Μάθετε αν οι βιταμίνες παρέχουν ενέργεια

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η βιταμίνη Β2 παρέχει ενέργεια στα κύτταρα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για ν' αυξηθεί η ζωτικότητά μας. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα για το πώς να λαμβάνετε μεγαλύτερες ποσότητες.
Μάθετε αν οι βιταμίνες παρέχουν ενέργεια
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι βιταμίνες παρέχουν ενέργεια και είναι απαραίτητες μικροθρεπτικές ουσίες οι οποίες συμμετέχουν σε πολλές μεταβολικές διεργασίες. Πρέπει να εξασφαλίζουμε την πρόσληψή τους καθώς μια ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις. Επιπλέον, σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή ενέργειας.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες βιταμινών: οι υδατοδιαλυτές και οι λιποδιαλυτές. Οι πρώτες διαλύονται στο νερό και οι τελευταίες στο λίπος. Όμως, αυτό σημαίνει πως μπορούμε ν’ αποθηκεύσουμε μόνο συσσωρευμένο λιπώδη ιστό. Οι υδατοδιαλυτές ουσίες θα χαθούν μέσω των ούρων.

Σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε με την ομάδα Β υδατοδιαλυτών βιταμινών και τις διεργασίες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό ενέργειας, όπως δηλώνουν αρκετές επιστημονικές μελέτες.

Οι βιταμίνες παρέχουν ενέργεια;

Είναι ξεκάθαρο πως οι κύριες θρεπτικές ουσίες για την ενέργεια είναι οι υδατάνθρακες και το λίπος. Ανάλογα με το αν χρησιμοποιούμε αερόβιο ή αναερόβιο μεταβολισμό η κάθε μία παίζει μεγαλύτερο ρόλο.

Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητη η παρουσία καταλυτικών ουσιών οι οποίες προκαλούν ενεργειακές αντιδράσεις. Αυτές είναι οι βιταμίνες Β. Πολλές από τις ενεργειακές αντιδράσεις συμβαίνουν στα μιτοχόνδρια. Μεταξύ άλλων, σε αυτά τα οργανίδια βασίζεται και η αναπνοή των κυττάρων.

Επιστημονικά περιοδικά αναφέρουν ότι η βιταμίνη Β2 δρα ως ένας θεμελιώδης συν-παράγοντας στην πρόσληψη ενέργειας μέσα στο κύτταρο. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι τα συμπληρώματα βιταμινών ή η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών θα βελτιώσει τη ζωτικότητά σας.

Εκτός και αν υπάρχει προηγούμενη ανεπάρκεια, δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ότι μια αύξηση της ποσότητας αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας.

Διάφορα τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων
Η βιταμίνη Β2 δρα ως ένας θεμελιώδης συν-παράγοντας στην απόκτηση ενέργειας στα κύτταρα. Ωστόσο, τα στοιχεία δε δείχνουν ότι κάτι τέτοιο αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας.

Τρόποι ν’ αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειας με βιταμίνες

Όταν αποζητούμε ν’ αυξήσουμε τη ζωτικότητά μας, η καλύτερη επιλογή είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία. Επίσης, θα πρέπει να γυμνάζεστε τακτικά. Έτσι, θα βελτιωθεί η αποδοτικότητα των ενεργειακών αντιδράσεων, θα υπάρξουν μυϊκές προσαρμογές και θα ρυθμιστεί το ορμονικό σας σύστημα.

Ορισμένες ανεπάρκειες σε θρεπτικές ουσίες ίσως σχετίζονται και με την κόπωση. Μια τυπική περίπτωση είναι η παθολογία που γνωρίζουμε ως αναιμία. Αυτή η ασθένεια προκαλείται από μία μείωση στην αποτελεσματικότητα της μεταφοράς οξυγόνου και προέρχεται από μια ανεπάρκεια στη βιταμίνη Β12 ή τον σίδηρο.

