Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επηρεάζουν την υγεία του στόματός σας;

Το άτμισμα έχει κερδίσει δημοτικότητα τον τελευταίο καιρό. Μπορούν όμως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να επηρεάσουν τη στοματική σας υγεία; Μάθετε εδώ.
Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επηρεάζουν την υγεία του στόματός σας;
Vanesa Evangelina Buffa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μαΐου, 2023

Πολλοί άνθρωποι που καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα αισθάνονται άνετα με τον τρόπο που καπνίζουν και μάλιστα πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επηρεάζουν τη στοματική υγεία.

Το άτμισμα θεωρείται συχνά ως μια λιγότερο επιβλαβής εναλλακτική λύση έναντι του καπνίσματος. Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη η χρήση νικοτίνης και άλλων τοξικών ουσιών και οι επιπτώσεις τους στις στοματικές δομές.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και πώς λειτουργούν;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που μπορούν να θερμάνουν ένα υγρό και να παράγουν ένα αερόλυμα. Αποτελούνται από ένα χώρο που περιέχει το υγρό, ένα στοιχείο που παράγει τη θερμότητα και μια μπαταρία που τους επιτρέπει να λειτουργούν.

Το άτομο καπνίζει αυτόν τον ατμό, εισπνέοντας και εκπνέοντας αυτό το μείγμα μικροσκοπικών σωματιδίων. Η χρήση αυτού του τύπου προϊόντος ονομάζεται “άτμισμα”.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών στην αγορά. Υπάρχουν τσιγάρα που μοιάζουν με τσιγάρο, πίπες, στυλό, USB sticks και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Το υγρό που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχει συνήθως νικοτίνη, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη, αρωματικές ουσίες και άλλα χημικά και μέταλλα που προωθούν την παραγωγή του αερολύματος. Αυτό ονομάζεται “χυμός ηλεκτρονικού τσιγάρου” και έρχεται με τη μορφή διαφορετικών αρωματικών φυσιγγίων που ξαναγεμίζουν.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα, δεν υπάρχει εισπνοή πίσσας ή μονοξειδίου του άνθρακα. Για το λόγο αυτό, πολλοί χρήστες το θεωρούν πιο ακίνδυνο.

Όμως τα παραγόμενα αερολύματα δεν περιέχουν μόνο υδρατμούς. Όταν θερμαίνονται, η νικοτίνη, η γλυκερίνη και άλλες χημικές ουσίες που περιέχονται στο προϊόν εισπνέονται από το άτομο.

Οι ουσίες αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία, καρκινογόνες και εθιστικές. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν όλο και περισσότερες μελέτες και οργανισμοί υγείας που συμβουλεύουν κατά της χρήσης τους.

Πώς επιδρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στη στοματική και οδοντική υγεία

Παρατηρείται σημαντική αύξηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στον πληθυσμό, ιδιαίτερα στους νέους και τους εφήβους. Τα διαφημιστικά μηνύματα που τα περιγράφουν ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι του παραδοσιακού καπνού αυξάνουν το ενδιαφέρον του κοινού να πειραματιστεί με το άτμισμα.

Η αλήθεια είναι ότι το κάπνισμα με αυτόν τον τρόπο έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία. Οι παθήσεις του αναπνευστικού, νευρικού, πεπτικού, κυκλοφορικού, αναπαραγωγικού και ανοσοποιητικού συστήματος συνδέονται με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Και οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο τον καταναλωτή, αλλά και τους ανθρώπους γύρω του.

Από την άλλη πλευρά, αν και αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα για τη χρήση του, δεν έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο για τη διακοπή του καπνίσματος. Αντιθέτως, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το να έχει δοκιμάσει κανείς το άτμισμα αυξάνει τον κίνδυνο εθισμού στη νικοτίνη και, σε έναν μη καπνιστή, να ενσωματώσει τη συνήθεια αργότερα.

