Κάλοι στα χέρια και τα πόδια: Πώς να απαλλαγείτε από αυτούς

Οι κάλοι στα χέρια και στα πόδια, αν και συνήθως δεν προκαλούν επιπλοκές, είναι δυσάρεστοι και μπορεί να είναι άβολοι. Μάθετε πώς να τους αντιμετωπίζετε.
Κάλοι στα χέρια και τα πόδια: Πώς να απαλλαγείτε από αυτούς

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι κάλοι είναι αναπτύξεις στα άκρα του δέρματος. Οι κάλοι εμφανίζονται συνήθως στα χέρια και στα πόδια και είναι αρκετά ενοχλητικοί. Το θέμα είναι ότι δεν επηρεάζουν μόνο την αισθητική, είναι επίσης άβολοι και μερικές φορές οδηγούν σε τραυματισμούς.

Τείνουν επίσης να βρίσκονται μεταξύ των δακτύλων, γι ‘αυτό είναι ευρέως γνωστοί ως οι κάλοι των συγγραφέων. Σε κάθε περίπτωση, όλοι χαρακτηρίζονται από το ότι κάνουν το δέρμα να φαίνεται παχύ και ανώμαλο.

Επιπλέον, αυτά τα πυκνώματα γίνονται φολιδωτά και ξηρά. Αν και συνήθως δεν προκαλούν μεγάλη ενόχληση, ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν πόνο όταν η πληγείσα περιοχή υπόκειται σε πίεση. Μπορεί ακόμη και να σπάσουν και να αιμορραγούν. Ευτυχώς, υπάρχει ιατρική θεραπεία για τη βελτίωσή τους. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Συνεχίστε να διαβάζετε!

Τι είναι οι κάλοι στα χέρια και στα πόδια και γιατί εμφανίζονται;

Οι κάλοι είναι μια υπερανάπτυξη του κεράτινου στρώματος, που είναι το πιο απομακρυσμένο στρώμα του δέρματος. Αυτό οφείλεται σε συνεχή τριβή ή υπερφόρτωση. Η συνέπεια αυτού είναι μια κατάσταση που ονομάζεται «υπερκεράτωση», που σημαίνει μια σκληρή, παχιά περιοχή του δέρματος.

Οι κύριες αιτίες είναι η πίεση και η τριβή με ένα εξωτερικό στοιχείο. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα πόδια λόγω της χρήσης ανεπαρκών υποδημάτων. Στα χέρια, από την άλλη πλευρά, συνήθως προκαλείται από τη συνεχιζόμενη χρήση ενός στοιχείου που δημιουργεί πίεση.

Αυτή η πάχυνση του δέρματος έχει προστατευτική λειτουργία. Το σώμα αντιδρά στην πίεση και την τριβή, η οποία δημιουργεί περισσότερα κύτταρα για να σχηματίσει αυτό το σκληρό στρώμα. Μερικές φορές, οι κάλοι εμφανίζονται επίσης λόγω των κουλοχέρηδων ή άλλων παραμορφώσεων των ποδιών.

κάλος στα ποδια
Οι κάλοι στα χέρια και τα πόδια τείνουν να εμφανίζονται λόγω της συνεχούς τριβής του δέρματος σε κάποιο υλικό, όπως αυτό των παπουτσιών, για παράδειγμα.

Κάλοι στα χέρια και τα πόδια: Τύποι

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι κάλων. Αυτά είναι τα εξής:

  • Σκληροί κάλοι. Είναι τα πιο συνηθισμένα και χαρακτηρίζονται από συμπαγή συνοχή. Εμφανίζονται πιο συχνά στα πόδια.
  • Μαλακοί κάλοι. Έχουν μια ελαστική συνοχή και είναι πιο συχνοί μεταξύ των δακτύλων.
  • Αγγειακοί και νευροαγγειακοί κάλοι. Είναι παρόμοιοι με τους σκληρούς κάλους, αλλά στο εσωτερικό υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία. Οι νευροαγγειακοί κάλοι έχουν νευρικό ιστό και είναι συνήθως οι πιο επώδυνοι.

Διάγνωση

Οι περισσότεροι κάλοι μπορούν να ανιχνευθούν με γυμνό μάτι ή με άγγιγμα. Το πάχος και η σκληρότητα είναι συνήθως το διακριτικό τους χαρακτηριστικό. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό για έναν γιατρό να αξιολογήσει την κατάσταση, καθώς μερικές φορές υπάρχουν και άλλα υποκείμενα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ο γιατρός θα κάνει μια διεξοδική εξέταση της περιοχής. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα παραγγείλουν ακτινογραφίες ή άλλες εξετάσεις απεικόνισης. Ο στόχος είναι να αξιολογηθεί η κατάσταση των οστών και να προσδιοριστεί αν υπάρχουν υποκείμενες ανωμαλίες.

Κάλοι στα χέρια και τα πόδια: Ιατρικές θεραπείες

Η κύρια θεραπεία για τους κάλους είναι να αποφευχθεί το τρίψιμο ή η πίεση που προκάλεσε το πρόβλημα. Είναι σημαντικό να αντικαταστήσετε τα υποδήματα με πιο κατάλληλα ή να εργαστείτε με κατάλληλα γάντια, εάν οι κάλοι είναι στα χέρια.

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε εσωτερικές σόλες ή παρόμοιες συσκευές για την προστασία της περιοχής και την πρόληψη νέων κάλων. Από την άλλη πλευρά, οι γιατροί μπορούν να κάνουν κάποια άλλα μέτρα, ειδικά εάν ο κάλος είναι οδυνηρός.

