Η χρήση της ελαφρόπετρας: Ποια είναι τα οφέλη της

Η ελαφρόπετρα είναι μια ηφαιστειακή πέτρα με πολλές καθαριστικές ιδιότητες. Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση της για καλλωπιστικούς σκοπούς, αλλά και για το σπίτι. Συνεχίστε την ανάγνωση για να τα ανακαλύψετε!
Η χρήση της ελαφρόπετρας: Ποια είναι τα οφέλη της

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η χρήση της ελαφρόπετρας έχει γίνει δημοφιλής χάρη στα πολλά οφέλη της. Οι ελαφρόπετρες έρχονται σε όλα τα σχήματα, μεγέθη, και χρώματα. Αυτή η ηφαιστειακή πέτρα είναι επίσης γνωστή ως κίσσηρη σε μορφή σκόνης και υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Οι Ρωμαίοι μηχανικοί, για παράδειγμα, τη χρησιμοποιούσαν ως συμπλήρωμα στο τσιμέντο για να χτίσουν και να δώσουν ζωή στα αρχιτεκτονικά τους μοντέλα. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιείται ακόμη γι’ αυτόν τον σκοπό και ερευνώνται διαφορετικοί τρόποι χρήσης της για τη βελτίωση του τσιμέντου.

Είναι τόσο ανθεκτικό υλικό που μπορεί να εκτεθεί στο κρύο, τη φωτιά, και την υγρασία χωρίς να επηρεαστεί. Η ελαφρόπετρα είναι σκληρή, όμως είναι τόσο ελαφριά που επιπλέει στο νερό. Χαρακτηρίζεται από τη λειαντική της δύναμη η οποία είναι απαλή για το δέρμα. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ομορφιάς. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!

Η χρήση της ελαφρόπετρας στο δέρμα – Τα οφέλη

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η ελαφρόπετρα έχει γίνει δημοφιλής χάρη στον απαλό, ανώδυνο τρόπο με τον οποίο μπορεί να ωφελήσει το δέρμα. Ας δούμε πώς μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στο σπίτι.

Αποτρίχωση

Η ελαφρόπετρα χρησιμοποιείται από πολλούς για την αποτρίχωση διαφόρων μερών του σώματος για χρόνια. Αυτή της η χρήση χρονολογείται πίσω στους αρχαίους Αιγυπτίους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Αυτοί οι πολιτισμοί συνδύασαν αυτό το συστατικό με αλοιφές και φυσικά έλαια για την αφαίρεση των τριχών και την πραγματοποίηση τελετών ομορφιάς.

Σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά, συνεχίζουμε τη χρήση της γι’ αυτόν τον σκοπό! Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι ότι μετά την αφαίρεση των ανεπιθύμητων τριχών, αφήνει το δέρμα λείο και αναζωογονημένο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτή η πρακτική δεν προτείνεται για πολύ ξηρό δέρμα.

Από την άλλη, θα πρέπει να έχετε πάντα ένα σαπούνι ή αφρό που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τις κυκλικές κινήσεις για να λάβετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η χρήση της ελαφρόπετρας: Ποια είναι τα οφέλη της
Η ελαφρόπετρα είναι διαθέσιμη στην αγορά σε πρακτικά μεγέθη και χαμηλές τιμές.

Η χρήση της ελαφρόπετρας – Απολέπιση

Αυτή η πέτρα έχει λειαντικές ιδιότητες τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελαφρύνετε το δέρμα. Ακόμη και σε ένα κανονικό σούπερ μάρκετ, μπορείτε να βρείτε υγροσάπουνα ή συμπυκνωμένα σαπούνια από σκόνη ελαφρόπετρας.

Αυτή η πρακτική χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδική κουλτούρα με χειροποίητη απολεπιστική κρέμα για την αφαίρεση της πρώτης στρώσης του δέρματος για διάφορους λόγους. Να θυμάστε ότι στόχος δεν είναι να καταπονήσετε το δέρμα, γι’ αυτό σας συμβουλεύουμε να βρέξετε την ελαφρόπετρα και να τη χρησιμοποιήσετε με φυσικά έλαια.