Πώς όμως δρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο στη στοματική υγεία; Ακολουθούν μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της συνήθειας στο στόμα.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επηρεάζουν την υγεία του στόματός σας;
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο χρησιμοποιεί ένα μείγμα ουσιών για να τις μετατρέψει σε αερόλυμα που εισπνέεται.

Προβλήματα στο βλεννογόνο του στόματος

Η νικοτίνη μειώνει τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα, επηρεάζοντας την άρδευση των βλεννογόνων του στόματος. Έτσι, μία από τις συνέπειες της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη στοματική υγεία είναι η υποχώρηση των ούλων.

Η έλλειψη ζωτικότητας του ιστού των ούλων λόγω της μείωσης των θρεπτικών συστατικών και του οξυγόνου προκαλεί υποχώρηση των ούλων. Αυτό εκθέτει τη ρίζα του δοντιού, προκαλώντας ευαισθησία και ευνοώντας την εγκατάσταση τερηδόνας. Και σε περιπτώσεις που δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, οδηγεί σε καταστροφή των υποστηρικτικών ιστών και σε απώλεια των δοντιών.

Η φλεγμονή των ούλων είναι μια άλλη πάθηση του βλεννογόνου που σχετίζεται με τη χρήση των εξατμιστήρων. Διότι οι χημικές ουσίες που φτάνουν στο στόμα είναι ικανές να ερεθίσουν το στόμα και το λαιμό. Αυτοί οι ιστοί μπορεί να διογκωθούν, να κοκκινίσουν και να πονέσουν.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη θρέψης στους βλεννογόνους εμποδίζει την επαρκή αντίδρασή τους σε περιπτώσεις τραυματισμού. Η διαδικασία επούλωσης και επιδιόρθωσης των βλαβών μεταβάλλεται, καθιστώντας δύσκολη την αποκατάσταση των ιστών.

Αυτή η κακή επούλωση καθιστά ορισμένες οδοντιατρικές θεραπείες πιο δύσκολες, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών. Η χρήση εμφυτευμάτων για την αποκατάσταση στόματος όταν δεν υπάρχουν δόντια, για παράδειγμα, δεν είναι καλή ιδέα για αυτόν τον τύπο ασθενούς. Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός, δεδομένου του υψηλού επιπολασμού της απώλειας δοντιών σε άτομα που καπνίζουν.

Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τη στοματική υγεία είναι η αύξηση των πιθανοτήτων εμφάνισης των πιο διαδεδομένων λοιμωδών νοσημάτων του στόματος. Δηλαδή, της τερηδόνας και της περιοδοντίτιδας. Και οι δύο παθήσεις, χωρίς έγκαιρη θεραπεία, μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή ή την απώλεια οδοντικών στοιχείων.

Το άτμισμα μειώνει την παραγωγή σάλιου και ευνοεί το σχηματισμό και τη συσσώρευση βακτηριακής πλάκας. Επιπλέον, η περιεκτικότητα των αρωματισμένων αερολυμάτων με γλυκιές ουσίες ευνοεί τον βακτηριακό μεταβολισμό και την παραγωγή οξέων, σαν να καταναλώνουμε καραμέλα ή να πίνουμε αναψυκτικό. Εάν σε αυτό προστεθεί η κακή οδοντική υγιεινή, αυξάνονται οι πιθανότητες ανάπτυξης τερηδόνας.

Αυτή η παθολογία καταστρέφει τους σκληρούς ιστούς και προχωρά προς την εσωτερική περιοχή των δοντιών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες καταστάσεις, με φλεγμονή του πολφού ή λοιμώξεις. Και αν η βλάβη στο δόντι είναι πολύ εκτεταμένη ή οι επιπλοκές πολύ σοβαρές, στην ανάγκη εξαγωγής του δοντιού.

Λόγω της υποχώρησης των ούλων που σχετίζεται με τους ασθενείς που καπνίζουν, οι κοιλότητες είναι οι πιο συχνές. Η καταστροφή συμβαίνει στη ζώνη της ρίζας του δοντιού, οπότε είναι πιο επιθετική και προκαλεί μεγάλη ευαισθησία.

