Ποια είναι τα συμπτώματα για τον ίλιγγο;

Ο ίλιγγος συνοδεύεται συνήθως από ναυτία, πονοκέφαλο, θολή όραση και δυσκολία στο περπάτημα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα!
Ποια είναι τα συμπτώματα για τον ίλιγγο;

Τελευταία ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου, 2020

Ο ίλιγγος είναι μια περίπλοκη αίσθηση που δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί. Τα συμπτώματα του ιλίγγου είναι πολλά. Είναι όλα σχετικά με την αντίληψη της κίνησης και αισθανόμαστε σαν να γυρίζουν όλα γύρω από το κεφάλι μας. Η λέξη προέρχεται από τα λατινικά, όπου το «vertere» σημαίνει να γυρίζεις. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα για τον ίλιγγο;

Τόσο ο ίλιγγος όσο και η ζάλη είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να επισκεφτείτε έναν γιατρό. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ατόμων άνω των 40 ετών επισκέπτονται έναν γιατρό για αυτόν τον λόγο.

Η αίσθηση σχετίζεται συνήθως με μια αλλαγή στο σύστημα ισορροπίας. Αυτό το σύστημα ονομάζεται αιθουσαίο σύστημα και βρίσκεται στο εσωτερικό μέρος του αυτιού. Οι διαταραχές που σχετίζονται με αυτό το όργανο είναι πολύ συχνές και μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Επομένως, σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον ίλιγγο και ποια συμπτώματα συνήθως τον συνοδεύουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα συμπτώματα επειδή είναι δύσκολο να τα περιγράψετε και να διαγνωσθούν.

Τι είναι ο ίλιγγος;

Το εσωτερικό αυτί περιέχει το αιθουσαίο σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους ανθρώπους να διατηρούν την ισορροπία τους. Επιπλέον, είναι αυτό που μας επιτρέπει να κατανοούμε τη στάση που καθόμαστε και να προσαρμοζόμαστε σωστά στο χώρο γύρω μας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις ιλίγγου προκαλούνται συνήθως από μια αλλαγή σε αυτό το σύστημα. Το σώμα μας έχει αίσθηση μιας κίνησης, του εαυτού μας ή του περιβάλλοντός μας, χωρίς τίποτα πραγματικά να κινείται. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν ως «πτώση στο κενό».

πτώση στο κενό

Είναι μια διαταραχή που μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, μόλις φτάσετε τα 40 γίνεται πολύ πιο συνηθισμένη. Ο ίλιγγος μπορεί να ταξινομηθεί σε διαφορετικούς τύπους:

  • Περιφερικός ίλιγγος: Προκαλεί την αλλαγή του αιθουσαίου συστήματος. Είναι ο πιο συχνός τύπος και συνήθως προκαλεί βλάβες στο αυτί. Επομένως, αυτοί οι άνθρωποι υποφέρουν επίσης από απώλεια ακοής.
  • Κεντρικός ίλιγγος: αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι τα νευρικά κυκλώματα που μεταφέρουν πληροφορίες από το αυτί και το ερμηνεύουν είναι κατεστραμμένα. Αυτή η ερμηνεία λαμβάνει χώρα στο στέλεχος του εγκεφάλου.
  • Θέσης: εμφανίζεται με τη μορφή σύντομων επεισοδίων. Είναι μια απάντηση στις αλλαγές της θέσης του κεφαλιού και συνήθως είναι καλοήθης.
  • Αυχενικός: προκαλείται από μια μεταβολή στους αυχενικούς σπονδύλους.

Υπάρχουν τόσα πολλά είδη ιλίγγου επειδή η λειτουργία της ισορροπίας και της στάσης του σώματος ακολουθεί ένα σύνθετο νευρικό κύκλωμα στο οποίο εμπλέκονται πολλά μέρη του σώματος. Ωστόσο, όλοι οι τύποι παράγουν την ίδια περίπλοκη αίσθηση κίνησης.

Ποια είναι τα συμπτώματα για τον ίλιγγο;

Εκτός από την αντίληψη ότι τα πάντα γύρω περιστρέφονται, υπάρχουν πολλά άλλα συμπτώματα που συνήθως συνοδεύουν τον ίλιγγο. Για παράδειγμα, η ναυτία και ο έμετος είναι πολύ συχνά. Ομοίως, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτόν χάνουν συνήθως την ισορροπία τους και πέφτουν.

Ανάλογα με τον τύπο του ιλίγγου, ορισμένα συμπτώματα είναι συχνότερα από άλλα. Στην περίπτωση του περιφερικού ιλίγγου, υπάρχει συνήθως μείωση της ικανότητας ακοής, όπως έχουμε αναφέρει. Μπορεί επίσης να ακούσετε ένα συνεχές κουδούνισμα στα αυτιά σας.

Σε άλλες περιπτώσεις ιλίγγου, η όραση μπορεί επίσης να αλλάξει. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν διπλά ή δεν μπορούν να εστιάσουν σωστά. Υπάρχουν ακόμη και μερικοί άνθρωποι που χάνουν την ικανότητα να μιλούν σωστά.

Από την άλλη πλευρά, ο ίλιγγος μπορεί να συνοδεύεται από παράλυση στους μύες του προσώπου ή αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας στα πόδια. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτόν συνήθως αισθάνονται άγχος και αγωνία, επειδή το περπάτημα ή η μετακίνηση μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις ίλιγγου εμφανίζονται με τη μορφή μικρών επεισοδίων, μπορούν να διαρκέσουν για μέρες. Επιπλέον, μπορεί να συμβεί τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

ίλιγγος σε άνδρα

Πώς να διαγνώσετε και να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα

Για τη διάγνωση του ίλιγγου, το πιο σημαντικό είναι να εξηγήσετε με σαφήνεια στον γιατρό πώς αισθάνεστε. Είναι επίσης απαραίτητο να περιγράψετε τα υπόλοιπα συμπτώματα που εμφανίζονται.

Κανονικά, ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι ο υπεύθυνος για την πραγματοποίηση της εξέτασης του αυτιού και του υπόλοιπου συστήματος ισορροπίας. Ανάλογα με την αιτία του ιλίγγου, η θεραπεία θα είναι διαφορετική. Για τη θεραπεία του, υπάρχουν φάρμακα, ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι διαφορετική.

Στην ιδανική περίπτωση, όταν έχετε την αίσθηση του ιλίγγου, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό. Θα πρέπει επίσης να πάτε εάν έχετε κάποιο από τα συνοδευτικά συμπτώματα που έχουμε αναφέρει. Είναι μια περίπλοκη διαταραχή που μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, επομένως είναι απαραίτητο να την μελετήσουμε καλά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.