Συνδέεται επίσης με περιοριστικές δίαιτες που δεν έχουν κρέας, συνήθως αυτές που ακολουθούν αθλητές μεγάλων αποστάσεων. Γι’ αυτούς τους λόγους, ο αποκλεισμός διατροφικών ομάδων από τη διατροφή σας μπορεί ν’ αποβεί μοιραίος όταν θέλετε να βελτιώσετε την υγεία σας.

Αποτελεσματικά συμπληρώματα

Υπάρχουν εργογόνα βοηθήματα τα οποία μπορούν ν’ αυξήσουν τη ζωτικότητα και την απόδοσή μας. Τέτοια είναι η καφεΐνη η οποία μπορεί να βελτιώσει το γνωστικό μας σύστημα και να μειώσει την εμφάνιση κούρασης σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία.

Αυτή η ουσία αυξάνει την αίσθηση ενέργειας και είναι τοξική σε μεγάλες ποσότητες. Όμως, η χρήση της είναι μειωμένη σε συγκεκριμένο εύρος δόσεων και υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δε θα πρέπει να χρησιμοποιείται.

Η κατανάλωσή της είναι ασφαλής μέσο- και μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, συνδέεται με την προστασία ενάντια στην ανάπτυξη μακροχρόνιων νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Υπάρχουν επιστημονικά άρθρα τα οποία υποστηρίζουν αυτή τη δήλωση, αν και, όπως αναφέραμε, συνιστάται μόνο σε μέτριες δόσεις.

Χημική δομή καφεΐνης
Η καφεΐνη μπορεί να έχει θετική επίδραση στο σώμα όταν λαμβάνεται σε μέτριες δόσεις.

Οι βιταμίνες παρέχουν ενέργεια

Παρά το γεγονός πως η βιταμίνη Β είναι μια πηγή μεταβολικής ενέργειας, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να μας κάνουν να πιστεύουμε πως αυξάνοντας την κατανάλωσή της θα βελτιώσουμε τα επίπεδα ενέργειας και ζωτικότητας.

Η καλύτερη επιλογή είναι να έχουμε μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή. Αποφύγετε τον περιορισμό ομάδων τροφίμων και έτσι δε θα πάσχετε από ανεπάρκειες σε θρεπτικές ουσίες. Αυτό με τη σειρά του θα προσφέρει τη βέλτιστη λειτουργία του κυτταρικού και ενεργειακού μεταβολισμού ο οποίος θα διατηρεί σε καλή κατάσταση το σώμα σας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα εργογόνα βοηθήματα τα οποία βελτιώνουν, αν και στιγμιαία, τα επίπεδα ενέργειας. Η καφεΐνη, όπως αναφέραμε, είναι μια εξαιρετική επιλογή γι’ αυτό.

Τέλος, αν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα της διατροφής σας, είναι καλύτερο να πάρετε τη γνώμη ενός διατροφολόγου. Εκείνος θα βελτιστοποιήσει τη διατροφή σας ώστε να μην σας λείπει ποτέ ενέργεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Depeint F., Bruce WR., Shangari N., Mehta R., O’Brien PJ., Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitocondrial energy metabolism. Chem Biol Interact, 2006. 163 (1-2): 94-112.
  • Henriques BJ., Lucas TG., Gomes CM., Therapeutic approaches using riboflavin in mitocondrial energy metabolism disorders. Curr Drug Targets, 2016. 17 (13): 1527-34.
  • Smirmaul BP., De Moraes AC., Angjus L., Marcora SM., Effects of caffeine on neuromuscular fatigue and performance during high intensity cycling exercise in moderate hipoxia. Eur J Appl Physiol, 2017. 117 (1): 27-38.
  • Kolhadouzan M., Hamadeh MJ., The neuroprotective effects of caffeine in neurodegenerative diseases. CNS Neurosci Ther, 2017. 23 (4): 272-290.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.