Μαλακώνει σκληρές περιοχές

Η χρήση ελαφρόπετρας είναι πολύ συχνή στα κέντρα ομορφιάς. Χρησιμοποιείται συνήθως για την αφαίρεση χοντρών στρωμάτων νεκρού δέρματος στα πόδια και τα χέρια. Πέρα από την αφαίρεση των κάλων, η ελαφρόπετρα μπορεί να κάνει πιο μαλακές αυτές τις περιοχές.

Για να λάβετε τα επιθυμητά αποτελέσματα, θα πρέπει να μουλιάσετε την περιοχή στην οποία θέλετε να κάνετε απολέπιση, κατά προτίμηση με ζεστό νερό. Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα σαπούνι το οποίο θα επιτρέψει στην πέτρα να γλιστρά ομαλά. Στη συνέχεια, μουλιάστε το σημείο ξανά, και με ήπιες, κυκλικές κινήσεις, το δέρμα το οποίο έχει μαλακώσει με το νερό θα αρχίσει να πέφτει.

Άλλες χρήσεις της ελαφρόπετρας

Αυτή η πέτρα είναι τόσο πολυχρηστική που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητάς σας. Μπορείτε να σώσετε τα ρούχα σας, να αλλάξετε την όψη των τζιν σας για να δείχνουν πιο μοδάτα, να καθαρίσετε το τρίχωμα των κατοικίδιων, και ν’ αφαιρέσετε ακαθαρσίες και βρομιά από αντικείμενα του σπιτιού.

Η χρήση της ελαφρόπετρας – Αφαιρέστε το γάριασμα από τα ρούχα

Πολύ συχνά εμφανίζονται στα ρούχα μικρά σφαιρίδια ινών σε σημεία τα οποία τρίβονται πολύ, ή λόγω του κακού πλυσίματος, είτε εξαιτίας του υλικού τους. Όμως, μπορείτε να υγράνετε την πέτρα και να την τρίψετε πολύ προσεκτικά στα ρούχα που θέλετε να σώσετε!

Τεντώστε τα ρούχα σας, και, με τη βοήθεια των χεριών σας, κρατήστε τα τεντωμένα όσο τα τρίβετε με την πέτρα. Είναι σημαντικό να κάνετε αυτή τη διαδικασία ήρεμα και προσεκτικά καθώς μπορεί να καταστρέψετε τα αγαπημένα σας ρούχα. Ωστόσο, η ελαφρόπετρα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική επίσης αν θέλετε να μεταμορφώσετε κάποια μουντά, παλιά τζιν σε νέα και μοδάτα.

Αφαιρέστε τις τρίχες των κατοικίδιων

Αν έχετε κατοικίδια, το πιο πιθανό είναι ότι τα αγαπάτε αφάνταστα. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να φοράτε ρούχα γεμάτα με τις τρίχες τους, ή να έχετε μια επιπλέον στρώση από τρίχες στα έπιπλά σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτή η ηφαιστειακή πέτρα είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Ο λόγος είναι πως οι τρίχες παγιδεύονται στους μικρούς της πόρους.

Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί επίσης στον καθαρισμό των χαλιών, των κουρτινών, και των καθισμάτων του αυτοκινήτου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τρίψετε την επιθυμητή επιφάνεια με κυκλικές κινήσεις. Τα ευαίσθητα υφάσματα μπορείτε να τα υγράνετε για να διευκολύνετε τη διαδικασία.

Καθαρίστε το συσσωρευμένο λίπος από τον φούρνο

Αν ο φούρνος σας είναι γεμάτος με σκληρό λίπος μετά από το μαγείρεμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ελαφρόπετρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να την τρίψετε ελαφρώς, όχι πάρα πολύ. Η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο εύκολη αν χρησιμοποιήσετε λίγο σαπούνι ή απολιπαντικό υγρό. Άλλο ένα κόλπο είναι να βάλετε λίγη μαγειρική σόδα πάνω από την επιφάνεια με το λίπος και να την καθαρίσετε με μια ελαφρόπετρα.

Η χρήση της ελαφρόπετρας – Καθαρίστε τις ακαθαρσίες από την τουαλέτα

Η βρομιά στην τουαλέτα μάς κάνει να αισθανόμαστε άβολα. Το χειρότερο είναι ότι δεν την απομακρύνουν πραγματικά όλα τα καθαριστικά προϊόντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φορέστε ένα ζευγάρι γάντια, υγράνετε την πέτρα με ζεστό νερό και τρίψτε τις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο.

