Πόνοι στα γεννητικά όργανα: Τι πρέπει να ξέρετε

Έχετε αίσθημα καύσου στην περιοχή του κόλπου σας; Υπάρχει φλεγμονή; Ίσως ο αιμορραγικός πόνος σας οφείλεται σε μια κατάσταση που ονομάζεται αιδοιοδυνία.
Πόνοι στα γεννητικά όργανα: Τι πρέπει να ξέρετε
María Belén del Río

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι πόνοι στα γεννητικά όργανα εμφανίζονται με μια αίσθηση καψίματος, που προκαλεί φλεγμονή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μιας γυναίκας. Δυστυχώς, πλήττει περίπου το 16% του γυναικείου πληθυσμού. Σήμερα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με αυτήν την πάθηση, ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τα συμπτώματά της και να λάβετε άμεσα μέτρα, εάν χρειαστεί.

Ας μάθουμε πώς οι πόνοι στα γεννητικά όργανα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας και πώς μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική σας ζωή. Επίσης, θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό;

Πόνοι στα γεννητικά όργανα
Ο κόλπος είναι μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές μιας γυναίκας και μπορεί εύκολα να ερεθιστεί ή να μολυνθεί από μύκητα.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τον πόνο του αιδοίου. Για παράδειγμα, το τρίψιμο πολύ σκληρά με χαρτί υγείας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και πόνο. Σημειώστε ότι μια αλλεργία στο λατέξ (προφυλακτικά) μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια συμπτώματα.

Ωστόσο, ίσως θελήσετε να μάθετε εάν πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο επειδή μπορεί να έχετε αιδοιοδυνία. Θυμηθείτε ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.

Πόνοι στα γεννητικά όργανα: Συμπτώματα

Ο λόγος για τον οποίο η αιδοιοδυνία θεωρείται χρόνιος πόνος είναι επειδή διαρκεί περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία.

Επομένως, πηγαίνετε αμέσως στο γιατρό σας εάν έχετε τα ακόλουθα συμπτώματα για περισσότερο από μερικές ημέρες.

  • Το κάψιμο συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα τσιμπήματος και πόνου.
  • Μια αίσθηση κνησμού που δεν μπορείτε να ανακουφίσετε με κανέναν τρόπο (για παράδειγμα, πλένοντας την περιοχή με κατάλληλο σαπούνι).
  • Επώδυνες σεξουαλικές σχέσεις (αυτές είναι συχνές σε γυναίκες με αιδοιοδυνία).

Ας καταστήσουμε σαφές ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι χρόνια ή να συμβούν μόνο σε συγκεκριμένες ώρες. Για παράδειγμα, όταν αγγίζετε την περιοχή ή κατά τη διάρκεια του σεξ.

Ωστόσο, εάν αυτά τα συμπτώματα δεν εξαφανιστούν, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Θα μπορούν να κάνουν διάγνωση και να σας δώσουν θεραπεία, ώστε να μπορείτε να την θεραπεύσετε το συντομότερο δυνατό.

Πόνοι στα γεννητικά όργανα: Οι αιτίες

Αντισυλληπτικά χάπια
Η αιδοιoδυνία μπορεί να είναι μια παρενέργεια των αντισυλληπτικών, καθώς και μια προειδοποίηση για μια υποκείμενη ασθένεια

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, αυτά είναι μερικά από τα κοινά αίτια του πόνου στα γεννητικά όργανα:

  • Έρπης: βλάβες που προκαλούν πληγές στην περιοχή του αιδοίου.
  • Αλλεργίες: λόγω της χρήσης υγρών μαντηλιών ή προφυλακτικών από λατέξ.
  • Ορμόνες: ορμονικές αλλαγές λόγω θηλασμού ή λήψης αντισυλληπτικών.
  • Ενδομητρίωση: παρουσία ενδομήτριου ιστού έξω από τη μήτρα.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις αιτίες της αιδοιοδυνίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κολπίτιδα Δηλαδή, μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συσπάσεις των μυών του κόλπου. Είναι συχνά το αποτέλεσμα άγχους και φόβου εν αναμονή του πόνου που θα συμβεί κατά τη σεξουαλική επαφή.

Εάν συμβαίνει αυτό, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πιθανές θεραπείες

Μην ανησυχείτε πάρα πολύ εάν πάτε στο γιατρό λόγω των συμπτωμάτων που παρουσιάζετε και σας διαγνώσουν με αιδοιοδυνία. Υπάρχουν πολλές αποδεδειγμένες θεραπείες για αυτήν την πάθηση.

Εάν υπάρχουν σαφή σημάδια άγχους και πρόβλεψη πόνου στη σεξουαλική επαφή, τότε θα πρέπει να εξετάσετε τη δυνατότητα ψυχοθεραπείας. Μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ωστόσο, τι θα συμβεί εάν το πρόβλημα είναι εξωτερικό;

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όπως αναισθητικά και αντιφλεγμονώδεις κρέμες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Όμως,  εάν οι αιτίες είναι πιο σοβαρές, όπως η ενδομητρίωση, τότε θα πρέπει να εξετάσετε τη χειρουργική επέμβαση.

Ένα πρόβλημα με μια λύση

Γυναίκα σε γυναικολόγο
Μπορείτε να λάβετε απαντήσεις σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε από έναν επαγγελματία.

Όπως μπορείτε να δείτε, υπάρχουν πολλές λύσεις. Λάβετε υπόψη ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και οι αιτίες ποικίλλουν ευρέως. Ό, τι κι αν κάνετε, μην προσπαθήσετε να το κρύψετε ούτε να σιωπήσετε. Μπορείτε να πείτε αντίο τη σεξουαλική δυσφορία αμέσως μετά τη συμβουλή γιατρού και την έναρξη της θεραπείας!

Γι ‘αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνετε έλεγχο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αξίζει να απολαύσετε πλήρως τη σεξουαλική σας ζωή! Βάλτε τον εαυτό σας στα χέρια ενός επαγγελματία τώρα που γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλές λύσεις για τον πόνο του αιδοίου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. salud pública de méxico52(2), 148-155.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Chalela, J. G., & Gaitán-Duarte, H. (2016). Vulvodinia: clasificación, etiología, diagnóstico y manejo. Revisión sistemática de la literatura. Revista colombiana de obstetricia y ginecología58(3), 222-231.
  • Vieira-Baptista, Pedro, & Silva, Joana Lima. (2016). Alterações à classificação da dor vulvar persistente: (vulvodinia). Acta Obstétrica e Ginecológica Portuguesa10(1), 12-14. Recuperado em 03 de abril de 2019, de http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1646-58302016000100003&lng=pt&tlng=pt.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.