Τσίχλες νικοτίνης: Τι είναι και πώς να τις χρησιμοποιήσετε

Όταν καταναλώνετε τσίχλες νικοτίνης, πρέπει να τις μασάτε απαλά και αργά για περίπου 5 έως 10 φορές. Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε περισσότερα για τις τσίχλες νικοτίνης και πώς να τις χρησιμοποιήσετε για να σταματήσετε το κάπνισμα.
Τσίχλες νικοτίνης: Τι είναι και πώς να τις χρησιμοποιήσετε

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι τσίχλες νικοτίνης είναι ένας τύπος θεραπείας αντικατάστασης που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα ανώδυνα και αποτελεσματικά.

Υπάρχουν τσίχλες με διάφορες συγκεντρώσεις νικοτίνης, από 2 έως 4 mg. Η νικοτίνη απελευθερώνεται αργά τα πρώτα 30 λεπτά, ανάλογα με την ένταση της μάσησης.

Οι γιατροί συνταγογραφούν τη χρήση τσίχλας νικοτίνης σε περιόδους που ένα άτομο αισθάνεται έντονη επιθυμία να καπνίσει αλλά θέλει να σταματήσει. Η νικοτίνη στις τσίχλες διαπερνά την βλεννογόνο μεμβράνη πιο αργά από τη νικοτίνη στα τσιγάρα. Επομένως, η ποσότητα νικοτίνης στο αίμα σας δεν είναι ποτέ τόσο υψηλή όσο όταν καπνίζετε ένα τσιγάρο.

Ωστόσο, ενώ οι τσίχλες νικοτίνης μπορεί να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι δεν θα αισθανθείτε το ίδιο όπως όταν καπνίζετε.

Θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης για διακοπή του καπνίσματος

γυναίκα και κομμένο τσιγάρο

Η νικοτίνη είναι η κύρια ουσία του καπνού και προκαλεί σωματικό εθισμό στον καπνό. Αυτό το είδος εξάρτησης μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης όταν ένα άτομο προσπαθεί να σταματήσει.

Η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης παρέχει νικοτίνη με τη μορφή τσίχλας, σπρέι, εισπνευστήρων και παστίλιων νικοτίνης. Όλες αυτές οι εναλλακτικές δεν διαθέτουν τα επιβλαβή πρόσθετα των τσιγάρων.

Επίσης, η θεραπεία αντικατάστασης του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση ορισμένων σωματικών συμπτωμάτων στέρησης, έτσι ώστε ένα άτομο να μπορεί να επικεντρωθεί στις ψυχολογικές πτυχές της εγκατάλειψης της συνήθειάς του.

Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι η χρήση τσίχλας νικοτίνης, μαζί με άλλες θεραπείες αντικατάστασης καπνίσματος, μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν τις πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος.

Ίσως σας ενδιαφέρει: Πώς να σταματήσετε το κάπνισμα με φυτά και φρούτα

Πώς λειτουργούν οι τσίχλες νικοτίνης

Για να καταναλώσετε αυτό το είδος φαρμάκου, πρέπει να το μασάτε απαλά και αργά, από 5 έως 10 φορές, έως ότου παρατηρήσετε την πικρή και χαρακτηριστική γεύση της νικοτίνης. Πολλοί άνθρωποι την περιγράφουν ως ένα ελαφρύ μυρμήγκιασμα στο στόμα τους. Στη συνέχεια, πρέπει να σταματήσετε να μασάτε και να τοποθετήσετε τη τσίχλα ανάμεσα στα ούλα σας και στο εσωτερικό του μάγουλου. Αυτό κάνει τη νικοτίνη πιο εύκολη στο να απορροφηθεί από την βλεννογόνο, αργά. Μόλις εξαφανιστεί η γεύση, μασήστε ξανά την τσίχλα και τοποθετήστε την σε διαφορετική περιοχή.

