Δερματικό εξάνθημα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Τις τελευταίες δεκαετίες, ένα δερματικό εξάνθημα έχει γίνει πρόβλημα υγείας που πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο. Είναι μια απόκριση που εκδηλώνεται ως ερυθρότητα και φαγούρα σε μια περιοχή του σώματος.
Δερματικό εξάνθημα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
María Muñoz Navarro

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο María Muñoz Navarro.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ερχόμαστε σε επαφή με κάθε είδους αντικείμενα κάθε μέρα και πολλά από αυτά είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να οδηγήσουν σε δερματικό εξάνθημα – έναν κοκκινωπό χρωματισμό του δέρματος που ανταποκρίνεται στα αλλεργιογόνα.

Πρώτον, το δέρμα είναι το πρώτο αμυντικό εμπόδιο που έχουμε έναντι των εξωτερικών παραγόντων. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικό να το προσέξετε και να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα. Παρακάτω θα σας πούμε περισσότερα για το τι αποτελεί δερματικό εξάνθημα και τι μπορείτε να κάνετε για να το αποτρέψετε.

Τι είναι ένα δερματικό εξάνθημα;

Η ερυθρότητα στο δέρμα είναι δερματικό εξάνθημα και συχνά συνοδεύεται από μικρές βλάβες, όπως κυψέλες σε τοπικές περιοχές. Υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό. Επίσης, υπάρχουν δύο τύποι και εξαρτώνται από την αιτία, το χρώμα και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται.

Επαφή με δερματίτιδα

Αυτός ο τύπος δερματικού εξανθήματος προκύπτει ως αλλεργική αντίδραση έναντι μιας χημικής ένωσης ή κάποιου άλλου φυσικού παράγοντα. Επί του παρόντος, κάθε προϊόν που χρησιμοποιείτε έχει συστατικά που μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις και βλάβες στο δέρμα σας. Μερικά παραδείγματα αυτού είναι:

  • Σαπούνια
  • Λοσιόν, καλλυντικά και αρώματα
  • Προϊόντα καθαρισμού
  • Φαρμακευτική αγωγή

Με τη σειρά του, αυτός ο τύπος δερματίτιδας χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: επαφή και αλλεργία. Οι εκδηλώσεις της είναι πανομοιότυπες αλλά διαφέρουν στην πορεία της νόσου και στην παθοφυσιολογία της.

εξάνθημα στο δέρμα
Η δερματίτιδα είναι μια μορφή δερματικού εξανθήματος που προκαλεί έντονο κνησμό.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Όπως αποκαλύφθηκε από μια μελέτη στο Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, αυτή η κατάσταση επηρεάζει μεταξύ 1 και 3% του υγιούς πληθυσμού. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια συχνά επαναλαμβανόμενη φλεγμονώδης νόσος.

Τα άτομα που επηρεάζονται από αυτήν την παθολογία έχουν λιπαρό δέρμα και τόνο δέρματος που κυμαίνεται από ροζ έως κόκκινο, συνοδευόμενο από κιτρινωπό ξεφλούδισμα. Η επέμβαση των σμηγματογόνων αδένων σε αυτή τη διαταραχή είναι αυτό που συμβάλλει στην ανάπτυξή του.

Συμπτώματα και αιτίες

Συχνά, τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση εξανθημάτων και κνησμού του δέρματος σε μια συγκεκριμένη θέση στο σώμα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει κνησμός, ερυθηματώδεις κηλίδες, βλατίδες, κυστίδια και εντοπισμένοι βούλοι.

Ιδιαίτερα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι ένας τύπος λιπαρού κιτρινωπού δέρματος που προσβάλλει τα χείλη, τα βλέφαρα και τα φρύδια, το τριχωτό της κεφαλής και το στήθος.

Η ηλικία, το φύλο και η γενετική προδιάθεση είναι όλοι παράγοντες που κάνουν μερικούς ανθρώπους περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους στο να αναπτύξουν δερματικό εξάνθημα.

Επιπλέον, αυτή η παθολογία μπορεί να προκληθεί από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι λοιμώξεις από μικροοργανισμούς και οι αντιδράσεις σε αλλεργιογόνα ή χημικές ουσίες που βρίσκονται στα υφάσματα, σε προϊόντα καθαρισμού και σε καλλυντικά.

Η δερματίτιδα προκύπτει λόγω χημικής βλάβης του δέρματος Ωστόσο, η αλλεργία οφείλεται πραγματικά σε αντίδραση υπερευαισθησίας εντός 48 ωρών από την έκθεση σε ένα δεδομένο αλλεργιογόνο. Μερικά από τα προϊόντα που οδηγούν σε αυτό το είδος ερυθρότητας του δέρματος και σε δερματίτιδα εξ επαφής είναι τα κορτικοστεροειδή, τα αντιισταμινικά, τα αντιβιοτικά και οι λοσιόν.

Αντιθέτως, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα φαίνεται να προκαλείται από μύκητες και γενετική προδιάθεση. Για παράδειγμα, αυτή είναι η περίπτωση της Malassezia, ενός συνηθισμένου μύκητα που παράγει μεταβολίτες που ερεθίζουν το δέρμα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι οι ασθενείς που πάσχουν από άλλες ασθένειες, όπως ο HIV, ή που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου, είναι πιο ευαίσθητοι.

Θεραπεία για το δερματικό εξάνθημα

κρέμα σε εξάνθημα
Το δερματικό εξάνθημα μπορεί να προέρχεται από βακτήρια, μύκητες, ακόμη και φάρμακα.

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη ενός δερματικού εξανθήματος είναι να γνωρίζετε ποιες ουσίες σας προκαλούν αλλεργίες και, επομένως, να αποφεύγετε την επαφή μαζί τους. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί η ονοματολογία των χημικών συστατικών στην ετικέτα.

Πρώτον, οι δερματολόγοι και οι αλλεργιολόγοι πρέπει να λάβουν υπόψη ποιες ενώσεις είναι οι πιο συχνές στις αλλεργίες και ποιες είναι οι περισσότερες σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και φάρμακα. Αυτό θα τους βοηθήσει να κάνουν καλύτερη διάγνωση.

Τέλος, ο τύπος του δερματικού εξανθήματος εξαρτάται από το προϊόν, τον μικροοργανισμό ή τον φυσικό παράγοντα που προέρχεται. Επομένως, η συνιστώμενη θεραπεία που θα ακολουθηθεί εξαρτάται επίσης από τον αιτιώδη παράγοντα, κυρίως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Karakadze, M.A., Hirt, P.A. and Wikramanayake, T.C. The genetic basis of seborrhoeic dermatitis: a review. J. Eur. Acad. Dermatol. Venereol. (2018) 32(4):529-536.
  • Nguyen, H.L. and Yiannias, J.A. Contact dermatitis to medications and skin products. Clin. Rev. Allergy Immunol. (2019) 56(1):41-59.
  • Grice, Elizabeth A., and Thomas L. Dawson. “Host–microbe interactions: Malassezia and human skin.” Current opinion in microbiology 40 (2017): 81-87.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.