7 αιτίες της ευαισθησίας ή του πόνου στο στήθος

30 Απριλίου 2018
Αν και μπορεί να μην σχετίζεται με μια επικίνδυνη ασθένεια, εάν αντιμετωπίζετε τακτικό πόνο στο στήθος, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν επιπλοκές. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!

Ποιες είναι οι αιτίες του πόνου στο στήθος; Οι περισσότερες γυναίκες θα βιώσουν πόνο ή ευαισθησία σε ένα ή και στα δύο στήθη τους σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Αυτό είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει ανησυχία επειδή πολλοί άνθρωποι το συνδέουν με τον καρκίνο του μαστού ή με φλεγμονώδεις ασθένειες.

Στην πραγματικότητα, αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και ενώ δεν πρέπει να αποκλείσετε αυτές τις ασθένειες είναι σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών.

Ωστόσο, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανενημέρωτοι  για τις αιτίες, στο σημερινό άρθρο θέλουμε να καλύψουμε τις επτά κύριες αιτίες του πόνου του μαστού.

Μάθετε ποιες είναι αυτές!

1.Ορμονικοί παράγοντες

Οι τακτικές ορμονικές διακυμάνσεις είναι η κύρια αιτία της ευαισθησίας του μαστού και του πόνου στο στήθος. Όταν οι νέες γυναίκες ξεκινούν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο τους, εμφανίζουν συχνά πόνους λίγες ημέρες πριν από τις περιόδους τους.

 • Είναι επίσης συχνό σε όσους πάσχουν από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και τις ακανόνιστες περιόδους.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στη μέση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, που συμπίπτει με την ωορρηξία.
 • Η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών και της θεραπείας αντικατάστασης ορμονών μπορεί να αποτελέσει πρόσθετη αιτία για αυτό το σύμπτωμα.

2.Κύστες στον ιστό του μαστού

Οι κύστες είναι σάκοι γεμάτοι με υγρό που σχηματίζονται στους ιστούς του μαστού.

Μπορούν να εμφανιστούν όταν οι μαστικοί αδένες αυξάνονται σε μέγεθος, είτε οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές είτε σε πρόβλημα με φλεγμονή.

Αν και μπορεί να είναι ορατές ή επώδυνες και ακόμη και να συγχέονται με τον καρκίνο του μαστού, είναι ένα καλοήθες πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευκολία.

 • Ωστόσο, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας νωρίς, πριν αυξηθούν σε μέγεθος ώστε να είναι εξαιρετικά άβολες ή ορατές.

3.Αποστήματα μαστού

7 αιτίες της ευαισθησίας ή του πόνου στο στήθος

Σε μερικές περιπτώσεις, το συναίσθημα βαρύτητας ή πόνου στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε μολυσματική κατάσταση γνωστή ως απόστημα.

Αυτά προκαλούνται από την συσσώρευση πύου στον ιστό του μαστού, σχηματίζοντας μικρά κομμάτια που μπορεί να είναι οδυνηρά όταν τα αγγίζετε.

Η κύρια αιτία είναι τα βακτηρίδια που εισέρχονται στο στήθος μέσω της θηλής ή μέσω των ξηρών ρωγμών που μπορεί να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

 • Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα επειδή συνήθως απαιτούνται αντιβιοτικά για τον έλεγχο της λοίμωξης.

Δείτε επίσης: 8 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσετε για υγιές στήθος

4.Καρκίνος του μαστού

Η φλεγμονή και ο πόνος στον ιστό του μαστού μπορεί να σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού, ιδιαίτερα όταν αυτό το σύμπτωμα είναι επαναλαμβανόμενο.

Αν και ο καρκίνος είναι μια πιθανή αιτία, ωστόσο είναι σπάνιο η ευαισθησία του μαστού να οφείλεται σε αυτό το πρόβλημα.

Ο πόνος του μαστού που προκαλείται από τον καρκίνο είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται αργά ενώ αναπτύσσεται.

Πριν την εμφάνιση του πόνου στο στήθος λόγω του καρκίνου του μαστού, είναι πιθανό να έχετε ήδη παρατηρήσει άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή την ασθένεια.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε: Κρυοπηξία: μια καινούργια αντιμετώπιση για τον καρκίνο του μαστού

5.Εγκυμοσύνη

7 αιτίες της ευαισθησίας ή του πόνου στο στήθος - εγκυμοσύνη

Λόγω των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, είναι μία από τις κύριες αιτίες του πόνου του μαστού. Στην πραγματικότητα, για τις περισσότερες γυναίκες, είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

 • Οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευαίσθητες όταν είναι η πρώτη τους εγκυμοσύνη ή αν είναι νεότερες σε ηλικία.
 • Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, τα στήθη γενικά αυξάνονται σε μέγεθος. Εκτός από τον πόνο μπορεί να παρατηρήσετε μικρές μπλε φλέβες που δείχνουν αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή.

6.Θηλασμός

Παρά το γεγονός ότι ο θηλασμός είναι για τη μητέρα μια ξεχωριστή περίοδος όταν μια μαμά δεσμεύεται με το παιδί της, ο πόνος και η ευαισθησία είναι αναπόφευκτα.

Ανεξάρτητα από το αν μια γυναίκα θηλάζει ή όχι, η αυξημένη παραγωγή γάλακτος και η ορμονική δραστηριότητα θα προκαλέσουν δυσάρεστο πόνο.

Επιπλέον, όταν τα στήθη γίνονται ξηρά ή ραγισμένα, υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης από βακτήρια ή μύκητες.

Είναι ο πόνος τακτικός και δεν βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου; Είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη πιθανότητα μόλυνσης.

7. Η μαστίτιδα μπορεί να είναι υπεύθυνη του πόνου στο στήθος

7 αιτίες της ευαισθησίας ή του πόνου στο στήθος - μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προέρχεται κατά τη διάρκεια της γαλουχίας λόγω της απόφραξης των γαλακτοφόρων πόρων.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από επίθεση ιού, βακτηρίων ή μυκήτων στον ιστό του μαστού, που με τη σειρά του ξεκινά μια φλεγμονώδη απόκριση.

Εκτός από τον πόνο, μπορεί να συνοδεύεται από τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν:

 • Ερυθρότητα
 • Φλεγμονή
 • Πυρετό
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Γενική δυσφορία

Γνωρίζατε ήδη αυτά τα αίτια του πόνου του μαστού; Όπως μπορείτε να δείτε, αυτό είναι ένα ευαίσθητο μέρος του σώματος που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες.

Συζητήστε τα συμπτώματά σας με τον γιατρό σας εάν υποπτευθείτε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.