Η εμφάνιση περιοδοντικής νόσου προκύπτει ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της φλεγμονής και της μη θεραπευμένης υποχώρησης των ούλων. Η βαθιά καταστροφή των ιστών και η απώλεια του φατνιακού οστού μπορεί να οδηγήσουν σε κινητικότητα των δοντιών, ακόμη και σε απώλεια δοντιών. Αυτή η παθολογία συνδέεται με άλλες συστηματικές ασθένειες που επηρεάζουν τη συνολική υγεία.

Η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί επίσης να ευνοήσει την υπερανάπτυξη μυκήτων ειδικά στο στόμα. Η εμφάνιση στοματικής καντιντίασης, με λευκές κηλίδες στη γλώσσα ή κοκκίνισμα των βλεννογόνων, είναι μια πιθανότητα σε αυτά τα άτομα.

Ξηροστομία από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Παρά το γεγονός ότι κατά τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου εισπνέεται ο ατμός ενός υγρού, η ξηροστομία είναι ένα άλλο πρόβλημα στοματικής υγείας που σχετίζεται με τη χρήση του. Η παρουσία προπυλενογλυκόλης μεταξύ των συστατικών του προϊόντος θα μπορούσε να ευνοήσει την ξηροστομία.

Η ξηροστομία, εκτός από ενοχλητική για τον ασθενή, ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας, το σχηματισμό βακτηριακής πλάκας και την εμφάνιση πληγών. Προκαλεί επίσης κακοσμία του στόματος ή κακή αναπνοή.

Καρκίνος του στόματος

Το μείγμα τοξικών ουσιών που εισέρχονται στον οργανισμό κατά τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να πάθει κάποιος καρκίνο του στόματος. Δεν υπάρχουν ακόμη συνοπτικά στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ ατμίσματος και καρκίνου, αλλά οι περισσότερες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση του είναι επιβλαβής και παρόμοια με τον καπνό όσον αφορά την ανάπτυξη κακοήθειας στα κύτταρα.

Τα ηλεκτρικά τσιγάρα λεκιάζουν τα δόντια σας;

Το παραδοσιακό κάπνισμα χρωματίζει τα δόντια με μια κιτρινωπή ή καστανή απόχρωση που αναδεικνύει τη συνήθεια. Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η χρώση των δοντιών είναι λιγότερο πιθανή.

Αυτό οφείλεται στην απουσία πίσσας κατά την καύση, την κύρια αιτία χρώσης. Αυτός ο μικρότερος κίνδυνος χρώσης των δοντιών είναι μια πτυχή που χρησιμοποιείται από τη διαφήμιση και τους εμπόρους ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη χρώσης των δοντιών λόγω της χρήσης τους.

Σε κάθε περίπτωση, το κιτρίνισμα των δοντιών είναι αισθητικό πρόβλημα και όχι πρόβλημα υγείας. Η έλλειψη χρώσης των δοντιών κατά τη χρήση αυτών των προϊόντων δεν αποτελεί επαρκές επιχείρημα για την επικύρωση της χρήσης τους. Οι βλάβες των ηλεκτρονικών τσιγάρων στη στοματική υγεία οδηγούν σε πολύ σοβαρότερα προβλήματα.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Επηρεάζουν την υγεία του στόματός σας;
Είναι αλήθεια ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν λεκιάζουν τα δόντια, αλλά αυτό είναι ένα μικρό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα σοβαρά προβλήματα που προέρχονται από το άτμισμα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι καλύτερα από τα παραδοσιακά τσιγάρα

Όπως σας είπαμε, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις στη στοματική υγεία. Και παρόλο που έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως υγιεινό προϊόν, σίγουρα δεν είναι για το στόμα.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι πάντα μια ευεργετική απόφαση για το άτομο. Τα οφέλη για την υγεία είναι ποικίλα και πολλαπλά.