Αν σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε με αυτόν τον τρόπο, πάτε σε ένα κατάστημα και διαλέξτε κάποια με πλαστικό χερούλι που θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε πιο άνετα!

Ελαφρόπετρα στο μπάνιο
Η ελαφρόπετρα μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά στην καθαριότητα του σπιτιού, ειδικά του μπάνιου.

Πώς να καθαρίζετε την ελαφρόπετρα;

Παρότι η πέτρα αυτή χαρακτηρίζεται για τη δύναμή της, είναι απαραίτητο να την καθαρίζουμε όταν τη χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Ιδιαίτερα όταν τη χρησιμοποιούμε για το δέρμα. Αυτή η πρακτική δεν επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μόνο, αλλά προστατεύει και το σώμα μας.

Σας προτείνουμε να πλένετε την πέτρα με ζεστό νερό. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόβουρτσα για να την τρίψετε και να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες που μπορεί να έχουν εγκλωβιστεί στους πόρους της. Έπειτα, πλύντε τη ξανά με ζεστό νερό. Πέραν αυτού, μπορείτε να την αποστειρώνετε κατά διαστήματα μουλιάζοντάς τη σε βραστό νερό για πέντε λεπτά.

Για να τη στεγνώσετε, τοποθετήστε τη σε ένα στεγνό ύφασμα και αφήστε τη στον ήλιο, ή σε ανοιχτό σημείο για να στεγνώσει φυσικά με τον αέρα. Δε θα πρέπει να την αφήνετε ποτέ υγρή καθώς μπορούν ν’ αναπτυχθούν μύκητες ή βακτήρια.

Μια φθηνή λύση

Η ελαφρόπετρα είναι ιδανικός σύμμαχος για την ομορφιά και την καθαριότητα. Είναι καλό να έχετε στο σπίτι σας αυτό το προϊόν προκειμένου να σας βοηθήσει να καθαρίσετε πολλά πράγματα με λίγη προσπάθεια. Ένα ακόμη όφελος αυτής της ηφαιστειακής πέτρας είναι ότι μπορείτε να τη βρείτε στα καταστήματα σε καλή τιμή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Natera G, Alfredo E., Peraza Urrutia, Irene, & Uzcátegui Giannattasio, Gladys M. (2005). microabración del esmalte técnica para la remoción de manchas dentales. Acta Odontológica Venezolana43(3), 318-322. Recuperado en 17 de noviembre de 2020, de http://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-63652005000300019&lng=es&tlng=es.
  • Myrna Rodríguez Acar, Fermín Jurado Santa Cruz, Maribet González González, Leticia Paulina Alfaro Orozco, Miguel Ángel Cardona Hernández. Liquen plano pigmentado invertido:
    revisión del tema a propósito de un caso. Rev Cent Dermatol Pascua • Vol. 22, Núm. 3 • Sep-Dic 2013. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/derma/cd-2013/cd133f.pdf
  • Amaguaya Gushqui, Byron; Ruíz Cárdenas, Kerly. Estudio comparativo de la terapia de Exfoliación química y Exfoliación mecánica en el tratamiento de pacientes de 20 a 25 años de edad que presentan secuelas cicatriciales post acné atendidos en el Laboratorio de Clínica Estética de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil, año 2016. Universidad Católica de Santiago de Guayaquil (Trabajo de grado en línea). Disponible en: http://192.188.52.94/bitstream/3317/7569/1/T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-232.pdf
  • Jiménez González, Tatiana. Eber. Proyecto de Artes Pásticas, Universitas Miguel Hernández de Elche (2014 – 2015). Disponible en: http://dspace.umh.es/bitstream/11000/2325/1/TFG%20Jimenez%20Gonz%C3%A1lez,%20Tatiana.pdf
  • GONZÁLEZ CUERVO, CLAUDIA PAULINA, & MONTAÑO ANGARITA, ÁNGELA MARCELA, & CASTRO RODRÍGUEZ, DIANA CATALINA (2012). Obtención y caracterización de geopolímeros, sintetizados a partir de ceniza volante y piedra pómez, utilizados para el desarrollo y mejoramiento del concreto. El Hombre y la Máquina, (38),59-65. ISSN: 0121-0777. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=478/47823946007

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.