Απομακρύνετε την υπερβολική επιδερμίδα

Ο γιατρός μπορεί να κόψει το πυκνό δέρμα ή τον κάλο με ένα νυστέρι. Αυτό είναι ένα κατάλληλο μέτρο για την απομάκρυνση του κάλου. Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να εκτελέσει αυτήν τη διαδικασία ώστε να γίνει σωστά και, επομένως, να αποφύγετε πιθανή μόλυνση.

Φάρμακα για κάλους

Υπάρχουν μπαλώματα σαλικυλικού οξέος 40% στην αγορά που είναι πολύ αποτελεσματικά στην απομάκρυνση των κάλων. Στην ιδανική περίπτωση, ο γιατρός είναι αυτός που δηλώνει εάν αυτό είναι το κατάλληλο μέτρο για κάθε περίπτωση και με ποιο τρόπο θα πρέπει να λάβετε τη θεραπεία.

Μερικές φορές είναι μια καλή επιλογή να ξύσετε το παχύ δέρμα με μια ελαφρόπετρα πριν εφαρμόσετε το έμπλαστρο. Είναι επίσης πιθανό, αντί να χρησιμοποιήσει το έμπλαστρο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα τζελ με την ίδια ουσία.

Σόλες

Ορθοπεδικά και ειδικά κατασκευασμένα πέλματα μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση για ορισμένα άτομα. Οι γιατροί το υποδεικνύουν συνήθως για εκείνους που έχουν κάποιο είδος παραμόρφωσης του ποδιού. Λειτουργούν αποτρέποντας το τρίψιμο ή την πίεση από τα υποδήματα.

Χειρουργική επέμβαση

Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι γιατροί πρέπει να κάνουν χειρουργική επέμβαση. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει δυσπλασία στο πόδι ή στο χέρι και αυτό καθιστά αναπόφευκτη την τριβή ή την πίεση. Εάν σχηματιστεί έλκος ή λοίμωξη, ο γιατρός μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσει τον κατεστραμμένο ιστό.

καθαρισμός ποδιού
Υπάρχουν πολλές πιθανές θεραπείες για κάλους. Εάν τα τοπικά προϊόντα δεν λειτουργούν, το άτομο μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Κάλοι στα χέρια: Φυσικά συμπληρώματα

Υπάρχουν μερικά φυσικά συμπληρώματα που μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ορισμένοι συνιστούν να τοποθετήσετε μισό κρεμμύδι στην πληγείσα περιοχή για μια νύχτα. Σύμφωνα με τη δημοφιλή βιβλιογραφία, τα οξέα σε αυτό το λαχανικό μαλακώνουν τον κάλο και διευκολύνουν την αφαίρεσή του όταν αρχειοθετούνται με ελαφρόπετρα.

Μπορείτε να κάνετε κάτι παρόμοιο με δύο τριμμένες σκελίδες σκόρδου και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε με γάζα και αφήνουμε όλη τη νύχτα. Επαναλάβετε αυτό το φάρμακο έως ότου εξαφανιστούν οι κάλοι.

Μια άλλη καλή επιλογή είναι να κάνετε μια έγχυση καλέντουλας και να το αναμίξετε με θειικό μαγνήσιο, επίσης γνωστό ως άλατα Epsom. Στη συνέχεια, μουλιάστε τα πόδια σας σε αυτό το μείγμα για να μαλακώσετε τους κάλους. Είναι καλύτερο να το κάνετε αυτό τη νύχτα.

Θεραπεία των κάλων: τι πρέπει να θυμάστε;

Είναι πολύ σημαντικό να εξαλείψετε την αιτία των κάλων στα χέρια και τα πόδια σας. Διαφορετικά, μπορείτε να τα αντιμετωπίζετε ξανά και ξανά, αλλά τότε θα επανεμφανιστούν επειδή ο παράγοντας που τους προκαλεί συνεχίζει να ενεργεί. Επομένως, πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να προσδιορίσετε τι προκαλεί αυτό το πρόβλημα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικές θεραπείες για κάλους. Διαφορετικά, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί. Επιπλέον, μπορείτε να τα συμπληρώσετε με μερικές θεραπείες φυσικής προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, σε περίπτωση αμφιβολίας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Singh D, Bentley G, Trevino SG. Callosities, corns, and calluses. BMJ. 1996;312(7043):1403-1406. doi:10.1136/bmj.312.7043.1403a
  • Castillo, M. D. L. L. M. (2007). El uso del calzado: ¿cuándo, por qué? y sus consecuencias. Revista Mexicana de medicina física y rehabilitación, 19(4), 54-55.
  • Esson, M. G., Quiala, M. T., Pérez, A. J. H., de la Cruz, C. S., & Urgellés, A. N. (2014). Plantillas terapéuticas de madera como implemento para el tratamiento y mejoramiento de algunas enfermedades y deformidades de los pies. Revista Información Científica, 87(5), 894-903.
  • Martín, A. R., Escalera, B., & Flores, E. S. (1994). Callos y callosidades: tipos y tratamientos. Acofar: revista de la distribución farmacéutica cooperativista, (322), 24-27.
  • Hashmi F, Nester CJ, Wright CR, Lam S. The evaluation of three treatments for plantar callus: a three-armed randomised, comparative trial using biophysical outcome measures. Trials. 2016;17(1):251. Published 2016 May 17. doi:10.1186/s13063-016-1377-2

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.