Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε τη μέρα;

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου και πρόκειται να απαντήσουμε στο ερώτημα: πόσες ώρες πρέπει να κοιμόσαστε; 
Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε τη μέρα;
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Thais Guillén Otero

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; Είναι τόσα πολλά αυτά που έχω να κάνω και τόσο λίγος ο χρόνος… αλλά αν πάω αργά για ύπνο και ξυπνήσω νωρίς το πρωί, θα εκμεταλλευτώ καλύτερα την ημέρα μου. Πόσες φορές έχετε κλέψει ώρες από τον χρόνο του ύπνου; Ναι, στην αρχή είναι εντάξει αλλά αργότερα, ίσως μετά από μερικές μέρες, αισθάνεσθε μια περίεργη εξουθένωση. Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε, ξεχνάτε πράγματα και το δέρμα σας ακόμα φαίνεται ζαρωμένο. Δεν καταλαβαίνετε γιατί. Λοιπόν, ανεξάρτητα από αυτό που πάντα πιστεύατε, ο χρόνος που αφιερώνετε για να κοιμόσαστε είναι χρόνος που αξίζει. Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; 

Το να κοιμάστε 2 ή 3 ώρες, για να συνέλθετε, δεν είναι αρκετό. Το σώμα χρειάζεται συγκεκριμένο αριθμό ωρών ύπνου την ημέρα για να μπορέσει να ξεκουραστεί, να ανακτήσει δυνάμεις και να πραγματοποιήσει διάφορες λειτουργίες μεταβολισμού και αναζωογόνησης. Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου και πρόκειται να απαντήσουμε στο ερώτημα: πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; 

Γιατί κοιμόμαστε και πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε;

ώρες πρέπει να κοιμόμαστε - υπνος

Η μετάβαση από την κατάσταση που είμαστε ξύπνιοι έως τον ύπνο είναι μια φυσική και κυκλική διεργασία , κατά την οποία αλλάζει η έκκριση ορμονών μαζί με το μεταβολισμό, τις καρδιαγγειακές λειτουργίες, τις αναπνευστικές και τις θερμορυθμιστικές (η θερμοκρασία του σώματος).  Ο ύπνος χωρίζεται σε 5 στάδια, τα οποία μπορεί να ποικίλουν στη διάρκεια της νύχτας.

Στάδια του ύπνου

1) Νύστα ή υπνηλία

Το πρώτο στάδιο διαρκεί μόνο λίγα λεπτά. Είναι το στάδιο όπου αρχίζετε να κοιμόσαστε και κάθε θόρυβος, ακόμα κι ένας ήσυχος, μπορεί να σας ξυπνήσει. Το σώμα αρχίζει να χαλαρώνει και μπορεί να αρχίζουν να παρουσιάζονται μικρές κινήσεις των ματιών.

2) Ο ελαφρύς ύπνος

Αυτό είναι το πιο παράξενο στάδιο γιατί κάποιος μπορεί να μιλήσει και να ανταποκριθεί σε εσάς, αλλά την επομένη μέρα δεν θα θυμάται τι συνέβη. Το σώμα συνεχίζει να χαλαρώνει.

3-4 ) Ο αργός ή βαθύς ύπνος

Στα στάδια 3 και 4 έχουμε τον αργό ή βαθύ ύπνο, όπου ο μυϊκός τόνος μειώνεται, ο ρυθμός αναπνοής χαμηλώνει, ρυθμίζεται η αρτηριακή πίεση και οι παλμοί της καρδιάς επιβραδύνονται. Οι γαστρεντερικές κινήσεις αυξάνονται.  Κατά το στάδιο αυτό του ύπνου, η έκκριση των αυξητικών ορμονών μεγαλώνει ελαφρά (ειδικά κατά τη διάρκεια της εφηβείας)  καθώς επίσης και η έκκριση των γοναδοτροπινών ορμονών (FSH και LH). Αυτές οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για την ωορρηξία και τη δημιουργία του σπέρματος αντιστοίχως. Για αυτό είναι τόσο σημαντικό που δεν ξυπνάτε κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. 

5) Ο ύπνος REM

Το στάδιο αυτό χαρακτηρίζεται από ταχύτατες κινήσεις των ματιών και συστολή των μυών στο μέσο αυτί. Αυτό είναι και το στάδιο όπου γεννιούνται τα όνειρα. Παρατηρείται μια έντονη δραστηριότητα του εγκεφάλου, ακανόνιστες αυξήσεις του καρδιο-αναπνευστικού ρυθμού, μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας του σώματος και αύξηση στην έκκριση προλακτίνης (που επηρεάζει την προγεστερόνη),  στύση και κλειτοριδική διόγκωση.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε, κάθε στάδιο του ύπνου είναι θεμελιώδους σημασίας για να ξεκουραστεί το σώμα και να επανέλθει μετά από μια ημέρα γεμάτη δραστηριότητες. Οι ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, επηρεάζουν αισθητά τη γενική μας κατάσταση, ενώ η αύξηση των πεπτικών διεργασιών επιτρέπει στον οργανισμό να απορροφήσει τα θρεπτικά στοιχεία , τα οποία θα μετατρέψει σε ενέργεια.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόσαστε; 

ώρες πρέπει να κοιμόμαστε

Οι ώρες που πρέπει να κοιμόσαστε ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, αλλά, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, με εξαίρεση των νεογνών και μικρών παιδιών, οι άνθρωποι πρέπει να κοιμούνται  8 ώρες καθημερινά, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα την επόμενη ημέρα. Υπάρχουν διάφορες διαταραχές στον ύπνο, όμως γενικά δεν δίνουμε σημασία στην έλλειψη ύπνου μέχρι να αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπτώσεις από αυτήν. Παρακάτω έχουμε την ευκαιρία να αναφέρουμε μερικές από αυτές τις επιπτώσεις .

