Φυσική λεύκανση της μασχάλης. Μάθετε πώς!

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχουμε ένα αντιαισθητικό, σκούρο χρώμα στις μασχάλες μας.
Φυσική λεύκανση της μασχάλης. Μάθετε πώς!

Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιουλίου, 2019

Οι σπιτικές συνταγές για τη φυσική λεύκανση της μασχάλης, θα σας βοηθήσουν να ανεβάσετε την αυτοπεποίθησή σας όταν σηκώνετε τα χέρια σας ψηλά. Δοκιμάστε τες!

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να έχουμε ένα αντιαισθητικό, σκούρο χρώμα στις μασχάλες μας και γι αυτό το λόγο να αποφεύγουμε να φοράμε ακόμη και αμάνικα μπλουζάκια. Οι μασχάλες μπορεί να έχουν σκούρο χρώμα για διάφορους λόγους, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες για την λεύκανσή της.

Φυσική λεύκανση της μασχάλης: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οι μασχάλες μπορεί να σκουρύνουν. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ανεπαρκή υγιεινή, την υπερβολική εφίδρωση που διαπερνά τα νεκρά κύτταρα, την τριβή από τα ρούχα, τα στενά ρούχα, την αποτρίχωση με κερί ή με αποτριχωτικές κρέμες, τα αποσμητικά που περιέχουν οινόπνευμα ή σε κάποια δερματική προδιάθεση. Αυτό θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από την υπερβολική έκθεσή μας στον ήλιο, τις ορμόνες ή την αφυδάτωση. Πάντως, ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι είναι ενοχλητικό να έχεις διχρωμία στις μασχάλες και κυρίως όταν βρίσκεσαι σε πάρτι ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για να αποφύγετε την εμφάνιση διχρωμίας στις μασχάλες:

 • Μην χρησιμοποιείτε θαμπά ξυραφάκια. Σε όλες μας έχει τύχει να βιαζόμαστε και η μόνη μας επιλογή να είναι το θαμπό ξυραφάκι την ώρα που κάνουμε ντους. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες μεθόδους, σκουραίνει το δέρμα στις μασχάλες όλο και περισσότερο κάθε φορά. Μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν κερί, το οποίο επίσης προκαλεί διχρωμία στις μασχάλες, ειδικά σε εκείνες που έχουν πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα.
 • Αποφύγετε την χρήση μεγάλης ποσότητας αποσμητικών και αντιιδρωτικών. Ο τρόπος που λειτουργούν αυτά τα προϊόντα είναι να κλείνουν τους πόρους, με αποτέλεσμα να μην τους αφήνουν να αναπνεύσουν. Αυτό ενθαρρύνει την εμφάνιση της διχρωμίας. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι όταν ξαναεφαρμόζετε αποσμητικό καλύπτει απλώς την μυρωδιά αλλά πάντα επιστρέφει. Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο καθηγητής Callewaert C αυτά τα προϊόντα εν τέλει διεγείρουν τα βακτήρια που παράγουν τις δυσάρεστες οσμές. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε όσο λιγότερο αποσμητικό μπορείτε, επιλέγοντας αντ’ αυτού να πλένετε τις μασχάλες σας με ένα άοσμο σαπούνι και νερό.
Φυσική λεύκανση της μασχάλης - Γυναικεία μασχάλη
 • Να πλένετε τις μασχάλες σας τακτικά: Καθημερινά, κατά προτίμηση. Περισσότερες από μια φορά την ημέρα όταν έχει πολύ ζέστη ή όταν γυμνάζεστε.
 • Να φοράτε ριχτά βαμβακερά ρούχα: Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όταν έχει πολύ ζέστη είναι σημαντικό να φοράτε ελαφριά και βαμβακερά ρούχα για να αποφεύγετε την υπερβολική εφίδρωση.
 • Να αποφεύγετε τις αποτριχωτικές κρέμες: Η συνεχόμενη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει διχρωμία.
 • Προσπαθήστε να διατηρείτε την περιοχή μακριά από ερεθισμούς: Οι μασχάλες είναι ευαίσθητες στο νεκρό δέρμα και τα εξανθήματα. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μια βακτηριακή λοίμωξη ή αλλεργική αντίδραση όταν περιποιείστε τις μασχάλες σας με προϊόντα που χορηγούνται χωρίς την συνταγή γιατρού. Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για την κατάλληλη θεραπεία.