Αλλά η επιλογή του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέθοδος για την εξάλειψη της συνήθειας δεν είναι καλή ιδέα. Εκτός από την αναπόδεικτη αποτελεσματικότητά του, οι συνέπειες για την υγεία εξακολουθούν να είναι επιβλαβείς. Για να μην αναφέρουμε ότι η εξάρτηση από τη νικοτίνη μπορεί να συνεχιστεί.

Υπάρχουν άλλες λιγότερο επιβλαβείς και περισσότερο επιστημονικά υποστηριζόμενες εναλλακτικές λύσεις για τη διακοπή του καπνίσματος. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι μια καλή ιδέα.

Και στην περίπτωση που η συνήθεια του ατμίσματος δεν μπορεί να κοπεί, το καλύτερο για τη στοματική υγεία είναι επίσης να προσπαθήσετε να κόψετε το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ωστόσο, όπως κάθε εθισμός, η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Η φροντίδα των δοντιών σας με σωστή οδοντική υγιεινή είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των βλαβερών επιπτώσεων του ατμίσματος στο στόμα. Η υγιεινή διατροφή, η συχνή ενυδάτωση και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο αποτελούν επίσης μέρος της στοματικής φροντίδας.

Και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για να βοηθήσετε στη διακοπή του καπνίσματος, σε οποιαδήποτε εκδοχή του, είναι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε το στόμα και να έχετε ένα υγιές χαμόγελο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jensen, R. P., Strongin, R. M., & Peyton, D. H. (2017). Solvent chemistry in the electronic cigarette reaction vessel. Scientific reports7(1), 1-11.
 • Soneji, S., Barrington-Trimis, J. L., Wills, T. A., Leventhal, A. M., Unger, J. B., Gibson, L. A., … & Sargent, J. D. (2017). Association between initial use of e-cigarettes and subsequent cigarette smoking among adolescents and young adults: a systematic review and meta-analysis. JAMA pediatrics171(8), 788-797.
 • Garza, E. E. P., Parra, R. O., Lara, C. A. L., Domínguez, J. H. L., & Saldierna, C. D. R. C. (2018). Cantidad de dientes perdidos en sujetos fumadores, no fumadores y exfumadores. Revista de la Asociación Dental Mexicana75(3), 143-146.
 • Sánchez-López, A. P., Delgado-Rubio, R., & Barranco-Obis, P. (2021). Relación entre la utilización de cigarrillo electrónico y la aparición de cáncer. Nuberos Científica, 18-22.
 • Parodi, C., Llambí, L., Barros, M., & Pippo, A. (2014). Cigarrillo Electrónico, un tema en controversia. Actas Odontológicas (Publicación discontinuada)11(1), 39-44.
 • Armendáriz-Castillo, I., Guerrero, S., Vera-Guapi, A., Cevallos-Vilatuña, T., García-Cárdenas, J. M., Guevara-Ramírez, P., … & Paz, C. (2020). Análisis del potencial genotóxico y carcinógeno asociado a los cigarrillos electrónicos. Revista Ecuatoriana de Medicina y Ciencias Biológicas41(1).
 • Sánchez, J. J. T., & Navarro, P. C. SISTEMAS ELECTRÓNICOS DE ADMINISTRACIÓN DE NICOTINA.
 • Accinelli, R. A., Lam, J., & Tafur, K. B. (2020). El cigarrillo electrónico: un problema de salud pública emergente. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Publica37, 122-128.
 • Laerte, D. S. D., Carmen Maria, R. U., & Lucia, G. N. (2018, October). CIGARRILLO ELECTRÓNICO.¿ UN PRODUCTO SEGURO?. In morfovirtual2018.
 • Usuga David, M. (2021). Efectos nocivos del cigarrillo electronico para la salud humana.
 • Camenga, D., Gutierrez, K. M., Kong, G., Cavallo, D., Simon, P., & Krishnan-Sarin, S. (2018). E-cigarette advertising exposure in e-cigarette naïve adolescents and subsequent e-cigarette use: a longitudinal cohort study. Addictive behaviors81, 78-83.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.