Μπορώ να απαλλαγώ από τις ραγάδες στο δέρμα;

Εάν δεν σας αρέσει η όψη τους και σας κάνει να νιώθετε άσχημα, σίγουρα θα αναρωτιέστε εάν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τις ραγάδες.
Μπορώ να απαλλαγώ από τις ραγάδες στο δέρμα;

Τελευταία ενημέρωση: 02 Φεβρουαρίου, 2021

Όταν το δέρμα τεντώνεται πολύ, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σημαδιών, ριγών ή γραμμών συνήθως με ροζ, μωβ ή λευκό χρώμα. Αυτές είναι οι γνωστές ραγάδες στο δέρμα. Όταν πρωτοεμφανίζονται οι ραγάδες, έχουν έντονο χρώμα αλλά με τον καιρό ξεθωριάζουν. Παρόλα αυτά, η υφή και τα χαρακτηριστικά των ραγάδων δεν φεύγουν μόνα τους. Οι ραγάδες εμφανίζονται συχνά στους μύες, τα οπίσθια, τα χέρια (γενικότερα γύρω από τις μασχάλες), την κοιλιά και το στήθος. Να θυμάστε ότι οι ραγάδες στο δέρμα δεν είναι ανησυχητικές και δεν απαιτούν ιατρική φροντίδα. Παρόλα αυτά, εάν δεν σας αρέσει η όψη τους και σας κάνει να νιώθετε άσχημα, σίγουρα θα αναρωτιέστε εάν υπάρχει τρόπος να απαλλαγείτε από τις ραγάδες. Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο για να μάθετε.

Αίτια

Προτού ξεκινήσετε την προσπάθεια απαλλαγής από τις ραγάδες στο δέρμα, το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε τα αίτιά τους. Αυτά μπορεί να είναι:

  • Η εγκυμοσύνη
  • Η απότομη αύξηση ή ελάττωση του βάρους
  • Η παρατεταμένη χρήση κορτικοειδών
  • Μια από τις απότομες φάσεις ανάπτυξης του σώματος, ειδικότερα στα εφηβικά χρόνια
  • Διάφορες γενετικές νόσοι, όπως το σύνδρομο του Μάρφαν και το Σύνδρομο Ehlers-Danlos
  • Η παρατεταμένη χρήση αναβολικών στεροειδών

Θεραπεία των ραγάδων

Ας εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να θεραπεύσετε τις ραγάδες. Σε  σχετικά καινούργιες ραγάδες μπορείτε να εφαρμόσετε κρέμα τρετινοΐνης. Αυτή αναπλάθει το κολλαγόνο της επιδερμίδας και επαναφέρει την καλή υγεία της. Αλλά για να είναι αποτελεσματική η κρέμα αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα στις έξι πρώτες εβδομάδες δημιουργίας των ραγάδων. Εάν είστε έγκυος, δεν αποτελεί λύση για εσάς διότι η επίδραση της τοπικής χρήσης των τρετινοΐνης στο έμβρυο δεν είναι ακόμα γνωστές.

Μπορώ να απαλλαγώ από τις ραγάδες στο δέρμα;

Η θεραπεία με παλμικό λέιζερ προκαλεί την έκκριση ελαστίνης και κολλαγόνου. Αυτές οι ουσίες μπορούν να βοηθήσουν την επαναφορά των σχετικά καινούργιων ραγάδων. Αυτές οι θεραπείες δεν έχουν επίδραση στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος. Προκαλούν όμως ελεγχόμενη καταστροφή των χρωμοφόρων της επιδερμίδας.

Έχετε δύο επιλογές που έχετε για να απαλλαγείτε από παλιές ραγάδες στο δέρμα. Η μικροδερμοαπόξεση, η οποία αναζωογονεί απαλά το δέρμα, χτυπώντας το με μικροκρυστάλλους. Επιδρά μόνο στις εξωτερικές στιβάδες της επιδερμίδας και προκαλεί τη δημιουργία νέων κυττάρων.

Τα λέιζερ διεγερμένου διατομικού μορίου (excimer lasers) προωθούν την δημιουργία μελανίνης στις ραγάδες. Έτσι επαναφέρουν το χρώμα τους στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη επιδερμίδα. Μια θεραπεία που απευθύνεται σε νέες αλλά και παλιές ραγάδες είναι η χημική απολέπιση με γλυκολικό οξύ. Ο γιατρός πρώτα καθαρίζει την περιοχή και έπειτα εφαρμόζει ένα χημικό διάλυμα. Αυτό ηθελημένα επιτίθεται στο δέρμα, κάτι που προκαλεί την αναγέννησή του.

Κρέμες με ενεργά συστατικά για τις ραγάδες στο δέρμα

Υπάρχουν επίσης αρκετές κρέμες με ενεργά συστατικά, όπως με βούτυρο κακάο (cocoa butter), με shea butter και βιταμίνη Ε. Μπορείτε να τις εφαρμόσετε στο σπίτι σας για να απαλλαγείτε από τις ραγάδες. Οι κρέμες αυτές θα ενυδατώσουν το δέρμα και θα επιταχύνουν το ξεθώριασμά τους. Αν και πολλοί αναφέρουν ότι έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, για άλλους οι κρέμες αυτές δεν φέρνουν παρά ελάχιστα ή καθόλου αποτελέσματα. Άλλες κοινές τοπικές θεραπείες χρησιμοποιούν ελαιόλαδο, οξέα φρούτων, wrap με φύκια και άλλα φαρμακευτικά φυτά.

Μπορείτε να βελτιώσετε την όψη των ραγάδων με κρέμες και άλλες θεραπείες. Μπορείτε ακόμα και να τις εξαφανίσετε σχεδόν απόλυτα με χειρουργική επέμβαση. Δυστυχώς, τίποτα δεν αφαιρεί εντελώς τις ραγάδες. 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.