Σπιτικές θεραπείες

 • Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες για την εξάλειψη της διχρωμίας στις μασχάλες. Εφαρμόστε μια κουταλιά της σούπας πριν κάνετε ντους. Αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά και στην συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Επαναλαμβάνετε αυτή την θεραπεία καθημερινά για τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Φυσική λεύκανση της μασχάλης - Γυναίκα σηκώνει το μπράτσο της σε διαδήλωση
 • Ελαφρόπετρα: Ενώ κάνετε μπάνιο, αφιερώστε μερικά λεπτά από τον χρόνο σας για τις μασχάλες σας. Τις τρίβετε απαλά με μια ελαφρόπετρα για 2 λεπτά, μια φορά την εβδομάδα. Η ελαφρόπετρα θα αφαιρέσει το νεκρό δέρμα, αφήνοντας τις μασχάλες σας καθαρές.
 • Λεμόνι: Αυτό περιέχει τις ίδιες ιδιότητες με εκείνες της ελαφρόπετρας ενώ παράλληλα μπορεί να λευκάνει τις μασχάλες σας. Τρίβετε με 1/2 λεμόνι τις μασχάλες σας κάνοντας κυκλικές κινήσεις και το αφήνετε να δράσει για 15 λεπτά πριν κάνετε το καθημερινό σας ντους. Το κιτρικό οξύ θα εξουδετερώσει τα βακτήρια και θα λευκάνει με φυσικό τρόπο τις μασχάλες σας. Οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες αλλά και άλλων εσπεριδοειδών έχουν ερευνηθεί εκτενώς από το Πανεπιστήμιου του Μπενίν της Νιγηρίας.
 • Απολεπιστικά: Ακόμη ένας τρόπος για φυσική λεύκανση της μασχάλης. Οποιοδήποτε απολεπιστικό χρησιμοποιείτε για το πρόσωπό σας μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε και στις μασχάλες σας. Αυτό θα βοηθήσει να εξαλειφθούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα το δέρμα σας να γίνεται πιο φωτεινό. Μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό απολεπιστικό με ζάχαρη και μέλι, ή με λάδι και χοντρό αλάτι. Υπάρχουν τόσα υλικά στην κουζίνα σας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για αυτό τον λόγο.
 • Σανταλόξυλο: Προσπαθήστε να βρείτε σανταλόξυλο σε μορφή σκόνης και ανακατέψτε το με ροδόνερο. Εφαρμόστε το με κυκλικές κινήσεις στις μασχάλες σας για 2 λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλύνετε καλά και στεγνώστε τις μασχάλες σας.
Ανοιχτόχρωμη γυναικεία μασχάλη
 • Αγγούρι: Αφαιρέστε το χυμό από ένα αγγούρι και αναμείξτε τον με σκόνη από κουρκουμά (μπορείτε να την βρείτε σε καταστήματα προϊόντων υγιεινής διατροφής). Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τον χυμό από 1/2 λεμόνι για να ενισχύσετε την επίδρασή του. Εφαρμόστε το μείγμα και αφήστε το να δράσει για 30 λεπτά. Πλύνετε πολύ καλά με ζεστό νερό.
 • Πορτοκάλι: Χρησιμοποιήστε σκόνη από φλούδες αποξηραμένων πορτοκαλιών και μια κουταλιά της σούπας φυσικό γιαούρτι. Εφαρμόστε το στις μασχάλες σας και αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά περίπου. Ξεπλύνετε τις μασχάλες σας με κρύο ή χλιαρό νερό.
 • Χυμός πατάτας: Πρόκειται για ακόμη μια από τις θεραπείες για τη φυσική λεύκανση της μασχάλης. Ξεφλουδίστε μια πατάτα και στην συνέχεια τρίψτε την με ένα μπλέντερ. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό προϊόν λεύκανσης. Εφαρμόστε το με ένα βαμβάκι, αφήστε το για αρκετά λεπτά και ξεπλύνετε. Μπορείτε επίσης να κόψετε 2 φέτες πατάτας και να τις τρίβετε απευθείας πάνω στις μασχάλες σας μια φορά την εβδομάδα.
 • Μαγειρική σόδα: Σε ένα δοχείο, ανακατέψτε μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας με νερό μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Εφαρμόζετε κάθε βράδυ και αν είναι εφικτό αφήστε το όλο το βράδυ για να δράσει. Το πρωί ξεπλύνετε καλά.
 • Βρώμη: Αυτό είναι ένα εξαιρετικό απολεπιστικό που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλο το σώμα. Ανακατέψτε μια μικρή ποσότητα βρώμης με μια κουταλιά της σούπας μέλι και τον χυμό από 1/2 λεμόνι. Εφαρμόστε το στις μασχάλες σας και αφήστε το για 1 ώρα. Επαναλαμβάνετε δυο φορές την εβδομάδα.
 • Μηλόξυδο: Υπάρχουν πολλά υγιεινά οφέλη και θεραπείες που χρησιμοποιούν το μηλόξυδο για την θεραπεία του δέρματός σας. Χάρη στο όξινο περιεχόμενό του, προλαμβάνει την ανάπτυξη των βακτηρίων, εξουδετερώνει την κακοσμία, ενώ παράλληλα λευκαίνει το δέρμα της μασχάλης. Μουλιάστε λίγο βαμβάκι μέσα στο μηλόξυδο και σκουπίστε με αυτό τις μασχάλες σας μια φορά την εβδομάδα.
Φυσική λεύκανση της μασχάλης - Λευκή γυναίκεια μασχάλη

Ποια από τις θεραπείες για τη φυσική λεύκανση της μασχάλης θα δοκιμάσετε πρώτη;


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.