Τι προκαλεί την εποχιακή τριχόπτωση;

Αρχικά, όλα τα θηλαστικά ρυθμίζονται για να αλλάξουν τη γούνα τους ως προετοιμασία για το χειμώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κρύος καιρός απαιτεί ανανεωμένα μαλλιά που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο χάνουμε περισσότερα μαλλιά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου.

Ομοίως, η τριχόπτωση αποτελεί μέρος μιας φυσικής διαδικασίας φυσιολογικής ανανέωσης και έχει εποχιακό παράγοντα. Για παράδειγμα, τα μαλλιά συνήθως πεθαίνουν την άνοιξη, αλλά χρειάζονται έως και τρεις μήνες για να φύγουν, κάτι που συμβαίνει να συμπίπτει με το φθινόπωρο. Αυτός είναι ο λόγος που η τριχόπτωση κορυφώνεται κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν.

Ομοίως, η διακύμανση του φωτός και ο αριθμός των ωρών ηλιοφάνειας επηρεάζουν επίσης την τριχόπτωση. Συνολικά, αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε μεταβολή στην έκκριση μελατονίνης και προλακτίνης. Η συνέπεια είναι μια αλλαγή στην περιεκτικότητα των μαλλιών, η οποία οδηγεί σε πτώση.

Μύθοι και γεγονότα

μπύρα στα μάλλια

Υπάρχουν μερικοί μύθοι για την τριχόπτωση. Για παράδειγμα, ορισμένοι λένε ότι επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι γυναίκες έχουν συνήθως μακρύτερα μαλλιά και επομένως το παρατηρούν περισσότερο.

Άλλοι λένε ότι πρέπει να βουρτσίζετε τα πιο απαλά μαλλιά για να αποτρέψετε την τριχόπτωση ή ότι η τριχόπτωση θα σταματήσει εάν δεν τα πλέξετε. Και οι δύο δηλώσεις είναι ψευδείς, καθώς τα μαλλιά βγαίνουν επειδή η τρίχα έχει χαλαρώσει. Οποιαδήποτε τρίχα δεν είναι μέρος αυτής της διαδικασίας, έχει ρίζα περίπου μισό εκατοστό κάτω από το τριχωτό της κεφαλής. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να την βγάλετε.

Στη συνέχεια, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η λήψη συμπληρώματος βιταμινών αποτρέπει την τριχόπτωση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Ωστόσο, αυτό είναι επίσης ψευδές. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η διαδικασία δεν συμβαίνει λόγω έλλειψης βιταμινών αλλά από μια εντελώς φυσική αλλαγή.

Πότε να ανησυχείτε για την τριχόπτωση

Λοιπόν, ας είμαστε ξεκάθαροι: η εποχιακή τριχόπτωση δεν είναι πραγματικά μια απώλεια, αλλά μια ανανέωση. Τα μαλλιά που χάνουμε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου μεγαλώνουν ξανά σε περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες από μόνα τους. Επομένως, δεν υπάρχει ανάγκη για θεραπεία ή αλλαγές στη ρουτίνα μας. Όταν βγαίνει μια τρίχα, είναι μόνο επειδή υπάρχει ήδη μια άλλη που τη σπρώχνει.

Η καλύτερη πορεία δράσης είναι να πλένετε τα μαλλιά σας συχνά και να τα βουρτσίζετε καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά θα βγει. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν βουρτσίζετε μόνο από καιρό σε καιρό, θα έχετε συσσωρευμένα χαλαρά μαλλιά στο κεφάλι σας και θα έχετε την εντύπωση ότι χάνετε πολύ περισσότερα από ό, τι θα έπρεπε.

Τέλος, η απώλεια μαλλιών κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου θα πρέπει να ανησυχεί μόνο εάν είναι πραγματικά ακραία ή εάν συνεχίσετε να χάνετε μαλλιά μετά τη λήξη της σεζόν. Σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, είναι πάντα καλή ιδέα να πάτε σε έναν δερματολόγο που μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Guerrero, A. R., & Ch, M. K. (2011). Alopecias. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(6), 775-783.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.