Συνέπειες αν δεν κοιμόσαστε αρκετά:

Εξάντληση και πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε

Ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί σε εξάντληση, αυξάνει τα επίπεδα του άγχους και οδηγεί στη συσσώρευση τοξινών. Το σώμα σας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί με τον τρόπο που θα θέλατε την επόμενη ημέρα. Θα αισθανόσαστε κουρασμένοι, νωθροί και πολύ νυσταγμένοι.

Ασθένεια

Η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχές στον μεταβολισμό που επιτίθενται στην υγεία σας. Το πιο ανησυχητικό από όλα είναι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να προκληθούν καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση και διαβήτης.

Μνήμη και δημιουργικότητα

Οι λίγες ώρες ύπνου εμποδίζουν τον εγκέφαλο να οργανώσει και να καταγράψει τις πληροφορίες που δέχεται στη διάρκεια της  ημέρας. Έτσι προκαλούνται αλλοιώσεις στη μνήμη, έλλειψη συγκέντρωσης, αλλαγές στη διάθεση, κακή ψυχολογία, ευερεθιστότητα, μείωση των αντανακλαστικών, προβλήματα συμπεριφοράς και μάθησης και τέλος, κατάθλιψη. Αν ξεκουράζεστε καλά, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορείτε να παράγετε νέες και καινοτόμες ιδέες.

Λοιμώξεις

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα , κάνοντάς σας πιο ευάλωτους σε ιούς και βακτήρια.

Αισθητική

Η έλλειψη ξεκούρασης καθρεφτίζεται στο δέρμα σας , το οποίο φαίνεται κουρασμένο και με ρυτίδες επειδή τα κύτταρα δεν έχουν αναζωογονηθεί σωστά.

Μάτια

Πρέπει να κοιμόσαστε για να ξεκουράζονται τα μάτια σας, διαφορετικά θα είναι κόκκινα, θα έχετε σακούλες κάτω από αυτά και προβλήματα όρασης.

Αναπνοή

Αν δεν κοιμόσαστε αρκετά , θα μπορούσε να επηρεαστεί η οξυγόνωση των κυττάρων σας.

Απώλεια βάρους και πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε

Όταν το σώμα δεν ξεκουράζεται αρκετά, τείνει να συσσωρεύει λίπος, ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς. Ένα καλά ξεκούραστο σώμα διατηρείται στο ιδανικό βάρος ή ακόμα βοηθά στην απώλεια των κιλών, καθώς επηρεάζει την όρεξη και την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Πάντα να φροντίζετε για τον εαυτό σας και πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε

Θυμηθείτε ότι ο καλός ύπνος,  8 ώρες τουλάχιστον, είναι πολλαπλά ωφέλιμος. Όχι μόνο θα ξεκουραστείτε , αλλά επίσης:

 • Διατηρούνται τα επίπεδα ενέργειας που χρειάζονται για να αντιμετωπίσετε την ημέρα.
 • Αυξάνεται η ροή του αίματος προς το στομάχι και τα έντερα για σωστή πέψη.
 • Μειώνεται το στρες και ανανεώνονται τα εγκεφαλικά κύτταρα.  Αυτό σας κάνει να αισθανόσαστε πιο ζωντανοί την επόμενη ημέρα και ικανοί για μάθηση και απομνημόνευση.
 • Διευκολύνεται η εξάλειψη τοξικών ουσιών.
 • Ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ενισχύεται  η παραγωγή αντισωμάτων . Με λίγα λόγια, θα αρρωσταίνετε λιγότερο.
 • Διεγείρεται η παραγωγή των γεννητικών κυττάρων.
 • Αναγεννιούνται οι ιστοί του σώματος, ειδικά αυτοί του δέρματος.
 • Κι αν θέλετε μια μακριά, υγιή ζωή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από αρκετές ώρες ύπνου κάθε μέρα, σωματική άσκηση και ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό είναι το μυστικό.

Εσείς ξέρετε πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • National Sleep Foundation. How Much Sleep Do We Really Need?. https://www.sleepfoundation.org/articles/how-much-sleep-do-we-really-need
 • Benedict, C., Brooks, S. J., O’Daly, O. G., Alemn, M. S., Morell, A., Aberg, K., … Schioth, H. B. (2012, March). Acute Sleep Deprivation Enhances the Brain’s Response to Hedonic Food Stimuli: An fMRI Study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 97(3), E443-E447
  jcem.endojournals.org/content/97/3/E443.short
 • Cappucio, F. P., D’Elia, L., Pasquale, S., & Miller, M. A. (2010). Sleep duration and all-cause mortality: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Sleep, 33(5), 585-592
  ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864873/
 • How much sleep is enough? (2012, February 22)
  nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/sdd/howmuch
 • Han, Kuem Sun. Kim, Lin. Shim, Insop.(2012).Stress and Sleep Disorder.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3538178/
 • VV.AA. (2016).Insomnia and the risk of depression: a meta-analysis of prospective cohort studies.https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-1075-3
 • VV.AA. (2008).The Association Between Sleep Duration and Weight Gain in Adults: A 6-Year Prospective Study from the Quebec Family Study.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2279744/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.