Η τσίχλα διαρκεί περίπου 30 λεπτά, οπότε ίσως χρειαστεί να επαναλάβετε αυτήν τη λειτουργία κατά τη διάρκεια των ημερών που προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα. Ωστόσο, δεν συνιστάται να μασάτε και άλλο κομμάτι τσίχλας για τουλάχιστον μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της μιας. Ο λόγος είναι να μειώσετε τις πιθανότητες ανεπιθύμητων ενεργειών. Ναι, είναι τσίχλες… αλλά αυτό το είδος μπορεί να οδηγήσει σε άβολα συναισθήματα λόγω της δραστικής τους ουσίας.

Επίσης, οι γιατροί δεν συνιστούν τη χρήση περισσότερων από 24 τεμαχίων δισκίων των 2 mg ή περισσότερων από 15 τεμαχίων δισκίων των 4 mg την ημέρα. Εάν υπερβείτε αυτά τα ποσά, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος υπερδοσολογίας.

Οι γιατροί συνιστούν να μασάτε τις τσίχλες νικοτίνης το πολύ 3 φορές την ημέρα ή μεταξύ 3 έως 8 δισκίων την ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι 1 τσιγάρο περιέχει 1 mg νικοτίνης.

Περαιτέρω οδηγίες

οχι στο κάπνισμα
  • Μην μασάτε ενεργά την τσίχλα και μην καταπίνετε το σάλιο σας μετά το μάσημα αυτού του είδους τσίχλας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία στο στόμα και το λαιμό σας, καθώς και πόνο στο στομάχι και σε άλλα προβλήματα πέψης.
  • Επίσης, η νικοτίνη δεν θα λειτουργήσει κατά την κατάποση, καθώς δεν θα απορροφηθεί από την βλεννογόνο και θα απενεργοποιηθεί μόλις φτάσει στο στομάχι.
  • Επίσης, μην τρώτε ή μην πίνετε καφέ, ανθρακούχα ποτά ή χυμούς τουλάχιστον 15 λεπτά πριν ή μετά το μάσημα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα προϊόντα μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση της νικοτίνης. Ωστόσο, επιτρέπεται το νερό.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για τις τσίχλες νικοτίνης

Εκτός από τις οδηγίες στην προηγούμενη ενότητα, θα θέλαμε να σας δώσουμε μια σειρά από πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν καταναλώνετε τσίχλες νικοτίνης:

Πρώτα απ ‘όλα, χρησιμοποιήστε τις όποτε θέλετε να καπνίσετε.

Δεύτερον, έχετε τις μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι εύκολο να τις βρείτε εάν βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου θα αισθανθείτε την επιθυμία να καπνίσετε. Να ξέρετε ότι η απλή πράξη αρπαγής τσιγάρου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να το καπνίσετε.

Τέλος, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα μετά τη χρήση αυτού του είδους τσίχλας,  μιλήστε στο γιατρό ή το φαρμακοποιό σας:

Συμπέρασμα

γυναίκα κόβει τσιγάρο με Τσίχλες νικοτίνης

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δυνατή… και μια πολύ υγιής απόφαση για εσάς, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον πλανήτη. Απλά ξεκαθαρίστε τον στόχο σας και βοηθήστε τον εαυτό σας μέσα από μια καλή θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης, όπως τσίχλες νικοτίνης.

Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη θέλησή σας και να παραμείνετε πειθαρχημένοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Martín, F., & Corral, L. P. (2013). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/s1575-0973(04)70151-8
  • JR, H., JL, P., PW, C., Callahan, R., & Kenny, M. (2004). El mal uso y la dependencia de over-the-counter chicle de nicotina en una muestra de voluntarios. Nicotine & Tobacco Research : Official Journal of the Society for Research on Nicotine and Tobacco. https://doi.org/10.1080/14622200310001656894
  • Oncken, C., Dornelas, E., Greene, J., Sankey, H., Glasmann, A., Feinn, R., & HR, K. (2008). El chicle de nicotina para los fumadores embarazadas: un ensayo controlado aleatorizado. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318187e1ec

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.